Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Öröklési szerződés

dr.Varga # e-mail 2019.08.03. 22:23

Kedves Nikollka,

Visszterhes vagyonátruházási illetéket kell fizetnie (megszerzett vagyon forgalmi értékének 4%-a) a NAV felé, közjegyzői díjat a közjegyzőnek a hagyatéki elj. lefolytatásáért (közjegyző állapítja meg az eljárásban), és a tulajdonjog bejegyzésért földhivatali díjat (6.600,- Ft).

Nikollka # e-mail 2019.08.03. 20:09

Tisztelt Szakértők!
Az alábbi kérdéssel fordulok Önökhöz:
Édesanyám és az ő nagynénje 2017-ben öröklési szerződést kötöttek. A nagynéni nem régen elhunyt. Anyukámra hagyott egy kertes házat és szántóföldet. Milyen fizetendőkre lehet számítani? Válaszukat köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.03. 17:22

Ugyan, valaki elvállalja, hogy örökségért cserébe eltart valakit (nem mellesleg azt, akinek a tartására amúgy is köteles lenne), aztán pedig egy harmadik személlyel köt egy szerződést a saját tartására (nem mellesleg egy olyannal, aki meg az ő tartására köteles)?

www.kbs-ugyved.hu

sdfg # e-mail 2019.08.03. 14:34

Kedves Ügyvéd Úr,

Köszönöm a válaszát. Színlelt? Mégis miből gondolja. Esetleg van tapasztalata színlelt szerződésből?
De nem nem színlelt.

Még egyszer köszönöm segítő szándékát.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.03. 13:04

Jó eséllyel színlelt ez mindegyik.

www.kbs-ugyved.hu

sdfg # e-mail 2019.08.03. 11:41

Tisztelt Szakértők,

Öröklési szerződéssel kapcsolatban szeretnék kérdezni. Van 2 öröklési szerződés. Az elsőben az idős hölgy( 80 éves)a húga , annak fia között köttetett. A hölgy húga és annak fia az örökös. A másodikat fiatalabb hölgy(75 éves) kötötte a fiával, amiben le van írva, hogy a másik gyermekét ki is tagadja az örökségből, mert részére semmi segítséget nem nyújt, semmiben nem támogatja.(ő 75 éves) Ez igaz is mert hónapokig rá sem nyit, karácsony, szülinap viszi az unokákat, hogy begyűjtsék az ajándékokat.
Kérdésem az lenne, hogy mi történik akkor ha az idősebb hölgy túléli a húgát, akkor a vele kötött szerződés megszűnik és esetleg az öröklés szabályai lépnek életbe?

Köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.06.01. 12:13

Megegyezéssel szinte bármit lehet. Az eltartott különösen akkor fog beleegyezni, ha elengeded neki a már szolgáltatott tartás értékének a megtérítését.

www.kbs-ugyved.hu

BUDR # e-mail 2019.05.31. 23:04

Kedves KBS,

Köszönöm gyors válaszodat, ez esetben azt gondolom, a leghatékonyabb megoldás a közös megegyezéssel való felbontás lenne, ha egyik fél sem szeretné továbbvinni ezt a szerződést.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.05.31. 22:27

A szerződés a jogosult haláláig áll fenn; a tartási kötelezettség - az örökhagyó tartozásaiért való felelősség szabályai szerint - annyiban száll át, amennyiben a kötelezett haláláig nyújtott tartás az ellenszolgáltatást nem fedezi.

Egyoldalúan nem állhatsz el. A legtöbb, amit el tudsz érni, hogy természetbeni tartás helyett pénzt (életjáradékot) kelljen fizetned.

www.kbs-ugyved.hu

BUDR # e-mail 2019.05.31. 22:11

Az első probléma ott van, hogy eddig ellentmondásos választ kaptam mind ügyvédtől mind közjegyzőtől, hogy ez a szerződés az örökös halálával tovább él vagy pedig megszűnik.

Igen én vagyok a szerződéses örökös fia (egyben örököse) és véleményem szerint ha én a jogaimról le szeretnék mondani, akkor milyen alapon kellene nekem a kötelezettségemet teljesíteni, adott esetben a tartásdíjat fizetni. Ez esetben a kérdés az, egyoldalúan megtehetem-e a szerződés felmondását, vagy kétoldalú beleegyezés kell, avagy végső esetben bíróság kell hozzá, vagy egyáltalán kell-e erről beszélni, mert a szerződés az örökös halálával megszűnik.

Továbbá amit írtam, az öröklési jog be lett jegyezve egy adott ingatlanon az öröklési szerződés alapján. Ezt valamilyen úton-módon le szeretném vetetni a földhivatallal, mert később csak a probléma lesz belőle.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.05.31. 18:01

Te vagy a szerződéses örökös örököse? És az eltartott követeli a tartást? Vagy mi a probléma?

www.kbs-ugyved.hu

BUDR # e-mail 2019.05.31. 16:36

Tisztelt Fórumozók,

Próbáltam visszakeresni de nem jártam sikerrel az alábbi témában.

Öröklési szerződés esetén ha az örökös előbb hal meg (azaz az örökhagyó túléli az örököst), a szerződés megszűnik vagy tovább él az elhunyt örökös örököseivel szemben?

A kérdésem gyakorlati, ugyanis az elhunyt örökös részére egy ingatlan tulajdoni lapján örökösödési jog van bejegyezve és ezt szeretném leszedetni a Földhivatallal (nem tartok igényt erre a jogra).

Ehhez fel kell-e bontani az öröklési szerződést:

  • amihez mindkét fél beleegyezése szükséges (az elhunyt örökös örököseinek és az örökhagyó)
  • vagy egyoldalúan felbontható-e az örökösök által,
  • vagy pedig ez nem szükséges és a Földhivatal leveszi a jogot a tulajdoni lapról annak tudatában (halotti anyakönyv), hogy az eredeti örökös meghalt.

Köszönöm a választ!

Szomorú örökös #   2019.05.29. 22:14

oligaliga

Ide nem csak jogászok járnak kérdezni, hanem laikusok is. Én special az vagyok és érdekel a válasz. Légyszi ne legyél bunkó! Köszi!

oligaliga # e-mail 2019.05.29. 21:52

Örökös

Ez egyre kínosabb, ne fokozd.

Szomorú örökös #   2019.05.29. 19:40

oligaliga

A vagyonátruházás fogalmát meg hagy ne kelljen még egyszer elmagyarázni.

Miért kéne elmagyarázni? Kétségbe vontam a legutolsó hozzászólásommal? Szerintem nem, mert valahogy az én olvasatom szerint elfogadtam, ahogy megígértem! Az viszont, hogy a NAV elfogadja-e majd a fellebbezést, majd kiderül, az már nem a mi hatáskörünk. Lehet, hogy a NAV-nál „szoftverfrissítés” volt és véletlenül a régi PTK szabályait töltötték fel megint? :-D

Nekem már az önkormányzat alkalmazottja is mondta, hogy sajna visszterhes lesz, nem is volt könnyű számomra akkor kifizetni. Kérdés, hogy ha az öröklési szerződést, amit egy ügyvéd előtt kötöttünk, nem jelentem be a közjegyzőnek, akkor vajon kiderült-e volna, hogy az alapján megy az öröklés? Ez már csak amolyan műsoron kívüli kérdés. :-)

oligaliga # e-mail 2019.05.29. 18:51

Ccc...

Nem csak a keresés okoz gondot, látom.

Az idézett jogszabályhelyek szerint az öröklési szerződéssel történő vagyonátruházás visszterhesnek minősül. Mentes az illeték alól az egyenesági (vérszerinti vagy örökbefogadott) rokonok között létrejött szerzés, de az csak akkor, ha 2014. 01. 01. után jött létre (vagyis a jogszabály ezen rendelkezésének hatályba lépése után).

Azaz: a nevelt gyerek (mint a kérdező) vagy akinek az egyenesági rokona 2014. 01. 01. előtt hunyt el (mint te) bizony úgy fizet, mintha vásárolt volna.

A vagyonátruházás fogalmát meg hagy ne kelljen még egyszer elmagyarázni. Olyan régóta vagy a fórumon, és elég sok értelmes hozzászóláaod volt, hogy kezdtem reménykedni abban, hogy érted is, amit olvasol.

Szomorú örökös #   2019.05.29. 16:56

oligaliga

Te írtad ma reggel 8-kor, hogy visszterhes vagyonátruházási illeték alá esik az öröklési szerződéssel megszerzett ingatlan-vagyon. Ez volt a kérdés, amivel kapcsolatban elindult a vitánk. Legalább máskor olvasd el, mielőtt közzé teszed. :-)

oligaliga # e-mail 2019.05.29. 08:46

És egyébként vagyonátruházás minden olyan jogi aktus, amikor a vagyon tulajdonjoga egyik személyről a másikra átszáll.

Ezt magyarázni olyan, mintha a hófehér szó jelentéséről kellene valakit felvilágosítani.

oligaliga # e-mail 2019.05.29. 08:04

Szomrú öröös

Csak a Te kedvedért:

Itv. 18. § (1) Ingatlannak, valamint a (2) bekezdésben meghatározott ingónak és vagyoni értékű jognak visszteher mellett, továbbá öröklési vagy ajándékozási illeték alá nem eső, más módon történő megszerzése visszterhes vagyonátruházási illeték alá esik. Ezt a szabályt kell alkalmazni az ingatlanok, illetve a gépjárművek (pótkocsik) pénzügyi lízingjére vonatkozó, a futamidő végén tulajdonjog átszállást eredményező szerződések esetén, továbbá az öröklési szerződés alapján történő vagyonszerzésre is azzal, hogy az öröklési szerződés tekintetében az illetékkötelezettség keletkezésére a 3. § (1) bekezdése az irányadó.

Ez egy perc volt.

dr_Egyed_Zoltán # e-mail 2019.05.29. 07:56

Bármely, a tulajdonjog átruházására irányuló jogcím mentességet jelent.

dr. Egyed Zoltán
  ügyvéd 
www.facebook.com/dregyedzoltan/
https://dregyed.business.site/

drbjozsef #   2019.05.29. 07:53

mióta számít szimpla vagyonátruházásnak?

...kapod cserébe az ingatlant.

Most magyaráztad meg magadnak.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.05.29. 07:48
Szomorú örökös #   2019.05.29. 07:37

oligaliga

És a szerződéses öröklés mióta számít szimpla vagyonátruházásnak? Nálam ez az ingatlan ajándékozását vagy eladását jelenti, nem pedig azt, hogy gyakorlatilag eltartásért kapod cserébe az ingatlant. Ha ezt is elmagyarázod, akkor megígérem, hogy elfogadom. De érdekes, hogy bárhol olvasol az öröklési szerződésről, mind egyértelműen azt írja, hogy visszterhes vagyonátruházási illetéket kell utána fizetni. Ha nektek lenne igazatok, akkor bizony ez már minden ezzel kapcsolatos oldalon át lett volna írva, nem gondolod?

oligaliga # e-mail 2019.05.29. 07:24

Szomorú örökös

Te is egyszerűen utánanézhettél volna, ahelyett, hogy erősködsz:

Itv. 26. § (1) Mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól:

  1. a vagyonszerzés, ha

za) egyenes ági rokonok (ideértve az örökbefogadáson alapuló rokoni kapcsolatot is) egymás közötti vagyonátruházásából,
származik.

A jogszabály ezen rendelkezése 2014. január 1.-től hatályos. Nekem két percbe sem telt megtalálni. Neked mennyi időt venne igénybe?

Szomorú örökös #   2019.05.28. 22:36

KBS

Vagy azóta változott a törvény.

Eddig ketten állítottuk, hogy visszterhes...nézz utána.
Én személyes tapasztalat alapján, Obudafan pedig gondolom jogszabályok szerint.
A hölgyet se véletlen fizettették meg az örökségéért, nem gondolod?