Tisztelt Fórumozók!
A volt férjemmel elváltunk több mint 5 éve, a gyerekünk nálam van elhelyezve. Tavaly férjhez mentem, és most úgy alalkult az életünk, hogy elköltöznénk a városból(két órás autóútnyira). A volt férjem külföldön dolgozik, 3 havonta vagy ritkábban - nem lehet kiszámítani - jár haza. A szülei nem viszik láthatásra a gyerekünket, mert ő szerintük a gyereknek kell mennie és keresnie őket (11 éves). A kérdésem: bele szólhatnak a költözésünkbe? A láthatást továbbra is biztosítanánk, ha kell mi hozzuk, visszük.
költözés válás után
- 1
- 2
Jó lenne előre látni a jövőt (...), vagyis 5-10 év múlva vajon hol fog lakni/dolgozni a volt férjed, mert nem biztos, hogy a mostani 2 órányi autóút a jelen helyzethet viszonyítva végleges marad...
Addig is megoldás lehet ha egyik alkalommal ti viszitek-hozzátok a gyermeket, legközelebb meg majd ő fuvarozza a srácot. Olyan is elképzelhető, hogy mindenki érte megy félútra és ott történik az átadás-átvétel.
A nagyszülőnek joga van az unokával találkozni és ez általában akkor van amikor az "apás" kapcsolattartás van.
Ami a ti elköltözéseteket illeti, végső esetben a bíróság dönt., megfelelő indokok esetén általában nem gördítenek akadályt.
ObudaFan többször és részletesen taglalta ezt a problémakört, valamelyik topicban keress rá.
----- laikus hozzászóló
Pl. írd be a keresőbe a "gyermekkel elköltözni" kifejezést, jónéhány topic jelenik meg. (Ha még sem találsz a problémádra megfelelő választ kreálj te magad kifejezést - van ott topic elég mások által előzőekről taglalva már.)
Köszönöm :) Rákeresek...
Csak annyi hozzáfűznivalóm van, hogy a 2 órás utat a jelenlegi lakhelyünktől írtam. A volt férjem szülei - és elvileg ő is - tőlünk 10 percnyire lakik. A láthatás eddig úgy van-volt, hogy ő hazajött a szüleihez és akkor vitte el.
Hogy érted, hogy bíróság dönt?
Ha nem tudtok egyezségre jutni a volt férjeddel a tervezett elköltözéstek- a gyermek jelen lakhelyének megváltoztatáse dolgában, fordulj bírósághoz. (Amíg egyezség és/vagy itélet nincs a gyámhatóság nem illetékes dönteni, se pro se kontra.)
A gyermek lakhelyének megváltoztatása dolgában a bíróságtól soronkívüliséget kérni, ideiglenes intézkedést kérni - már arra az időre is amíg a kérdésben itélet nem születik.
A válás óta ujra férjhez mentél, hozzá költöznél a kisfiaddal - a nevelőapjával szerettetteljes kapcsolat alakult ki köztük. A gyermeket a továbbaikban abban a másik városban szeretnéd iskolába járatni és számodta is lesz (van) ott munka.
A gyermek édesapjának továbbra is biztosított a rendszeres láthatás/kapcsolattartás.
Valahogy ekként...
Köszi :)
Végül is ez lenne...
Ott jobb lenne akár a munkát, akár a családi életet, megélhetést nézem.
Persze, hogy a kapcsolattartást támogatnám, hiszen az apja.
Háát nem sokára kiderül, hogy mi lesz... az apuka mennyire lesz partner... a munka miatt muszáj költöznünk, ha márt nem akkor fordulok a bírósághoz.
Ha belföldön marad a gyerek, és nálad van elhelyezve, senkinek semmi köze a költözésetekhez, sem a másik szülő, sem a bíróság hozzájárulása nem szükséges.
Köszönöm szépen.
Igen, én is ezt olvastam itt az oldalon... de ez a család problémás, nem fogják annyiban hagyni, simán nem fog menni.
T.ugyved ur!
Ha valakit elkuld a hazastarsa a kozos otthonbol es annak a lakhatasaert fizetni kell,hogy legyen hol laknia akkor az kerheto a masik feltol aki elkuldte?? Ha igen akkor mire givatkozva??
Udv:Dette
Akkor, ha nem önszántából költözött házasfél, a lakáshasználati díj ellenértékét lehet kérni. Ha pedig tulajdoni hányada is van az ingatlanban és a házastársa nem engedi vissza, magatartásával megakadályozza a visszatérést, akkor többlethasználati díj kérhető.
Tisztelt ügyvéd úr !
Lenne még egy kérdésem. Ha elköltözöm és valamilyen okból vissza szeretnék költözni , (ez a bejelentett lakcímem más lakcím nem lenne) jogilag támaszthat-e akadályt szándékom elé ?
Válaszát előre is köszönöm .
Ha kifejezetten elköltözöl, akkor véleményem szerint igen.
Tiszteletem ! Akkor kiegészítem annyival hogy nem válás miatt költözöm el , hanem " hogy levegőt " kapjon . Közben beadja a válópert (lakcím kártyám oda szól ) A dolgaim egy része is ott van .
Akkor ezen nyilván el fogtok vitatkozni, hogy akkor most elköltöztél-e, vagy sem.
Kedves ÓbudaFan!
Az egyik régebbi hozzászólásban írod, hogy ha belföldöm költözöm és a gyermek nálam van elhelyezve, akkor senkinek semmi köze a költözéshez, se az apának, se a bíróságnak.
Én most éppen ezt szeretném meglépni. 220 km-re fogunk költözni a jelenlegi lakhelyünktől, és a gyámhivatalban azt mondták nekem (egy másik eljéárásban kapcsolattartás végrehjatása ügyében tartott tárgyaláson), hogy ha elköltöztem, akkor ezt jeleznem kell a gyámhivatalnál és kérnem kell a kapcsolattartás újraszabályozását.
Én ezen igencsak meglepődtem, soha nem hallottam ilyenről, és a környzeetemben mások sem. Tényleg be kell jelentenem ezt a gyámhivatalnak? És miért kérjem a kapcsolattartás újraszabályozását. Hiszen nem tudhatom, hogy az apa mit szeretne.
Létezik erre valami jogszabály?
Köszönöm szépen, ha megtisztelsz a válaszoddal.
Mivel a költözés következtében valószínű, hogy változni fog a gyermek átadásának és visszaadásának a helye így valóban célszerű lenne kérni. Változhat még az időpontja is. Lehet, hogy az átadásnál közreműködőt vesztek majd igénybe. Ha volt hétközben valamilyen láthatási joga a másiknak, akkor azt most nem fogja tudni gyakorolni stb.
Kedves Burn Out!
Köszönöm a válaszod.
És célszerű vagy kötelező ezt megtennem? Lehet szankciója annak, ha csak az apának jelzem a költözést (jó előre)?
ha csak az apának jelzed és megegyeztek a továbbiakban, hogy mi meg, hogyan legyen, akkor annak a végrehajtását utólag gyámhatóságilag nem lehet kikényszeríteni. ha meg a gyámhatóság dönt, akkor ki lehet kényszeríteni.
Nekem jó úgy is, ahogyan most van a láthatás. Azért nem értem, miért tőlem kéri a gyámhivatal a kapcsolattartás módosítását. Az apa érdeke, hogy változzon, nem? Ő sem ad be keresetet, hogy több tartásdíjat fizethessen. :)
Kedves mackólackó!
Bár nem engem szólítottál meg, de szeretnék neked segíteni. A kapcsolattartás alapvetően a gyermek joga. Ha a gyámhatóságnál kéred a kapcsolattartás módosítását mindketten elmondhatjátok mit szeretnétek. Hiszen gondolj bele. Ez a távolság anyagilag is jobban megterheli a különélő szülőt, de az oda-vissza utazgatás ideje a gyermeket is. Nem tudom nálatok mi a kapcsolattartás rendje, de pl. a kétnapos ünnepek egyik napjára meghatározott 10-18-ig időkeretbe hogyan oldható meg?! Ha jól működik köztetek a kommunukáció akár már egy kész megállapodással is mehettek, ha nem majd a gyámhivatal megoldja... Csak egyetlen dolgot tarts szem előtt, hogy a gyermeked érdekét szolgálja és ebbe bele tartozik a kapcsolattartó szülővel lévő jó kapcsolata is, főleg ha van rá igény a másik fél részéről. Természetes a kapcsolattartó szülő is kérheti a módosítást, de azért jelen esetben te vagy az aki változtat a feltételeken.
Én laikusként válaszolok, válaszomat kérlek e szerint értékeld.
Kedves Scales!
Köszönöm szépen a válaszodat. Megértem, hogy fontos az együttműködés és ez a gyermek érdeke, csak tudod, az elmúlt három évben az apa legalább tíz eljárást indítot ellenem, volt, hogy hazudott, volt, hogy csökkenteni akarta a gyerektartást, ritkítani a láthatást (!), volt, hogy azt mondta, nem öltöztetem a gyermeket rendesen vagy fertőző beteg, el kellett vinnem orvoshoz, ahol megállapította az orvos, hogy nem futószemölcse van, csak hámsérülése stb. Én már olyan szinten belefáradtam ebbe, éveken át tárgyalásokra jártam, magyarázkodtam, fellebbezéseket írtam, hogy ezek után ha nem muszáj, a gyámhivatal közelébe sem megyek. Ha az apa akar valamit, akkor majd ő szépen megfogalmazza és beadja a keresetét. Miért járjak én utána annak, hogy NEKI jobb legyen és olcsóbb, nekem pedig rosszabb és drágább? Egyszer végre szeretnék már magamra és a gyermekre figyelni.
Ezért kérdeztem, hogy kötelezhet-e a gyámhivatal, hogy bejelentsem a lakcímváltozást és kedzeményezzem a kapcsolattartás módosítását. Mert ha nem büntethetnek meg ezért, akkor sajnálom, de nem teszem meg.
„Miért járjak én utána annak, hogy NEKI jobb legyen és olcsóbb, nekem pedig rosszabb és drágább? ” - na innentől gondolod teljesen rosszul. azzal, hogy valaminek az elébe mész, pont nem neki teszel jót. a helyedben átgondolnám, amit Scales írt.
Átgondoltam, többször, mint ti. Nem szeretnék mélyebben belemenni, nem ismered a konkrét helyzetet.
Te az apának pl azt tanácsolnád, hogy menjen be a bíróságra, és kérje a tartásdíj emelését (miután az anya tízezerszer kiszúrt vele)?
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02