Hagyatéki költség illetve temetési költség

monalisa1 # 2010.06.12. 18:19

Ha te leszel kénytelen helyette fizetni utólag követelheted tőle a 16.500 Ft-ot.

Doky1988 # 2010.06.12. 18:19

Van még 1 sztori lehet még ma leírom,de lehet csak holnap,mert megyek vacsizni:)
Ezzel kapcsolatos természetesen:)

Doky1988 # 2010.06.12. 18:16

Mona, köszi a segítséget :)
Én is így gondoltam, mert keresztanyámék nem egyszerű esetek. :)

Lyonee # 2010.06.12. 18:09

A "temetés költsége hagyatéki teher", ezt nem az összes örökösnek kell viselnie?

monalisa1 # 2010.06.12. 17:59

Doky1988

Felőződni feleződik, de...

Az egyetemlegesség azt jelenti ha az egyik nem fizeti a maga részét akkor a közjegyző a másiktól azt jogosult elkérni/behajtani.

Tehát nem árt ha 33.000 Ft-ot viszel magaddal - nehogy meglepetés érjen...

"Mona"
laikus hozzászóló

Doky1988 # 2010.06.12. 17:07

ObudaFan:

Ketten vagyunk örökösök,keresztapám és én.
Van 1 ilyen sor az idéző levélbe,hogy:

A hagyatéki eljárás költsége előreláthatólag összesen kb. 33.000ft, mely költséget az örökösök egyetemlegesen viselnek.Ezt a fenti összeget az örökös(ök) a tárgyalásra sziveskedjen(ek) magával/magukkal hozni.

Tehát akkor magyarán mivel összesen ennyi a hagyatéki költsége, és ketten vagyunk örökösök, akkor ez lefeleződik? tehát 16500 fejenként? Jól értelmezem?

ObudaFan # 2010.06.09. 13:47

Érdemes lenne egy részletfizetésben megegyezni velük, mert ha perre kerül sor, ez az összeg jóval magasabb lesz.

monalisa1 # 2010.06.08. 18:44

A temetés költsége hagyatéki teher, azt rendezned kell. Ha nem tudod könnyen végrehajtásra = árverezésre kerülhet a házrészed., a keresztapád kerít valahonnan pénzt és "bagóért" (= 70%-ért) megveszi a tulajdonrészedet. Abból kerül levonásra a 337 ezer forint tartozás + kamat + végrehajtás költsége, ami marad az a tiéd...

Azt hogy mit vitt el a lakásból bizonyítanod kell, tételesen és értékszerűen. (A kulcsos barátnő nem biztos hogy pontosan emlékszik mindenre, mármint mi is történt a keresztpapa beengedése után...)

Talán a nagymamád jobban fogja tudni mi ingóságok voltak az édesanyád tulajdonában a lakásból.

"Mona"
laikus hozzászóló

Doky1988 # 2010.06.08. 17:07

valamint van még a hagyatéki költsége a 33.000ft de azt nyilván kifizetem.és még annyit hogy amiket elvittek keresztanyámék az meghaladja a 337.000ftot.. köszönöm a válaszokat előre is mégegyszer.

Doky1988 # 2010.06.08. 17:05

Üdvözletem mindenkinek!

Következő problémám lenne, és ehhez kérném a szakértők véleményét, valamint hogy ilyenkor milyen jogom van, mit tehetek?

Édesanyám elhunyt 2008.Augusztus 14-én ez évben lenne 2 éve.
Ma kaptam a hagyatékiról értesítőt,ami június 22-én lesz 10 órakor.
Szóval a szituáció a következő:

Van nagymamáméknak egy lakásuk ami fél-fél összegbe lett megvéve, tehát ők haszonélvezők.
Egyik fele keresztapámé másik fele édesanyámé volt, a lakást 5.500.000 forintra értékelték fel, ami papíron 2.750.000 forint amit örököltem.
Viszont annó mikor édesanyám elhunyt sajnos nem jól álltam anyagilag ezért keresztanyámék temettették el, aminek a költsége 337.000 párszáz forint volt.. Viszont ők benyujtották hitelkérelmüket, ez áll a papíron, magyarán hogy én fizessem ki,mert ugye jogos végülis mert a közvetlen örökösnek a dolga eltemettetni a saját édesanyját, ez tény elismerem.
De sajnos jelenleg sem úgy állok anyagilag ahogy kéne tehát ezt most nemtudom kifizetni.. Ez nyilván egy egyszeri költség volt.. Mit tudok vele csinálni tulajdonképpen? Tehát ez évek alatt kamatozik? Illetve mi lépést tehetek ilyenkor? Olyat csinálhatok-e,hogy én azt választom hogy az én házrészemre terheljék rá? Tehát a 2.750.000 forintból levonják a 337.000ret és akkor majd annyit kapok amennyit.. tehát nemtudom gondolom ez csak a jelenlegi ár,általába a lakás árak nem nagyon csökkennek lefelé inkább nőnek,tehát ez lehet több is éppen.. tehát magyarán ami fél-fél arányba járna pénz én azt kapom meg amiből már levan vonva a 337.000ft.. én ilyenről hallottam,nemtudom ez hivatalosan hogy megy valójában? Illetve volt még 1 másik sztori is, hogy én sajnos szintén korházba voltam mikor édesanyám is,oda volt adva a kulcs a barátnőjének,akit megkerestek keresztanyámék mert kellettek neki valami hivatalos papírok beengedte a lakásunkba és ő megfogott 1-2 dolgot és elvitte mert hogy ez nem marad ott.. ő az egyetlen tanú rá.. mit tudok tenni? gondolom 1-1 be túlzottan semmit?! Meg igazolni nemtom csak ő volt rá tanú..

Köszönöm előre is minden jogi ember tanácsát segítségét!