Értékpapír számla öröklése


Majordomus # 2022.10.02. 16:59

Ha növekedtek,az nem...

drbjozsef # 2022.10.02. 11:07

mesire,

Szerintem semmilyenen alapesetben.
Ugyanis itt nem pénzt örököltél, hanem értékpapírokat.
Ha akarod megtarthatod őket továbbra is, átvezetheted saját értékpapírszámlára, de el is adhatod őket, ha akarod. Ezért értelemszerűen, azt az értéket kapod meg, amennyiért el tudod adni.
Ha az árfolyamok azóta csökkentek, az sajnos pech.

mesire # 2022.10.02. 08:33

Elhunyt férjem örökségében szerepel értékpapírszámla, MOL és MATÁV részvényekkel. A hagyatékátadó végzésben szerepel a halálkori forgalmi érték. Kérdésem a következő: milyen értéken kerülnek ezek kifizetésre az örökösök részére? A hagyatékátadó végzés dátuma az elhalálozáshoz képest több mint fél évvel későbbi.

drbjozsef # 2022.03.17. 09:19

szabozsolt96,

Attól függ, milyen értékpapír.
Az állampapírok, befektetési jegyek, hasonló után kamatadó vagy nincs (előbbiekre), vagy automatikusan vonják.

Ha ezek részvények, akkor kell SZJA-t fizetni, de csak a szerzett és realizált jövedelmed után, aminél a bekerülési költség az, amennyit a hagyatéki végzés a papírok értékeként tartalmaz.

szabozsolt96 # 2022.03.17. 07:47

Üdvözletem!
Édesapámtól örököltem értékpapírszámlát. Az értékpapírokat be is váltottam a bankszámlámra. Az lenne a kérdésem, hogy ezután kell SZJA-t fizetnem, az adóbevallásban ezt fel kell tűntetnem? Tavaly történt az öröklés és az átváltás is.
Előre is köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2022.03.07. 19:15

Bár az idézett passzus az ingyenes adományokra (ajándékozással szerzett) vagyonra vonatkozik, szerintem analóg módon, egy önhibádon kívül elhúzódó hagyatéki eljárás után, jelentős értékvesztés esetén, alkalmazandó lehet ilyen esetre is.

drbjozsef # 2022.03.07. 19:13

Billy,

A hagyatéki végzésbe értéknek az elhunyt halálának napja szerinti érték kerül be.
Hogy abból melyik, az jó kérdés, inkább a zárónapi.

Megörökölni ez esetben az értékpapírokat fogod. (nem pedig az értékpapírszámlát, ahogy bankszámlánál is a pénzt öröklöd, és nem a számlát)

A köteles rész értékét a juttatáskori - esetedben a fenti, halál napja - érték képezi főszabály szerint, de a megállapítására az alábbi is vonatkozik :

Ptk.7:80.§(2) Aki számára az ingyenes adománynak a juttatáskori értéken való számításba vétele súlyosan méltánytalan, a bíróságtól kérheti a körülmények figyelembevételével vett más érték megállapítását.

Tehát vagy megegyeztek, vagy perben a bíró dönt, minden körülmény és tény mérlegelésével.
Ha a halál napja és a jogerős végzés közötti időben jelentősen esik az értéke az értékpapíroknak, akkor ez szerintem megalapozza a főszabálytól való eltérést. Ugyanakkor ha egy eső (háborús) pénzügyi környezetben a jogerős végzés után sem adod el, hanem megtartod, hátha felmegy az ára, azt már saját kockázatodra teszed, ha tovább esik, akkor azt már nem valószínű, hogy érvényesíteni tudod.

Billy # 2022.03.07. 17:40

Üdvözletem!
Értékpapír számlán lévő részvényeket fogok örökölni. A hagyatéki eljárás előtt tudni szeretném, hogy a részvényeket milyen áron fogják számolni? a halál napjának záróértékét vagy középárfolyamát?
Csökkent a részvények árfolyama, A köteles részt a halál napjának árfolyamán kell kielégítenem vagy a hagyatéki eljárás napjának értékén is lehet, amennyiben az nagyon nagy mértékben veszített értékéből?

TibiDh # 2020.09.06. 12:12

drbjozsef!
Köszönöm válaszát. A két kis öreg ha elmondom nekik az Ön válaszát biztos nagyon fognak örülni.Én is hálásan köszönöm.

drbjozsef # 2020.09.06. 10:33

TibiDh,

Ez természetesen megváltoztatja a dolgot. Ha igazolhatóan különvagyon, akkor hiába hivatkozik rá bárki is, hogy közös vagyon, nem fog bekerülni a hagyatékba. Az igénylő persze perelhet, de ha valóban külön vagyon, akkor nyilván el fogja veszíteni.

Amúgy akár végrendelkezhetnek is róla, akár egymás javára is, ily módon az örökösöket legfeljebb köteles részre szorítva.

TibiDh # 2020.09.06. 10:07

drbjozsef Köszönöm válaszát.Így most már világos és érthető. A nagyszülőknek azért van külön külön értékszámlájuk, mert amit annak idején örököltek azt tették külön számlára mivel az nem közös vagyon.

drbjozsef # 2020.09.05. 16:30

TibiDh,

A főszabály az, hogy az elhunyt vagyona öröklődik.
Ezért az ő értékpapírszámlája automatikusan a hagyaték része.
(Ha a nagymama hivatkozik a közös vagyonra, akkor csak a fele).

Ugyanígy, mivel főszabály szerint közös vagyon, a nagymama értékpapírszámlája is bekerülhet a hagyatékba (a fele) - ahogy az ügyvéd úr írta : ha azt valamelyik örökös igényli.

Ha nem szólal fel senki, az örökösök elfogadják, hogy a nagymamáé legyen a pénz, akkor nem kerül bele a hagyatékba. De ha kérik, akkor a nagymamának kellene igazolnia, hogy az a különvagyona, hogy ne kerüljön a hagyatékba.

Közös vagyon, vagyis nincs igazán jó megoldás, ha feltételezhető, hogy valamelyik örökös kérni fogja.
(Kivéve persze, ha megszüntetik, és a nagymama elrakja kp-ban a pénzt a párnacihába. Azt nehéz bevonni a hagyatékba, bár nem mindig lehetetlen)

TibiDh # 2020.09.05. 16:23

Kösz a választ csak nem teljesen világos. A nagypapa halála esetén az Ő nevén lévő értékpapíron lévő összeg a hagyaték részét képezi és annak fele az örökség része a másik fele a nagymamáé vagyis feleződik. A nagymama nevén lévő értékpapír számlán lévő összeg nem képezi a hagyaték részét a nagypapa halála esetén. Nem tudom jól gondolom?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.09.05. 16:13

A fele - ha ezt valamely örökös felveti.

TibiDh # 2020.09.05. 14:55

Segítséget szeretnék kérni. Értékpapír számlával kapcsolatosan. Nagyszüleimről van szó. Bankszámlájuk közös ott rendelkeztek halálesetükre. De a nagyszülőknek külön külön értékpapír számlájuk is van, sajnos ott halál esetre nem lehet rendelkezni.Kérdésem az lenne, hogy ha az egyikük eltávozik /nagypapa mert idős is és beteg is/ akkor a nagymama értékpapírszámlája része-e a hagyatéki vagyonnak? A nagypapa azt szeretné ötven év házasság után, hogy az Ő nevén lévő értékpapír számlán lévő összeghez is a nagymama tudjon hozzá jutni. Vagy is az Értékpapír számlán lévő összeg csak mind kettőjük halála után öröklődjön. Megoldás lehet-e ha nagypapa megszünteti az értékpapír számláját és a rajta lévő összeget átteszi a nagymama értékpapír számlájára? Tehát fontos kérdés, hogy nagypapa halála esetén a nagymama értékpapír számláján lévő összeg része-e a hagyatéki vagyonnak?
Várom szíves válaszukat.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.08.14. 12:56

A számlát kezelő pénzintézettől célszerű megkérdezni, milyen alakiságú meghatalmazást fogadnak el. Mondhatok én itt bármit, ha ők másképp gondolják. (És nem számít, hogy jogilag helyes-e az álláspontjuk - ha nem akarsz velük hónapokig, évekig vitatkozni, pereskedni.)

zsuzso1955 # 2020.08.14. 12:24

Ügyvéd vagy közjegyző közreműködésére gondoltam az értékpapír számla hozzáférésével kapcsolatban. Zsuzso1955

Kovács_Béla_Sándor # 2020.08.10. 13:24

Jogi személynek nincs aláírása.

zsuzso1955 # 2020.08.10. 13:16

Üdvözlet!
Értékpapírszámlához eseti meghatalmazást csak jogi személy aláírásával együtt lehet adni? Köszönettel Zsuzso

ObudaFan # 2012.05.21. 09:15

Szerintem ilyen helyzetben azt bizonyítani, hogy a rendelkezés a meghatalmazó akaratával ellentétesen történt, szinte lehetetlen. Esetleg azt meg lehet próbálni igazolni, hogy a meghatalmazó már cselekvőképtelen állapotban volt.

napraforgo111 # 2012.05.19. 10:32

Örököltem végrendeleti örökösként egy rokonomtól 1/4 részben. A végrendeletben konkrétan meg van nevezve egy értékpapír számla, ami a végrendelet szerint egyenlő arányban négyünké. Az egyik örökösnek volt a számlához meghatalmazása, ill. az örökhagyó folyószámlájához is, amelyre bemutatott egy haláleseti rendelkezést is. Gyanítom, hogy a haál előtti utolsó héten (amikor az örökhagyó magatehetetlenül feküdt a kórházban), a meghatalmazott örökös eladta az értékpapírokat, a pénzt átvezette a folyószámlára ami így a haláleseti rendelkezés alapján őt illeti.
Kérdésem, hogy az értékpapír eladása hagyaték alóli elvonást jelent-e, ha akkor történt, amikor az örökhagyó már nem tudta elkölteni annak ellenértékét?