Nagyjából. Vita esetén úgyis bíróság lesz a vége, ahol ingatlan szakértő fogja ezt a kérdést eldönteni.
Eltartási szerződés öröklése?
Köszönöm szépen a választ, az ingatlan értéke a szerződésben nem szerepel, ezért írtam a kérdésem.
Akkor ha jól értem, mivel ingatlan érték nem szerepel a szerződésben, valahonnan meg kell tudni, hogy milyen áron mentek az ingatlanok 2001-ben, s ahhoz kell viszonyítani, az eltartó milyen mértékben teljesítette. Azaz mekkora a hátralevő örökölt érték?
Köszönöm még egyszer!
Handesen
Az ingatlan milyen értékben szerepel a szerződésben? Abból kell levonni a már teljesített tartást. A különbözet az örökös kötelezettsége. (Nagyjából és durván becsülve.)
Tartási szerződés esetén már az átruházás megtörtént, így szerintem akkori értéken.
Tisztelt Fórumozók,
Olyanban szeretném a segítségüket kérni,hogy örököltünk egy eltartási szerződést, amiben ingatlan a felajánlott vagyon.
A szerződésben 30.000 Ft havi összegben lett kimondva az ellenszolgáltatás mértéke.
Legjobb tudomásom szerint, az eltartási szerződés csak akkor öröklődik,ha az ellenszolgáltatás értéke még nem érte el a felajánlott ingatlan értékét.
Ámde a szerződés 2001 ben íródott, így a jelenlegi, vagy az akkori értékkel kell ezt összevetni? Mivel az egyik esetben már el érte, másik esetben tekintve az ingatlan piac árakat nem.
Segítségüket előre is köszönöm!
„És ne ítélj rögtön a borítóról!!!!!”
Azért ez már inkább a belég mint a borító...
Üdvözlöm! Tudom hogy csak egyszer kérdezhetek de sajnos rosszul fogalmaztam mikor az előbb kérdeztem. Tehát a férjem kötött egy eltartási szerződést a nagyszüleivel akkor nem voltunk házasok de most azok vagyunk. A nagyszülei folyton engem ugráltatnak pont emiatt és nekem elegem lett belőle mert nem hiszik el hogy nekem ehhez semmi közöm és hogy úgyse kapok ezért semmit se. Annyira meg nem akarok bolond lenni hogy én dolgozok meg azért ami nem az enyém és nem is akarom hogy az enyém legyen. Szóval nem kell nekem a ház csak az orruk alá akartam dörgölni hogy hagyjanak élni. Köszönöm a rendes válaszokat! És ne ítélj rögtön a borítóról!!!!!
„Ha igen és közben elvállunk akkor az így szerzett ingatlanból részesedek?! ”
Abból nem, de a KBS által említett elszámolási jogod az van. Csak hogy érthető legyen, ez azt jelenti, hogy válás esetén követelheted annak a felét, amit a férjed a közös vagyonból erre a tartásra fordított. (És persze közös vagyon az is, ha a keresményéből teszi, sőt, a természetbeni tartásra fordított munka is szerintem ide tartozik.)
Béla! A mai nők vagy inkább nőcskék sajnálatosan a pénzt látják egy párkapcsolatban, illetve azt kalkulálják, ha elválnak, akkor mennyi pénzt tudnak kicsikarni a férjből.
Elszámolási kötelezettséget keletkeztet, ha a közös vagyon terhére teljesítik a tartási szerződést.
De én sem szeretem az ilyen "ha elválunk" kérdéseket. Hadd ne foglalkozzunk már fiktív kíváncsiskodással.
Önre nem terjed ki a szerződési kötelezettség. Válás esetén az ingatlan a férje külön tulajdona mert a tulajdonjoga a házasságkötés előtt keletkezett.
nem voltál szerződő fél így rád nem terjed ki a kötelezettség.
a második kérdésed eléggé érdekes, némileg haszonlesős.
Üdvözlöm! Abban szeretnék segítséget kérni hogy a párom kötött egy eltartási szerződést a nagyszüleivel. Akkor még nem voltunk házasok. Most már azok vagyunk és azt szeretném-e tudni hogy most a szerződési kötelezettség rám is érvényes vagy csak a férjemre?! Ha igen és közben elvállunk akkor az így szerzett ingatlanból részesedek?! Köszönöm válaszukat előre is!!!
Ha a kötelesrész még belefér a dologba, akkor egyszerűen egy végrendelettel. Ha nem, akkor egy atipikus visszterhes szerződést írnék erre a helyükben (az utóbbi mondjuk egyébként is jobban védi az eltartó gyermekét, mivel a végrendeletet módosíthatná a szülő bármikor.)
Tisztelt Fórumozók!
Az eltartottat - az eltartó mellett - az eltartó egyik gyermeke is nagymértékben segíti (a másik gyermek egyáltalán nem foglalkozik az eltartottal).
Az eltartó esetleges halála esetén milyen módon lehetne megoldani, hogy csak az a gyermek örökölje az eltartás fejében kapott ingatlant, amelyik az eltartónak segít az eltartásban?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Akkor ez a szerződés jó eséllyel meg lesz szüntetve, ha az eltartott azt kívánja.
Köszönöm a segítséget!
Végül is teljesítés még nem történt!
Nem volt konkrét eltartás.
Az van benne hogy ha az eltartott nem tud gondoskodni magáról (még teljesen egészszéges) akkor köteles lett volna a feleségem ellátni 3* étkezést stb. biztosítani és cserébe övé az ingatlan!
De közbe sajnok a elhunyt a feleségem.
Így a gyermekünk lenne az örökös utánna és azért kérdeztem.
"túl jogis a válasz"
Jogásztól milyen választ vár?
Egyébként kollégám nagyon egyszerűen és érthetően fogalmazott.
Ha örököltél valamit is az eltartótól, akkor legfeljebb annak az értékének az erejéig köteles vagy a tartást biztosítani, ha a tartás ellenértékének megfelelő szolgáltatást az eltartó még nem biztosított.
Köszönöm a választ de túl jogis a válasz! Egyszerűbben kérhetném?
A szerződés a jogosult haláláig áll fenn; a tartási kötelezettség - az örökhagyó tartozásaiért való felelősség szabályai szerint - annyiban száll át, amennyiben a kötelezett haláláig nyújtott tartás az ellenszolgáltatást nem fedezi.
Azt szeretném megtudni hogy feleségen sajnos elhunyt és ő kötött 2-3 éve egy eltartási szerződést édesanyjával.
Én nem szerepelek sehol a szerződésben sem a gyermekem.
Örkli e valaki ezt a szerződést vagy semmis?
Be kell vallani a hagyatéki eljárásnél hogy volt ilyen papír?
Köszönö előre is a választ!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02