Tulajdonjog vs. használati jog


drbjozsef # 2020.03.18. 12:22

Dani1024,

Sok sebből vérzik ez a dolog, de elég egyetlent figyelembevenni, hogy megértsd, miért lehetetlen ez.
A termőföldet ki kell függeszteni, és kismillió elővételi jogosult van rá (szomszéd földműves, helybenlakó földműves, etc, lásd. földforgalmi törvény). Tehát itt jelképes összegért már eladni sem tudod senki "strómannak", nemhogy visszavásárolni tőle.

Dani1024 # 2020.03.18. 11:54

Tisztelt Fórumozók!

Egy nagyon fontos kérdéssel szeretnék hozzátok fordulni családi ügyben ami a következő.
Az édesanyámnak van egy 2,5 hektáros földje amit az apja halála után örökölt, azonban ezt a mai napig nem tudja művelni mivel az ő édesanyja az özvegyi jog révén haszonélvezi joggal terhelte meg. Ez még 2009-10 fordulóján történt tehát lassan 10 éves történet és azóta nem is nagyon foglalkoztunk ezzel. Azonban az elmúlt napokban újbol utána olvastam a történetnek és egy 2014 májusi rendeletbe azt találtam hogy a haszonélvezeti jogot eltőrlik termőföldek esetében nem közeli hozzátartozóknál.

Az elképzelésem és kérdésem pedig a következő lenne hozzátok: Azt szeretném megtudni hogy jogilag kivitelezhető lenne e az hogy ezt a bizonyos földterületet egy nem közeli hozzátartozónak eladva amit a tulajdonos megtehet (jelképes összegért) majd azt szintúgy (jelképes összegért visszavásárolva) megtudom e szerezni ? Ezáltal pedig a haszonélvezeti jogot érvényteleníteni ? Ugyanis enélkül csak akkor tudnánk művelni ha a hasznélvezeti jogot birtokló személy elhalálozik amely azért mégis hosszú és nem is járható út.
Köszönöm előre is a segítő jellegű válaszokat.

Üdv: Dani

ObudaFan # 2009.09.30. 17:22

Célszerű lett volna, ha a kizárólagos használatot az egyezség kifejezetten megemlíti, és nem ártott volna, ha az eljáró bíró erre felhívja a figyelmet. Ezzel együtt szerintem nem jöhet a lakásba.

postman # 2009.09.30. 14:58

Kedves Rexor, köszönöm gyors válaszát, ha csak ez van írva a megállapodásba akkor is fennáll:
"A felperes hozzájárul ahhoz, hogy legkésőbb a legkisebb gyermek nagykorúvá válásáig XY a kiskorú gyermekekkel az ingatlant személyi használatra igénybe vegye"

Rexor # 2009.09.30. 14:53

Kedves Postman. Mivel tied a lakáshasználati jog, birtokvédelem illet meg a tulajdonossal szemben is. Tehát az engedélyed nélkül nem járkálhat a lakásban, és azt viszel fel oda akit akarsz. Abba szólhat bele, hogy a lakás állagát ne veszélyeztesd.

postman # 2009.09.30. 14:50

Közös megeggyezéses vállásunk után, a megállapodás alapján férjem kiköltözött a közös lakásból, azzal, hogy a tuljdonjog az övé marad, de a kiskorú gyermemkünk nagykorúvá válásáig életszerűen mi használjuk a lakást. Én viselem a terheit. (fizetem a közüzemi számlákat, állagmegóvásáról gondoskodom)
Kérdés az lenne, milyen jogai vannak neki és nekem? Jöhet-e bejelenkezés nélkül? Előfordult hogy nem tartózkodtunk otthon, ő meg beállított, jött-ment. Enedélye nélkül tartózkodhat ott nálam más személy majd? Akár huzamosabb időre is. Mert azzal fenyegetőzik, hogy ha erre majd sor kerül, akkor azt rendőrrel viteti el, mivel ő a tulajdonos.