A kislányom eltíltása


derill # 2004.06.15. 11:19

Az eddigi levelekből megállapitható, hogy Tibornak valószinüleg szünetel a szülői felügyeleti joga, ugyanis ha biróság szabályozta a kapcsolattartást, ez azt jelenti, hogy volt gyermekelhelyezési per is, és az anyánál helyezték el a gyermeket. (Azt most nem feltételezem, hogy közös szülői felügyeleti jogot állapitottak meg.) Tehát ez esetben az anya az itélet bemutatásával tud utlevelet csináltatni a gyermek részére és nem kell az apa beleegyezése.
Amennyiben viszont külföldre akar menni a gyermekkel, ezt a jogerős kapcsolattartási határozatra tekintettel csak akkor teheti, ha ebbe az apa beleegyezik, vagy ha a határozatnak megfelelően tudja biztositani a kapcsolattartást. Tehát pl. kéthetente hazautaztatja a gyermeket a kapcsolattartásra. Amennyiben nem igy tesz, és külföldre távozik, a Hágai Egyezmény alapján az apa kérheti, hogy a gyermeket hozzák vissza, sőt érdemes előre jelezni a gyámhivatalnak, hogy az anyának mi a szándéka, és nyilatkoztassák.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Kincs # 2004.06.05. 09:09

Ki akarja vinni Angliába? A 3 éves gyermeket? Mennyi időre?
Van-e a gyermekednek már útlevele avagy még csak most fog csináltatni a mama?
A gyermek végleges külföldre távozásához neked, mint másik szülőnek (akinek nem szüntették meg a szülői felügyeleti jogát ) a beleegyezése is szükséges. Ha tudod a nagyjábóli időpontot, akkor a gyámhivatalnál már elindíthatod az eljárást.
A nem végleges külföldre távozásban nem vagyok biztos, de ilyen pici gyermeknél nem tartom valószínűnek, hogy csak úgy, pár hónapra is kivigye az országból..
Más: az útlevéligényléshez (már ha még nincs útlevele a gyermekednek) úgy tudom, mindkét szülő aláírása-beleegyezése szükséges. De ebben sem vagyok biztos. A helyi okmányirodát meg kellene kérdezned, a te konkrét esetedet illetően, ott tudnak - akár előre is - felvilágosítást adni. Mármint hogy a mama csináltathat-e nélküled (hozzájárulásod nélkül) a gyermeknek útlevelet.
Üdv: Kincs

Kincs # 2004.06.05. 09:06

Kedves Tibor!

Nem tudom, hogy mennyi gyermektartásdíj lett pontosan megállapítva anno a bírósági határozatban. Mert ha kb. havi 5.000 Ft, akkor semmi gond, ha fizetsz 20.000 Ft-ot és az 4 hónapi összeg, így nem kell csak 4 hónap után újra fizetni.
Azt szoktam ajánlani az apukáknak, hogy ne legyenek restek, igaz, hogy pénzbe kerül a postai úton történő feladása a gyermektartásdíjnak, de: még ha ugyanabban a városban laknak is, postai úton adják fel a gyermektartásdíjat. Mert: így náluk marad a feladószelvény, s tudják igazolni bármikor, hogy küldtek tartásdíjat. Mert ha kézből kézbe történik a pénz átadása, bizony igen sok anyuka tagadja le!!!
Így viszont nincs mit tagadni, feketén-fehéren ott van a bizonyíték! Én ezt ajánlanám neked is.
Behajtás: ha 3 hónapig nem fizetsz (a fenti esetet, tehát mikor egyszerre küldesz több havit, nem beleérve!), akkor kezdeményezheti a mama a végrehajtónál, hogy hajtsák be "rajtad". Ezt nem mindig lépik azért meg a mamák, mert fizetni kell ám az eljárásért, mely sok esetben igen hosszadalmas, időigényes.
Uígy jár el a mama, amikor 3 havi nem fizetés után kezdeményezi a gyámhivatalnál az állam általi megelőlegezését a tartásdíjnak, de ilyenkor vizsgáljuk azt, hogy fizetett-e az apa és mennyit (lásd: fenn).
Ha van munkabéred vagy egyéb, más, végrehajtás alá vonható - azaz letiltható - jövedelmed (nem minden jövedelem letiltható!!!), akkor a végrehajtó elsősorban onnan tiltatja le a havi tartásdíjat. Ha nincs, akkor jöhet az egyéb vagyontárgy: autó, lakás stb. Ha az sincs, na akkor nemleges a foglalási jegyzőkönyv.

Bakonyi # 2004.06.03. 12:14

Még lenne egy fontos dolog, és eléggé félek, hogy meg is fogja tenni.

A nyáron kiakarja vinni angilába a kislányom, arról tud valaki valamit, ezt nélkülem megteheti?

Eléggé félek attól, hogy ott maradnak, és nem tehetek semmit.

Válaszotok előre is köszönöm.

Tibor

Bakonyi # 2004.06.03. 12:03

Kedves Kincs, egyébként komolyan azt hittem, mivel van elmaradásom, nem láthatom őt, megfogadom tanácsod.

Tehát az édesanyja nem hivatkozhat arra, hogy nem fizettem?

Gondolom van erre néhány behajtási mód, persze nem érdekel, amúgy is sokkal többet kaptak tőlem, régebben is, ami soha nem lett elszámolva felém.

Amúgy szerencsére csak néha kell vinni az Emmát kontrollra a pécsi gyermekklinikára, a veséjével van baj.

Egy nagyon aranyos, szép kislány, és azt akarom, hogy ismerje az apját, hiszen neki is joga van hozzá, nem csak nekem Õ hozzá.

Tibor

Kincs # 2004.06.03. 11:14

Kedves Apuka!:)

Van tehát egy bírósági határozat, mely szerint rendszeres kapcsolattartás keretében a 3 éves kislányoddal 2 hetente szombat-vasárnap úgy tartohatod a kapcsolatot, hogy 9-17 óráig el is viheted magaddal.
Semmi probléma nincs! Először is: felejtsd el, hogy mentegetőzöl a tartásdíj miatt. Nem függ össze a kettő!!!!
Másodszor: az anya KÖTELES neked odaadni a gyermeket és te JOGOSULT vagy elvinni a gyermeket az anyja lakásáról. Elviheted pl.: sétálni, parkba, játszótérre, cukrászdába, állatkerbe stb...bárhová, csak a TE felügyeleted alatt legyen a 9-17 órás időtartamban és időre vidd vissza a gyermeket!!!
Nem adja oda az anyuka? Legyél okos: vigyél magaddal egy rokont/ismerőst/barátot, aki jelen van, amikor te a gyermekért "jelentkezel" az anyánál, s aki később - ha ezért bejelented a gyámhivatalnál - tanúként is tud nyilatkozni - melletted!!
Ha nincs más lehetőség, akkor mindenképpen vidd magaddal a szóban forgó bírósági határozatot és menj be a helyi (anya lakhelye szerinti) rendőrőrsre és kérjél rendőri segítséget, hogy a gyermeket az anya átadja neked! Az anya akkor tagadhatja meg a gyermek átadását, ha:

  • nem a meghatározott napon és időpontban mész a gyermekért
  • TE nem vagy arra alkalmas állapotban (pl.: ittas lennél)
  • a GYERMEK nincs arra alkalmas állapotban (pl.: ágyban fekvő, súlyos lázas beteg vagy egyéb olyan betegsége van, ami miatt nem lehet őt "kivinni" az anya lakásából.)

Egyébként ha a gyermek beteg és rendszeres gyógyszerszedést írt elő az orvos (pl.: napi 3X1 szemet), értelemszerűen amikor elviszed a gyermeket magaddal, az anyának oda kell adnia a gyermek gyógyszerét NEKED, hogy sürgős esetben és szükség esetén a gyermeknek beadhasd.
üdv: Kincs

Bakonyi # 2004.06.02. 14:34

Talán még annyit írnék hozzá, hogy havi 20.000 Ft-ot fizetek neki folyamatosan, de nem mindíg tudtam, de nagyon sokszor én voltam mellettük, mivel a kislányom beteg, és sok alkalommal a fél országot megjártam ez miatt, félreértés ne essék, nem egy elhanyagolt apa lennék, per pill, havi 30.000ft-ot kap tőlem az édesanyja.

Bakonyi # 2004.06.02. 14:22

Kedves mindenki, szeretnék tőletek segítséget kérni.
A kislányom Emma, 2 éve nem élünk együtt az édesanyjával, nagyon sok dolog miatt nem mindíg sikerült teljesítenem a bírósági határozat szerinti összeget.
A mai helyzet, rendesen fizetek még többet is, mint ami meg van határozva (időközben találtam munkát), de az anya nem hajlandó odaadni nekem a gyermeket, a határozat szerint minden két hétben szombat-vasárnap reggel 9-17-ig elvihetem, nem igazán szeretnék rendőrséghez fordulni, de szeretném tudni, mit tehetek azért, hogy végre csak egyedül én lehessek a 3 éves kislányommal.

Ha bárki más volt ilyen helyzetben, kérem segítsen, teljesen tanácstalan vagyok.

Nem akarok az édesanyjával lenni, csak a kislányommal, a nehéz még az, hogy én bpi lakos vagyok, ők meg ideiglenesen leköltöztek vidékre 250km.......:(

Előre is köszönöm mindenkinek a segítségét.