Kapcsolattartás végrehajtása

Csabees6639 # 2016.05.05. 06:14

Tisztelt Jogi Fórum!

Abban kérem segítségüket, hogy milyen jogszabály írja körül a kapcsolattartás önhibájának eseteit?

Gyermekemtől távol élő szülő vagyok. A gyermekkel együtt élő szülő elköltözött 200 km-re tőlem. Mivel egyrészt jelentős tartásdíj kötelezettségem van, így az egy hétvégi 4x200 km jelentős költséget jelent. A másik félnek rendszeresen és időben jeleztem, mikor nem tudok anyagi okokra hivatkozva elmenni gyermekemért. Az anya időközben a gyámügyi osztályhoz fordult kapcsolattartás korlátozási szándékkal, és kérelmét pozitívan el is bírálták.

Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2016.04.28. 15:51

Nem büntetik meg. Valamelyik nagyszülő vállalja a gyamsagot?

Szandi0002 # 2016.04.28. 15:24

Üdvözlet mindenkinek!
Az egyik barátnőm 15 évesen terhes .A barátja 17 éves ,jövő februárban lesz 18.
A lány nem szeretné,hogy a babát elvegyék tőle .Vagy a gyámügy elveheti?
A fiút megbüntethetik?

pohicop # 2016.04.27. 19:10

Semmit nem tehetsz ellene. Ők már egy pár. Ha szabálysértést vagy bűncselekményt nem követ el ellened, akkor nem kellene, hogy ez zavarjon. Persze csak szerintem.

mami_77 # 2016.04.27. 18:55

Üdv. Mindenkinek!

Kérdésem az lenne, hogy van-e valami jogi szabályozás arra vonatkozóan, hogy a volt férjem jelenlegi élettársa a kapcsolattartás miatti gyermek átadás-átvételnél jelen lehet-e, illetve megjelenhet-e nevelési intézményben?

Sajnos minden egyes alkalommal hozza magával a volt férjem. Szerintem azért, hogy idegesítsen vele. Négyszemközt nem is lehet vele beszélni. Kértem, már szépen, hogy ne tegye, nem veszi figyelembe. A bölcsődébe is viszi magával, amikor megy a gyerekért, sőt megjelenik vele a rendezvényeken is. Teljesen felháborítónak tartom ezt a magatartást.
Lehet ez ellen valamit hivatalosan tenni?
Köszönöm a választ!

editspy # 2015.11.05. 13:00

Köszönöm a segítséget.

ObudaFan # 2015.11.05. 09:48

Es ha az atadas-atvetel helye a gyermek lakohelye, akkor ebbol az kovetkezik, hogy a koltsegeket a kulonelo szulo viseli.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.11.04. 11:02

(Szerintem a gyámhatóság csak újraszabályozhat, de mindegy.) Ha a jogerős és végrehajtható hatósági határozat tartalmazza az átadás-átvétel helyét (vagy a költségviselés megosztását), akkor az természetesen kötelező.

editspy # 2015.11.04. 10:58

Akkor innen a félreértés, rossz helyre írtam. Gyámhatóság szabályozta a kapcsolattartást, változtatás nem történt.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.11.04. 06:52

A gyámhatóság saját hatáskörben döntött? Megváltoztatta a kapcsolattartás szabályait? (Elnézést, de a rovatnak, amelybe beleírtál az a címe, hogy "Kapcsolattartás végrehajtása". Ebből én arra következtettem, hogy a kapcsolattartást bírósági döntés szabályozza, és a gyámhatóság csak a végrehajtás iránt intézkedett.)

editspy # 2015.11.04. 06:17

Bocsánat, de akkor nem értem.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.11.03. 08:13

Nem ezt mondtam...

editspy # 2015.11.03. 08:04

Köszönöm, ezek szerint nem vagyok köteles....

Kovács_Béla_Sándor # 2015.11.03. 07:41

Csak alapozza valamire a gyámhatóság azt a határozatot...

editspy # 2015.11.03. 06:41

Tisztelt Fórumozók,

A véleményüket kérném kapcsolattartás biztosítása ügyében.
Gondozó szülő vagyok, a gyermek már 16 éves és rendszeres a kapcsolattartása az apával. Tekintettel a gyerek korára, ez már önállóan történik az én anyagi támogatásommal. Apuka 125 km-re lakik a gyermek lakóhelyétől, ami a gyámhivatal által kiadott határozat szerint a gyermek átadásának és átvételének a helye a kapcsolattartás során.
Az elmúlt két évben apuka egy alkalommal sem jött illetve nem hozta haza a gyermeket, de hogy a kapcsolattartás rendben menjen én fizettem a vonatjegyet. Ez havi szinten ~6.000,-.
Időközben apukának született még 2 gyermeke és ezzel az indokkal kérte a bíróságon a tartásdíj csökkentését a jelnlegi 18%-ról fix 20.000,-ra. A per még nem záródott le, sajnos a bíró betegsége miatt még fél évet csúszik is.
Az eddigiekben azért is fizettem a kapcsolattartást, mert úgy ítéltem meg, hogy jogos a tartásdíj csökkentése kb az utiköltség mértékében, de a továbbiakban nem szeretném ezt a költséget magamra vállalni. Vélhetően az ítélet is a csökkentés lesz.
A kérdésem az lenne, hogy mennyiben vagyok köteles a költségekek vállalni szemben egy gyámhivatali határozattal? Tisztában vagyok vele, hogy a gyermek érdeke a kapcsolattartás, apával nem lehet kommunikálni, így elég patt a helyzet.

Köszönöm

groszfater@gmail.com # 2015.04.12. 11:33

Az hogy ki vagyok, másodlagos

Akkor olvasgasd ezt, ha eljutsz legalább a 118. oldalig
talán megérted, hogy egyáltalán mi a munkád és nem a te dolgod megítélni valaki szándékosan vagy gondatlanságból követett el bűncselekményt.

http://data.munka.hu/…matok_v3.pdf

hjh666 # 2015.04.12. 08:00

Csak arra a kérdésre keresem a választ, hogy önhiba-e vagy sem. Nem vagyok jogász, ezért érdeklődtem itt, mivel nem találtam konkrétan egyik jogszabályban sem erről használható definíciót. Az hogy ki vagyok, másodlagos.

groszfater@gmail.com # 2015.04.11. 18:08

ki vagy Te a történetbe ?

hjh666 # 2015.04.11. 17:52

Bocsánat, úgy értem hogy látogatni a gyereket. Jelenleg úgy működik a mi gyakorlatunkban(nem börtönviselt szülőnél), hogy amennyiben fél évig a szülő személyesen nem látogatja meg a gyermekeit önhibájából, vagy rendszertelenül, telefon, levél nem számít bele, el kell indítani az örökbefogadhatóvá nyílvánítást. Gyh. felé kell javaslatot megtenni minden esetben, ahol a törvényi feltételek fennállnak, Gyh. határozatban a javaslatot elutasítja, vagy nyilvánítja. Dilemmát jelen esetben a börtönviselt szülő okoz, mivel az édesanya elhalálozott. Valahol persze önhiba, hiszen elkövetett valami amiért még egy ideig ott is fog maradni, viszont önhibán kívülinek gondolom, hogy onnan Ő nem tud kijönni a gyermekét meglátogatni, bárhogy is szeretné. Szóval azt kellene jelen esetben megtudnom, hogy jelen esetben ez jogilag most önhiba, vagy sem.

hjh666 # 2015.04.11. 17:42

Telefonál is, csakhogy személyes kapcsolattartás nincs.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.11. 17:11

Emiatt nem fogják örökbefogadhatónak nyilvánítani. Megjegyzem, levelet írni, telefonálni a bv-ből is lehet.

hjh666 # 2015.04.11. 17:03

Kedves hozzáértők! :)
Egy olyan kérdésem lenne, hogy a börtönbüntetés mennyire számít önhibának olyan esetben, mikor egy szülő, és nevelésben élő gyermeke kapcsolattartásáról van szó? A szülő szabadságvesztését tölti. A gyermek nevelőszülőnél. Fél évig, amennyiben a szülő önhibájából nem tart személyes kapcsolatot gyermekével a gyermek örökbeadhatónak nyilvánítható. Köszönöm a válaszokat!

Ui: kapcsolattartást lehet pótolni.

ObudaFan # 2015.04.07. 12:10

nina3

Konkrétan arról van szakvélemény, hogy a gyereket veszélyeztetné a felügyelet nélküli kapcsolattartás az apával?

ObudaFan # 2015.04.07. 12:08

Karika10

Bárcsak egységes lenne a gyámhatóságok gyakorlata, de véleményem szerint meg kell kísérelni, amjd pedig lehet kérni a költségek megtérítését.

Karika10 # 2015.04.03. 13:26

Sziasztok!

A következő lenne a kérdésem. A gyermeket gondozó szülő jelezte, hogy ne kíséreljem meg Húsvéthétfőn az engem megillető kapcsolattartást, mert a lányomnak programja van. A kapcsolattartás érdekében 300 km távolságra kellene utaznom. Abban az esetben ha nem kísérlem meg a kapcsolattartást - az egyértelműen kellő indok nélküli akadályközlés miatt- , kérhetek-e végrehajtást, vagy mindenképpen meg kell próbálnom átvennem a kislányt? Ha elmegyek, és nem kapom meg a gyermeket, kérhetem-e költségeim megtérítését, vagyis, ha elmegyek, végrehajtást indítok, és bebizonyosodik, hogy az akadály, nem akadály, az anya önhibája a kapcsolattartás elmaradása, várható-e az anya kötelezése költségeim megtérítésére.