Nyusziful,
Visszaolvasol itt kb. 10 hozzászólást, és minden kérdésedre megtalálod a választ.
Nyusziful,
Visszaolvasol itt kb. 10 hozzászólást, és minden kérdésedre megtalálod a választ.
Szép napot kívánok!
Édesanyám betegsége miatt szeretnék a gyámja lenni. Alzheimer kóros. Döntésképtelen és ami ezzel a betegséggel jár. Nem tudom hol kell elkezdeni kihez, kikhez kell mennem.
Mennyi idő kb. az eljárás?
Köszönöm szépen a választ!
Kb. fél év.
Azt, aki vállalja, lehetőleg közeli hozzátartozót.
A gondnok az ő nevében.
A többi badarság.
Tisztelt Szakértők!
Kérném segítségüket néhány kérdésben!
92 éves nagymamámat szeretném gyámság alá helyezni. Nagyon demens már. Mennyi ideig tart egy ilyen eljárás? Kit neveznek ki gyámnak? A vagyoni értékű jogaival és a nyugdíjával ki fog rendelkezni? A gyámja? (Ez két ingatlanon haszonélvezeti jog + 200e nyugdíj)
Van neki két gyereke és nyolc unokája. Mindenki idősek otthonába szeretné dugni, én (egyik unoka) nem. Magamhoz venném, de jó lenne tudni, mire számíthatok? Jelenleg abban a lakásban lakik, amire haszonélvezeti joga van. Ennek a lakásnak a tulajdonosa egyike a nyolc unokának, aki szintén vele lakik. Nagymamám nem szeretné, hogy ő legyen a gyámja. Az egyik gyereke 40 éve nem áll szóba vele. A másik gyereke szintén otthonban szeretné tudni. Én ha magamhoz veszem, a munkám miatt szükséges lesz dédiszitter igénybevételére, ezért szeretném kiadni a két ingatlanját. Mik az esélyeim? Meddig tart egy ilyen jogérvényesítés? Gondolom, a lakásában lakó unoka kérhet birtokvédelmet.
Köszönöm a segítséget!
Anna
Ez nagyon zavaros.
Kezdjük ott, hogy a saját szüleje nem lehet a gyerek gyámja.
Ha ezt tisztáztuk, majd folytathatjuk a többivel.
Jó napot kívánok!
Lenne egy olyan kérdésem.
Megismerkedtünk egy Hölggyel,van egy kiskorú gyermeke,mikor született még az anya nem volt 18-éves,így a gyermek apja lett a gyám.
A hölgy most szeretne ide költözni hozzám minden megvan a házban ami kell,a gyerekszobában is.Járok rendszeresen dolgozni.
Hogy az Apa miután a gyermek megszületett hamarossan elhagyta őket,Ilyen esetben,hogy az Apa amikor a gyermek megszületett hamarosan elhagyta őket.
Ha nem is akar beleegyezni,hogy az Anya legyen a gyermek gyámja,attól függetlenül elköltözhet-e az Anya a gyermekével más lakóhelyre?
Kérem lehetőleg gyors válaszát,sürgősen költözni szeretne a hölgy!
Attól tartok, kevered a gondozást és a gondnokságot. Pedig az két eléggé különböző dolog.
A gondnokság alá helyezés iránti pert a bíróságon kell megindítani. Ha nincs még a leendő alperes gondokság alá helyezve. A gondnok személyének a megváltoztatása gyámhatósági hatáskör.
Szép napot mindenkinek!
Édesanyám 1987-ben kapta az első stroke-ját aminek következtében nem tudja magát ellátni. Édesapám haláláig (2020.03,10) ápolta és látta el. Édesapám halála óta a húgom vette át az ellátását, de sajnos ahogy észreveszem ( az állapotából, a vele szembeni hangnemből stb) ez inkább rátelepedés,mintsem ápolás. Édesanyám nyugdíjával nem számol el felém, és egyéb ügyekben sem tájékoztat megfelelően.
Én Édesanyám ápolását a nevelt lányommal (21 éves, másod éves szülésznő szakon a SOTE egyetemen), valamint a barátjával(21 éves, szakács tanuló)kívántam megoldani miután 2 hétre "rám passzolta " a húgom, de ő őket nem hajlandó elfogadni, és telefonos fenyegetéssel kidobta őket a közös lakásból.(Édesanyám elfogadta őket, és 1 éjszakán át jól megvoltak) Miután Én családi helyzetem miatt (egyedüli kereső vagyok a családban, és ugyan 04.08-án elvesztettem az állásomat azon vagyok hogy minél hamarabb másikat találjak) nem tudom megoldani Édesanyám 0-24 órás felügyeletét, valamint húgom nem partner a megoldáskeresésben, így szeretném Gondnok kirendelését elérni Édesanyámra, aki kizárólag az Ő érdekeit nézni és persze felügyeli a nyugdíjának a felhasználását is. Tudom, hogy a végleges megoldás az idősek otthona lenne a számára megfelelő, de Ő erről hallani sem akar.
Ezt a Gondnokságot is a bíróságon kell kérnem?
Hasonló tapasztalattal rendelkezők válaszát is várom természetesen.
Előre is köszönöm.
(A gondnokság alá helyezés akkor is indokolt lehet, ha az alperes nem elmebeteg. A "mentális zavar" sokkal szélesebb jelentésű; pl. szenvedélybetegség miatt is lehet súlyosan korlátozott az illető ügyei viteléhez szükséges belátási képessége.)
Gondnokság alá helyezési perre gondolsz. (Gyámság kiskorúaknál van.)
Ha a szakértői vélemény alapján nincs szükség gondnokság alá helyezésre, akkor a bíróság elutasítja a keresetet. Az elutasítással egyidejűleg rendelkezhet arról, hogy a gyámhatóság támogatót jelöljön ki az adott személynek.
Hello.
A gyámsági perben, amit az alperes elmebetegsége miatt indítottak, ha kiderül, hogy az alperes nem elmebeteg, mit tesz a bíróság?
Orokbefogadas lesz, de mivel a csecsemo 6 hetes koraig a szuloanya visszalephet, ezert jelenleg gyamkent vagyok bejegyezve. Megkaptuk az elhelyezesrol a hatarozatot. Elnezest a pongyola fogalmazasert. A korhaz annyit mondott higy az anyakat nem lehet eltiltani a latogatastol igy nekem egy alkalmat engefelyeztek. Ugy erzem h. tobb is jarna de nem voltam biztos abban hogy ezzel a hatarozattal milyen jogaim vannak, ugy erzem teljes mertekben megegyezik az anyai jogokkal.
Koszonettel,
Egyébként ezt szerintem a kórháztól kérdezd, nem jogi probléma.
Örökbefogadási gyámság?
Tisztelt forumozok!Segitseget szeretnek kerni orokbefogadasi gyamsaggal kapcsolatban milyen jogaim vannak. Csecsemorol van szo, korhazban van szuletese ota , 7 naoja, de latogatasi tilalom miatt nem latogathattam. Ha jol tzdom az anyaknak jar a latogatasi lehetoseg ilyen esetben is. Igy most ram is vonatkozik hogy a gyamsagot reszemre megallapitottak?Elore is koszonom
Más dolog a "gyámság", megint más a gondozás. A "gyámság" ellen nem hiszem, hogy bármit tudnál tenni. Az édesanyád gondozása megoldott. Ez utóbbiban (gondozás) talán lehet keresnivalód, ha a gyámhivatal is úgy látja.
Mit kérnél a bíróságtól?
Tisztelt Ügyvédek!
Segitséget szeretnék kérni: anyukam 84 éves nővérem tudtom nélkül gyamsag alá helyeztette Birósági végzés van rola.
Eztkövetően megromlott a viszonyuk és anyukamat beadta otthonba.
Szeretném ezt a gyamságot megszüntettetni Hogyan tehetem ezt meg? és hazaköltöznék anyukámmal a sajat otthonába.
Jelenleg is otthonban van a nővérem árulja anyukám házát , anyukám hivogat engem telefonon hogy hozzam akar jönni nem érzi jol magat.
Ekkor elvettek nővéremék még a telefonjat is-nem akarjak hogy velem kapcsolata legyen a sajat anyukamnak.
fél éve volt egy ui.eset,hogy naponta hivott anyu hogy tegyek valamit, akkor irtam a Gyamhivatalnak azok kimetek kivizsgaltak és ujra alairtattak anyuval egy papirt hogy engem nem akar latni! Anyukám fél és szabadulni szeretne ebből a helyzetből.
Birosághoz kellene esetleg fordulnom?
Köszönettel várom válaszukat
Ha a gyermek szokásos tartózkodási helye kint van, akkor ottani hatóság, ottani jog szerintem.
Tisztelt ügyvéd Ur/hölgy,
Azt szeretném kérdezni, hogy az alabbi helyzetben ki a gyerek törvényes gyámja ha egy szerencsétlen esetben egy kiskorú gyerek mindkét szüleje életét veszti. Az anya magyar allampolgar, az apa brit. A gyermek Mo-on szuletet, de jelenleg Angliaban el. A gyerek kettõs allampolgár, brit utlevele is van. Ez esetben a magyar vagy a brit jog az iranyado? Mindket oldalon vannak nagyszulok, illetven testverek is. Mo-on van ideiglenesen bejelentett cime.
Az, hogy melyik orszag jogszabalya legyen alkalmazva ilyen tragikus esetben arrol a szuloknek még életük folyamán elore kell nyilatkoznuk, esetleg végrendeletben (egyéni, vagy közös)? Ez melyik orszagban történjen? Lehet-e szabadon döntenni a szülonek, esetleg egy olyan gyámot megjelölni aki nem is rokon?
Ennek a kérelemnek mi a pontos folyamata Mo-on?
Az utolsó kérdésem, hogy hány éves korbán dönthet errol a gyerek szabadon?
Elore is köszönöm megtisztelo válaszat.
A gyhatósághoz lehet fordulni.
Tisztelt Fórum!
Az lenne a kérdésem, hogy a kiskorú barátnőm 17 éves lakhat e nálam, úgy hogy közben a barátnőm testvére a gyámja és Ők vissza akarják vinni tőlem. Mit tehetek?
A gondnok nem köthet szerződést a gondnokolttal úgy, hogy azt a gondnokolt nevében ő maga köti. Másrészt a gondnokolt ingatlanának átruházásához gyámhatósági engedély kell. Tehát: elvileg nem zárható ki, hogy megszerezze, de látható, hogy azért ez nem egyszerű.
„anyukám 2014.aug.28.-án felbontotta nővéremmel a szerződést"
Azt egyoldalúan nem lehet.
”Mit tehetek szeretném az anyukámat magamhoz venni.
Az megint csak kétoldalú dolog, ő is kell hozzá.
Ha valóban gondnokság alá helyezik, akkor jelentkezhetsz gondnoknak. Egyáltalán nem biztos, hogy valóban téged neveznek.
Tisztelt Fórumozók!
A következő kérdésem lenne Önökhöz: Lehet-e félárva gyermeknek, amennyiben egyik szülője él, és a törvényes képviselelet ellátja, a szülő mellett gyámja?
A vonatkozó jogszabály elolvasása után azt gondolom, hogy amennyiben egy gyermek félárva (kiskorú) az életben maradt szülő automatikusan gyám lesz, így + egy fő gyám nem jelölhető ki részére.
Előre is köszönöm a válaszokat.
Üdvözlettel: Borcin
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |