Az Öröklési szerződés egyik pontja szerint "a szerződéses örökösre csak az örökhagyó halálával, öröklés jogcímén száll át."
Ha öröklés jogcímén száll át, akkor a vőm miért kap belőle?
Vagy ez a szerződés rosszul van megírva?
Az Öröklési szerződés egyik pontja szerint "a szerződéses örökösre csak az örökhagyó halálával, öröklés jogcímén száll át."
Ha öröklés jogcímén száll át, akkor a vőm miért kap belőle?
Vagy ez a szerződés rosszul van megírva?
Csipkebokor
Nem, van egy örökbefogadott fiam is, akinek vettem egy lakást, és úgy gondolom, ennyi elég neki, a többi legyen a lányomé, de csak az övé, a férjéé ne!
1 Igen.
2. Első sorban a teljesítést kérheted. De ha bizonyítani tudja, hogy valójában ajándékozás volt, akkor azt is hiába. (Viszont az ajándék különvagyon, és bizonyos esetekben visszakövetelhető - illetve az ígért dolog átadása megtagadható.)
A lányod az egyedüli leszármazód?
T.Fórumozók!
Öröklési szerződést kötöttem 2 éve a lányommal. Ebben vállalta, hogy havonta 30 ezer forintot fizet nekem a halálomig, az öröklakásomért cserébe.
Közben férjhez ment.
Nem fizet, de nem is akartam.
Kérdéseim:
Ugyanis most jobbnak látom, ha simán majd megörökli, de lehet, hogy a férje máshogy látja, és nem hagyja a felbontást. A vőmről hamar kiderült, hogy mennyire számító, mennyire számon tartja minden vagyonunkat, "érzelmi" alapon már szeretett volna tulajdonjoghoz jutni, stb
Köszönöm a választ.
Csipkebokor
Igen. Ők csak az aláírást tanúsítják, illetve hogy magatokénak ismeritek el az aláírásokat; a tartalomhoz nincs közük.
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
Na, voltunk az ügyvédnél.
Azt mondja nem gáz, hogy a házastárs lesz a szerződéses örökös, tartásért cserébe. Megcsinálja a szerződést, de kell hozzá 2 tanú is. Szerinte simán lehetnek a tanúk akár az ő - mármint az ügyvéd - apósa, lánya, vagy felesége (egyik sem alkalmazottja, társa, stb. az ügyvédnek)sőt, nem is kell tudniuk, hogy mi van a szerződésben, bár nekem - akármennyire restellem - ez kicsit furcsa. Tényleg jó lesz ez így?
Nincs mit.
Hálás köszönet a segítségért!
soma
Azt nem.
Most már értem.
És remélem azt is jól értem, hogy ezek szerint a tartás értékét nem kell forintban kiszámítani?
A szerződéses örökös is örökös, neki is a közjegyző adja át a hagyatékot. Ha per lesz, akkor a bíróság döntéséig csak ideiglenes hatállyal. Az ingatlan értékét az illeték miatt meg kellene jelölni.
Tehát ha jól értem:
Csak a terhelési és elidegenítési tilalmat kell bejegyezni a szerződéses örökös javára, semmi egyebet nem kell a földhivatali kérelemhez mellékelni;
Amire nem kaptam választ:
KÖTELEZŐ-e feltüntetni a szerződésben az ingatlan értékét, vagy – mivel ingóságok is szerepelnének benne – a visszteher tárgyát képező teljes vagyon becsült értékét? (+ : a tartás értékét kiszámítani forintban?)
Mi történik akkor, ha a törvényes örökösök megtámadják a szerződést? Ez esetben nem jegyezteti be a közjegyző a földhivatalban?
S mi van akkor, ha - mivel a szerződéssel a szerződéses örökösnek juttatom minden ingó- és ingatlanvagyonomat - nem marad utánam semmi hagyaték, melyet a közjegyzőnek át kellene adni? Egyáltalán lesz-e ez esetben hagyatéki tárgyalás?
Majd a hagyatékot átadó közjegyző intézi a dolgot. Ez a feladata. Ő fog a földhivatal felé is eljárni.
Üdv Mindenkinek!
Érdekelne, hogy öröklési szerződés esetén hogyan és mi módon fog a szerződéses örökös javára az ingatlanörökség az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre kerülni? (egyébként ingóságok is szerepelnének a szerződésben..)
Az rendben van, hogy a terhelési és elidegenítési tilalom bejegyzésre kerül, de az örökhagyó halála esetén kell-e valami kérelmet benyújtani, vagy egyáltalán mi az eljárás rendje? (mondjuk, ha az örökhagyónak csak az a vagyona volt melyről az öröklési szerződésben - tartásért - visszteherként adott)
Kell-e a földhivatali (terhelési és elidegenítési tilalom bejegyzési) kérelemhez mellékelni a visszterhes vagyonszerzéssel kapcsolatos apeh adatlapokat? (Hisz illetéket is csak az örökhagyó halála után kell majd fizetni. Ő meg gondolom, már nem adózik a szerződés után..)
Kötelező-e feltüntetni a szerződésben az ingatlan értékét, vagy - mivel ingóságok is szerepelnének benne - a visszteher tárgyát képező teljes vagyon becsült értékét? (Na, erre a kérdésre eddig 2 ügyvéd + 1 jogász háromféle tanácsot adott)
Mielőtt újra ügyvédhez fordulnánk, szeretnénk tisztán/tisztábban látni a földhivatali eljárás rendjét, kérem, ha valaki tud segíteni, válaszoljon kérdéseimre!
soma
Nincs mit.
Köszönöm.
Javítva: az afölötti részre 4%.
Bocs': most mennyi?
A complex.hu - a visszterhes (és ide sorolja az öröklési szerződést) illetéke 10%.
ObudaFan azt írja, hogy 4% + 6%
Nagy különbség.
Mindenesetre azt már látom, hogy fizetni kell utána.
Lakásingatlan esetén 4 millióig 2%, az afölötti részre 6%.
Jól értettem:
Öröklési szerződés esetén, ha meghal az örökhagyó, akkor illetéket kell fizetnie az örökösnek? Ha simán örökölne, akkor nem fizetne, de szerződés esetén igen?
Mekkora ez az illeték? Hány % ?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |