Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Értékpapír számla öröklése

TibiDh # e-mail 2020.09.06. 14:12

drbjozsef!
Köszönöm válaszát. A két kis öreg ha elmondom nekik az Ön válaszát biztos nagyon fognak örülni.Én is hálásan köszönöm.

drbjozsef #   2020.09.06. 12:33

TibiDh,

Ez természetesen megváltoztatja a dolgot. Ha igazolhatóan különvagyon, akkor hiába hivatkozik rá bárki is, hogy közös vagyon, nem fog bekerülni a hagyatékba. Az igénylő persze perelhet, de ha valóban külön vagyon, akkor nyilván el fogja veszíteni.

Amúgy akár végrendelkezhetnek is róla, akár egymás javára is, ily módon az örökösöket legfeljebb köteles részre szorítva.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

TibiDh # e-mail 2020.09.06. 12:07

drbjozsef Köszönöm válaszát.Így most már világos és érthető. A nagyszülőknek azért van külön külön értékszámlájuk, mert amit annak idején örököltek azt tették külön számlára mivel az nem közös vagyon.

drbjozsef #   2020.09.05. 18:30

TibiDh,

A főszabály az, hogy az elhunyt vagyona öröklődik.
Ezért az ő értékpapírszámlája automatikusan a hagyaték része.
(Ha a nagymama hivatkozik a közös vagyonra, akkor csak a fele).

Ugyanígy, mivel főszabály szerint közös vagyon, a nagymama értékpapírszámlája is bekerülhet a hagyatékba (a fele) - ahogy az ügyvéd úr írta : ha azt valamelyik örökös igényli.

Ha nem szólal fel senki, az örökösök elfogadják, hogy a nagymamáé legyen a pénz, akkor nem kerül bele a hagyatékba. De ha kérik, akkor a nagymamának kellene igazolnia, hogy az a különvagyona, hogy ne kerüljön a hagyatékba.

Közös vagyon, vagyis nincs igazán jó megoldás, ha feltételezhető, hogy valamelyik örökös kérni fogja.
(Kivéve persze, ha megszüntetik, és a nagymama elrakja kp-ban a pénzt a párnacihába. Azt nehéz bevonni a hagyatékba, bár nem mindig lehetetlen)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

TibiDh # e-mail 2020.09.05. 18:23

Kösz a választ csak nem teljesen világos. A nagypapa halála esetén az Ő nevén lévő értékpapíron lévő összeg a hagyaték részét képezi és annak fele az örökség része a másik fele a nagymamáé vagyis feleződik. A nagymama nevén lévő értékpapír számlán lévő összeg nem képezi a hagyaték részét a nagypapa halála esetén. Nem tudom jól gondolom?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.09.05. 18:13

A fele - ha ezt valamely örökös felveti.

www.kbs-ugyved.hu

TibiDh # e-mail 2020.09.05. 16:55

Segítséget szeretnék kérni. Értékpapír számlával kapcsolatosan. Nagyszüleimről van szó. Bankszámlájuk közös ott rendelkeztek halálesetükre. De a nagyszülőknek külön külön értékpapír számlájuk is van, sajnos ott halál esetre nem lehet rendelkezni.Kérdésem az lenne, hogy ha az egyikük eltávozik /nagypapa mert idős is és beteg is/ akkor a nagymama értékpapírszámlája része-e a hagyatéki vagyonnak? A nagypapa azt szeretné ötven év házasság után, hogy az Ő nevén lévő értékpapír számlán lévő összeghez is a nagymama tudjon hozzá jutni. Vagy is az Értékpapír számlán lévő összeg csak mind kettőjük halála után öröklődjön. Megoldás lehet-e ha nagypapa megszünteti az értékpapír számláját és a rajta lévő összeget átteszi a nagymama értékpapír számlájára? Tehát fontos kérdés, hogy nagypapa halála esetén a nagymama értékpapír számláján lévő összeg része-e a hagyatéki vagyonnak?
Várom szíves válaszukat.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.08.14. 14:56

A számlát kezelő pénzintézettől célszerű megkérdezni, milyen alakiságú meghatalmazást fogadnak el. Mondhatok én itt bármit, ha ők másképp gondolják. (És nem számít, hogy jogilag helyes-e az álláspontjuk - ha nem akarsz velük hónapokig, évekig vitatkozni, pereskedni.)

www.kbs-ugyved.hu

zsuzso1955 # e-mail 2020.08.14. 14:24

Ügyvéd vagy közjegyző közreműködésére gondoltam az értékpapír számla hozzáférésével kapcsolatban. Zsuzso1955

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.08.10. 15:24

Jogi személynek nincs aláírása.

www.kbs-ugyved.hu

zsuzso1955 # e-mail 2020.08.10. 15:16

Üdvözlet!
Értékpapírszámlához eseti meghatalmazást csak jogi személy aláírásával együtt lehet adni? Köszönettel Zsuzso

ObudaFan # e-mail 2012.05.21. 11:15

Szerintem ilyen helyzetben azt bizonyítani, hogy a rendelkezés a meghatalmazó akaratával ellentétesen történt, szinte lehetetlen. Esetleg azt meg lehet próbálni igazolni, hogy a meghatalmazó már cselekvőképtelen állapotban volt.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

napraforgo111 # e-mail 2012.05.19. 12:32

Örököltem végrendeleti örökösként egy rokonomtól 1/4 részben. A végrendeletben konkrétan meg van nevezve egy értékpapír számla, ami a végrendelet szerint egyenlő arányban négyünké. Az egyik örökösnek volt a számlához meghatalmazása, ill. az örökhagyó folyószámlájához is, amelyre bemutatott egy haláleseti rendelkezést is. Gyanítom, hogy a haál előtti utolsó héten (amikor az örökhagyó magatehetetlenül feküdt a kórházban), a meghatalmazott örökös eladta az értékpapírokat, a pénzt átvezette a folyószámlára ami így a haláleseti rendelkezés alapján őt illeti.
Kérdésem, hogy az értékpapír eladása hagyaték alóli elvonást jelent-e, ha akkor történt, amikor az örökhagyó már nem tudta elkölteni annak ellenértékét?