Válás külfölditől Mo-n

váláska # 2013.01.11. 12:18

Kedves Fórumozók!
Új vagyok itt a fórumon, beleolvasgattam a probléma felvetésekbe és a hasznos tanácsokba.

Röviden, tömören megpróbálom összefoglalni történetemet, kérdésemet.

2005. tavaszán összeismerkedtem leendő férjemmel az USA-ban, aki magyar -amerikai állampolgár. Összeköltöztünk és az USA-ban éltünk együtt. Nekem kisgyerekem volt az előző kapcsolatomból, neki két gyermeke külön kapcsolatokból. 2008. januárjában összeházasodtunk az USA-ban, New York államban, majd 2009-ben elköltöztünk New Jersey államba. Az USA-ban előbb ideiglenes, majd állandó (10 évre szóló) zöldkártyát kaptunk gyermekemmel. 2010. tavaszán a férjem magyarországi látogatása során kapcsolatba került egy nővel, a házasságunk ennek hatására megromlott. A férjem nek jól működő vállalkozása volt az USA-ban, nála dolgoztam az irodai asszisztenci ellátásában. 2010 nyarán a férjem csődeljárást kezdeményezett mind a cégei, mind saját maga ellen, majd hazaköltözött hivatalosan visszatelepedéssel Magyarországra. A házasság alaltt egaldtunk egy ingatlant, amerlynek teljes értékét elvitte a férjem, átmentette Magyarországra adózás nélkül a pénzt (500e USD). 2010. decemberében a gyermekemmel mi is hazaköltöztünk, egészen addig a végsőkig vittem tovább a vállalkozást. A férjem és mi is Magyarországon élünk, külön háztartásban. Egyikünknek sincs tartós kapcsolata, már nincs közöttünk ellenségeskedés, de szeretném elindítani a válás folyamatát, rendezni az ügyeinket. Ő nem akar elválni, mert úgy érzi, hogy az neki túl sokba kerülne. Tanácstalan vagyok, hol lenne érdemes beadni a válópert. Magyarországon nem került hitelesítésre a házasságkötésünk annó, azaz nem lett bejelentve konzulástuson keresztül. Magyar bíróságnál beadhatom e a válás iránti igényemet, vagy US Követségen keresztül kell lebonyolítanom az ügyletet.
Minden hozzászólásnak, tanácsnak örülnék, hogy egyáltalán milyen irányba iduljak el.
Köszönöm!
M

ObudaFan # 2013.01.11. 20:18

Lehet Magyarországon.

winnie99 # 2013.04.05. 13:13

Tisztelt Szakértők,

Spanyolországban házasodtam (nincs honosítva), de itthon élek, lehetséges Magyarországon a válást megoldani? Úgy, hogy a házastársa hollétéről nincs semmi információ?

Köszönettel,