Szeretnék tanácsot kérni...
Magyarországon kötöttem házasságot két éve, amerikai állampolgárral, van egy négyhónapos kisfiam. Férjem kontrolláló, emocionálisan-verbálisan (fizikailag MÉG nem) bántalmazó egyén, aki emellett rendszeresen fogyaszt marijuanat. Jövőre tavasszal meglátogatjuk a nagymamát a fiammal, úgyhogy addig boldog feleséget kell színlelnem, de amint magyar földre érek, ami számomra biztonságos terep, be akarom adni a válópert.
1, Rendbenvaló-e, ha hazalátogatván, Magyarországon benyújtom a válókeresetet? Ha a férj nem hajlandó megjelenni, felbontható-e a házasság?
2, Megtörténhet-e az, hogy a magyar bíróság vélhetően számomra kedvező ítéletét az amerikai bíróság megtámadja, mondván, hogy előre megfontoltan, válást tervezve, "elraboltam a férjem gyerekét". Nehéz volna tagadni, hogy ezt előre elterveztem (igaz ami igaz, de el kell innen mennem és mentenem kell magam és a picit.)
3, Végül, tehetek-e valamit az ellen, hogy az apa láthatást kapjon illetve, ha belemennék egyfajta láthatásba, (feltéve, ha abbahagyja a füvezést), hogyan biztosíthatom azt, hogy a gyereket visszakapjam pl. a nyaralása után?
Tudom, valószínűleg azt a választ kapom majd, hogy keressek ügyvédet, amit meg is fogok tenni de az utolsó kérdésem ehhez kapcsolódik: hogy találok ügyvédet, aki efféle ügyekben jártas? Különben valahol olvastam, hogy USA nem tagja a nemzetközi megegyezéseknek, lehet-e ebből baj?