Ja? Késő van, bocs.
végrendelet
- 1
- 2
Nem, élettársakat özvegyi jog nem illeti meg.
Élettársak, nem házastársak. Akkor is van haszonélvezeti jog? (én polgáriban vagyok kevésbé otthon:)
Az özvegy meg haszonélvezetet kap, ami azt jelenti, hogy még osztoznia sem kell az ingatlan használatán az örökösökkel, nem hogy kizárhatnák belőle.
A te felerészed után a te gyerekeid, élettársad felerésze után az ő gyerekei örökölnek. Ha kiskorú, akkor is.
Szép estét mindenkinek.
Élettársammal vettünk közösen egy házat, fele fele arányban vagyunk tulajdonosok. Mindkettőnknek vannak előző házasságból gyermekei. A kérdésem az lenne , ha valamelyikőnkkel történne valami, az ő részét a gyermekek örökölnék, és ha ők még kiskorúak, a gyám? Mit tudunk csinálni, mert nem kizárni szeretnénk a gyerekeinket az örökségből, de a helyzetre tekintettel , biztonságot szeretnénk, hogy egyikőnknek se legyen a saját házunkban gondja, ha esetleg a másikat éri valami. Mi lenne a jó megoldás? Végrendelet? vagy haszonélvezeti jog?
Tisztelettel megköszönöm válaszát!
Az öröklési szerződés mellett döntöttem .Habár most is számíthatok mindenben rá.Pedig nem is tudja,hogy rá szeretném hagyni a javaimat.
Mivel a testvér nem jogosult a kötelesrészre sem, ilyen szempontból éppen mindegy, hogy végrendelet, vagy öröklési szerződés lesz ez, de az öröklési szerződés épp az örökhagyónak jelent biztosítékot, hogy a leendő örököse valóban eltartsa.
Tisztelettel megköszönöm a gyors válaszát ! Ügyvéddel készíttetem el, mert az a biztos .Nem szeretném, hogy akik nekem soha nem segítettek és megloptak részesüljenek a javaimból.
az is (mint minden) megtámadható
jól kell megfogalmazni, hogy támadhatatlan legyen
öröklési szerződésnél tartási kötelezettséget vállal a jogosult, és halál beálltával száll át rá tulajdonjog
Kedves válaszadók ! Szeretném tisztán látni a helyzetemet .Egyedülálló nyugdíjas vagyok, nincsenek utódaim .De szeretném, ha az örökösöm az általam megjelölt személy lenne .Vannak testvéreim és azoknak gyermekei, de én csak egyre szeretném hagyni a javaimat . Hogyan érhetem el, hogy a végrendeletem ne legyen megtámadható ? Örökösödési szerződéssel, vagy egy sima végrendelettel .A szomszédaim az örökösödési szerződést javasolták, azon oknál fogva, hogy az nem támadható meg !Valóban így van, hogy az nem támadható meg ?
Köszönöm, Casablanca!
Üdv:
Ricerca
Ugyanaz történik, mint minden más esetben: a végrendelet szerint vagy törvényes öröklés szerint mennek a dolgok...
Tisztelt Válaszadók!
Érdekes kérdés foglalkoztat, egy barátomra vonatkozik:
Feleségétől elvált, de a vagyonmegosztás még nem történt meg, ill. vagyonmegosztási kérelem még egyik fél részéről sem lett benyújtva.(Mert az ügyvédje állítólag elfelejtette benyújtani..) Szeretne végrendelkezni, amiben a gyermekeit kizárná az örökségből.(Sőt, ha lehetne, ki is tagadná őket, de nem tudja azt sem, hogy mi a jogerős kitagadás feltétele ill. megalapozottságának törvényileg elfogadott bizonyítéka.)
A kérdés az, hogy amíg nincs megosztva a vagyon, de még a kérelem sincs benyújtva, ilyenkor elhalálozása esetén mi történik?
Köszönettel a válaszért,
Ricerca
Ha van ági vagyon, akkor lehet értelme.
Nyilván van gyerek, különben nem lenne értelme egymás javára végrendelkezni. :)
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
Nyilván, de ettől még végrendelkezhetnek egymás javára.
Attól még ha van gyerek valahol, a köteles rész jár neki.
Jól.
hát ez az ,szerintem lehet, csak az a lényeg, h ne egy végrendeletbe, csak megerősítést várok, h jól tudom-e
Tudsz tiltó szabályt? :)
A következő kérdésem lenne:
Házastársak végrendelkezhetnek-e természetesen külön végrendeletben egymás javára?
Beáta
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02