Lakcím fiktiválás


csurimuri # 2014.01.04. 19:46

Segítséget szeretnék kérni! Férjem 8 hónapja elhagyott engem és a fiaimat. Állandóan még hozzám van bejelentve. Van-e időintervallum, ami után már ide, a bejelentett lakcímre nem jöhet be?


Szeretnék segítséget kérni abban, ha valaki már 8 hónapja nem lakik életvitel szer?en az állandó bejelentett lakcímen, akkor ? bármikor bejöhet a

Furtocske # 2014.01.10. 12:05

SZiasztok!
Saját tapasztalat alapján írom: én is köteles voltam beengedni, hivtam én rendőrt, meg annak a felettesét meg mindenkit, de azt mondták amíg oda szól az állandó lakcíme joga van bemenni! Tanácsoltak birtokvédéelmet, ott jól kiröhögtek, és mégjobban felvilágosítottak, hogy utolsó közös lakhely, tehát mégha nem oda szól a lakcíme akkor is be kell engedni a válás végéig. Kényszerkijelentést elutasították sok-sok tanu ellenére, ugyanis "ellentétesen" nyilatkoztunk, mert a drágának "visszatérési szándéka" volt. A vége az lett hogy áron alul eladtam a lakásom, titokban gyorsan, befeketetőnek és elköltöztem. Ez Magyarország!

ObudaFan # 2014.01.11. 10:18

Akkor még egyszer. A birtokláshoz való jogosultságot az önmagában nem alapozza meg, hogy ki hova van bejelentve. Egyszerűen nem ez a lényeg. A válás végéig, ha a bíróság ideiglenes intézkedésben nem rendelkezik a lakáshasználatról, az utolsó közös lakásba a házastársat be kell engedni, ha oda van bejelentve, ha nem.

ObudaFan # 2014.01.11. 10:20

csurimuri

Van-e időintervallum, ami után már ide, a bejelentett lakcímre nem jöhet be?

NEm a bejelentéstől függ. Ha a bíróság ideiglenes intézkedésben biztosítja neked a kizárólagos lakáshasználatot, onnantól nem mehet be. Ha ilyen nem történik, akkor addig mehet be, amíg az ítéletében a bíróság nem rendezi a lakáshasználatot. HA pedig az ítéletben is közös lakáshasználatot rendel el a bíróság, akkor közös tulajdon megszüntetése iránt lehet pert indítani.

Megjegyzem, ha közös tulajdonú az ingatlan, és a bíróság akár az ideiglenes intézkedésében, akár az ítéletében az egyik házastárs részére kizárólagos lakáshasználatot biztosít, onnantól kezdve lakáshasználati jog ellenértékére és többlethasználati díjra jogosult lesz a kiköltözésre kényszerített házastárs.

bankutgy@gmail.hu # 2014.07.15. 16:04

Végre vásároltunk egy ingatlant!
Az öröm nem sokáig tartott!
Az előző tulajdonost 1,5 évvel ezelőtt végrehajtók költöztették ki, mert a bank visszavette az ingatlant.
A hivatalos "közegek" annak ellenére, hogy már lassan 2 éve nem élnek itt. Még mindig itt keresik és zavargatnak bennünket és szomszédainkat, hogy tájékoztassák őket, hogy hol vannak? Viszont kiderült, hogy még mindig ide van bejelentve a feleség a gyerekkel és a férj viszont már kijelentkezett az állandó lakcímről -de neki ez az utolsó bejelentett lakcíme "ezt is lehet"- és ezért mindig itt keresik őket mindaddig amíg nem jelentkeznek át másik lakcímre vagy mi el nem kezdjük a kijelentést.
Mivel most sikerült a földhivatali bejegyzésben tulajdonosként széljegyen megjelenni lakcímfiktiválási eljárást kezdeményeztünk, melyet a szomszédok is aláírtak. Viszont a volt tulajdonos felesége ezen a lakcímen vette át a postán - hogy hogy azt ne kérdezze senki- a fiktiválásról a határozatot, hogy jelenjen meg.
Persze nem jelent meg a Kormányhivatalban a megadott időre csak mi. A hivatal szerint ebből rendőrségi ügy lesz és bíróság. Csak azt nem értjük, hogy miért nem egyértelmű a hivatalnak, hogy nem itt laknak és érvényteleníti a jegyző a lakcímüket. A további felesleges procedúra és idegeskedések miatt. Mert, ha ez így van akkor itt valami nem működik és az az, hogy a tulajdonosnak nincs joga a magántulajdonához. Bárki garázdálkodhat vele. De akkor mi a teendő?

wers # 2015.12.04. 08:55

Szerintetek ki hozhat határozatot lakcím fiktívvé nyilvánításáról? A kormányhivatal, vagy akár a jegyző is?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.12.04. 08:58

Szerintem a jegyzőnek addig volt rá hatásköre, amíg az okmányiroda alá tartozott.
OFF
Otthon hagytad a telefonodat? :D
ON

wers # 2015.12.04. 09:17

OFF
Otthon hagytad a telefonodat? :D
ON

az elképzelhetetlen (haza is zavartak volna érte)

egyébként köszi, én is így gondoltam (csak valaki más nem, egy pillanatra megörültem :)))

Kovács_Béla_Sándor # 2015.12.04. 10:07

Hogy konkrétabb legyek:
Az 1992. évi LXVI. tv. 6. § (1) valóban sorolja a jegyzőt, mint aki hatáskörrel bír "az e törvényben meghatározott feladatok ellátásában", de a továbbiakból kiderül, hogy a "polgár adatainak, adatváltozásainak, illetve adatjavításainak, valamint a polgár adataiban a járás (fővárosi kerület) közigazgatási területén bekövetkezett változásoknak" a nyilvántartása a járási hivatal feladata.
(A jegyzőnek annyi maradt, hogy "a 14 éven aluli érintett és az egészségügyi okból történő akadályoztatása esetén átveszi a polgár személyazonosító igazolvány iránti kérelmét, ellenőrzi a kérelmező jogosultságát és személyazonosságát, ellátja a kérelem továbbításával kapcsolatban hatáskörébe utalt hatósági feladatokat.")

Kovács_Béla_Sándor # 2015.12.04. 10:15

Bocsánat...
Találtam egy tájékoztatót (Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal), amely idézi az általam is hivatkozott hatásköri szabályt, majd következetesen úgy fogalmaz, hogy "a jegyző illetve a járási hivatal". Hogy honnan veszik, hogy a jegyző is eljárhat, arra nem adnak magyarázatot. Esetleg a végrehajtási rendelet.

Megmondom őszintén, vagylagos illetékességi okról már hallottam, de vagylagos hatáskörről még soha.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.12.04. 10:19

A rendeletben van valami, amit akár így is lehet érteni. De én nem értem, mert nekem ez már nagyon hivataliul van írva. "újszervezeti rend"??

wers # 2015.12.04. 10:25

146/1993. (X.26) 35. §-ra hivatkozik egy jegyző, de szerintem félre érti, hogy miben járhat el. De majd a nagyok eldöntik.
Én a magam részéről boldogan hagyom nekik ezt az élvezetes tevékenységet :))

Kovács_Béla_Sándor # 2015.12.04. 10:25

De mégse.
A 9. § (4) a rendeletben is kategórikus: „A járási hivatal átvezeti a nyilvántartáson a személyi és lakcímadatokat, értesítési cím adatokat, adatváltozásokat és adatjavításokat
Tehát amikor az (1) és a (2) azt írja, hogy a jegyző gondoskodik az adatváltozás átvezetéséről, akkor nem a lakcímadatokra gondol. Talán az anyakönyviekre.

Amúgy meg kérjetek állásfoglalást a minisztériumtól. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2015.12.04. 10:27

Jéééé... Tényleg.
Egy újabb gyöngyszeme a jelenkori jogalkotásnak.

wers # 2015.12.04. 10:33

Na erről beszéltem a múltkor, hogy egymás hatáskörébe nem piszkálhatunk bele.
Ha az én felelősségem a lakcímnyilvántartás, a jegyző ne döntsön helyettem. Én pedig nem vezetek anyakönyvet az anyakönyvvezető helyett. (dr. cím bejegyzésnél jött szóba)
Az más, hogy az eljárás kezdeményezhető máshol is.

wers # 2015.12.04. 10:34

Jéééé... Tényleg.
Egy újabb gyöngyszeme a jelenkori jogalkotásnak.

:)))

Tordesillas # 2015.12.05. 13:39

Akit érdekel, kapásból tudnék mondani két vagylagos hatáskört a munkámból.

wers # 2015.12.05. 14:27

érdekel

Kovács_Béla_Sándor # 2015.12.05. 15:00

Engem is. De ne valami vállalatirányítási izé legyen! Az se ér, hogy Apa és Anya is megvonhatja a zsebpénzt.

Tordesillas # 2015.12.05. 16:02

He-he.

Pl. teljes hatályú apai elismerés, ideiglenes elhelyezés.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.12.05. 18:33

Azigaz. :)

Garfield28 # 2016.10.19. 04:59

Sziasztok, ismét kérdés, persze kedves családtaggal kapcsolatban.
Eléggé nehezen, de sikerült a rajtam élősködő családtagomat kitenni a saját tulajdonú lakásomból (én nem ott lakom), mert nem fizette a rezsit, és minősíthetetlen módon viselkedett (alkoholista).
Szerettem volna a lakcímét fiktiváltatni, mert folyamatos a részéről a fenyegetés, hogy be kell hogy engedjem az ott hagyott cuccaiért, amiket azért nem vitt el, mert nem volt helye elrakni ott, ahová költözött (bérelt szoba).
Felszólítottam, hogy fizesse meg a tartozásait, akkor megkapja a maradék holmiját. (néhány szerszám és ruhadarab)
Viszont a lépcsőházba bejár, másoltatott kulcsot magának, és a postaládából kiszedi az értesítéseket, így a fiktiválási értesítőt is megszerezte, és természetesen úgy nyilatkozott, hogy nem végleges szándékkal hagyta el a lakást.
Érdemes fellebbeznem, vagy mit tehetek, hogy végre valahára minden szempontból megszűnjön a köze ahhoz a lakáshoz, ami teljes mértékben az enyém.

wers # 2016.10.19. 06:09

Persze, hogy érdemes fellebbezni.

wers # 2016.10.19. 08:41

Hogy mit kérjen? Mármint, hogy a fiktiválandó személynek hova küldjék? Megszokták kérdezni, ha az első kézbesités sikertelen, hogy esetleg hol elérhető. De elérhető volt, igy majd maga nyilatkozik.
A másodfok vélhetően majd minden körülményt alaposabban mérlegel.

wers # 2016.10.19. 11:24

Nem, nem hiszem, hogy levéltitkot sértett volna, szerintem a saját idézése volt. Az eljárásban az ügyintéző elsődlegesen az érvényes lakcimbejelentésből indulhat ki, és esetleg, ha van valami tudomás más elérhetőségről, mivel a lakcimnyivántartás célja annak rögzitése, ki hol lakik ténylegesen. Attól, hogy az eljárás épp lakcimfiktiválás okából indult, ezen nem változtat.
A fiktiválást kérő a kérelmében megadja lakcimét, és ettől eltérő elérhetőségét is, ha van, és akarja.

Vélhetően azért csináltatott a postaládához kulcsot, mert szeretné megkapni a neki érkező küldeményeket, és a kérdezőben nem bizik meg.