Segítséget szeretnék kérni abban mi tévő legyek? Van egy 7 éves fiam, aki nem a vérszerinti gyerekem, de én teljes mértékben annak tekintem. Most válok és az asszony rengeteg pénzt követel tőlem tartásdíjként. Nem tudunk megegyezni egy elfogadható összegben. félek, ha kiderül, nem én vagyok az apa, az ex megvonja tőlem a gyerek láthatási jogát. Mit tegyek, hogy ne kelljen horibilis tartásdíjat fizetnem és a gyereket is láthassam? Milyen joga van egy nem vér szerinti apának aki születése óta gondját viseli a gyereknek, válás után?
Köszi!
nem én vagyok az édesapa
Sajnos semmilyen. Erre az esetre is nyujtottam be törvénymódositási javaslatot a minisztériumba, de sajnos egyenlőre ül a fiókban. Ha nem vagy bejegyezve apaként, akkor nem kell fizetned tartásdijat, igaz, kapcsolattartási jogod sincs.
Ez esetben azt javaslom, Te is használd eszközként azt, amit a feleséged. Mondd meg neki, hogy amennyiben nem elégszik meg normál összegü tartásdijjal, akkor egyáltalán nem fogsz fizetni, mivel nem vagy köteles. Mondd meg neki nyiltan, hogy szereted a gyereket, szeretnéd látni is, de amennyiben nem láthatod, nem fizetsz. Forditsd ellene fegyverként azt, amit ő akart felhasználni.
És javaslom, hogy irj az Igazságügyi Minisztérijumba ez ügyben, hogy találjanak ki valamit. Esetleg keresd meg a TV ügyvédjét - ő sem fog tudni jogi megoldást találni rá, viszont nyilvánosságot ad a kérésednek.
Elvileg hivatkozhatsz a gyermek érdekeire, de sajnos a jogszabály szerint nincs kapcsolattartási jogod. Akkor sem, ha a gyermeket tegyük fel 10 éves koráig csak Te nevelted, de hirtelen megjelent az anyja, kialakitott egy megfelelő kapcsolatot a gyerekkel, és már ő gondozza. A nevelőapáknak, volt gyámoknak stb. jogilag nincs kapcsolattartási joguk a mai szabályozás szerint, holott igen szoros kapcsolatuk lehetett a gyerekkel.
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Nemrég láttam egy igaz történet a tévében. Erről szólt a film is, igaz a férfi abban a hitben nevelte a kisfiút, hogy övé a gyerek , az anya meg váláskor mondta, hogy más az igazi édesapa.
Sokáig elhúzodott az ügy, de végül a kisfiút a nevelő apának ítélte a bíróság .
Köszi derill a választ!! Elég szomorú, hogy erre még nem találtak megfelelő jogorvoslatot! A gyerekek érdekében pedig fontos lenne, hiszen Õk sínylik meg ezt az egész cirkuszt! Na meg a vétlen apa!
Sysy! Sajnos ez csak a filmen történik így! Arról nem is beszélve, hogy a hosszú ügyek mindenkit kikészítenek! Nem csak az érintett 3 félt, hanem a közvetlen környezetükben élő szeretteiket is.
Csak azért írtam le, mert ez egy igaz történetet feldolgozó film volt. Igaz nem MO-i emberekről szólt a film, s ez volt az első ilyen birói döntés, azt nem tudom,hogy azóta született -e ilyen birói ítélet ?
Az biztos, hogy nagyon elhuzodó ügyek az ilyenek .
Azért én nagyon nagy kalappal kívánok Neked, hogy sikerüljön közös nevezőre jutni, úgy, hogy a gyerkőc jól jöjjön ki belőle, mert ugye az Õ érdekei a legfontosabbak .
Itt biztos, hogy nem született. Ha igen, akkor más alaphelyzetből. Itélheti a biróság a nevelőapának, de az sem egészen igy történik. A helyzet ilyenkor az, hogy az anya tök alkalmatlan a gyerek nevelésére, emiatt másnál kell elhelyezni. Ilyenkor keresnek arra alkalmas személyt, aki a gyermek gyámja lehetne, és ekkor kerül képbe a nevelőapa, ha ő viszont alkalmas. Elhelyezi a biróság nála, a gyámhivatal pedig gyámul rendeli. Tehát ez egész más helyzet.
Az ami nem Mo-on volt, az más, ugyanis máshol meg más szabályok vannak. Mig Mo-on ha valaki férjnél van, hiába más a gyerek apja, a férjet jegyzik be, addig tudomásom szerint Olaszországban azt jegyzik be, akit az anya magával visz (és persze aki elismeri, hogy a gyerek az övé), függetlenül attól, hogy az anya férjnél van vagy nincs.
Tehát ahány ország, annyi szokás, de itteni ügyben az itteni helyzetből kell kiindulni, merthogy az itteni jogszabályok alapján fognak dönteni.
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02