Gyermek véleménye

derill # 2004.06.23. 11:24

Ha a két szülő teljes mértékben egyformán alkalmas a gyermek nevelésére, és a körülményeik is teljes mértékben egyformák, akkor a gyermek véleménye döntő lehet. De a biróság itt is vizsgálja, hogy a gyermek miért akar az egyik vagy a másik félnél maradni. Az azért az Ön esetében elgondolkodtató, hogy mindhárom gyermek az apával akar maradni. Azt gondolom megoldás lehetne a közös szülői felügyelet, de ehhez szükséges lenne, hogy mindketten ezt kérjék, és minden kérdésben megeggyezzenek egymással. Õszintén szólva amit eddig elmondott, az alapján én az apának itélném a gyermekeket. Az utolsó leveléből némi bosszuvágy is kicseng. Azt gondolom az apa is mondhatná, hogy nem fogja engedni, hogy Ön és a barátja nevelje őket. Leveleiből az tünik ki, hogy Ön nem annyira a gyermekei érdekét, hanem inkább a saját érdekét nézi, és férje elleni bosszuvágyát akarja kiélni. Nem hinném, hogy ez a legjobb megoldás, mert gyermekei teljes mértékben Ön ellen fordulhatnak, erre nem kevés példa van.

Számit, hogy a szülők mennyit törődnek a gyermekekkel, és elvileg az is, hogy miért szakadt meg a kapcsolat, kibnek a hibájából mondják ki a válást. Az itélőképessége birtokában lévő gyermeket meghallgatja a biróság, de egy öt éves gyermek ugy gondolom maximum abban a kérdésben van itélőképessége birtokában, hogy csoki vagy vanilia fagyit szeretne, ugyanis ilyen koru gyermeket nagyon könnyü befolyásolni. Véleményem szerint ez vonatkozik a 9 évesre is, bár ő már határeset. Azt mindenképpen vizsgálnám, hogy az egyik szülőhöz való ragaszkodás a gyermekből fakad és a másik szülő személyisége miatt következik be, vagy kizárólag szülői behatás, a másik szülő ellen nevelés következménye. A vizsgálata nem egyszerü, a szakértője dr. Tomasovszki László

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Rexor # 2004.06.23. 07:37

A törvény szerint csak 14. évét betöltött gyerek elhelyezése az ő egyetértésével történhet, kivéve ha ez veszélyezteti a fejlődést. Ez alatt az életkor alatt is meg kell hallgatni a gyermeket indokolt esetben. Bár nem vagyok családjogi szakértő, szerintem ha a gyermek másik szülőnél akar maradni ez elég indok ahhoz, hogy az ő véleményét is kikérjék. De ez csak a keret a bíróság az összes tény ismeretében dönt majd. És érzésem szerint kortól függetlenül egy gyermek véleménye nagyon fontos, hiszen az ős sorsáról döntenek ebben az esetben.

kisssne # 2004.06.23. 06:48

Nem fogok lemondani egyetlen gyerekemről sem azért hogy a férjem és az új barátnője nevelje őket.
Így sem igazán jó az életem, szinte alig szólunk egymáshoz, akkor is csak veszekszünk. Válással legalább új életet tudnék kezdeni.
Főleg az érdekel, hogy mi a tapasztalat, mennyire ad a bíróság a gyerekek véleményére?
Számít, hogy hány évesek?
Mindketten megfelelő körülményeket tudnánk nekik biztosítani külön-külön is.

derill # 2004.06.23. 06:30

EBben egyetértek. De az sem biztos, hogy a válás jó megoldás. Nem ártana végiggondolni, hogy a férj miért jár félre. Sok esetben láttam olyat, hogy a feleség a hütlenségre hivatkozott, aztán kiderült, hogy a férj kizárólag azért jár félre, mert a feleség nem hajlandó a házastársi kötelességet teljesiteni, illetve mert kötelességként éli meg, és igy is viselkedik. Nem lenne rossz ezeket a problémákat megbeszélnie a férjével. A férjnek ilyenkor eszébe nincs elválni, kizárólag magát az élményt keresi. Ha egyébként meg jó apa, jó férj, akkor nem biztos, hogy érdemes elválni. Azt kell végiggondolni, hogy jobb lesz-e a helyzet azzal, ha elválik. Ha a gyermekei az apjukhoz ragaszkodnak jobban, akkor elképzelhető, hogy az apánál helyezik el őket. Tehát elveszit mindent. Persze az sem biztos, hogy igy akarja leélni az életét. Végig kell gondolnia, hogy ha változtat mit várhat az élettől.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Rexor # 2004.06.22. 12:44

A kérdés szerintem az hogy mi a legjobb a gyerekeknek, nem az hogy mit mond a jog. Egy bírósági döntés, különösen kiskorú gyermek esetében szerintem inkább az anya javára dönt, de nem biztos hogy egy idegen ember döntése a legideálisabb megoldás. Ha inkább a férjével szeretnének maradni, és ott biztosítva is vannak a feltételek a gyermekneveléshez, akkor szerintem le kell mondani a férj javára.

kisssne # 2004.06.22. 10:09

Üdvözlök Mindenkit!

Elég régóta olvasom a fórumot, reméltem, hogy nem lesz kérdésem, de most mégit.

20 éve vagyunk házasok, van három gyerekünk. 13,9,5 évesek.
Kiderült hogy a férjemnek barátnője van. Persze tagad mindent, már amikor hajlandó velem beszélni, mert többnyire levegőnek néz. Õ nem akar elmenni, válni, neki jó ez a helyzet.
Milyen esélyeim lennének, ha elköltöznék a gyerekekkel?
A 13 éves fiamat megkérdeztem, hogy jönne-e velem, ő azt mondta, hogy inkább az apjával marad.
A két kisebben is látom, hogy nagyon ragaszkodik hozzá, sőt volt, hogy kijelentették, hogy ha elválunk ők az apjukkal akarnak élni.
Mennyi esélyem van, hogy nekem ítélik őket, ha mindhárman az apjukkal szeretnének lenni?
Mennyire hallgatnak a gyerekek véleményére? Ha a nagyobbik betölti a 14 évet maga dönt, hogy hova megy?
Kicsi faluban élünk, még ha nekem is ítélik őket, és összefutunk az utcán, biztos hogy az első dolguk lesz, hogy rohannak az apjukhoz, és nem jönnek velem haza.

Köszömön a segítségeket!