gyermek láthatás külföldről


ObudaFan # 2020.03.15. 20:45

Ha a gyerek Franciaországban él, akkor a francia gyámhatóságnak van joghatósága, így francia ügyvédhez érdemes fordulni.

bergerkati # 2020.03.13. 13:18

Sajnos nem találtam a témában bejegyzést. A fiam és családja Párizsban él,ott született másfél évvel ezelőtt az unokám is.Mindhárman magyar állampolgárok. Egy éve előre megbeszélt módon kiutaztam az unokámat meglátogatni,ezt a menyem nem engedte arra hivatkozva hogy ő nem akar látni. Eltelt egy év és az unokámat azóta sem láthattam, sem Párizsban sem itthon, hova kell fordulnom a nagyszülői láthatási jog gyakorlása végett illetve kit tudnak javasolni aki az ügyben segítségemre lehet.

ObudaFan # 2012.12.13. 09:22

A kapcsolattartás költségeit általában a különélő szülő viseli.

Luxor2005 # 2012.12.12. 22:53

Tisztelet Tanacsado!

A lanyom par hete jott ki az 5 eves kislanyaval kulfoldre dolgozni az apa tudtaval,hozzajarulasaval.Meg csak 4 oraban dolgozik,de az apa mar koveteli,hogy vegyen neki repulojegyet,hogy lathassa a gyereket.Nem voltak hazasok,nem szakitottak.
Semmilyen birosagi hatarozat nincs,csak megegyeztek,hogy a lanyom kijon a gyerekkel,ezert gyerektartasrol sem volt szo eddig.
Kerdesem,hogy van-e joga az apanak kovetelni a repulojegyet es a kinti szallast amikor o nem fizet semmit?
Nem dolgozik sehol,eddig is a lanyom penzebol eltek,ezert jottek ki a gyerekkel,hogy megfelelo korulmenyeket biztositson neki.
Egyelore a sajat ellatasukra valot alig keresi meg a lanyom,en segitek nekik.Nincs is penze ra,hogy vegyen repulojegyet,de az apa naponta kovetelozik es fenyegetozik,hogy haza viteti a gyereket,ha nem segiti a lathatasban.
A valaszt elore is koszonom!

monalisa1 # 2010.02.21. 21:50

Gerike78

Javaslom vedd fel a kapcsolatot dr. Grad András vagy dr. Regasz Mária ügyvédekkel., Bp. központjában közös ügyvédi iroda ahol is elsősorban mindketten családjogi ügyekkel foglalkoznak. (A Tanár Úr megelőzően hosszú évekig válóperes bíró volt, míg az Ügyvédnő úgyszintén hosszú ideig gyámhatósági problémákkal foglalkozott.)

Mindketten nagyon régóta rendszeres jelen vannak itt a jogi fúrumon hasznos tanácsaikkal, segítségükkel.

Dr. Grad András
06/30/280/1846
www.kapcsolattartas.hu

Dr. Regasz Mária
06/30/381-8350
derill@t-online.hu

Kívánom problémádra mielőbb találj megoldást.

"Mona"

Gerike78 # 2010.02.21. 20:43

Az előzőekhez no comment.
Mivelhogy engem nem érint. ÉN vagyok itthon, én keresek ötödannyit, de akkor mégis nekem kell kimennem és hoznom vinnem a gyermeket?
A neten nem találtam meg a törvényt, de mintha valahol - lehet hogy megegyezés volt - olvastam hogy az országhatárig kotelesek elvinni a gyermeket a másik szülőnek pedig a másik határig, de ez kb olyan mintha megosztanák a költségeket.
Kb. ez a kérdés még mindig :-)
Köszi

monalisa1 # 2010.02.20. 16:55

Mikor valaki kérdező feljön ezen Jogi Fórumra, a legelső oldalon olvasható a Szerkesztőség tájékoztatása, hogy nem csak jogászok adnak választ ill. szólnak hozzá egy-egy kérdéshez.

Sőt, az egyik rendszeres segítő fórumozó jogász gyakorta odaírja a hozzászólása aljára: "fölösleges jogi válaszok" - lévén akinek igazából jogi problémája van az úgyis elmegy ügyvédhez!

vicacica36 # 2010.02.20. 16:42

Zapa, Gerike78!

Monalisa laikus hozzászóló ... szerintem ezzel mindent elárultam.

monalisa1 # 2010.02.20. 14:42

zapa

Hátrább az agyarakkal! Abban valóban hibáztam hogy nem néztem meg egy repülőtársaság menetjegy tájékoztatóját miszerint egy kisgyermek utaztatása mennyibe is kerül - tehát méginkább életkor függő.
Azonban a többi amit írsz mondhatnám már csak a ti szociális problémátok - van aki évente többször is haza tud jönni.

Üdv.

monalisa1 # 2010.02.20. 14:37

Gerike78

Amíg nincs leszabályozva a láthatás/kapcsolattartás addig alakulhat úgy, hogy a gyermeket akár egyszer sem fogod látni - többféle okból is...

A későbbiekben is sok pénzbe fog a dolog kerülni.

Komolyabb párkapcsolat, megbízhatóbb nő, kölcsönösen felelős gyermekvállalás.

zapa # 2010.02.20. 12:06

Monalisa!
Nem tudom honnan veszed az informaciot, de mi 5 eve utazunk haza nyaranta amerikabol, es nincs 4 eves korig felaru jegy! 2 eves kor alatt van ingyenes jegy, ha a gyerek az anyja oleben ul! A legmegdobbentobb, hogy azt tanacsolod, hogy evente 2-3 alkalommal siman haza lehet utazni Amerikabol. Azert ha utana neznel latnad, hogy egy repulojegy ara kb. minimum 100-150 ezer forint (persze az attol is fugg, honnan josz, mert pl. a mi allamunkbol 340 ezer Ft/fo nyaranta) Ha ezt beszorzod ket fovel, es utana az osszeget szorozd be az altalad emlitett 3 alkalommal, az kb. 1 millio Ft evente, de minimum 600 ezer FT. Nem hiszem hogy sok "atlag" emnber tud evente ennyit penzt kiadni csak utazasra, es ebben meg benne sincs az a kiadas, ami Magyarorszagon terheli, pl. buszjegy, eves, benzin...stb.

Gerike78 # 2010.02.19. 18:32

Szia,
Miből veszed hogy az anya hazajön???? :-))
Esze ágában sincs, dolga nincs itthon, zöldkártyás, le akar telepedni. A gyermek kétszer azért volt itthon NAGYANYJÁVAL, mert ügyintéznivalójuk volt, nekem meg szerencsém.

A láthatást még nem szabályozták, ezért kérdés hogy tudnám ezt egy korrekt mederbe terelni.
Köszi

monalisa1 # 2010.02.18. 18:28

Persze a 3 hétből lehet hogy jelentősrészt az összeszoktatásra megy rá hiszen Te egy idegen bácsi vagy neki...

monalisa1 # 2010.02.18. 18:27

OK, akkor az anya évente min. egyszer hazajön a gyermekkel és a láthatás 3 héte alatt a gyermek nálad lesz - nem szopós baba már. (Pelenkázni meg lehet hogy 2-3 éves korig is kell majd - megtanulható.)

Ha ezen 3 hétre nem tudsz végig szabadságra menni nem baj, napközben az édesanyád vagy valaki a rokonságodból bizonyára szívesen besegít - az anyának nem lehet ellenvetése.

Az anya a 3 hét alatt "szabadidőzik"...

Külön írom: egy 3 év körüli gyermek már elég jól elvan a sz.gép előtt, tehát ha van webkamera akkor akár napi kapcsolatban is lehetsz a gyermekeddel: látjátok egymást és beszélgethettek.

Gerike78 # 2010.02.18. 18:15

Szia, igen bocs, kevés az adat.
A gyermek 1,5 éves, az anyja települt ki még szülés előtt, ezért a pici kettős állampolgár lett.
A repülőjegyet lehet hogy majd később igen, de a kint tartózkodás költségeit egy magyar biztosan nem tudja fizetni. A (megítélt) 3 hét kb. 3-4 száz ezer forint lenne, ugyanis New Yorkban laknak ami a világ egyik legdrágább városa. :-S
Ennyit a gyermektartás és egyéb terhek miatt nem lehet évente többször kitermelni.

monalisa1 # 2010.02.18. 17:57

Nem írtad a gyermek életkorát, pedig lényeges. (Pl. 4 éves korig ingyen repülhetnek de csakis kisérővel, 14 éves korig féláron de úgyszintén kisérővel, azon túl már egymaga is utazhat.)

Ha Te települtél át Amerikába a gyermekkel, nem hiszem hogy az itthon élő szülőnek kötelessége lenne a repülés költségeit állnia.

Ha módodban áll gyere haza vele évente 2-3 alkalommal mely neked egyben rokonlátogatást stb., így pedig fel sem merülne számodra "a külön utiköltség" kérdése.

Köztudomású hogy egy repülőjegy hónapokkal előre lefoglalva jelentős árkedvezményű.

"Mona"
laikus hozzászóló

Gerike78 # 2010.02.18. 17:43

Gyermekem kettős állampolgár, USA-ban él. Az a kérdésem, hogy kérhetem e a válóperben az utazási költségek megosztását, vagy a gyermek magyar határig való utaztatását azzal hogy ugyanígy visszaviszem?
Köszönöm