Az a baj, hogy a jogszabályszöveg alapján igaza van a közjegyzőnek. Esetleg inkább vissza kellett volna utasítani a termőföld öröklését, de utólag ilyen nyilatkozatot meg már nem tehetsz.
Öröklés - lemondás földtulajdonról az állam javára
Az alábbi öröklési témában szeretnék segítséget kérni.
Anyukám 7 éve halt meg, utolsó éveiben velünk élt. Sosem említette - vagyis nem volt tudomása róla -, hogy egy Fejér megyei erdő/legelő föld résztulajdonosa (régi termelőszövetkezet kárpótlási ügy lehetett), vagyis az erről szóló tájékoztatás nem jutott el hozzá.
Decemberben kaptam egy levelet a III. kerületi Polgármesteri hivataltól, hogy keresik édesanyám hozzátartozóját a tulajdonlás miatt. Megkerestem az önkormányzatot és kérdeztem, hogy mi a teendőm, ha nem szeretném az ingatlant, mert sem energiám, sem pénzem nincsen az ügyintézésre és az ezzel kapcsolatos hercehurcára. Azt a választ kaptam, hogy mondjak le a Magyar Állam javára a földterületről (mint vér szerinti hozzátartozó), amit a hivatalban meg is tettem.
Ezt követően a héten idézést kaptam egy közjegyzőtől, hogy jelenjek meg egy hagyatéki tárgyaláson, aminek költsége várhatóan 20 ezer Ft lesz...felhívtam a Polgármesteri hivatalt, ahol azt mondták, akár el se menjek, hiszen aláírtam a lemondó nyilatkozatot, a hagyatéki eljárás után az Államé a földrész. Ha pedig nem fizetem ki az eljárás költségét, levonatják a nyugdíjamból.
Abban kérnék segítséget, hogy nem tartottam igényt az ingatlanra, ellenszolgáltatás nélkül átadtam az Államnak, valóban jogos-e, hogy mégis nekem kell 20 ezer Ft-ot fizetnem? Jogos-e az eljárás? Vagy mit tudok tenni, hogy a soha nem volt földtulajdon miatt ne az én nyugdíjamat terhelje egy közjegyző költsége? Van ere valamilyen jogszabály?
Köszönöm!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02