gyámság alá helyezés


blablablablabla1234 # 2013.09.03. 07:46

Öcsém 15 éves, Magyarországon jár gimnáziumba. Szülei külföldön tartózkodnak(élnek). Szükség van valakire, aki a szülei helyett hivatalos ügyekben képviselni tudja őt. Lehet-e a gyámja a keresztapja? Milyen a gyámság alá helyezés menete, költségei?

blablablablabla1234 # 2013.09.04. 07:41

Aki ért ehhez, kérem írjon, sürgős lenne!!!!

Tordesillas # 2013.09.04. 07:58

Végső soron bárki lehet a gyámja (nagykorú, cselekvőképes, magyar állampolgár, akivel szemben kizáró ok nem áll fenn, személyisége, életvitele és lakáskörülményei megfelelőek), így a keresztapja is, ha az öccsnek is ez megfelel.
Ez az eljárás ingyenes.
Be kell adni egy kérelmet a lakhely szerint illetékes gyámhivatalban leírva a körülményeket. A többit intézi az illetékes gyámhivatal.

blablablablabla1234 # 2013.09.04. 08:05

És ez az eljárás mennyi időt vesz igénybe? Közjegyzőnél nem lehet irtani ilyen meghatalmazást, vagy valami hasonlót?

lajcsó # 2013.09.04. 08:25

A kiskorú szülői felügylet alatt vagy gyámság alatt áll. Amíg a szülői felügyelet fennáll addig nem lehet szó gyámságról. A szülői felügyelet nem szűnik meg azzal ha a szülők más országban tartózkodnak. A kiskorú ügyiben a szülő mint törvényes képviselő jogosult eljárni. Amennyiben a szülő az eljárásában bármely okból akadályoztatva van akkor, helyette meghatalmazott is eljárhat. Tehát a megoldás nem a kiskorú gyámság alá helyezése (mivel hiányoznak a feltételei), hanem a szülő részéről meghatalmazás adása valakinek.

Tordesillas # 2013.09.04. 12:15

Én mégis javasolnám a gyámrendelést. Az eljárás időtartama sok mindentől függ, de ha mindenki soron kívül eljár, az ügyfelek szóbeli idézésre vagy önként bejönnek stb. akkor akár 15 napba is belefér.

Egyébként nem sima gyámrendelésről lesz szó, hanem családbafogadásról, amelynek során gyámot kell rendelni a kiskorú részére. A szülőktől kellene egy írásbeli kérelem - legalább teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalva - a családbafogadás iránt.

kata1008 # 2014.11.08. 01:39

Kedves Fórumozók!

Elvált nő vagyok aki egyedül neveli 13 éves kislányát.3 hete külföldön kaptam munkalehetőséget(2 óra az otthonomtól). .Minden hétvégén itthon tartózkodom,gyermekemmel minden nap tartom a kapcsolatot.Ő nagyszülőknél van,ami eddig is így volt ha itthon dolgoztam.Minap arra értem haza ,hogy gyermekem osztályfőnöke édesanyámmal vette fel a kapcsolatot ,hogy gyermekemet ő vegye gyámság alá és nekem le kellene mondanom a gyerekemről!Ez lehetséges???2 órára vagyok otthontól .Magyarországon belül sem érnék haza előbb ha valami gond lenne.Ki kell tennem a gyereket és szüleimet ekkora gondnak????Kérlek segítsenek megtehetik ezt?????
Köszönettel.

Tordesillas # 2014.11.11. 07:08

Szerintem nem igazán szükséges a gyámrendelés, ártani mondjuk nem ártana. Nem kell lemondania a gyermekéről, erre senki sem kényszerítheti. Itt is családbafogadás lehetne egy megoldás.

Ptk.
4:187. § [A családbafogadás]
(1) A szülői felügyeletet közösen gyakorló szülők vagy a szülői felügyeletet gyakorló szülő kérelmére - a különélő másik szülő meghallgatásával - a gyámhatóság hozzájárulhat ahhoz, hogy a szülő egészségi állapota, indokolt távolléte vagy más családi ok miatt a gyermeket más, általa megnevezett család átmenetileg befogadja, gondozza és nevelje, feltéve, hogy a családbafogadás a gyermek érdekében áll.
(2) A gyámhatóság a családbafogadáshoz akkor járul hozzá, ha a családba fogadó szülő személyisége és körülményei alapján alkalmas a gyermek gondozására, nevelésére, a gyámság ellátására, és e feladatok ellátását maga is vállalja.
(3) A családba fogadó szülőt vagy szülőket a gyámhatóság gyámul rendeli.
4:188. § [A szülő jogai és kötelezettségei családbafogadás esetén]
(1) A családbafogadás ideje alatt a szülő szülői felügyeleti joga szünetel.
(2) A szülőt megilleti a kapcsolattartás joga és a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben való együttes döntési jog.
(3) Különösen indokolt esetben a gyámhatóság a szülőt feljogosíthatja a vagyonkezelés és a gyermek vagyoni ügyében a törvényes képviselet jogával.
(4) A családbafogadás a szülő tartási kötelezettségét nem érinti.
4:189. § [A családbafogadás felülvizsgálata]
(1) A családbafogadás feltételeinek fennállását a gyámhatóság évente felülvizsgálja.
(2) A családbafogadást a gyámhatóság megszünteti, ha azt a szülő vagy a családba fogadó szülő kéri, vagy ha annak fenntartása a gyermek fejlődését veszélyezteti.

F.Mária # 2015.02.10. 19:29

Jónapot Kivánok!
Nekem olyan próblémám van ,hogy az élettársamnak 2014ben volt egy válása és abból a 13 éves kislányt a biroság közös megegyezésel az anyukanal a 16éves gyereket apánál helyezték el.Időközben a kislány az apjahoz akart jönni és egy megállapodás során itt él most velünk.Nekünk van egy közös 7 hónapos kisfiunk és sajnos a 16éves fiuval nagy próblémák vannak .Azt szeretném megkérdezni hogy ez a 16 éves kiskorú gyerek kihelyezhető e a családból gyámság alá lehet -e helyesztetni mivel az édesanyja egyeltalan nem tart rá igényt ...Válaszát előre is köszönöm.Tisztelettel F.Mária

borcin # 2015.03.23. 16:30

Tisztelt Fórumozók!

A következő kérdésem lenne Önökhöz: Lehet-e félárva gyermeknek, amennyiben egyik szülője él, és a törvényes képviselelet ellátja, a szülő mellett gyámja?

A vonatkozó jogszabály elolvasása után azt gondolom, hogy amennyiben egy gyermek félárva (kiskorú) az életben maradt szülő automatikusan gyám lesz, így + egy fő gyám nem jelölhető ki részére.

Előre is köszönöm a válaszokat.
Üdvözlettel: Borcin

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.07. 14:40

anyukám 2014.aug.28.-án felbontotta nővéremmel a szerződést"
Azt egyoldalúan nem lehet.

”Mit tehetek szeretném az anyukámat magamhoz venni.
Az megint csak kétoldalú dolog, ő is kell hozzá.

Ha valóban gondnokság alá helyezik, akkor jelentkezhetsz gondnoknak. Egyáltalán nem biztos, hogy valóban téged neveznek.

ObudaFan # 2015.07.09. 20:24

A gondnok nem köthet szerződést a gondnokolttal úgy, hogy azt a gondnokolt nevében ő maga köti. Másrészt a gondnokolt ingatlanának átruházásához gyámhatósági engedély kell. Tehát: elvileg nem zárható ki, hogy megszerezze, de látható, hogy azért ez nem egyszerű.

P3ti007 # 2015.11.15. 11:38

Tisztelt Fórum!

Az lenne a kérdésem, hogy a kiskorú barátnőm 17 éves lakhat e nálam, úgy hogy közben a barátnőm testvére a gyámja és Ők vissza akarják vinni tőlem. Mit tehetek?

ObudaFan # 2015.11.17. 15:09

A gyhatósághoz lehet fordulni.

fmsd # 2015.11.18. 18:52

Tisztelt ügyvéd Ur/hölgy,

Azt szeretném kérdezni, hogy az alabbi helyzetben ki a gyerek törvényes gyámja ha egy szerencsétlen esetben egy kiskorú gyerek mindkét szüleje életét veszti. Az anya magyar allampolgar, az apa brit. A gyermek Mo-on szuletet, de jelenleg Angliaban el. A gyerek kettõs allampolgár, brit utlevele is van. Ez esetben a magyar vagy a brit jog az iranyado? Mindket oldalon vannak nagyszulok, illetven testverek is. Mo-on van ideiglenesen bejelentett cime.
Az, hogy melyik orszag jogszabalya legyen alkalmazva ilyen tragikus esetben arrol a szuloknek még életük folyamán elore kell nyilatkoznuk, esetleg végrendeletben (egyéni, vagy közös)? Ez melyik orszagban történjen? Lehet-e szabadon döntenni a szülonek, esetleg egy olyan gyámot megjelölni aki nem is rokon?

Ennek a kérelemnek mi a pontos folyamata Mo-on?

Az utolsó kérdésem, hogy hány éves korbán dönthet errol a gyerek szabadon?
Elore is köszönöm megtisztelo válaszat.

ObudaFan # 2015.11.20. 15:14

Ha a gyermek szokásos tartózkodási helye kint van, akkor ottani hatóság, ottani jog szerintem.

Kincsdesign # 2017.01.08. 10:26

Tisztelt Ügyvédek!
Segitséget szeretnék kérni: anyukam 84 éves nővérem tudtom nélkül gyamsag alá helyeztette Birósági végzés van rola.
Eztkövetően megromlott a viszonyuk és anyukamat beadta otthonba.
Szeretném ezt a gyamságot megszüntettetni Hogyan tehetem ezt meg? és hazaköltöznék anyukámmal a sajat otthonába.
Jelenleg is otthonban van a nővérem árulja anyukám házát , anyukám hivogat engem telefonon hogy hozzam akar jönni nem érzi jol magat.
Ekkor elvettek nővéremék még a telefonjat is-nem akarjak hogy velem kapcsolata legyen a sajat anyukamnak.
fél éve volt egy ui.eset,hogy naponta hivott anyu hogy tegyek valamit, akkor irtam a Gyamhivatalnak azok kimetek kivizsgaltak és ujra alairtattak anyuval egy papirt hogy engem nem akar latni! Anyukám fél és szabadulni szeretne ebből a helyzetből.
Birosághoz kellene esetleg fordulnom?
Köszönettel várom válaszukat

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.08. 11:26

Mit kérnél a bíróságtól?

lajcsó # 2017.01.08. 11:28

Más dolog a "gyámság", megint más a gondozás. A "gyámság" ellen nem hiszem, hogy bármit tudnál tenni. Az édesanyád gondozása megoldott. Ez utóbbiban (gondozás) talán lehet keresnivalód, ha a gyámhivatal is úgy látja.

Reginand # 2017.02.03. 16:28

Tisztelt forumozok!Segitseget szeretnek kerni orokbefogadasi gyamsaggal kapcsolatban milyen jogaim vannak. Csecsemorol van szo, korhazban van szuletese ota , 7 naoja, de latogatasi tilalom miatt nem latogathattam. Ha jol tzdom az anyaknak jar a latogatasi lehetoseg ilyen esetben is. Igy most ram is vonatkozik hogy a gyamsagot reszemre megallapitottak?Elore is koszonom

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.03. 16:45

Örökbefogadási gyámság?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.03. 16:46

Egyébként ezt szerintem a kórháztól kérdezd, nem jogi probléma.

Reginand # 2017.02.04. 06:54

Orokbefogadas lesz, de mivel a csecsemo 6 hetes koraig a szuloanya visszalephet, ezert jelenleg gyamkent vagyok bejegyezve. Megkaptuk az elhelyezesrol a hatarozatot. Elnezest a pongyola fogalmazasert. A korhaz annyit mondott higy az anyakat nem lehet eltiltani a latogatastol igy nekem egy alkalmat engefelyeztek. Ugy erzem h. tobb is jarna de nem voltam biztos abban hogy ezzel a hatarozattal milyen jogaim vannak, ugy erzem teljes mertekben megegyezik az anyai jogokkal.
Koszonettel,

maya_ # 2019.05.05. 15:44

Hello.
A gyámsági perben, amit az alperes elmebetegsége miatt indítottak, ha kiderül, hogy az alperes nem elmebeteg, mit tesz a bíróság?

Burn Out # 2019.05.05. 16:29

Gondnokság alá helyezési perre gondolsz. (Gyámság kiskorúaknál van.)

Ha a szakértői vélemény alapján nincs szükség gondnokság alá helyezésre, akkor a bíróság elutasítja a keresetet. Az elutasítással egyidejűleg rendelkezhet arról, hogy a gyámhatóság támogatót jelöljön ki az adott személynek.