Szülői felügyeleti jog


alfateam # 2018.10.05. 15:44
patty00707 # 2018.12.15. 21:56

Szeretnek informaciot kerni,van egy 1 éves kislanyom akinek az edesapja bantalmazot engem jelenleg ezert le van zárva.az ugyvednoje intezi hogy a kislanyunkat a nevere vegye az edesapja...mit tehetnek ez elen???

ObudaFan # 2018.12.16. 13:09

Ha ő a gyerek apja biológiailag, akkor még mindig célszerűbb ennek önként engedni, mint utólag fizetni a per tetemes költségeit.

edenke74 # 2019.01.02. 15:06

Sziasztok.Szeretném a segitségeteket ,tanácsotokat kérni mielött hivatalosan is lépnék az ügyben.két gyermekem szülöi felügyeletét kizárolag az apa gyakorolja,ebben közösen állapodtunk meg a gyámhatoság elött évekkel ezelött.azota egyik kisfiammal nagyon megrommlott a kapcsolata,a kisfiu teljesen kikészült lelkileg és megszökött otthonról.ehhez az ujcsalád és testvér is közrejátszik,nem törödnek vele,dolgoztatják stb,szo szerint elzavarták otthonról hogy soha többé ne menjen haza mert hozzám szeretett volna jönni.jelenleg a keresztanyjánál lakik,de mindenképp magamhoz veszem és ezt ő os szeretné.kb150km re lakunk egymástól ami nagy gondot jelent hogy apa semmit sem intéz ami a gyerekkel kapcsolatos,a keresztanyja hivatalosan semmit sem intézhet.gyámhatoság a gyermek lakóhely szerinti az illetékes.mindenképp elhozom a kisfiut magamhoz,ezzel egyidöben kérném az apát adja vissza nekem a szülöi felügyeleti jogot ,ehhez közösen kellene megjelennünkba gyámhatoságnál.mit tudok tenni ha az apa nem hajlando megjelenni mert ahogy ö fogalmaz nagy ivben leszarja mi lesz.a kisfiú márciusban tölti be a 14.évét.megtehetem e hogy fogom és elhozom magammal és bejelentem nálam a lakóhelyét és akkpr az itteni gyámügy az illetékes és tudok intézkedni anélkükl hogy 200km kell utazgatnom,hiába kérném az apa engedélyét csak annyit mond nem érdekli.a kisfiú látni sem akarja nem akar visszamenni oda soha többet azt mondta.valamint az érdekelne az iskolából ahová most jár kitudom e iratni apa nélkül és beiratni nálam iskolába,mert apát ez sem érdekli.köszönöm a segitséget elöre is.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.02. 15:24

A családsegítő vagy a gyerekvédelem bizonyára segít. Bonyolult, összetett dolog ez.

Mindenesetre ha nincs megegyezés, akkor per nélkül nem megy, azt pedig célszerű minél hamarabb megindítani.

apukalipszis # 2019.01.12. 18:52

Kedves Fórumozók!

Ez az első hozzászólásom itt. Általában senki idejét nem szeretem rabolni, de miután a Google-ban a kérdésemre hosszú keresgélés után is hiába kerestem a választ, végül regisztráltam ide. A fellebbezésem harmadik tárgyalására egy olyan idézést kaptam, amin új ügyszám szerepel. Az összes másodfokon keletkezett periratunk egyazon ügyszámot visel, kivéve az utolsó hármat: a bírósági közvetítő által (a párom elzárkózása miatt meghiúsult mediációról) kiállított egy-egy igazolás másolatát, valamint az újabb tárgyalásra való idézést. Ha valaki tudja, hogy miért kaphatott a perünk új ügyszámot, kérem szépen, ossza meg velem. A per másodfokba lépése óta saját magamat képviselem, a régi ügyvédemmel békében, de megszakadt a kapcsolatom, így nincs, akit megkérdezzek. Minden segítséget előre is köszönök!

rigoz # 2019.01.12. 19:00

Tisztelt apukalipszis!

Feltételezem az átszámozás oka az, hogy a mediáció tartama alatt szüneteltetve volt az eljárás.

Ez azzal járt, hogy ügyviteli szempontból a szünetelés elrendelésével az eljárás befejezetté vált és amikor kérésre került az eljárás folytatásra, akkor ügyviteli szempontból új eljárás indult.

De ennek az eljárásra, az ügy eldőlésére semmilyen érdemi kihatása nincs, ugyanaz a döntés fog születni és ugyanazon cselekmények lesznek foganatosítva, mintha

De lehet az átszámozás oka egyéb esetekben az is például, ha átosztják valamilyen oknál fogva másik bírói tanácsra az ügyet.

Nincs ok emiatt aggódni, ez csupán adminisztratív jellegű "változás".

apukalipszis # 2019.01.12. 20:59

Tisztelt rigoz!

Köszönöm szépen a választ, és így már mindent értek.

terika23 # 2019.01.30. 11:49

Üdvözletem!

Segítséget szeretnék kérni az alábbi dologban. Gyermekeimet 2008-ban a bíróság nekem ítélte, és nálam helyezte el őket. erről bírósági végzés is született, amely gyermekelhelyezés címen tárgyalja, hogy ki a gyám.
MOst 14 éves lett az egyik gyermek, megy továbbtanulni és az iskola kérte tőlem a kizárólagos felügyeleti jogról szóló dokumentumot. Eddig abban a tudatban voltam, hogy a meglévő végzés ennek megfelelő. De nem, mivel változott a Ptk.
A kérdésem az lenne, hogy az ítéletet hozó bírósághoz fordulhatok e azzal, hogy a kizárólagos felügyeleti jogról adjon egy végzést ne pedig a gyermekelhelyezésről? Vagy hogyan fogjak ennek neki egyáltalán? Egyszer már meg lett állapítva ez a tény, de máshogyan fogalmazták meg, lehet ez alapján kérni egy új végzést vagy ez egy teljesen új eljárás lesz és tárgyalás keretében megint gyermekelhelyezési per lesz belőle?
Köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.30. 11:50

Valaki ebben az ügyben, hogy is mondjam... kissé el van tájolódva...

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.30. 11:52

(Megjegyzem, a továbbtanulásról a szülőknek akkor is közösen, egyező akarattal kell döntenie, ha a szülői felügyeleti jogot csak az egyikük gyakorolja.)

terika23 # 2019.01.30. 12:04

Az iskola azt mondta, hogy ha van kizárólagos félügyleti jogról szóló végzés, akkor nem kérik az apa belegyezését és ezt elektronikusan is rögzítik.

Esetleg lehetséges lenne a kérdésemre is választ adni? Én lehet el vagyok tájolódva, 0 2008-as bírósági végzés nálam helyezte el a gyerekeket, de nem fogadják el ezt a végzést. Ezért úgy gondoltam írok a bíróságnak, de gondoltam előbb megkérdezem ezt itt.

rigoz # 2019.01.30. 12:12

Tisztelt terika23!

Attól még, hogy Önnél helyezték el a gyermeket, attól még az Ön szülői felügyeleti joga nem vált kizárólagossá.

A szülői felügyeleti jogot kivételesen vonják el akkor, ha a gyerek számára olyan súlyos sérelmet megvalósító magatartást tanúsított a szülő, hogy annak a fenntartása a gyermek érdekét súlyosan veszélyeztetné.

Ha nincs benne a hivatkozott ítélet rendelkező részében kifejezetten az, hogy megvonják a volt férjétől/élettársától, az apukától a szülői felügyeleti jogot, akkor az fennáll és kell a másik szülő beleegyezése a jogszabály szabta körben.

A hozzájárulást a gyámhatóság határozatával vagy a bíróság ítéletével pótolhatja.

terika23 # 2019.01.30. 12:39

Tisztelt rigoz!

Akkor jól értelmezem, hogy nekem ezt külön eljárásban kell megszereznem és keressem meg a helyileg illetékes gyámhatóságot. ?

És egyébként mi számít sérelemnek? A megállapított tartásdíjat nem fizeti, soha nem is fizette, nem él a láthatással kb. 10 éve és egyébként nem ismerjük a tartózkodási helyét sem. ...

Szóval igazából nem tudom milyen kilátásaink vannak, a gyerekek miatt érdeklődöm ezen dolgok után, mert az iskola kért egy meghatalmazást is, hogy akkor majd ők megkeresik az apát, hogy rögzíteni tudják a hozzáférését az elektronikus naplóhoz.
És továbbra is azzal tudom ezt az egészet kiváltani, ha van egy ilyen végzésem, ami a felügyeleti jogot az én kezembe adja. Anno a végrehajtó is 2 évig kereste (mert kértem az állami megelőlegezést a gyermektartásdíjra), nem tudom mi fog kisülni ebből.

A válaszát köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.30. 12:46

Az Isten áldjon meg! Az eszedbe sem jut - így tíz év után sem - hogy esetleg a külön élő szülőt keresd meg, és vele próbálj megegyezni?

terika23 # 2019.01.30. 13:18

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!

Önt is áldja meg az Isten.

Igen, eszembe jutott, hogy megkeresem az apát, tudom tiszta hülyeség...
Kerestem is, sikertelenül. 4 telefonszámot tudok, amin esetleg elérhető, de egyiken sem kapcsolható előfizető. Helyileg nem tudom, hogy hol élhet, lakcímet szintén nem ismerek. Még a rendőrségen tehetnék feljelntést, mert nem fizet tartásdíjat, ők csak megtalálnák.
Mindez biztosan azért van, mert nem tartja velünk a kapcsolatot. ....

Én azért írtam ide, hogy segítséget kérjek. Lehet idiótának tart ezért vagy a megfogalmazásért vagy csak úgy, ez sugárzik a kommentjéből, de leszögezem, hogy nem értetlenkedi szeretnék.
Én azt a tájékoztatást kaptam még 2008-ban, hogy a végzés, amit kiállított a bíróság szabályozza a felügyeleti jogot is és ezzel én kizárólagos felügyeleti jogot gyakorlok. Mindez 10 évig nem is volt kérdés, mindenhol egyedül írtam alá, csak most mikor menne középiskolába a 14 éves gyermek.
Idő közben beszéltem a helyileg illetékes gyámhivatallal is, akik elmondták, hogy a végzésem az elképzelésemnek megfelelő, ezzel elég ha csak engem nyilatkoztat az iskola a továbbtanulást illetően. Az iskola pedig egy olyan szókapcsolatot szeretne látni a végzésben, ami így szól: kizárólagos felügyeleti jog. Természetesen őket is (az iskolát) megkérdeztem erről, mi ennek az oka, milyen jogszabály köti ehhez őket stb,stb és azt mondták, hogy lényegében nem köti őket semmilyen formátum, de jó lenne ha ez lenne beleírva. ...
Gyakorlatilag csak nem értik mi van leírva az én 2008-as döntésemben. És úgy értelmezem a törvényi változásokat, hogy 2014 előtt a gyermekek elhelyezése egyidejűleg szabályozta a felügyeleti jogot is.

Tehát azt szeretném mondani, hogy én csak a gyerekek szabad választási joga miatt rugózok ezen az egészen, mert nem szeretném, ha egyszer valamilyen elképzelésük azért nem valósulna meg, mert nincs meg az apa beleegyezése.

Az eddigi figyelmet és válaszokat köszönöm szépen.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.30. 19:13

a gyerekek szabad választási joga
Na, az nincs neki!

Kérd meg a gyámhatóságot, hogy pótolja az ismeretlen helyen tartózkodó szülő nyilatkozatát. (Azt, hogy valóban ismeretlen helyen tartózkodik, neked kell igazolnod.)

Gerzsi # 2019.04.24. 09:50

Tisztelt Szakértők!

Már hetedik éve egyedül nevelem két gyermekemet,szóbeli megállapodás alapján.Tavaly év végéig nem is volt semmiféle gond,mindent meg tudtunk beszélni,el tudtunk rendezni. Mostanában viszont a volt párom anyagi gondjaira való hivatkozással nem akar tartásdíjat fizetni. Pedig állami alkalmazott,és több a fizetése,mint az enyém,ráadásul egyedül él. A dolgok egyértelművé tételének érdekében szeretnék a gyermekeim másik szülőjével egy megállapodást készíteni a szülői felügyeleti jog rendezéséről. Tartalmi útmutatót már találtam,csak az lenne a kérésem,hogy melyik szervnek kell a megállapodást benyújtani? Ha esetleg mégsem egyezne bele a megállapodásba,akkor a bíróságra kell majd keresetlevelet benyújtanom a gyermekek érdekeinek megfelelő tartalommal?

Köszönettel:G

Kovács_Béla_Sándor # 2019.04.24. 10:30

A tartásdíjról is van megállapodás? Korábban fizetett rendesen?

Gerzsi # 2019.04.24. 14:21

Igen,fizetett,de most mindenféle indokkal,hogy nem marad pénze, azt mondta,még két hónapot kifizet,aztán semmit. Mert nem marad rá pénze. Se kölcsöne,se adóssága,egyedül él,és a középiskolai tanári fizetéséből nem marad a gyerekeire havonta 30 ezer forintja. Egyébként sem nekem,sem a gyerekeimnek fogalmunk sincsen,hogy mire megy el az összes fizetése,mert egyedülálló,és otthonülő típus. Nincsen látható vagyongyarapodása sem. De a számlája mindig nulla közelében van. Nekem szokta mutogatni,hogy nézzem meg,nincsen miből fizetnie. Hiába mondom neki,hogy akkor fizessen,amikor megkapja a fizetését,ahogy eddig is tette. Komolyan,azt akarja velem elhitetni,hogy én vagyok a hibás,mert ő nem tudja a jövedelmét beosztani.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.04.24. 17:18

Pereld be a gyerektartás elmulasztása miatt. Ügyvéd nem ártana, ő majd tudja a többit.

Gerzsi # 2019.04.24. 18:55

Köszönöm szépen a tanácsot. Sajnos ahhoz meg kell várnom,hogy tényleg ne fizessen.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.04.25. 05:50

Nem szükségszerű. A perlésre indokot adhat az is, hogy szeretnél egy végrehajtható határozatot.

homokszem20 # 2019.04.29. 13:24

Tisztelt Szakértők!

Remélem okosabb lehetek néhány hozzászólásból és tanácsból!
Van egy 9 éves lányom. 3 éve járunk a gyámügyre, mert apuka szerint miattam nem akar menni a gyerek a láthatásokra.
1./ 5 és fél évig nem kereste apuka a lányát
2./ Ezután, mikor lett új párkapcsolata, rendszeresen kezdett érte jönni. Néhány hónapig ment is szívesen a gyerek, de egyik napról a másikra nem volt hajlandó elmenni a kislány
3./ Mediátoroknál is voltunk, most pszichológus segít a kislányban feloldani az apjánál történő feszültségeket
4./ Apuka védelembe vetette a gyereket ellenem, mert szerinte továbbra is én nevelem ellene a gyereket
5./ Felvetették emiatt a szülői felügyeleti jog megváltoztatását
6./ A gyerek elmondta a gyámügyön is, a családgondozónak is, hogy apuka és felesége miket mondanak neki ("bosszú gyerek vagy, az öcséd nem a testvéred, anyád egy szemét, hazug vagy kislányom, mindenkinek hazudsz ....")
7./ Amikor a gyerek azt mondja, hogy nem akar elmenni, apuka egyből kiabál és fenyegetőzik, hogy "ennek következménye lesz, anyádat feljelentem"

Ez csak néhány apróság, de talán a legmeghatározóbbak ebben a történetben.
Állítólag, ha nem megy el a gyerek a kapcsolattartásra, akkor én ellennevelést valósítok meg. Hiába mondja el a gyerek, hogy miért nem akar elmenni, és hiába megy el pótlásra, hiába készítem fel és próbálom olyanokkal meggyőzni, hogy "jó lesz, hiányzol apának...", ezek nem számítanak sehol.
Apuka mindent megtehet, és mondhat bármit a gyereknek, a családsegítő reakciója csak annyi, hogy majd túl lesz rajta a gyerek.
Amiket nekem elmond a gyerek, azokat közvetítem mindig a gyámügy és a családsegítő felé. Ezeket apuka letagadja, és mindig neki hisznek. Ez még hagyján, de utána előveszi a gyereket és kiabál vele, hogy miért mondja el ezeket nekem vagy egy meghallgatáson.

Szóval most ott tartunk, hogy elvehetik tőlem a lányomat, mert apuka tagad mindent. Én jót szeretnék, szeretném ha elmenne a kislány a kapcsolattartásokra.

Mit tehetek? Én nem szeretnék fenyegetve hatni a gyerekre, hogy elmenjen (ez apukának sem sikerült mindig, bár néha úgy ment el a lányom, hogy "elmegyek, hogy ne kerülj anya börtönbe") A szívem szakad meg...!

Mellesleg apuka 15ezret fizet gyerektartásra, szerinte ennyi bőven elég. Nem támogat semmi külön órát, amit a gyerek választott magának, sőt a szemébe is mondja, hogy "sz*rok a táncodra kislányom". 2szer volt a gyerek kórházban, apukát csak a zárójelentés érdekelte, a gyerek nem. Mi lenne a gyerekkel, ha oda kellene költöznie?

És én vagyok a rossz? Sosem tiltottam a gyereket az apjától, mindent megtettem, hogy akár több időt is együtt töltsenek, de apuka mindentől elzárkózik.

Mit mondjak a gyámügyön? Mit mondjak a családsegítőnek, ha ilyen a hozzáállása mindenkinek? Tényleg én vagyok a rossz? Tényleg azért akarnák apához költöztetni a gyereket, mert pont ő miattuk nem akar odamenni? Mit csináljak? Mit mondjak a gyereknek?

Előre is köszönök minden segítő hozzászólást!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.04.29. 13:43

Ez nem jogi kérdés. Sőt, igazából nem is kérdés, hanem panaszkodás.