özvegyi jog vs. tulajdonjog

ObudaFan # 2010.08.24. 12:54

G.Zoltan1975

Lehet.

TMOBIL

Az öröklésből kizáráshoz végrendeletet. A kötelesrészből kizáráshoz már a leszármazókat, esetleges ági öröklésre jogosultakat ki kellene tagadni, ami nehezebb ügy, mert azt csak törvényben meghatározott feltételek mellett lehet.

TMOBIL # 2010.08.24. 12:32

Tisztelt Szakértők, kérdésem a következő lenne:Második
férjemmel élünk közösen-részben hitelből-vásárolt házunkban.Milyen papírt kellene iratnunk, hogy csak egymástól örökölhessünk, és mindenki mást kizárjunk az örökségből, vagy esetleges köteles részből.
Köszönettel

G.Zoltan1975 # 2010.08.24. 11:55

Tisztelt Tanácsadók!

Az lenne a kérdésem, hogy egy autónak lehet 2 tulajdonosa?

Nem üzembentartó hanem tulajdonos.

előre is köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.25. 14:58

Vagyis nem. Csak akkor ha ő maga sem nem adós, sem nem kezes. (És nem is írta alá olyan nyilatkozatot, hogy árverezés esetére lemond a haszonélvezeti jogáról.)

MajorDomus # 2010.07.25. 10:31

Vagyis nem vėdi meg ?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.25. 07:20

Nem terheli haszonélvezet a hatósági árveréssel értékesített ingatlant, ha a haszonélvező maga is kötelezettje a végrehajtott tartozásnak.

Indygo # 2010.07.25. 06:31

Az Özvegyi jog megvédi attól mamámat, hogy az édasapám által felvett vissza nem fizettett szabadfelhasználású jelzáloghitel miatti banki árverezés sikeressége után ne költöztessék ki a házból?
Tulajdoni hányad:
1/4 apumé
1/4 apum testvéré
2/4 mamámé.

Mamám és a apum testvére is aláírta annak idején a jelzálog szerződést, ami az egész házra szól.

Köszönöm,

Indygo

ObudaFan # 2010.07.22. 18:01

Enyhén szólva túlzóak az igények a realitásokhoz képest. A haszonélvezet megváltásában, vagy korlátozásában lehet gondolkodni, de az erőviszonyokon az sem javít akkorát, amekkorát szeretnél.

monalisa1 # 2010.07.22. 14:30

Az örökölt pénz tőkerésze a kettőtöké a testvéreddel, annak kamata mint haszon a mamáé. (És ha úgy dönt, hogy ez a kis kamathaszon évről évre befollyon neki, akkor a tőkéhez halálig nem juttok hozzá...)

A másik házzal kapcsolatban: annak idején milyen pénzből fizette ki apukátok a testvérét és az anyukáját?! Ha volt neki még a házasság előttről maszek pénzforrása és abból, akkor a ház végül is kizárólagos különvagyona volt, ellenben, ha a házasság alatt lett a rokonok tulajdonrésze megváltva - a házastársi közös pénzből, akkor anyukátokat arányosan fele őt illeti a tulajdonrészből.

A földhivatalban kérd ki az ingatlan tulajdoni lapját, az időpontok alapján abból sok minden kiolvasható. (Az ingatlan helyrajzi számát kell tudni, valamint 6.600 Ft illetéket fizetni.)

Alkalmasint a mamádat is megkérdezheted, hogyan is volt anno...

És végezetül: ama örökölt pénz nem-e közös volt a szüleitek között?! Akkor annak fele megint csak a mamátok tőketulajdona, a haszonélvezet csak a ti hagyatéki részetekre terjed ki...

ml.

MrsWolf # 2010.07.22. 13:59

Köszönöm szépen a válaszokat!

Tehát lényegében én nem tehetek semmit sem, mert ígyis-úgyis "megszivathat", ha akar...

Igen, azt nem írtam, az egyik házban 30%-a van anyának, a telek 50%-a, de a másik házat sajnos nem tudom, mert azt apa örökölte, de a testvérének és az anyjának kifizette az ő részüket, így nem tudom, hogy anyának is iratott-e tulajdonrészt vagy sem.

Én annyira nem tartom jó ajánlatnak, hiszen nem egyenlő értékű lenne a megosztás, nagyon nem... Vagy lehet azt is kérni, hogy a két ház különbözetét kifizessék? De ha ettől függetlenül rajta van a házakon a haszonélvezeti joga, akkor megint ott tartok, ahol a part szakad, mert ugyanúgy beleszólhat, hogy odamehetek-e lakni vagy sem, meg még fizethetnék is akár neki...

Az pontosan mit jelent, hogy van haszonélvezeti joga a pénzösszegen? Lényegében azt csinál vele, amit akar? Ezek szerint nem kérhetjük ki a saját részünket anélkül, hogy arról rendelkezhetne?

MrsWolf

monalisa1 # 2010.07.22. 13:12

Ha az ingatlanok az apukátok valamiféle kizárólagos különvagyona volt akkor nem írtam semmit...

monalisa1 # 2010.07.22. 13:11

MrsWolf

Lehet hogy egy "picit" pontatlanul fogalmaztál., szóval a két háznak és a teleknek csak és kizárólag az apukátok volt a tulajdonosa, vagy pedig mint házassági közös vagyon az anyukátok is tulajdonostárs volt?! Előfordulhat hogy "papíron" minden az apukátok nevén futott, ettől függetlenül nem ritka a földhivatali bejegyzésen kívüli tulajdonlás.

Szóval előfordulhat hogy az apai örökség csak a házak felére valamint a telek felére terjed ki, mert a másik felével a mamátok régről rendelkezik már.

Ha így van, akkor az örökrésznek a mamátok a haszonélvezője, ergo még az is megtörténhet hogy abba a házba amelyikbe költözni akarsz, a mamád mind haszonélvező lakbért kér tőled, függetlenül attól hogy 1/4-ed részt a tulajdonodban van.

Az ingatlanokat eladni csak a te és a testvéred közös beleegyezésetekkel tudná, hiszen vélem hármas tulajdonoslás van.

"Mona"
laikus hozzászóló

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.22. 11:04

Az a kérdésem lenne, hogy megtilthatja-e nekem, hogy bármelyik ingatlanba is beköltözzek?
Igen.

Az anya ajánlata egészen korrekt, mindenki viszonylag jól járna vele. Az autó ugyanúgy közös tulajdon, mint az ingatlanok, de azon is haszonélvezete van az özvegynek. Mire az megszűnik, az autó is valószínűleg megérik a bontóra. Tehát gyakorlatilag tényleg olyan, mintha az övé lenne.

A pénz is közös tulajdon, de az könnyen elosztható természetben. Viszont az özvegynek ott is haszonélvezete van az örökösök részén.

MrsWolf # 2010.07.22. 10:59

Tisztelt Szakértők!

Idén márciusban halt meg édesapám, akitől kiskorú hugommal és édesanyámmal örököltünk 2 házat és egy telket. Én egyik ingatlantól sem kívánok megválni, sőt, az egyik házba szeretnék párommal és leendő családommal ideiglenesen (2-3 év) beköltözni. Ezt már a nyári hónapokban is szerettük volna megtenni, de édesanyám ezt nem engedte. Az a kérdésem lenne, hogy megtilthatja-e nekem, hogy bármelyik ingatlanba is beköltözzek? Jelenleg velük élünk együtt, de párommal szeretnénk különköltözni tőlük.

Másik aggályom, hogy eltökélt szándéka, hogy valamelyik ingatlant eladja vagy az egyik házat vagy a telket, de én nem akarom. Ennek ellenére is próbál győzködni arról, hogy osszuk meg hugommal a tulajdonjogokat, legyen az egyik ház csak az övé a másik meg csak az enyém. Mivel kiskorú én nem szeretném ezt megtenni, hiszen nem tudja eldönteni még, hogy melyik házat szeretné, bár édesanyám meghatározta, hogy ő hogyan szeretné, hogy tulajdonosai legyünk a házaknak. Emellett ő a telekre szeretné rátenni teljesen a jogát, azt nem tudom, hogy a másik két házon akar-e haszonélvezeti jogot. DE ha az általa kitalált kombinációt elfogadom, akkor a gyerekek közötti egyenlőség nem jelenne meg, mert a ház, amit anya nekem szánna az csak a telekkel együtt érne megközelítőleg annyit, amit a másik ház. De nekem nem kellene egyik sem hosszútávon, mert saját házat akarunk építeni, ettől függetlenül nem akarok megválni az ingatlanoktól.

Tehát édesanyám megteheti azt, hogy költözésemet korlátozza? Fenyegethet-e azzal, hogy mehetek az utcára? Valamint lehetősége van-e eladni valamelyik ingatlant?
Végrendelet hiányával küzdünk, így felmerült az a kérdés is, hogy az autót ki örökli? (Anya úgy beszél róla, mintha az övé lenne, de pároméknál is úgy volt, hogy a két testvér örökölte, nem a feleség...) Valamint, hogy a szüleim által félretett és lekötött pénzt szabadon költheti-e anya? Ezt korlátozható-e, ha közös hozzáférésük volt a bankszámlához?

Előre is köszönöm válaszukat!

Üdvözlettel

MrsWolf