Tartás elmulastása ?

derill # 2004.11.25. 12:32

Igen. Ezt sokan összekeverik. Ez az egyetlen olyan birósági határozat, aminek a végrehajtására a biróságnak nincs is hatásköre, merthogy a jogalkotó ezt a hatáskört a gyámhivatalra telepitette.

Kijelentőmódban fogalmaz, pontosan megmondja, hogy ő hajtja végre, és nem azt, hogy a gyámhivatal is végrehajthatja. Tehát más nem teheti.

Persze láttam már olyat, hogy a biróság is elrendelte a kérelemre, csak elfelejtette vizsgálni, hogy nincs is hatásköre rá.

Olyat is láttam, hogy amikor a gyámhivatal elrendelte, és a rendőrség visszairt, hogy a birósági végrehajtó is legyen jelen. Jól elszórakoztam rajta.

Merthogy elfelejtették elolvasni az Áe. szabályait. A gyámhivatal ugyanis nem a birósági végrehajtás szabályait alkalmazza az államigazgatási eljárásban, hanem az Áe. végrehajtási szabályait, ami azt irja, hogy karhatalmat vehet igénybe (már feltéve, hogy ezt a végrehajtási eszközt választotta). Megirtam nekik, ezen kicsit eltünődtek, aztán mégis kimentek a kapcsolattartásra.

Tehát be lehet nyujtani ilyen kérelmet is a birósághoz, de ha a biróság jogszerüen jár el, hatáskör hiányában azonnal el is utasitja.

Nem automatikus a végrehajtás, hanem a gyámhivatalnál is kérelemre indul. Ráadásul bizonyitani is kell, hogy tényleg elmaradt a kapcsolattartás.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu