Szülői felügyeleti jog


Majordomus # 2023.04.28. 20:19

Bízz meg egy ügyvédet. Jobban jársz.

Bea8207 # 2023.04.28. 20:53

Kösz a tanácsot! Megmondanád miből? Kb kéthavi keresetembe kerülne, s még a srácokat is tartsam el valahogy. Ez az egyetlen fórum, ahol érző jogászok megpróbálnak ingyen segíteni a bajbajutottakon. Nem esetleírásra kértem tuti szakmai tanácsokat,csak az eligazodásvan kertem segítséget!

Majordomus # 2023.04.29. 20:08

Amit a bíróság megitél az a hivatalos. Ha nem fogadod el,marad a 35 ezer.
.
Azt neked kell bizonyitanod hogy 450 ezret keres.

És az nem zavar,hogy télen 6 hónapig nincs munkája és jövedelme sem?
.
Mi kenne ha leülnél az apukával tárgyalni? Láthatáson csak találkoztok nem?
.
Egyenlő arányban kell hozzájárulnotok a gyermektartáshoz.
.
Ha lehuzol róla 40 % tartásdijat ami 180 ezer,akkor miből teszel hozzá ugyanannyit?

.
A 35 ezer valóban nem sok de túlzásokba nem kell esni.

Mennyit szeretnél kapni?
.

Szomorú örökös # 2023.04.30. 03:39

Majordomus

És az nem zavar,hogy télen 6 hónapig nincs munkája és jövedelme sem?

Pontosan ez így van! Az én vállalkozói életem is most kezd csak beindulni. Valamiből pedig akkor is élni kell, meg számlákat muszáj kifizetni, amikor alig van bevétel. Még átalányadózóként szja nélkül is minimum havi 100 rugó, amit fizetnem kell az államnak. Szja-val meg már 150 a minimum, ami csakis ennél több lehet már. És én abban se lennék biztos, hogy az a 450 ezer mind tisztán munkadíj. Szóval nem csak a bevételi oldalát kell nézni, hanem a kiadásit is.

Egyenlő arányban kell hozzájárulnotok a gyermektartáshoz
Ha lehuzol róla 40 % tartásdijat ami 180 ezer,akkor miből teszel hozzá ugyanannyit?

És ez is igaz! Szerintem ő lassan már kizárólag csak az apukától várná el az eltartást.
Megjegyzem még a 41 ezer is édeskevés - vagy inkább szégyen - gyerektartásra, de azért ennél sokkal reálisabban kéne gondolkodni.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.04.30. 06:54

Nem esetleírásra kértem tuti szakmai tanácsokat,csak az eligazodásvan kertem segítséget!
Annyira el vagy veszve az ügyben, hogy ezen távgyógyítással nem lehet segíteni.
Kérj költségmentességet, annak része a pártfogó ügyvéd igénybe vétele. Ha azt nem kapnád meg, akkor azért valószínűleg ki tudsz fizetni egy átlagos ügyvédi munkadíjat; de megpróbálhatod a kormányhivatalban az előlegezés kérését. (Az egyrészt olcsóbb, mint a piaci díj, másrészt csak egy év múlva kell megfizetned.)

Majordomus # 2023.04.30. 19:24

Ez a tanácsadás szakmai része.
.
Emberileg: meg sem próbáltál az apával beszélni hogy emelje meg önként a tartásdíjat egy ötvenessel ilyen brutális árak mellett?
.
Nem hiszem hogy nem támogatná a gyerekeit ha téged nem is.

Majordomus # 2023.04.30. 19:33

Bea
Okosabb ha megegyezel az apával,mert ha megnyeri a gyermekelhelyezési pert és nála kesznek a gyerekek,akkor kerülsz igazán nehéz helyzetbe.
( Ha rákölt a gyerekekre havi 200 ezret és tőled meg kétmri a felét!)

Szomorú örökös # 2023.05.01. 04:07

Majordomus

ha megnyeri a gyermekelhelyezési pert és nála kesznek a gyerekek,akkor kerülsz igazán nehéz helyzetbe.

Meg akár az apa is. Pontosan az s jöhet ebből le, hogy az apa bizalmatlan lehet, mi szerint nem a gyerekre lesz fordítva, amit ő gyerektartás címszó alatt kifizet. Ezért indított gyermekelhelyezési pert. Ha megnyeri, akkor már neki kell a gyerekkel foglalkozni napi szinten, ami azért valljuk be, nem lesz szobafestőként egyszerű számára, de feltehetően talán előtte alaposan végiggondolta. Ha mégsem és ez csak egy szimpla bosszú-lépés az anya ellen, akkor lesz majd igazán gondja belőle. Még mindig fenntartom, hogy ezt a két szerencsétlen gyereket fogja megviselini folyamatosan a két szülő ellenséges kapcsolata. :-(

Bea8207 # 2023.05.01. 12:25

Köszönöm mindenkinek a hozzászólást! Azért,hogy ne lövöldözzünk vagtában, tisztáznék néhány felmerült kérdést.
Az apuka mereven elzárkózik minden megegyezés elől. A gyerekek mennek hozzá,soha nem jön értük. Télen ugyanannyit keres és dolgozik mint nyáron. Nem a fizetése 40%-át kérem, csak 70 eft-ot szeretnék a két gyermekre kapni. Ez kb a 35-40 %-át teszi ki a gyermekekkel kapcsolatos költségeknek. Nem vesz nekik külön ruházatot, anyagilag sem támogatja őket sohasem. Mivel Pesten dolgozik, s péntek esténként jár haza,az élettársa gondoskodna a gyerekekről. Van kérdés szívesen válaszolok, csak a tények ismerete nélkül ne vagdalkóźzunk már. Köszönöm!

Bea8207 # 2023.05.01. 12:28

Nem vállalkozó. Szakmunkás egy építőipari cégnél. Ez a cég tavaly új festő munkatársakat hírdetésben keresett 400 eft nettó plusz egyéb jutttatásokért( szállás,utazás,stb)

Szomorú örökös # 2023.05.01. 16:48

Bea8207

Ez a cég tavaly új festő munkatársakat hírdetésben keresett 400 eft nettó plusz egyéb jutttatásokért( szállás,utazás,stb)

Mégis valamiért hivatalosan 133 ezer forintot igazoltak le neki havonta a cég által, munkaügyi szempontból bizony ez a hivatalos keresete, nem számít, hogy mennyit kap zsebbe. Tök mindegy, hogy mi szerepel a hirdetésben, a papíron lévő az igaz. És a szállásra, utazásra kifizetett összeg neki nem számít ebből a szempontból jövedelemnek, mert azt valóban arra kapja és nagy valószínűséggel arra is költi, azt nem számolhatod hozzá. Fekete, zsebbe juttatott jövedelmet nem fog elismerni soha a bíróság - te sem tudod bizonyítani, de hiába is tennéd - azért erre készülj fel. De a 70 ezres kérésed ettől még reális lehet, csak kérdés, hogy melyik bíróság fogja így megítélni. Most még fellebbezhettél ellene, de nem mindig lesz ez így, fogadd el.

drbjozsef # 2023.05.01. 18:38

A gyermektartásdíj megváltoztatására keresetet bármikor - és bármennyiszer - lehet beadni. Ez nem lesz "ítélt dolog", hogy nem perelhető később.
(az, hogy értelme van-e, más kérdés. Ha a meghatározáskori körülményekben - bármilyen irányban - változás áll be, akkor lehet értelme)

Majordomus # 2023.05.01. 20:26

Hát két gyerekre, havi 70 ezer ft azért nem túlzott igény a mai árak mellett!

Sokkal nagyobb összegre számitottam.

Gyűjtsd össze a havi kiadásokat egy táblázatban számlákkal alátámasztva.

Előzőleg azt írtam hogy egy plusz ötvenessel dobja meg sz összeget az még mindig csak 85 ezer lenne.

A 70 ezer még barátságos összeg.

Majordomus # 2023.05.01. 20:28

Ja és az összegyűjtött adatokat számlákat csatold a fellebbezéshez.

Szomorú örökös # 2023.05.02. 04:59

drbjozsef

A gyermektartásdíj megváltoztatására keresetet bármikor - és bármennyiszer - lehet beadni......az, hogy értelme van-e, más kérdés.

Én arra céloztam, hogy ha csak hasraütéssel bemondásra akarja igazolni az apa bevételeit és az alapján megállapíttatni a kérdező, akkor nem biztos, hogy csak úgy a bíró mindig simán rá fog bólintani. A sima hétköznapi családokban erre nincs szükség, de ha már szétmennek a szülők, akkor gyermektartás megítélése esetén erre bizony szükség lesz, hogy bizonylatokkal legyen minden alátámasztva.

Bea8207 # 2023.05.02. 19:46

Köszönöm mindenkinek a hozzászólást! Egy kicsit elkanyarodtunk a kérdésemtől,ami az volt, hogy a gyermektartás másodfon való fellebbezésemre ő keresetet nyújtott be gyermekelhelyezés megváltoztatása ügyében. A kérdésem az volt,hogy erre viszontkeresettel vagy ellenkérelemmel éljek? Azóta tegnap benyújtottam egy elutasító ellenkérelmet, mert ezt találtam logikusnak. A gyermektartás elsőfokú döntése ellen már egy hónapja fellebbeztem. A számláimat, a gyerekekkel kapcsolatos kiadásaim bizonylatait természetesen mellékeltem. Mellékeltem még az általa az elsőfokú bírósági tárgyalásra benyújtott bankszámla kivonatát. A kivonaton az összes hivatalos jövedelme szerepel, viszont a teljesen lenullázott bankszámlán sem rezsi,sem élelmezés,sem ruházkodás és utazási költségek nem szerepelnek a kiadások között. Ugye milyen érdekes,hogy vajon ezeket miből finanszírozza?

Majordomus # 2023.05.02. 20:13

Hm.
Ne légy naiv. Felvette a számláról és sárga csekken befizette a számláit.
És ha az élettársa fizeti a számlákat a saját bankszámlájáról?
Éppen a per miatt!

Csak az ítélet nem feltételezések,hanem tények és bizonyitékok alapján születik.

Majordomus # 2023.05.02. 20:15

Ajánlatos lesz ügyvédet fogadnod.

Szomorú örökös # 2023.05.03. 03:20

Bea8207

Mellékeltem még az általa az elsőfokú bírósági tárgyalásra benyújtott bankszámla kivonatát. A kivonaton az összes hivatalos jövedelme szerepel, viszont a teljesen lenullázott bankszámlán sem rezsi,sem élelmezés,sem ruházkodás és utazási költségek nem szerepelnek a kiadások között. Ugye milyen érdekes,hogy vajon ezeket miből finanszírozza?

Hát nem is neki kell fillérről fillérre bizonyítania, hogy miből tartja fenn magát.
A bizonyítás a te dolgod, de nem azzal kapcsolatban, hogy ő mennyit keres,
hanem azt kell bizonyítanod, hogy mennyi szükséges a gyermekek neveléséhez.

Majordomus # 2023.05.03. 20:18

Ez így van,te pedig azt bizonygatod hogy sokkal többet keres mint ami hivatalosan le van igazolva.

A havi kiadásaidat bizonyitsad amit a gyerekekre költesz.
.
Az a meggyőző a bíróságon.

Majordomus # 2023.05.03. 20:19

Fontos kérdés. Mennyi idősek a gyerekek?

Anakonda # 2023.09.29. 09:03

Üdvözlöm!

Kiskorú gyermekem nyaralni menne 6 napra egy másik családdal repülővel külföldre, saját szülei nélkül.
Egyedül nevelem, kizárólagos felügyeleti jogom van 14 éve, vér szerinti édesapát 8 éve nem láttuk, nem hallottunk róla, nincs kapcsolata a gyermekkel.
Szeretnék a biztonság kedvért hozzájárulási nyilatkozatot kitölteni. Mivel csak én vagyok mint szülő, és van egy bírósági végzésem hogy a felügyeleti jogokat én képviselem, elég az én aláírásom?
A gyámügyet szeretném kérni, hogy a másik fél helyett írjon alá, de azt mondták telefonon hogy nem értenek hozzá!!!!!
Nem szeretném hogy a reptéren belekössenek ha kérik hogy csak 1 szülő írta alá a hozzájárulási nyilatkozatot, elég ha csatolom a végzést, vagy eröltessem a gyámügy pecsétjét az apa helyett?
Egyáltalán kell az apa aláírása, ha csak 1 hétre megy a gyerek nyaralás céljából?

Köszönöm előre is a válaszukat!

drbjozsef # 2023.09.29. 11:59

Anakonda,

Szerintem nem kell.

A Ptk. 4:152.§ (5) és (6) szerint az apa - vagy a gyámhivatal - hozzájárulása csak tartós külföldi tartózkodáshoz, vagy külföldi letelepedéshez kell.
Nyaraláshoz nem.
Írd alá a nyilatkozatot, és legyen mellette egy másolat arról az okiratról, amely a kizárólagos szülői felügyeletet neked rendelte.

Majordomus # 2023.09.29. 19:36

Nem kell.

valakikelllegyek # 2023.11.20. 14:49

Üdvözlet Mindenkinek!
Egy lehet nem egyszerű kérdésben szeretnék segítséget kérni.....
Élettársi kapcsolatban élek párommal és jó ideje feszült köztünk a viszony... Sőt már sokkal rosszabb... Okokat, ha nem baj nem írok még.
Tizensok éve élünk együtt, két éve a párom tulajdonában lévő házban, 8 éves közös gyermekünkkel. Az ingatlanba bejelentkezve nem vagyok, napelem pályázat lehetőségét megcélozva, közösen döntöttünk így.
Pár hónapja párom azt feszegeti, költözzek el a házából, majd ő felneveli közös gyermekünket.
Odáig jutott a dolog, hogy ügyvéddel az ingatlan elhagyására szólított fel, bírósági per megindítását előre jelezve (lakás elhagyására kötelezés).
Van bármi esélyem, hogy ezt megakadályozzam? Gyermekem megfelelő nevelését nem látom biztosítva.
Ha tovább kell részletezni a dolgokat, tudom.....
Köszönöm, ha választ kapok kérdésemre!
Mariann