Gyes/gyás?

bobakka # 2006.12.27. 21:48

Segítséget szertnék kérni a fórumon lévőktől!
Nővérem magyar állampolgár, férje osztrák állampolgár, kb. 2 hónapja költöztek Ausztriába, gyermekük nemrég született meg szintén Ausztriában. Nővéremnek Magyarországon volt munkaviszonya kb. 6 évig, így itthon jogosult lenne a gyesre és a gyedre, de ő ezt Ausztriában szeretné igénybe venni, ott alanyi jogon jár minden szülő nőnek. Ehhez azonban szükség lenne egy olyan lemondó nyilatkozatra, amelyben a Magyarországon neki járó segélyekről lemond.
Hová kellene fordulni ez ügyben? Melyik állam/hatóság jár el?
Előre is köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.17. 22:53

Ha nincs magyarországi társadalmobiztosítási jogviszonyod, nem részesülhetsz az az alapján járó juttatásokban. De a konzukátuson biztosan többet is tudnak mondani.

aborbas # 2006.12.17. 18:34

Elég speciális kérdésem (kérdéseim lennének). Nem vagyok benne biztos, hogy ehhez a fórumhoz tartozik-e, de megpróbálkozom.
Hollandiában élek (2 és fél éve), dolgozom (mint egyéni vállakozó) és fizetek társadalombiztosítást is, természetesen. Gyermeket várunk párommal, aki szintén magyar állampolgár, és ő is szintén itt dolgozik stb. De van magyarországi címünk is. Itt Hollandiában, tartózkodási engedéllyel rendelkezünk.
A gyermek itt fog születni, itt járok rendszeresen orvosi ellenőrzésre...
Itt nem jár semmilyen anyasági támogatás, és nem létezik gyes sem. Egyedül családi pótlék létezik, valószínű olyat fogunk kapni.
Mivel mindketten magyar állapolgárok vagyunk, a gyerek is magyar állapolgár lesz, anyakönyvi kivonatot a követségen keresztül fogjuk megkapni, az itt kiadott nemzetközi anyakönyvi kivonat alapján.
Az eu-n belül rendelkezünk biztosítási jogviszonnyal, elvileg járna nekem is az anyasági támogatás, tgyás, valamint a gyed, amíg nem dolgozom majd (az első 6 hónapban)? És a családi pótlék?
Kérem, ha valakinek van erre vonatkozó információja, vagy tudja, hogy hova fordulhatok ezzel a kérdéssel, az írjon!
Előre is köszönöm a segítséget!

B.O. # 2004.08.05. 20:24

Brigit elküldtem intézni a dolgait - SOS!
Köszönjük a segítséget.

(norbi) # 2004.08.05. 07:01

Szerintem igen.

B.O. # 2004.08.04. 07:04

Köszönöm. Kinyomtattam, amit írtál - én is remélem, hogy segítettünk neki.
Még annyit szeretnék kérdezni, ha van alkalmazott az egyéni vállalkozásában, akkor a felelősség mindenképpen az övé marad, ugye? Még akkor is, ha a férje az alkalmazott?
Köszönöm!

(norbi) # 2004.08.04. 06:51

Szia!
Megpróbálok egy kicsit segíteni.

Az alábbi ellátásokat igényelheti:

I. Anyasági támogatás
Egyszeri összeg (2003-ban 21800 Ft volt)
Igényelheti aki legalább négyszer megjelent a terhesgondozáson.
Szülést követő 180 napon belül igényelheti a területileg illetékes egészségbiztosítási pénztárnál. Ki kell tölteni hozzá az "Igénybejelentés anyagási támogatásra" elnevezésű nyomtatványt, valamint be kell mutatni a gyermek eredeti születési anyakönyvi kivonatát, és a TAJ számát.

II. Terhességi gyermekágyi segély (szülési szabadság)
Ideje: 168 nap
Leghamarabb a szülés várható ideje előtt 4 héttel lehet megkezdeni, de nem kötelező. A háziorvos írja ki rá.
Jogosult rá aki a szülést megelőző két éven belül 180 napon át biztosított volt.

III. Gyed
Feltétele az igénylő a jogosultság kezdőnapján biztosítási jogviszonyban álljon és az anya a szülést megelőző két évben legalább 180 napi biztosítási idővel rendelkezzen
IV. Gyes
A gyermek 3. életének betöltéséig ját.

V. Családi pótlék

Javaslom, hogy hívjátok fel a területileg illetékes egészségbiztosítási pénztárt, és Magyar Államkincstárt, ott adnak konkrétan felvilágosítást, általában nyomtatvány is küldenek.

Az egyéni vállálkozás nem tudom milyen jellegű, van-e alkalmazottja, vagy amíg gyes/tgys/gyed-en van az anyuka addig nem végez tevékenységet?

Ha van alkalmazottja akkor ő elvégez helyette minden munkát. Ha nincs, és működik tovább a vállalkozás akkor a járulékfizetés is marad.

Javaslom, hogy a szülés előtt 4 héttel menjen el szülési szabadságra, utána a gyerek 2 éves koráig gyedre, majd gyesre.

A vállalkozásba meg vegyen fel alkalmazottat.
Erről szerintem az egészségbiztosítónál bővebben tudnak felvilágosítást adni.

Remélem valamiben segíthettem.

B.O. # 2004.08.03. 20:16

A barátnőmnek szeretnék segíteni, az alábbiak miatt fordul a fórumhoz:
egyéni vállalkozó és most fog megszületni az első babája (aug. végén). Utána mikor és milyen ellátást kap? Nem szeretne sokáig otthon lenni a picivel, mert minél előbb dolgozni szeretne.
Amíg ő otthon lesz a babával, addig ki helyettesítheti és hogyan a vállalkozásában? Milyen papír kell hozzá?
Köszönöm a segítséget!
(Brigi nevében)