elhagyott a feleségem

derill # 2004.12.23. 23:27

Ez igaz, figyelembe veheti. De egyáltalán nem biztos, hogy figyelembe is veszi. Sajnos a magyar biróságok eléggé nőcentrikusak, ami azt jelenti, hogy többnyire a nőknél helyezik el a gyermeket. Ennek azért vannak feltételei is (sajnos nem mindig), mégpedig az, hogy az eljárás kezdetétől a végéig a nő nevelje a gyermeket, ugyanis azi állandóság kérdése nagyon fontos a biróságok számára, sokszor még akkor is, ha azt jogellenesen tartja fenn valamelyik fél azzal, hogy önhatalmulag kivonja a közös szülői felügyelet alól a gyermeket. A nők többségében ezzel a módszerrel élnek, ezért aztán a tárgyalásig általában náluk van a gyerek (1-1,5 év). Ilyenkor a biróság szinte mindig az anyánál helyezi el (hacsak nem drogos, prosti, alkoholista vagy elmebeteg). Nem nagyon láttam példát az ellenkezőjére, bár már hangoztatja a biróság, hogy ez már nem igy van, a jogesetek mégis ezt mutatják.

Van némi elmozdulás ezen a területen, ennek oka az apák jogérvényesitő képességének erőteljes növekedése, és a sorra kipattanó médiaügyek.

Hiába van jogszabály arra, hogy az elmaradt kapcsolattartást pótolni kell, amikor sok gyámhivatal kikényszeriteni sem akarja/tudja a kapcsolattartást. Erre legjobb példa az az ügy, ami sokszor "futott" mostanában a tv-ben, ahol az apa 4 évig nem láthatta a gyermekét, csak azért, mert a gyámhivatal képtelen volt a jogszabályban előirtak szerint eljárni.

Kali: amit Big és ildikó mondott, azzal tökéletesen egyetértek. Azonnal inditsd meg a pert a gyermek nálad történő elhelyezése érdekében.

Amit tudnod kell, jogilag a helyzeted nincs rendezve. Ez azt jelenti, hogy Te és az anya azonos jogokkal rendelkezel a gyermekkel kapcsolatosan, tehát ő ugyanugy elviheti tőled a gyermeket, mint ahogy Te is elviheted tőle. A gyermek iskolás, ami azt jelenti, hogy iskolába muszáj járatni. Ennek lehet az a következménye, hogy a feleséged elviszi az iskolából, és nem adja utána oda neked. Másnap Te hozod el az iskolából, és nem adod oda neki. Ez a gyermek ide-oda lopkodásához vezet, és a gyermek sinyli meg. Tehát kérd a biróságot, hogy hozzon ideiglenes döntést a gyermek elhelyezése és kapcsolattartása ügyében.

Azt is tudnod kell, hogy nem árt, ha a kapcsolattartást valamilyen módon engeded az anyának, de ha engeded, hogy elvigye, és nem hozza vissza, akkor a következő alkalommal már ne engedd, ugyanis egyetlen hatóság sem fog segiteni abban, hogy a gyermeket visszaszerezd. Ilyenkor a rendezetlen jogi helyzet miatt az van helyzeti előnyben, aki magánál tudja tartani a gyereket. Nyilvánvalóan a gyermek nyilatkozata is lényeges, valószinü, hogy pszichológiai viszgálatot fognak elrendelni mindkét szülőnél és a gyermeknél, amiben vizsgálják, hogy a gyermek melyikhez kötődik jobban - sajnos azt nem mindig, hogy miért.

Azzal szintén egyetértek, hogy nem Magyarország legjobb ügyvédje kell az ügyhöz, hanem egy olyan ügyvéd, aki tökéletesen tisztában van egyrészt az államigazgatási eljárással, másrészt a gyermekelhelyezés rejtelmeivel is.

Egyébiránt véleményem szerint olyan, hogy "Magyarország legjobb ügyvédje" nem létezik. Sok ügyvédet ismerek, nem egy ügyvéd tárgyalását ültem már végig, hogy lássam, hogyan tárgyal. Mindenki másképp csinálja, és mindegyiktől lehetett tanulni (igaz, volt akitől csak azt, hogy igy biztos nem csinálnám).

Mindegyik ügyvéd követ el hibát is hiszen emberből van.

Mindenképpen fontosnak tartom, hogy keress ügyvédet magadnak, mivel anélkül nem biztos, hogy van esélyed.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Rexor # 2004.12.23. 07:43

Bár nem vagyok kompetens a témában, de véleményem szerint egy 10 éves gyermek esetében figyelembe veszi az ő véleményét is a bíróság.

ildikó31 # 2004.12.23. 07:33

Kedves Keli! Magyarország legjobb ügyvédje nem biztos, hogy azért jó, mert nagyon ért a gyámügyekhez. Egyáltalán nem biztos, hogy a feleséged előnyben van ebben az ügyben, mert az ő barátjának sok pénze van! Igaza van the big cat-nek! Előzd meg, lépjél Te előbb!

ildiko31

Keli # 2004.12.23. 06:19

Kedves the big cat! Nagyon szépen köszönöm az információt. Sajnos nem nagyon tudott meg nyugytatni mert attól tartok, hogy a feleségem uj barátja olyan anyagi háttérrel rendelkezik amivel én nem. Ebből kifolyólag szerintem magyarország legjobb ügyvédjét is megtudják maguknak szerezni.
Kedves derill ha tudna rám néhány percet szakítani akkor részletesebben is elmesélném a problémámat, hátha okosabbá tudna engem tenni azzal kapcsolatban, hogy mit tegyek. Előre is nagyon köszönöm
. Kelemen Attila

the big cat # 2004.12.23. 05:48

Pert indíthat a ygermek nála történő elhelyezése iránt, és a bíróságok tendálnak affelé, hogy az anyának ítéljék a gyerekeket. De ez nem eleve elrendelt dolog. Javaslom keress egy jó gyámügyes ügyvédet, lehetőleg nőt, és előzd meg az ügyet azzal, hogy te kéred a gyermek végleges elhelyezést saját magadnál. Itt is vannak okos gyámügyesek, derill vagy mások, akik még részletesebb infót tudnak adni, és esetleg megmondják azt is, hogy a gyámhivatalban mit tegyél meg azonnal.

Keli # 2004.12.22. 21:23

Kérem ha valaki ért az ide vonatkozó joghoz segítsen nekünk.
11 év házasság után a feleségem elhagyott engem és a fiamat, egy férfi miatt. A gyermekem akkor sem akart vele menni és azóta sem akar. Azzal fenyeget, hogy peres úton fogja megszerezni tőlem. Megteheti?
( a gyermekem 10 éves) Kérem segítsenek, előre is köszönöm.
Kelemen Attila.