Köszönöm!
A bírósági végrehajtási eljárás jópár hónap, mire elér az első megkeresésig.
Amennyiben az adós kifizeti addig az elmaradt tartásdíjat akkor ki fizeti ki az eljárási ktg-et, a végrehajtásra gondolok. Mert ugye akkor úgy jöhet ki, hogy én "feleslegesen" indítottam az eljárást. Valójában pedig nem tudhattam hogy pl 2 hónap múlva rendezni fogja.
köszi a választ!
gyerektartásdíj
Bíróság, végrehajtási lajstrom, végrehajtási kérelem. A kérelemben közölni, milyen vagyontárgyakról tudsz, és ajánlott ragaszkodni a tényleges foglalással járó helyszíni eljáráshoz is.
Fel is jelentheted, de attól még nem lesz pénzed.
Kedves Fórumozók,
tartásdíjra kötelezett szülő nem fizeti a tartásdíjat, többszöri írásos kérésem ellenére sem.
Bejelentett munkája nincs, ingatlan viszont van a nevén.
Merre tudok továbblépni?
Rendőrségen feljelenthetem?
Bírósági végrehajtó? De mit kezd vele bejelentett állás nélkül? (természetesen igen magas fiktív jövedelemből él)
A tartásdíjat csak úgy szivatásként nem fizet, mert elmondása szerint a gyerek nem elég kedves hozzá.
Előre is köszönöm segítségüket
Ha a keresetben visszamenőleg kérted, akkor az ítéletben is arra az időpontra visszamenőleg kötelezheti a bíróság az alperest. Ha a keresetben csak a jövőre nézve kérted, akkor azt módosíthatod visszamenőlegesre, de csak a kérelem előterjesztését megelőző hat hónapra.
Kedves Kovács Béla Sándor, nem az ideiglenesre gondoltam. Igazság szerint amire sehol nem találom a választ, hogy a "6 hóra visszamenőleg" a kérelmem beadáaától (2017 április) számít visszamenőleg és onnantól a per idejére is megítéli a bíróság, vagy csak az ítélet meghozatalát megelőző 6 hónapra vonatkozik és ez esetben ha a per eltart másfél esetleg 2 évig, a másik fél örülhet, hogy megúszott 1-másfél év gyerektartás fizetést? Ha az utóbbi, kérhetem-e a tartást a per idejére is visszamenőleg és hivatkozhattok-e arra, hogy a követelés érvényesítésében nem terhel mulasztás, hiszen a másik fél adott be ellenkeresetet ( a másik gyerekünkre kért kizárólagos felügyeleti jogot, csak hogy ne vagy minél később kelljen fizetnie a kislány után, akivel 4 éve abszolút nem törődik), amit összevontak az enyémmel. Köszönöm
Ha nincs is most semmije, el kell indítani, különben egy csomó tartásdíj elvész, mert ezt csak 6 hónapra visszamenőleg lehet érvényesíteni.
Burn Out!
Köszönöm a választ! Bevétele értelemszerűen most nincs (bejelentett munkaviszonya egyébként sem volt) sem ingó és ingatlan vagyona....?
Ideiglenes intézkedésként nem fognak visszamenőleges fizetést elrendelni. Azt majd az ítéletben.
Köszönöm a választ kedves Burn Out! Abban szeretném még a segítségét kérni, hogy a "visszamenőleg" a kérelem beadásától vagy a végzéstől számít?
Egy beadványt kell beadni a bírósághoz 3 db példányban a folyamatban lévő peredben ügyszám megjelölésével. Kérni kell benne, hogy a bíróság ideiglenes intézkedéssel állapítson meg x összegű tartásdíjat, mivel a gyermek szükségletei miatt az indokolt. Előadhatod, hogy milyen szükségletei vannak, mire kell a pénz.
Kedves Burn Out, tudna segíteni még abban, miként kezdeményezzem az ideiglenes intézkedést? Mi legyen a beadványban? Köszönöm!
Letty1214:
kérhetsz tőle. a rabkeresményéből nyilván nem fognak letiltani, ha van más jövedelme, akkor abból talán tud majd fizetni. ha van ingó, ingatlan a nevén, akkor meg majd arra rá lehet terhelni.
még kérheted a bíróságtól
A "nem" az ideiglenes intézkedésre vonatkozik, vagy az eredetileg feltett kérdésemre?
Tisztelt Jogi Fórum!
Élettársammal 4,5éve megszakadt a kapcsolatunk, két közös kiskorú gyermekünk van (9 és 7 évesek), bírósági határozatunk nincs a gyerekek elhelyezését illetően. 4 hónapja már külön lakcímen is vagyunk (addig is külön éltünk csak ő nem jelentkezett ki).
Ő jelenleg börtönbüntetését tölti (feltételesen 2019.06.23.-án szabadul), foganatosíthatok e vele szemben gyermektartást?
Köszönöm a választ!
Nem.
Ez most már lehetetlen?
kérni kellett volna a bíróságtól, hogy ideiglenes intézkedéssel rendelkezzen a tartásdíj fizetésről
Tisztelt Jogi Fórum!
2017 áprilisban adtam be gyerektartás kérelmet. Lassan eltelik egy év és még nincs vége, mert apa a nagyobb gyerekünkre gyerekelhelyezésre beadott ellenkeresetet,csakhogy minél később kelljen fizetni, a kettőt pedig összevonták.Két gyerekünk 9,12 évesek.A kisebbikre kértem, akivel 4 éve nem törődik, a nagy kb.ugyan ennyi idő óta felváltva van mindkettőnknél. Eddig nem volt semmiféle bírósági végzés, élettársak voltunk. Rajtuk kívül van még 2 nagykorú gyerekem is a háztartásban. Hiányzik az a pénz. Rajtam kívülálló okok miatt kérhetem visszamenőlegesen 6nál több hónapra is? Eleve nem értem, miért kell ilyenkor összevonni a kettőt?
Miért nem lehetett volna a tartást (amit én 3 hónappal korábban)lerendezni, utána pereskedhetett volna a gyerekért.
Köszönöm!
Létezhet, bármilyen pénz, amihez hozzájutsz, sőt, a természetbeni támogatások is.
Köszönöm. Kedvezmény, támogatás pl. az ösztöndíj. Amit már kapok, gondolom . Csak az félévente változik. Létezik más kedvezmény és támogatás?
Ha édesanyád eltart a saját háztartásában, akkor ő kérheti.
A tartásdíj mértékének meghatározásánál a továbbtanuló gyermek indokolt szükségleteit, saját jövedelmét, vagyoni helyzetét, a tanulmányai folytatásához jogszabály által biztosított kedvezményeket, támogatásokat és a szülők teherbíró képességét kell figyelembe venni.
Köszönöm a válaszokat! Már csak azt kérdezném, hogy ha anyum kérvényezi a tartásdíj megemelését,ami most százalék alapjában jött,de eddig a minimum összeg, 14.000 Ft, akkor egy egyetemistánál mit vesznek figyelembe? Vagy, ha anyu nem akarja ezt,akkor én is kérhetem? Mert 1-2 ezer Ft nem éri meg azt az ideget. Köszönöm!
Szerintem elég lenne, ha lenyilatkozná, hogy most jutott a tudomására, hogy az anya félrelépett, meg csinálnak egy dns tesztet. Ha már ennyit füllentettek, akkor ez is menne nekik.
Nem elég nyilatkozni, bizonyítani (na jó, valószínűsíteni) kell. Az anya maga írja itt alább, hogy a nyilatkozatot az apa annak tudatában tette, hogy nem ő a biológiai apa.
Az anyát illetően igazad van, de a gyámhatóság nemigen szokott hozzájárulni az ilyesmihez. Talán ha a három érintett felnőttből legalább kettő egyetért.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02