Tisztelt Szakértők!
Idén márciusban halt meg édesapám, akitől kiskorú hugommal és édesanyámmal örököltünk 2 házat és egy telket. Én egyik ingatlantól sem kívánok megválni, sőt, az egyik házba szeretnék párommal és leendő családommal ideiglenesen (2-3 év) beköltözni. Ezt már a nyári hónapokban is szerettük volna megtenni, de édesanyám ezt nem engedte. Az a kérdésem lenne, hogy megtilthatja-e nekem, hogy bármelyik ingatlanba is beköltözzek? Jelenleg velük élünk együtt, de párommal szeretnénk különköltözni tőlük.
Másik aggályom, hogy eltökélt szándéka, hogy valamelyik ingatlant eladja vagy az egyik házat vagy a telket, de én nem akarom. Ennek ellenére is próbál győzködni arról, hogy osszuk meg hugommal a tulajdonjogokat, legyen az egyik ház csak az övé a másik meg csak az enyém. Mivel kiskorú én nem szeretném ezt megtenni, hiszen nem tudja eldönteni még, hogy melyik házat szeretné, bár édesanyám meghatározta, hogy ő hogyan szeretné, hogy tulajdonosai legyünk a házaknak. Emellett ő a telekre szeretné rátenni teljesen a jogát, azt nem tudom, hogy a másik két házon akar-e haszonélvezeti jogot. DE ha az általa kitalált kombinációt elfogadom, akkor a gyerekek közötti egyenlőség nem jelenne meg, mert a ház, amit anya nekem szánna az csak a telekkel együtt érne megközelítőleg annyit, amit a másik ház. De nekem nem kellene egyik sem hosszútávon, mert saját házat akarunk építeni, ettől függetlenül nem akarok megválni az ingatlanoktól.
Tehát édesanyám megteheti azt, hogy költözésemet korlátozza? Fenyegethet-e azzal, hogy mehetek az utcára? Valamint lehetősége van-e eladni valamelyik ingatlant?
Végrendelet hiányával küzdünk, így felmerült az a kérdés is, hogy az autót ki örökli? (Anya úgy beszél róla, mintha az övé lenne, de pároméknál is úgy volt, hogy a két testvér örökölte, nem a feleség...) Valamint, hogy a szüleim által félretett és lekötött pénzt szabadon költheti-e anya? Ezt korlátozható-e, ha közös hozzáférésük volt a bankszámlához?
Előre is köszönöm válaszukat!
Üdvözlettel
MrsWolf