Szülői ház elhagyása engedély nélkül

monalisa1 # 2010.10.18. 14:47

A 16. életévét betöltött gyermek már annál a szülőnél lakik amelyiknél akar - előzetes gyámhatósági írásbeli jóváhagyással. Tehát irány az ezen hatóság és menjen vele az apja is.

A t.díjat ettől függetlenül az anya felé kell fizetni továbbra is lévén gyermekelhelyezés megváltoztatása iránt kérelem nem került beadásra a bírósághoz. Egyébként mire a perben döntés születne okfogyottá válik az egész, lévén a gyermek betölti a 18. életévét, ergo nagykorúként már szabadon dönt hol is lakik a továbbiakban.

Az apa indítson majd keresetet az anya ellen és kérje a bíróságot hogy a továbbiakban a t.díj un. felnőttartás legyen, valamint már közvetlenül a gyermek kezéhez teljesítve.

Tehát az anyának felesleges már a cirkuszolás a rendőrrel stb.

A Családjogi Törvényben (Csjt) minden le van írva, megkereshető itt balra a Szolgáltatások menűsor törványtár rovatban.

monaLuis
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.10.18. 14:57

Csjt. 72/A. - 74. §-ok.

Legislator # 2010.10.18. 15:00

OFF

"5 ös vtam nyelvtanból ha annyira kiváncsi vagy"

Az a gyanúm, hogy lecsökkent az oktatás színvonala. Vagy ez csak a rossz helyesírásúak védekezése? Annyiszor olvasom ezt fórumokon...

ON

Sunshine after the rain.

monalisa1 # 2010.10.18. 15:11

Köszöntelek. Nekem is elég jó a helyesírásom DE ha gyorsan gépelek előfordulhat hogy elírok egy szót., gyors és gépírásból nincs vizsgám...

És szerintem általában nem is ez a lényeg, hanem az egy-egy segítő hozzászólás tartalma.

Jászszentgróti Tamás # 2010.10.20. 20:48

Pontosítanám az alábbi kérdésemet akkor. Mi a helyzet akkor, ha a gyerek (fiatalkorú, 17 múlt) egyik szülőjénél sem kíván lakni? Idegen helyről hazavitetheti a szülő? Erre van valamilyen jogszabály? Az én értelmezésemben a lent hivatkozott törvény csak a kiskorú gyerekre vonatkozik:
70. § A kiskorú gyermek szülői felügyelet vagy gyámság alatt áll.

Hogyan lehet ezt fiatalkorúakra vonatkoztatni?

Dr.Attika # 2010.10.20. 20:54

A kiskorú a polgári jogban az aki még nem nagykorú, vagyis nem töltötte be a 18. életévét. A büntetőjog különböztet meg gyermekkorút (14. életév alatt) és fiatal korút (14-18. év között) és fiatal felnőttet (18-20. év között).
Tehát az Ön által citált jogszabály-hely alapján hazaviheti.

Jászszentgróti Tamás # 2010.10.20. 20:57

Viheti vagy vitetheti? Mi a tapasztalat, hogyan reagál erre a rendőrség? A bíróság, gyámhatóság gondolom mire intézkedik, már 18 lesz az érintett.

Dr.Attika # 2010.10.20. 21:05

Viheti. A vitethetéshez sem a rendőrségnek, sem a gyámhatóságnak nincs hatásköre.

Jászszentgróti Tamás # 2010.10.20. 21:07

Tehát jól értem, hogy semmilyen hatósági eszköze nincs arra, hogy a gyerek hazakerüljön, ha önszántából elment otthonról? (és nem eltűnt, jól van, jár iskolába, rendezett körülmények között él, etc)

monalisa1 # 2010.10.21. 15:34

A gyámhatóság kijelölheti a kiskorú gyermek tartózkodási helyét harmadik személynél is, de ehhez előbb meghallgatja az összes érintettet.

Jászszentgróti Tamás # 2010.10.21. 20:59

Köszönöm az eddigi válaszokat.
Sajnos a konkrét kérdésemre még mindig nem tudtam meg a választ. :(

Elmegy a 17 éves gyerek otthonról, és nem hajlandó hazamenni a szülő hívására. (Jár iskolába, van fedél a feje fölött, rendezett körülmények)
Milyen jogai vannak ilyenkor? Milyen jogai vannak a szülőnek? Mit tud tenni? Milyen intézkedést tesz és tehet ilyenkor a hatóság? Megbüntethetik azt, aki befogadja?

monalisa1 # 2010.10.22. 14:14

A szülői felügyelet: Csjt. Vr.34 §.

A problémára én konkrétabbat nem tudok a jogszabályokból kibogarászni., javaslom fordulj a gyámhatósághoz és kérj állásfoglalást.

Priváti: ha a gyerkőcnek nincs előzetes papírja arról hogy máshol is tartózkodhat tartósan akkor jogos lehet a hazazuppolása - bármennyire is nem tetszik ez neki. (Ha másnap visszamegy az előző helyre és ezt ismételgeti, a gondozószülőt birságolhatják hiszen az ő gondja, felelőssége felügyelni a gyermeket.)

Ana95 # 2013.05.20. 17:37

Ha a kiskorúnak jóváhagyták a szülői ház elhagyását egy rokonhoz,a szülő beleegyezésével,akkor a kiskorúnak jár e még a rendszeres gyerm.véd.támogatás?HA igen,akkor azt kinek küldik?

Mediátor VZs # 2013.05.22. 08:19

"Ana95"
Szülői ház elhagyása esetén a szülő marad a törvényes képviselő, tehát mind a családi pótlék, mind az egyéb juttatások (segély, kedvezmények, stb) továbbra is a szülőnek járnak. A befogadónak kell a szülővel egyezkednie, hogy ezen összegeket adja át a gyerekének. Az önkormányzatnál lehet ugyan jelezni (a határozat bemutatásával), hogy a gyerek már nem a szülővel él, de ez esetben max. megvonják a támogatást, de a befogadónak nem fogják megítélni.
http://www.mediaciostanacsadas.com/

lokika # 2014.09.09. 06:07

A következőekben kérnék segítséget, állásfoglalást:
A tavalyi évben volt férjem gyermekelhelyezési pert indított az akkor 17 éves fiam nála való elhelyezésével kapcsolatban, mivel véleménye szerint a gyereket az ő szavaival "ki kell menekíteni onnan". A bíróság természetesen elutasította, mivel semmilyen olyan indokot nem tudott felhozni, ami megalapozta volna azt, hogy magához vegye. Van egy 9 éves öccse nagyon szeretik egymást. Közeledik a 18. születésnapja, novemberben tölti be. Kérdésem a következő: a gyerek még 2 évig tanul középiskolában (5 osztályosba jár), viszont azt mondják az apjával, hogy ha betölti, akkor oda megy ahová akar. Tényleg elmehet? A tavalyi per végén mondta a bírónőnek az apja, hogy kibírják még ezt a kis időt (1 évet). Erre a bírónő megkérdezte, hogy miért mi lesz 1 év múlva? Tényleg megszűnik a szülői felügyelet? Függetlenül attól, hogy tanul - de betölti a 18-at - tényleg oda megy lakni ahova akar?
Köszi

kaméleon # 2014.09.09. 17:57

Tényleg. (Kicsit macerásabban, de
mehetett volna már tavaly is, ha olyan nagyon akart volna.)

snvirag # 2016.08.15. 06:33

TC!
Hogyan bizonyithato, hogy narcisztikus perverz szulorol van szo. Testverem 17 eves. Hozzam szeretne koltozni , mert nem birja az otthonletet. Nemcsak lelkiterrorban tartjak, hanem fogdozzak az edesapa is elkezdett a fenekere csapkodni mikozban szinte nem is komminukalnak ill. az edesanya megvizsgallak cimszo alatt felfektette az agyra es a testverem akarata ellenere a nemiszervehez nyulkalt. Szerintem ez nyilt perverzio es szemeresertes. Arrol nem beszelve h a 10 eves occse leskelodik mikor oltozkodik ha a parjaval van kulon szobaban kopogas nelkul rajuk nyit stb... a testverem a 3. Gyerek aki menekulni probal. Noverunk 16 evesen kerult parja szuleihez mert ot megverte. En 18 eves koromig kibirtam a lelki terrort ott is rendorok garazdasag miatt feljelentettek.. De a hugom nem birja mar. Nem verik. De sokkal rosszabb a helyzet. Mert a lelki sertesek mellett mar szemerem elleni bunt is kovettek el. Milyen indok kell ill. Kell-e bizonyitanunk ezt valahogy? Vagy ha a hugom ezt elmondja es megfelelo helyre kerulne hozzam nincs kizarva h ide johessen? Elnezest az ekezetek hianyaert. Telefonrol irok. Elore is koszonom varom valaszat

ObudaFan # 2016.08.15. 20:12

Ha ezt elmondja, majd kitendelnek egy pszichológus szakértőt, aki majd ezt megvizsgálja.

snvirag # 2017.02.24. 22:23

Kérem töröljék a kommentemet!

snvirag 2016.08.15. 08:33

Köszönöm!

Mira74 # 2017.03.06. 10:49

T.Szakértők!

Szeretném a segítsegüket kérni.Párom régen elvált a feleségétől, abból a házasságából van egy 14 éves lánya aki érintett az ügyben. Anyukánál van elhelyezve de múlt héten megszökött és rendőrség hozta hozzánk.Ezekben a napokban felmerűlt bizonyos okokból valamilyen tabletta használat amit jeleztünk a családsegìtő és az iskola felé.Az iskolában jelezték hogy nemrég megtagadott egy vérvételt. (14 éves gyerek tehet ilyet ?). A családsegìtőbe azt mondták mivel anyukánál van a felügyeleti jog ezért ő kezdeményezhet egy esetleges tesztet. Megkértük anyukát a gyerek érdekében azt mondta hogy felhívja a háziorvost. Utána azt közölte, hogy a háziorvos nem adott vizsgálatra beutalót mert nem látja értelmét ha pedig el akarnánk vinni magán úton abba a 14 éves gyereknek bele kell egyeznie. A kérdésünk annyi lenne egy orvos ha felmerül a gyanú egy kiskorúnál az iskolában és a családsegìtőnél is szorgalmazzák ennyit mond??? Ez a gyerek érdeke? Az hogy az anyuka miért nem ment bele ne firtassuk de még is is egy elvált szülőnek semmi joga?
Köszönöm

pazs # 2017.03.06. 12:01

Nagyjából három eset van, amikor nem lehet megtagadni a vérvétel típusú orvosi beavatkozást: ha életveszély elhárításához szükséges, ha az illető gyereket vár és ha büntetőeljárásban kötelezik.
Jól értem, hogy tulajdonképpen azért akartok vért vetetni a gyerektől, mert azt gondoljátok, hogy kábítószert használ és ezt akarjátok bizonyítani? Minek? Mármint tegyük fel, lesz papírotok és akkor mihez kezdtek?

Mira74 # 2017.03.06. 12:45

Kedves Szakértők!

Minek? Szerintem egy szülő feladata ha változást lát egy gyereken és ilyen jellegűt utána járjon. De nekem is van két kiskorú gyermekem itthon és nem örülnék neki ha kiderülne hogy a nagyobbik testvér esetleg bármit fogyaszt, mivel akkor segítségre szorul.Bár lehet rosszul gondolkodom.Mivel nem velünk él nem tudom állandóan figyelni, másképpen én hogyan tudnék segíteni vagy bárki.

Vadsuhanc # 2017.03.06. 13:03

pazs jól írta körül. A mintavételre kötelezni embereket - még fiatalkorú személyt is - kényszerrel csak meghatározott esetekben lehet. Ez így nem az szerintem, de én jogilag képzelten személy vagyok.

Van ennek más módja is, de ezt ne kelljen ide leírnom mit kell egy aggódó szülőnek tenni.

Mira74 # 2017.03.06. 13:17

Tisztelt Mindenki!

Eszem ágában sem szeretnék rosszat senkinek.Sajnos anyuka mondjuk ugy nehéz eset hasonlóan mint a lánya.Én azt gondolom ha nem lenne gond akkor egy vizeletvizsgálattól nem kell "megijedni", főleg úgy hogy anyukánál 3 kiskorú gyermek van útban a következővel és feltételezem az ő "biztonságuk" fontos kéne hogy legyen neki, még ha csak a gyanú felmerül. Köszönöm a válaszokat.

pazs # 2017.03.06. 13:17

Szerintem ne azon múljon, hogy beszélgettek-e vele a droghasználatról meg a biztonságról, és hogy támogatjátok-e lelkileg, hogy van-e papír arról, hogy ténylegesen fogyasztott-e. Ha meg arra gondolsz, hogy erre tekintettel majd kórházban jól kigyógyítják, na ilyen nincs.