A következő kérdésem lenne:
Házastársak végrendelkezhetnek-e természetesen külön végrendeletben egymás javára?
Beáta
A következő kérdésem lenne:
Házastársak végrendelkezhetnek-e természetesen külön végrendeletben egymás javára?
Beáta
Tudsz tiltó szabályt? :)
hát ez az ,szerintem lehet, csak az a lényeg, h ne egy végrendeletbe, csak megerősítést várok, h jól tudom-e
Jól.
Attól még ha van gyerek valahol, a köteles rész jár neki.
Nyilván, de ettől még végrendelkezhetnek egymás javára.
Nyilván van gyerek, különben nem lenne értelme egymás javára végrendelkezni. :)
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
Ha van ági vagyon, akkor lehet értelme.
Tisztelt Válaszadók!
Érdekes kérdés foglalkoztat, egy barátomra vonatkozik:
Feleségétől elvált, de a vagyonmegosztás még nem történt meg, ill. vagyonmegosztási kérelem még egyik fél részéről sem lett benyújtva.(Mert az ügyvédje állítólag elfelejtette benyújtani..) Szeretne végrendelkezni, amiben a gyermekeit kizárná az örökségből.(Sőt, ha lehetne, ki is tagadná őket, de nem tudja azt sem, hogy mi a jogerős kitagadás feltétele ill. megalapozottságának törvényileg elfogadott bizonyítéka.)
A kérdés az, hogy amíg nincs megosztva a vagyon, de még a kérelem sincs benyújtva, ilyenkor elhalálozása esetén mi történik?
Köszönettel a válaszért,
Ricerca
Ugyanaz történik, mint minden más esetben: a végrendelet szerint vagy törvényes öröklés szerint mennek a dolgok...
Köszönöm, Casablanca!
Üdv:
Ricerca
Kedves válaszadók ! Szeretném tisztán látni a helyzetemet .Egyedülálló nyugdíjas vagyok, nincsenek utódaim .De szeretném, ha az örökösöm az általam megjelölt személy lenne .Vannak testvéreim és azoknak gyermekei, de én csak egyre szeretném hagyni a javaimat . Hogyan érhetem el, hogy a végrendeletem ne legyen megtámadható ? Örökösödési szerződéssel, vagy egy sima végrendelettel .A szomszédaim az örökösödési szerződést javasolták, azon oknál fogva, hogy az nem támadható meg !Valóban így van, hogy az nem támadható meg ?
az is (mint minden) megtámadható
jól kell megfogalmazni, hogy támadhatatlan legyen
öröklési szerződésnél tartási kötelezettséget vállal a jogosult, és halál beálltával száll át rá tulajdonjog
Tisztelettel megköszönöm a gyors válaszát ! Ügyvéddel készíttetem el, mert az a biztos .Nem szeretném, hogy akik nekem soha nem segítettek és megloptak részesüljenek a javaimból.
Mivel a testvér nem jogosult a kötelesrészre sem, ilyen szempontból éppen mindegy, hogy végrendelet, vagy öröklési szerződés lesz ez, de az öröklési szerződés épp az örökhagyónak jelent biztosítékot, hogy a leendő örököse valóban eltartsa.
Tisztelettel megköszönöm válaszát!
Az öröklési szerződés mellett döntöttem .Habár most is számíthatok mindenben rá.Pedig nem is tudja,hogy rá szeretném hagyni a javaimat.
Szép estét mindenkinek.
Élettársammal vettünk közösen egy házat, fele fele arányban vagyunk tulajdonosok. Mindkettőnknek vannak előző házasságból gyermekei. A kérdésem az lenne , ha valamelyikőnkkel történne valami, az ő részét a gyermekek örökölnék, és ha ők még kiskorúak, a gyám? Mit tudunk csinálni, mert nem kizárni szeretnénk a gyerekeinket az örökségből, de a helyzetre tekintettel , biztonságot szeretnénk, hogy egyikőnknek se legyen a saját házunkban gondja, ha esetleg a másikat éri valami. Mi lenne a jó megoldás? Végrendelet? vagy haszonélvezeti jog?
A te felerészed után a te gyerekeid, élettársad felerésze után az ő gyerekei örökölnek. Ha kiskorú, akkor is.
Az özvegy meg haszonélvezetet kap, ami azt jelenti, hogy még osztoznia sem kell az ingatlan használatán az örökösökkel, nem hogy kizárhatnák belőle.
Élettársak, nem házastársak. Akkor is van haszonélvezeti jog? (én polgáriban vagyok kevésbé otthon:)
Nem, élettársakat özvegyi jog nem illeti meg.
Ja? Késő van, bocs.
De végrendeletben lehet haszonélvezetet is hagyni.
Tisztelt Szakértők!
Segítségüket szeretném kérni. Férjem édesapja végrendelet hátrahagyásával elhúnyt. A végrendelet egyik "kedvezményezettje" a férjem. Testvérei megtámadták a végrendeletet, mondván: nem édesapjuk aláírása szerepel a dokumentumon, és egyébként sem volt már cselekvőképes. A végrendelet 2009. áprilisban kelt, korlátozottan cselekvőképessé pedig a bíróság 2010. márciusban helyezte. A végrendelet megírása és korlátozott cselekvőképessé nyilvánítása közötti időszakban állt idegorvos kezelése alatt.
Kérdésem a következő. A bíróság hatálytalaníthatja-e a végrendeletet a cselekvőképesség korlátozottsága miatt, illetőleg mit kell nekünk tennünk annak érdekében, hogy bizonyítsuk, a végrendeleten szereplő aláírás elhúnyt apósomtól származik?
Köszönöm szíves segítségüket!
Nekik kell igazolniuk, hogy már ekkor sem volt cselekvőképes, ami ha nem is teljesen lehetetlen, de nem egyszerű.
Az írásszakértő meg megmondja, hogy ő írta-e alá.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |