Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


köteles rész

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.09.18. 16:04

Ez nem egy könnyű kérdés. Szerintem, ha az ajándékozástól a hagyaték megnyíltáig nem telik el tíz év, akkor köteles részi igényként követelhet haszonélvezetet az elajándékozott ingatlanon. ("Oyan korlátozott mértékre, amely szükségleteit biztosítja" - ami azért, ha nem egy kastélyról beszélünk, az egész lakást jelenti.)

Hadd kérdezzem, miért haragszol ennyire a jóemberre?

www.kbs-ugyved.hu

Ani67 # e-mail 2020.09.18. 14:56
  1. Nem éri el.
  2. Igen, ez a közösen lakott ingatlan. (ennek a lakásnak az 1/4 része az ő különvagyona).

Ha végrendelet helyett, ajándékozással hagyom a gyerekeimre, akkor is van haszonélvezet a férjemnek?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.09.18. 14:43
  1. Ha az amit a hagyatékból egyébként kap, nem éri el a köteles részét, akkor a házastárs jogosult köteles részre.
  2. Ha az az utolsó közös lakóhelyül szolgáló ingatlan, akkor az özvegy akkor sem örököl belőle állagot, ha a hagyatékba tartozik. (Igaz, úgy kérheti a haszonélvezet megváltását.)

www.kbs-ugyved.hu

Ani67 # e-mail 2020.09.18. 14:37

Különvagyonként egy lakás 3/4 része van a nevemen. Ha végrendeletben ezt a 2 gyerekemre hagyom, akkor is jár a férjemnek köteles rész?

drbjozsef #   2020.09.06. 20:01

És ha esetleg a többi tulajdonát is a feleségének ajándékozza halála előtt, akkor számíthatok-e örökségre.

Örökségre nem, de köteles részre természetesen abból is.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.09.06. 16:44

Igen. Például. Nem.

www.kbs-ugyved.hu

Krisztián_0123 # e-mail 2020.09.06. 13:47

Üdvözlöm!

Idős édesapám tulajdonában egy kis értékű nyaraló, különálló garázs, kis értékű földterület és egy nagy értékű ingatlan volt. 
2015-ben megházasodott, majd az én, egyetlen fia tudta nélkül 2020 elején a feleségének ajándékozta az ingatlant amelyben együtt élnek, ráadásul haszonélvezeti jogot sem tartott meg magának. 
Apám nagyon beteg, a felesége ápolja, de én is látogatom rendszeresen, ha szükség van rá, feleségemmel együtt mindenben segítjük.
Kérdésem, hogy az ingatlanon kívül a házasság által a többi tulajdonából is örökölhet-e a felesége illetve 10 éven belüli halála esetén nekem milyen örökség jár. Például kötelesrész?
És ha esetleg a többi tulajdonát is a feleségének ajándékozza halála előtt, akkor számíthatok-e örökségre.

Köszönöm szépen!

Gabi9967 # e-mail 2019.12.15. 13:12

wx18
köszönöm a gyors választ!

drbjozsef #   2019.12.14. 09:08

sanyi73.10,

A köteles rész jár, ha kéred, az elhunyt halála előtti tíz évben adott ajándékok után is. Természetesen, ha lemondtál a köteles részedről, vagy magáról az öröklésről, akkor az lehet kizáró ok, de ezeket szerintem érvényesen leginkább írásban lehet(ett volna) megtenni.

A bíróság nincs kötve semmihez, tetszőlegesen fogadhat el bizonyítékokat. Szerintem egy rokon tanú arra, hogy telefonon te lemondtál a köteles részedről, nemigen lesz elég. Márpedig bizonyítani neki kell majd. Egyébként meg az, hogy az ajándékot akkor elutasítottad, önmagában nem jelenti semmiképpen azt, hogy a köteles részedről is lemondtál volna.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.12.13. 17:38

Ki halt meg?

(Láttam már zajos feladatot, tényállást - de ebben szinte csak zaj van.)

www.kbs-ugyved.hu

Gabi9967 # e-mail 2019.12.13. 15:46

Üdvözletem!

Szüleim elváltak 1985-ben. Közös tulajdonban lévő házukat 50-50 %-ban osztották el, ami a mai napig mindkettőjük nevén van.
Apám maradt a házban, vállalta, hogy kifizeti anyám részét.

1986-ban anyám új lakást vásárolt a saját nevén. (amibe az új élettársával, és újszülött lánygyermekükket költöztek be).
Apám fizetett anyámnak x Ft-ot, illetve vállalta, az újonnan vett lakás törlesztő részleteinek fizetését. Pár év után nem fizette tovább, kb a tartozás 40 % áll még fent.

Pár éve anyám a saját nevén lévő lakását húgomnak ajándékozta, engem nem is értesítettek a dologról. (Jó rokoni kapcsolatot ápolunk, nem szolgáltam rá a kitagadásra.) Azt a magyarázatot kaptam, hogy az élettárs anyja kifizette a lakás fennmaradó hitelét, és az volt a kikötése, hogy irassák a húgomra.

Kérdésem az lenne, hogy nekem jár-e köteles rész, (és mennyi) illetve ha már elévült, hogyan tudnék jogot formálni a nekem járó részre?
Illetve, hogy mit tudnék tenni, ha esetlegesen anyám a nevén lévő ház részét (papíron 50 %) is a húgomra akarná iratni?
Válaszukat előre is köszönve!

sanyi73.10 # e-mail 2019.12.11. 18:15

Kedves Fórumozók!

Köteles rész iránt pert indítottam,az alperes arra hivatkozik,hogy mikor az ajándékozás történt ő szólt róla nekem,telefonon,de én az ajándékot elutasítottam.Majd egy rokonunkat megjelölte tanúnak mondván ő hívott fel,és ezt neki mondtam.És egyébként sem törődtem az elhunyttal.Ilyen ellentmondásos sztorit elfogad a bíróság?Kell a tárgyalásra bizonyítékokat gyűjtenem?Vagy köteles résznél elég az ajándékozás ténye,és mindenképp jár a kötelesrész,bármit talál ki az ellen oldal?Köszönöm ha valaki tudna segíteni.

drbjozsef #   2019.11.25. 09:40

ezmostmi?,

Nem akarok én a magánéletedben vájkálni, csak úgymond kiegészítésnek szántam a kérdéseket, az ügyvéd úr válaszához, remélem a célzást azért érted. A kitagadás nem olyan egyszerű, mint a legtöbben hiszik, de ha igazolható amit írsz, akkor az már minden bizonnyal elég is lehet (pláne, hogy ha a kitagadás érvénytelen is lenne, a köteles részét kifejezetten kérnie kellene, ha valóban nem kell neki tőled/innen semmi, akkor meg van oldva az ügy).

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

ezmostmi? # e-mail 2019.11.25. 07:18

drbjozsef

Nem a szennyes teregetés a fő téma és a kérdés sem erre irányult , de többször mint gondolnád.
Nem kivánom senkinek ezt az állapotot és ez nemcsak személyemre irányult , hanem az egész rokonság kukázva lett általa. Hallottam , hogy a globus túloldalán süttet , hazatérőkkel üzent : sosem jön vissza-számára itt mindenki holt és legyen Ő is az bárkinek,,,részletekbe ne menjünk bele , mert kiégne a monitor...
Tehát marad a "szétszórás"...(ja,mikor egyszer is kerestem , ügyvédet fogadott ellenem,,,szerintem nincs több kérdés)-máshogy oldom meg..

drbjozsef #   2019.11.24. 17:37

ezmostmi?,

Ha húsz éve nem láttad, honnan tudod hogy hálátlan?
Hányszor próbáltál vele igazolhatóan kapcsolatba lépni?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.11.24. 14:22

Ki. Legfeljebb érvénytelen lesz.

www.kbs-ugyved.hu

ezmostmi? # e-mail 2019.11.24. 13:39

Sziasztok,
Végrendeletemben teljes örökösként az unokaöcsémet jelölném meg , kitagadhatom-e egyetlen gyermekemet ezekből , a köteles részt is beleértve , akit közel 20 éve nem is láttam , hálátlanság cimén? köszi-üdv.

korrekt54 # e-mail 2019.11.24. 11:20

Örökségről, kötelesrészről történő lemondás !

Kérlek legyetek a segítségemre: Szolnokon keresek ügyvédet, közjegyzőt, aki innen Budapestről emailben megküldött adatokkal szerkesztene egy nyilatkozatot. A nyilatkozat aláírására és az anyagiak rendezésére leutaznánk Szolnokra. A szerződő felek megállapodtak mindenben!

ObudaFan # e-mail 2019.11.01. 14:18

Kötelesrész felmerülhet, ha van még más kötelesrészre jogosult rajtad kívül, pl. ha jól látom, van új házastárs. Ez csak azt jelenti, hogy ha neked lenne kötelesrészi igényed, ezt nem kellene betudnod.

Tudom, hogy ezzel a pénzzel Apu azt csinál, amit akar, de az összeget, korát tekintve felélni nem fogja és előfordulhat, hogy a feleség saját gyermekének „ajándékozza”. Ilyen szituációra van-e valami korrekt megoldás?

HA azt ő megörökli, akkor annak ajándékozza, akinek akarja.

Kötelesrészről bővebben: https://biroigyakorlat.blog.hu/…kapcsolatban

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Detti1 # e-mail 2019.10.15. 17:21

Sziasztok, a következőben kérném segítségeteket.
A szülők elváltak – a közös vagyon nem lett rendezve -, Apu újra nősült. (Apu vagyona: Ingatlan1 ½ rész Anyuval, Ingatlan2 ½ rész Anyuval, Föld 1/1)
Most az egyik közös ingatlan1 értékesítésére kerülne a sor, de ezzel egyidőben a másik közös ingatlant2 ajándékozási szerződéssel a szülők nekem adnák. Erről készült egy tervezet, melynek a következő mondata számomra nem világos: „S.L. ajándékozó a megajándékozottnak az ingyenes juttatást betudási kötelezettség nélkül adja, az ajándékozó a betudást kifejezett nyilatkozatával elengedi.”
a. Ez azt jelenti az Ingatlan2 vonatkozásában, hogy a jelenlegi feleség erre az ½ részre, amit Apu nekem ajándékoz öröklés esetén nem tart igényt/nem jár neki? Ez a mondat lefedi ezt a kívánalmat, a köteles rész nem fog felmerülni?
b. Az Ingatlan1 eladásra kerül, az eladási ár ½ része Aput illeti, ha öröklésre kerül a sor, akkor a pénz ½ része az enyém, a másik fele a jelenlegi feleségé, azaz a teljes eladási ár ¼ része. Tudom, hogy ezzel a pénzzel Apu azt csinál, amit akar, de az összeget, korát tekintve felélni nem fogja és előfordulhat, hogy a feleség saját gyermekének „ajándékozza”. Ilyen szituációra van-e valami korrekt megoldás? (A pénz egy részét sem fogja most ide adni, mert számára már így is sok, hogy öröklésről beszélünk, sőt, ez az ajándékozási szerződés is Anyu nyomására jön létre, mert nehezen fogadja el, hogy a közösen szerzett vagyont számára idegenek örökölhetnek.)

Köszönöm a válaszokat, Detti

Zsanett87 # e-mail 2019.10.15. 15:13

Köszönöm szépen!

drbjozsef #   2019.10.15. 06:32

Zsanett87,

Lehet kérni illetékfeljegyzést, ekkor nem kell kifizetni előre, csak a per végén.
Lehet kérni illetékmentességet is.
Mindkettő vagyoni helyzet és jövedelemfüggő.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Zsanett87 # e-mail 2019.10.14. 19:19

Valóban lehet kérni illeték mentesseget? Jó nyilván tudom jövedelem függő.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.10.14. 18:14

Szerintem a köteles rész megfizetése iránti per nem hagyatéki per, nem kellett volna a hagyatéki eljárásba belekeverni.

Egyébként az illetéket a felperes előlegezi, és a felek a pervesztesség-pernyertesség arányában viselik.

www.kbs-ugyved.hu

Zsanett87 # e-mail 2019.10.14. 16:49

Sziasztok

A következő kérdéssel kapcsolatban fordulok segítségért.
A férjem édesapja 2018 áprilisban elajandekozta a lakását a másik gyerekének, az év szeptemberben meg is halt. Na most ugyebár jár a férjemnek a köteles rész. A hagyatéki eljárás során a testvére ezt nem ismerte el igy nyújtottunk be az idéglenes hagyatekatadastol számítva 30 napon belül a bíróságra egy keresetet. Ez egy kézzel irott keresetlevel volt, illetéket sem vettem rá mivel nem tudtuk mennyit kell fizetni. Most jött egy levél h formanyomtatvanyon nyújtsuk e a keresetet valamint illetéket kellene fizetnünk. 6 % ami a mi esetünkben 54.000 Ft. Ezt tudjuk majd követelni a testvértől? Mert ugye bár nem a mi hibánk h nem fizette ki a közjegyző keresere. Van e valami olyan ok ami miatt nem járhat a köteles rész esetleg. Tehát az erdekel hogy esetleg elvesztjük a pert es nekünk kell fizetni perköltséget is. (a testvér arra hivatkozott hogy azért nem fizet köteles részt mert az edesapjuk eleteben nagyon sokat segített a férjemnek, ő fizette ki a temetést is stb stb.)
Köszönöm a segítséget