gyámság alá helyezés


drbjozsef # 2021.08.11. 17:45

Nyusziful,

Visszaolvasol itt kb. 10 hozzászólást, és minden kérdésedre megtalálod a választ.

Nyusziful # 2021.08.11. 15:39

Szép napot kívánok!

Édesanyám betegsége miatt szeretnék a gyámja lenni. Alzheimer kóros. Döntésképtelen és ami ezzel a betegséggel jár. Nem tudom hol kell elkezdeni kihez, kikhez kell mennem.
Mennyi idő kb. az eljárás?

Köszönöm szépen a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.06.28. 14:42

Kb. fél év.
Azt, aki vállalja, lehetőleg közeli hozzátartozót.
A gondnok az ő nevében.

A többi badarság.

Anna_ # 2021.06.28. 11:09

Tisztelt Szakértők!
Kérném segítségüket néhány kérdésben!
92 éves nagymamámat szeretném gyámság alá helyezni. Nagyon demens már. Mennyi ideig tart egy ilyen eljárás? Kit neveznek ki gyámnak? A vagyoni értékű jogaival és a nyugdíjával ki fog rendelkezni? A gyámja? (Ez két ingatlanon haszonélvezeti jog + 200e nyugdíj)
Van neki két gyereke és nyolc unokája. Mindenki idősek otthonába szeretné dugni, én (egyik unoka) nem. Magamhoz venném, de jó lenne tudni, mire számíthatok? Jelenleg abban a lakásban lakik, amire haszonélvezeti joga van. Ennek a lakásnak a tulajdonosa egyike a nyolc unokának, aki szintén vele lakik. Nagymamám nem szeretné, hogy ő legyen a gyámja. Az egyik gyereke 40 éve nem áll szóba vele. A másik gyereke szintén otthonban szeretné tudni. Én ha magamhoz veszem, a munkám miatt szükséges lesz dédiszitter igénybevételére, ezért szeretném kiadni a két ingatlanját. Mik az esélyeim? Meddig tart egy ilyen jogérvényesítés? Gondolom, a lakásában lakó unoka kérhet birtokvédelmet.
Köszönöm a segítséget!
Anna

Kovács_Béla_Sándor # 2021.06.01. 16:48

Ez nagyon zavaros.
Kezdjük ott, hogy a saját szüleje nem lehet a gyerek gyámja.
Ha ezt tisztáztuk, majd folytathatjuk a többivel.

Jano7809 # 2021.06.01. 16:36

Jó napot kívánok!

Lenne egy olyan kérdésem.
Megismerkedtünk egy Hölggyel,van egy kiskorú gyermeke,mikor született még az anya nem volt 18-éves,így a gyermek apja lett a gyám.
A hölgy most szeretne ide költözni hozzám minden megvan a házban ami kell,a gyerekszobában is.Járok rendszeresen dolgozni.
Hogy az Apa miután a gyermek megszületett hamarossan elhagyta őket,Ilyen esetben,hogy az Apa amikor a gyermek megszületett hamarosan elhagyta őket.
Ha nem is akar beleegyezni,hogy az Anya legyen a gyermek gyámja,attól függetlenül elköltözhet-e az Anya a gyermekével más lakóhelyre?
Kérem lehetőleg gyors válaszát,sürgősen költözni szeretne a hölgy!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.14. 11:08

Attól tartok, kevered a gondozást és a gondnokságot. Pedig az két eléggé különböző dolog.

A gondnokság alá helyezés iránti pert a bíróságon kell megindítani. Ha nincs még a leendő alperes gondokság alá helyezve. A gondnok személyének a megváltoztatása gyámhatósági hatáskör.

Salpi # 2020.04.14. 11:04

Szép napot mindenkinek!

Édesanyám 1987-ben kapta az első stroke-ját aminek következtében nem tudja magát ellátni. Édesapám haláláig (2020.03,10) ápolta és látta el. Édesapám halála óta a húgom vette át az ellátását, de sajnos ahogy észreveszem ( az állapotából, a vele szembeni hangnemből stb) ez inkább rátelepedés,mintsem ápolás. Édesanyám nyugdíjával nem számol el felém, és egyéb ügyekben sem tájékoztat megfelelően.
Én Édesanyám ápolását a nevelt lányommal (21 éves, másod éves szülésznő szakon a SOTE egyetemen), valamint a barátjával(21 éves, szakács tanuló)kívántam megoldani miután 2 hétre "rám passzolta " a húgom, de ő őket nem hajlandó elfogadni, és telefonos fenyegetéssel kidobta őket a közös lakásból.(Édesanyám elfogadta őket, és 1 éjszakán át jól megvoltak) Miután Én családi helyzetem miatt (egyedüli kereső vagyok a családban, és ugyan 04.08-án elvesztettem az állásomat azon vagyok hogy minél hamarabb másikat találjak) nem tudom megoldani Édesanyám 0-24 órás felügyeletét, valamint húgom nem partner a megoldáskeresésben, így szeretném Gondnok kirendelését elérni Édesanyámra, aki kizárólag az Ő érdekeit nézni és persze felügyeli a nyugdíjának a felhasználását is. Tudom, hogy a végleges megoldás az idősek otthona lenne a számára megfelelő, de Ő erről hallani sem akar.
Ezt a Gondnokságot is a bíróságon kell kérnem?
Hasonló tapasztalattal rendelkezők válaszát is várom természetesen.
Előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.05. 16:43

(A gondnokság alá helyezés akkor is indokolt lehet, ha az alperes nem elmebeteg. A "mentális zavar" sokkal szélesebb jelentésű; pl. szenvedélybetegség miatt is lehet súlyosan korlátozott az illető ügyei viteléhez szükséges belátási képessége.)

Burn Out # 2019.05.05. 16:29

Gondnokság alá helyezési perre gondolsz. (Gyámság kiskorúaknál van.)

Ha a szakértői vélemény alapján nincs szükség gondnokság alá helyezésre, akkor a bíróság elutasítja a keresetet. Az elutasítással egyidejűleg rendelkezhet arról, hogy a gyámhatóság támogatót jelöljön ki az adott személynek.

maya_ # 2019.05.05. 15:44

Hello.
A gyámsági perben, amit az alperes elmebetegsége miatt indítottak, ha kiderül, hogy az alperes nem elmebeteg, mit tesz a bíróság?

Reginand # 2017.02.04. 06:54

Orokbefogadas lesz, de mivel a csecsemo 6 hetes koraig a szuloanya visszalephet, ezert jelenleg gyamkent vagyok bejegyezve. Megkaptuk az elhelyezesrol a hatarozatot. Elnezest a pongyola fogalmazasert. A korhaz annyit mondott higy az anyakat nem lehet eltiltani a latogatastol igy nekem egy alkalmat engefelyeztek. Ugy erzem h. tobb is jarna de nem voltam biztos abban hogy ezzel a hatarozattal milyen jogaim vannak, ugy erzem teljes mertekben megegyezik az anyai jogokkal.
Koszonettel,

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.03. 16:46

Egyébként ezt szerintem a kórháztól kérdezd, nem jogi probléma.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.03. 16:45

Örökbefogadási gyámság?

Reginand # 2017.02.03. 16:28

Tisztelt forumozok!Segitseget szeretnek kerni orokbefogadasi gyamsaggal kapcsolatban milyen jogaim vannak. Csecsemorol van szo, korhazban van szuletese ota , 7 naoja, de latogatasi tilalom miatt nem latogathattam. Ha jol tzdom az anyaknak jar a latogatasi lehetoseg ilyen esetben is. Igy most ram is vonatkozik hogy a gyamsagot reszemre megallapitottak?Elore is koszonom

lajcsó # 2017.01.08. 11:28

Más dolog a "gyámság", megint más a gondozás. A "gyámság" ellen nem hiszem, hogy bármit tudnál tenni. Az édesanyád gondozása megoldott. Ez utóbbiban (gondozás) talán lehet keresnivalód, ha a gyámhivatal is úgy látja.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.08. 11:26

Mit kérnél a bíróságtól?

Kincsdesign # 2017.01.08. 10:26

Tisztelt Ügyvédek!
Segitséget szeretnék kérni: anyukam 84 éves nővérem tudtom nélkül gyamsag alá helyeztette Birósági végzés van rola.
Eztkövetően megromlott a viszonyuk és anyukamat beadta otthonba.
Szeretném ezt a gyamságot megszüntettetni Hogyan tehetem ezt meg? és hazaköltöznék anyukámmal a sajat otthonába.
Jelenleg is otthonban van a nővérem árulja anyukám házát , anyukám hivogat engem telefonon hogy hozzam akar jönni nem érzi jol magat.
Ekkor elvettek nővéremék még a telefonjat is-nem akarjak hogy velem kapcsolata legyen a sajat anyukamnak.
fél éve volt egy ui.eset,hogy naponta hivott anyu hogy tegyek valamit, akkor irtam a Gyamhivatalnak azok kimetek kivizsgaltak és ujra alairtattak anyuval egy papirt hogy engem nem akar latni! Anyukám fél és szabadulni szeretne ebből a helyzetből.
Birosághoz kellene esetleg fordulnom?
Köszönettel várom válaszukat

ObudaFan # 2015.11.20. 15:14

Ha a gyermek szokásos tartózkodási helye kint van, akkor ottani hatóság, ottani jog szerintem.

fmsd # 2015.11.18. 18:52

Tisztelt ügyvéd Ur/hölgy,

Azt szeretném kérdezni, hogy az alabbi helyzetben ki a gyerek törvényes gyámja ha egy szerencsétlen esetben egy kiskorú gyerek mindkét szüleje életét veszti. Az anya magyar allampolgar, az apa brit. A gyermek Mo-on szuletet, de jelenleg Angliaban el. A gyerek kettõs allampolgár, brit utlevele is van. Ez esetben a magyar vagy a brit jog az iranyado? Mindket oldalon vannak nagyszulok, illetven testverek is. Mo-on van ideiglenesen bejelentett cime.
Az, hogy melyik orszag jogszabalya legyen alkalmazva ilyen tragikus esetben arrol a szuloknek még életük folyamán elore kell nyilatkoznuk, esetleg végrendeletben (egyéni, vagy közös)? Ez melyik orszagban történjen? Lehet-e szabadon döntenni a szülonek, esetleg egy olyan gyámot megjelölni aki nem is rokon?

Ennek a kérelemnek mi a pontos folyamata Mo-on?

Az utolsó kérdésem, hogy hány éves korbán dönthet errol a gyerek szabadon?
Elore is köszönöm megtisztelo válaszat.

ObudaFan # 2015.11.17. 15:09

A gyhatósághoz lehet fordulni.

P3ti007 # 2015.11.15. 11:38

Tisztelt Fórum!

Az lenne a kérdésem, hogy a kiskorú barátnőm 17 éves lakhat e nálam, úgy hogy közben a barátnőm testvére a gyámja és Ők vissza akarják vinni tőlem. Mit tehetek?

ObudaFan # 2015.07.09. 20:24

A gondnok nem köthet szerződést a gondnokolttal úgy, hogy azt a gondnokolt nevében ő maga köti. Másrészt a gondnokolt ingatlanának átruházásához gyámhatósági engedély kell. Tehát: elvileg nem zárható ki, hogy megszerezze, de látható, hogy azért ez nem egyszerű.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.07. 14:40

anyukám 2014.aug.28.-án felbontotta nővéremmel a szerződést"
Azt egyoldalúan nem lehet.

”Mit tehetek szeretném az anyukámat magamhoz venni.
Az megint csak kétoldalú dolog, ő is kell hozzá.

Ha valóban gondnokság alá helyezik, akkor jelentkezhetsz gondnoknak. Egyáltalán nem biztos, hogy valóban téged neveznek.

borcin # 2015.03.23. 16:30

Tisztelt Fórumozók!

A következő kérdésem lenne Önökhöz: Lehet-e félárva gyermeknek, amennyiben egyik szülője él, és a törvényes képviselelet ellátja, a szülő mellett gyámja?

A vonatkozó jogszabály elolvasása után azt gondolom, hogy amennyiben egy gyermek félárva (kiskorú) az életben maradt szülő automatikusan gyám lesz, így + egy fő gyám nem jelölhető ki részére.

Előre is köszönöm a válaszokat.
Üdvözlettel: Borcin