Nem!
Válás, vagyonmegosztás
Üdvzözlöm!
Olyan kérdéssel fordulnék,önhöz/önökhöz,hogy a feleségem 1 hónapja önként elhatya az 1/2-1/2-ed tulajdonú házunkat kiskorú gyermekekkel együtt. Nem küldtnem el. Nem bántottam őket. Mindent megadtam ami kellhet egy családnak. Hitet,rezsit saját számláról fizettem folyamatosan az elmúlt 6 évnyi házasság alatt. 6 hónapa kiderült egy komoly daganatos betegségem...na itt kezdődtek a problémák...lényeg a lényeg nem akart ilyen emberrel együtt élni. Hála istennek közben sikerült legyőznöm a betegséget még úgy is,hogy közben mindenben keresztbe tett ahol csak lehet. Azóta ha olyan kdve van a kislányomat is tiltja... A kislányom az életem! Ő miatta sikerült meggyógyulnom! A fő kérdésem az lenne,hogy a vagyon megosztásnál számít,hogy önként ment el? (anyósnál laknak egy kis szobába)
Attól függően, hogy milyen jellegű és milyen mértékű volt a felújítás, vagy a ráköltött összeg felét lehet követelni anyóséktól, vagy a tulajdonjog-változás mértékének a felét. Azért a felét, mert amit megkerestél, az akkor is közös vagyon, ha a feleséged nem dolgozott.
Ha nincs közös vagyon, nincs mit elosztani.
Talán az anyóstól lehet követelni valamit, ha a közös vagyonotok terhére értéknövelő beruházást eszközöltetek az ingatlanján. (Nem minden munka értéknövelő beruházás.)
Bocsánatot kérek a felkialtó jelekre.nem szeretnék senkivel kiabálni.csak segitséget kérni.
A felkiáltójelekre.
Gerbera317
Elnézést kérek!nem értem mirre gondol!?most regeztem ide az oldalra!en nem szeretnék kiabálni!csak segitséget kérni!
Titinyolcvanegy, áruld már el, miért kiabálsz a fórummal?
Üdvözlöm önöket!
Tamás vagyok!
Segitséget szeretnék kérni!16 év házasság után tönkre ment a házasságom nem az én hibámból!
De ez mindegy!szeretnék segitséget kérni hogy mit követelhetek a nejemtöl vagy az anyósomtol 16 év útán!
A történet az hogy álómházaságnak indult!fiatalon megismerkedtünk 20 évvel ezelött!a házaságkötes útán anyósóm házába költöztünk be!2 gyerekünk születet!én kamionosként dolgoztam!Tehát keveset voltam otthon!igy tudtam megteremteni azt hogy a családomnak mindene meg legyen!gyarapodtunk nagyon sokat költöttem a házra!én tartótam fent és minden jóval berendeztem ahogy nekünk meg felelt!A nejem 14 évig nem dolgozot!hanem a gyerekeket nevelte!miután el helyezkedet dolgozni 2 jövedelem lett en is felhagytam a kamionozással és otthon válaltam munkát!másfél ev után közölte a nejem hogy neki ez igy nem jó!inkább menjek vissza kamionozni mert igy ő nem tud élni!mint ki derült volt 1 harmadik fél is jelen!ezt én nem tudtam meg emészteni és vissza jöttem kamionozni külföldre!
Megbeszélésünk szerint mivel anyós nevén van a ház azt mondta hogy nem kell fizesek gyerektartás!és ne váljunk el csak hadd éljen 1 kicsit és rendbe jön a házasságunk!en fizetem 2 gyerekre havi 60ezer forintot!ez 1 ideig jó is volt!de 2 év után be adta a válópert és természetesen nem lett elég a gyerektartás!a válást már ki mondták!a mult héten!nem firtatam a dolgot ő ügyvédel volt én meg magamba!de legalább tul vagyok rajta!hisz én nagyon ki készültem hogy tönkre ment a házasságom!kértem töle hogy amit a házba termeltem a 16 év házasság alatt arról probáljunk megegyezni!de azt mondta hogy az anyukájáé a ház és kb nekem nem jár semmi!4 zsák ruhát hoztam el 2 éve!
Kérdésem az volna hogy volna e jogom bármit is követelni!?e mailbe anno meg irta hogy tudja hogy mindent én teremtetem és ott hagytam!de most mégis itt tartunk hogy nekem semmi nem jár!
Azért számít. De kétségtelen, hogy az együttélés megszakadása után rövid idővel vásárolt ingatlan esetén a bíróság joggal kérdezheti meg, hogy egy nagyobb összegű adásvétel fedezete miből volt meg. HA mondjuk nagyrészt bankhitelből, az is egy másik eset.
(Tehát tulajdonképpen a kereset mit se számít, a tényleges vagyonmegosztásig legalábbis kétséges, hogy saját vagyona lesz-e, attól függően, milyen vagyonból vásárolja.)
(Hacsak nem a közös vagyoni megtakarításból veszi...)
Hacsak nem vonod vissza a kereseted és nem kezdtek újra közösen gazdálkodni, nem lesz közös.
Szép napot.
Érdeklődnek hogy ha már be adtam a válópert. De szeretnék jelenleg lakást venni,az közösvagyonak számít vagy nem veszik figyelembe , mert már a válóper beadása után vettem.
Köszönöm a választ.
Rinik
Perben lehet a közös tulajdont megszüntetni, erről bővebben itt: https://biroigyakorlat.blog.hu/…kapcsolatban
Jelen esetben a pernek a fentiekhez képest annyi specialitása lehet, hogy mindketten vitathatjátok a tulajdoni arányokat a házastársi közös vagyon, illetve különvagyon szabályai szerint.
Nem tudok jobbat, ezért kérdeztem! Tulajdonképpen a bíróság lenne az utolsó! De azt sem tudom hogy kezdjek hozza, hol kezdjem ezt az egészet.
„Bírósághoz forduljak?”
Tudsz jobbat?
Tisztelt Ügyvéd Úr!
13 éve elváltam, akkor elköltöztem a közös tulajdonú családi házból két gyermekemet a volt feleségem nevelte. Most a fiúk nagykorúak lettek, egyikőjük már el is költözött, az iskolát kijartak, a gyerek tartást becsülettel kifizettem. Öt évvel ezelőtt a volt feleségem oda költöztette a közös házba a barátját sőt azóta gyereket is szült.
Én követeltem, hogy fizesse ki a ház felet nekem, de nem hajlandó. Minden ingóságait ott hagytam, valamint több százezer forint készpénzt is, amiről írattak átvételi elismervényt is.
Mit tehetek, hogy ezt mielőbb lezarjam? Bírósághoz forduljak?
Köszönöm a segítséget!
makesz77
Gyermektartást azt követelhet és a házra részéről ráköltött törlesztőrészletekből is lehet követelése. Hogy pontosan mennyi, az azért ennél bonyolultabb és ennyi adatból még nem számolható.
„ Az anya gyermek elhelyezési pert indítványozott a bíróságon, amire az apa azzal fenyegeti, hogy kiteszi őket a házából!”
Egyszerre kellett volna kérni, gyermektartás díjat, felügyeleti jogot a gyermekekre és lakáshasználati jogot.
Még nem késő kilehet egészíteni a kérelmet...
Tisztelt Ügyvéd úr!
Szeretnék jogi felvilágosítást kérni Öntől az alábbi üggyel kapcsolatban!
Egy hölgy ismerősöm közel 10 éve él nem bejegyzett élettársi kapcsolatban, a 8 és 7 éves gyermekeivel és azok édesapjával! A hölgy középfokú közalkalmazott! Az apa külföldön dolgozik! A jövedelmük körülbelül 1/4 arányban oszlik az apa javára! Az apa ritkán, évi 2-3-szor jön haza, holott csak fél napi autóútra dolgozik, és azt is mindenféle rendszert mellőzve teszi. Anyagi támogatást is rendszertelenül biztosít! Az édesanya és a gyermekek az apa tulajdonában lévő ingatlanban élnek! Az ingatlant az apa közvetlenül az élettársi viszony létrejötte előtt vásárolta hitelre, viszont a hitel törlesztése közösen, de inkább az édesanya részéről történt, ami a banki kimutatásokkal igazolható! A hitel jelenleg is fut! Az apa sokszor csak akkor szállt be a költségekbe, amikor az anya nem bírta rendezni a számlákat és a bank vagy valamilyen közüzemi szolgáltató több havi késedelem után felszólítást küldött! Volt, amikor a szolgáltató kikapcsolta a villanyt nemfizetés miatt, és napokig áram, illetve ebből kifolyólag fűtés nélkül voltak! A ház teljes felújításában és a rezsi költségek fizetésében, és a teljes házimunkában továbbá a gyermekek nevelésében és ellátásában az az édesanya anyagi és fizikai terhe igazolhatóan jóval magasabb hányadú, mint az édesapáé! A távol dolgozó apa bizonyíthatóan hűtlen, kicsapongó, és rendszertelenül hazajáró, és anyagi problémák alól gyakran kibújó magatartása miatt a kapcsolatuk megromlott! Az anya gyermek elhelyezési pert indítványozott a bíróságon, amire az apa azzal fenyegeti, hogy kiteszi őket a házából!
Az apa folyamatos lelki terror alatt tartja az anyát amióta az kinyilvánította, hogy el fogja hagyni! Korábban, bizonyíthatóan fizikai erőszak is történt az apa részéről, amiből akkor nem történt feljelentés!
A kérdésem az lenne, mit tehet az édesanya? van-e esélye, illetve lehetősége valamilyen jogorvoslatra! Egyedül, közalkalmazotti bérből, két kisgyermeket nevelve, albérletre nem sok lehetősége van.
Esetleges válaszát előre is köszönöm!
A kereseti kérelmet - akkor is, ha a házastársi tartásra irányul, akkor is, ha a házastársi közös lakás használatára - a 2.1. pontban kell előadni. (Egyes értelmezések szerint egy 2.1.-es rovatba csak egy kereseti kérelmet szabad beírni - ez bontóperben nyilván a házasság felbontása iránti kérelem - és minden további kereseti kérelem külön-külön pótlapokra kerül.)
A kereseti kérelemmel érvényesíteni kívánt igényt - akkor is, ha a házastársi tartásra irányul, akkor is, ha a házastársi közös lakás használatára - a 2.2. pontban kell előadni, lehetőleg a konkrét jogszabályhely megjelölésével. (A pótlapokról l. a fent írtakat.)
A kereseti kérelmet megalapozó tényállást - akkor is, ha a házastársi tartásra irányul, akkor is, ha a házastársi közös lakás használatára - a 2.3. pontban kell előadni. (A pótlapokról l. a fent írtakat.)
Az egyes kereseti kérelmek egymás közti viszonyáról (anyagai halmazat, alaki halmazat, látszólagos, valódi) a 2.5-ben kell nyilatkozni.
Ha valaki azt állítja, hogy a nyomtatvány kötelező használatát azért írták elő, hogy megkönnyítsék a jogi képviselő nélkül eljáró fél dolgát, nyugodtan röhögjétek ki.
„beadtuk az illetékes bíróságon, és visszajeleztek, hogy hiányolnak pár adatot.”
Úgy tűnik, elsőre nem sikerült.
„de ezt a megoldást tanácsolták” bizonyára tudnak ebben is segíteni. (ne bántásnak vedd)
Akkor értelemszerűen kell kitölteni.
Gondolom, de ezt a megoldást tanácsolták, mert nincs közös semmi, mindkét fél ugyan azt akarja, úgyhogy mivel nincsenek akadályozó tényezők, így kahagyhatónak tűnik, hogy kelljen hozzá ügyvéd.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02