Szülői felügyeleti jog


MankaPanka # 2019.05.06. 15:21

Kedves Fórumozók! Házassági bontóperhez töltöm ki éppen a bíróság oldalán fent lévő nyomtatványt. Közös megegyezés lesz. Szeretném ezzel együtt benyújtani a bíróságra a kapcsolattartásra és a gyermektartásdíjra vonatkozó keresetet is. Ha jól értem a 2. érdemi részt mindegyik keresetre vonatkozóan ki kell töltenem... A 2.5 pontban meg kell jelölni, hogy "együttes"... De hol jelölöm, hogy mire vonatkozóan nyújtok be még keresetet? Vagy egyszerűen csak a kitöltött bontókereset mögé teszem a 8. és a 9. melléklet érdemi részét? Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.06. 18:53

Ezen még a polgári kollégiumi vezetők is vitatkoznak egyelőre. Nincs 25K egy ügyvédre?

drbjozsef # 2019.05.07. 05:04

Ha még a kollégium vezetői is vitatkoznak rajta, minek fizetni egy ügyvédnek bármennyit is ezért?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.07. 07:22

Mert ha ügyvéd adja be a keresetet, nem kell használni ezt a nyomtatványt. :P

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.07. 07:24

(Általánosságban pedig azért, amiért a vakbeledet se veszed ki magadnak otthon a konyhában. Nem a te jogi ismereted és jogérzéked ám az átlagos, a legtöbb laikus egyszerűbb ügyekben is rászorul a szakemberre. Vagy rászorulna.)

drbjozsef # 2019.05.07. 07:49

(Vakbélműtétet otthon nem végzek, mert fáj. Ahogy gázt sem szerelek, mert robban. De ha két kertészmérnök összevitatkozik a cseresznyefa metszésén, akkor megcsinálom én, hiszen vagy jó lesz az enyém, vagy sem, de nagy truváj nem lesz. És nem hasonlítom a jogászt a kertészhez most, csak a (relatív) "veszélytelenség" az analógia. Ha úgyse biztos hogy jó ha fizetek érte, akkor szólítson fel a bíróság engem hiánypótlásra. Na, ha azt már én nem értem, de már ugye elvileg egyértelmű, hogy mit akar, akkor fordulnék ügyvédhez. De lehet, hogy sántít ez is itt-ott.)

era680417 # 2019.05.14. 04:51

Üdvözlet!
Szülöi felügyelettel kapcsolatos kerdesem lenne.
Szülök 2 eve közös megeggyezessel valtak el. Apuka külföldön , 1 nagykoru mar külön a csaladtol, 3 kiskoru az anyukanal.A valaskor anyuka kikötese volt hogy a szülöi felügyeletböl az apa ki legyen zarva, de a külföldi csaladi potlek kiegeszitesre igenyt tart, amit meg is kap plusz meg a gyerektartast is.
Az a helyzet hogy anyukanak uj kapcsolata van es most ujra ferjhez fog menni. A kerdesem a következö:az apuka hogyan tudna ujra vissza allitani a közös szülöi felügyeletet?Egyaltalan van e ertelme? Milyen hatranyokkal jarhat ez az ö szamara ha az anyuka ferjez megy az uj ferjnek mennyi joga van a gyerekek neveleseben?Jar e tovabbra is az anyukanak alanyi jogon a külföldi csaladi potlek kiegeszites?

ObudaFan # 2019.05.15. 14:58

Az apuka szülői felügyelete csak akkor szűnik meg, ha azt szankciós jelleggel megszünteti a bíróság. Itt valószínűleg nem erről van szó, hanem arról, hogy a szülői felügyeletet az anya önállóan gyakorolja.
Közös felügyeletet csak egyezséggel lehet létrehozni.
Az új férjnek szülői felügyeleti joga értelemszerűen nem lesz.

apukalipszis # 2019.05.27. 13:48

Kedves Fórumozók!
Három év után, múlt csütörtökön ért véget jogerős ítélettel a per, melyben alperes voltam, s melynek tárgya szülői felügyelet gyakorlása volt. Első fokon sablon ítélet született, fellebbeztem, s másodfokon már ügyvéd nélkül küzdöttem a közös felügyeletért vagy legalább az egyenlő arányban megvalósuló váltott kapcsolattartásért. Végül elég faramuci ítélet született (salamoninak nem mondanám), mert bár a tényállás és az indoklás szinte minden pontját korrigálta a törvényszék (egyenlőnek minősítette az anyagi körülményeinket, a nevelési képességeinket, a gyermekünk hozzánk való kötődésének erősségét, a ragaszkodásunk őszinteségét stb.), valamint a rendelkezéseket is megváltoztatta (a szokásos minden második hétvégéről > heti váltásban, egyenlő arányban, vasárnaptól vasárnapig tartó kapcsolattartást rendeltek el, ill. eltörölték a gyermektartásdíjat), a felügyeleti jogot meghagyta a volt páromnak, így az elsőfokú ítéletet sem kellett hatályon kívül helyeznie. Ezzel én maradéktalanul elégedett is voltam, s lennék még mindig, ha másnap, pénteken a volt párom nem közölte volna velem SMS-ben, hogy partnerével azt tervezik, s jelenleg 40% az esély rá, hogy szeptemberre másik városba költöznek (nem is a közelbe). Ugyanezt egy Facebook posztban is kilátásba helyezte (amit később törölt, de én csináltam róla egy screenshotot). Egy családjogi perben tényleg megteheti azt bármelyik fél, hogy egy ilyen jelentőségű körülményről nem tájékoztatja a törvényszéket a döntéshozatal előtt? Hiszen nyilvánvaló, hogy ezt is csak azért tennék, hogy elszakítsák tőlem a fiamat! Ha a másodfokú bíróságnak ezt a körülményt is módja lett volna mérlegelni, lehet, hogy még drasztikusabban járt volna el a bizonyítottan hiányos, elhamarkodottan meghozott elsőfokú ítélettel szemben. Abban szeretném a segítségüket kérni, hogy kihez forduljak, mit tegyek az említett SMS-sel és a Facebook bejegyzésről készült fotóval? A pernek vége, a másodfokú bírósághoz már nem fordulhatok! Vagy valóban jogában állt a volt páromnak elhallgatni a törvényszék elől azt, hogy mit terveznek? Minden segítséget előre is nagyon köszönök!

alfateam # 2019.05.27. 14:37

Ptk. 4:167§ -

319/2000 sz. polgári elvi határozat....

alfateam # 2019.05.27. 15:15

http://www.mabie.hu/…9/A%20megváltozott%20szülői%20felügyeleti%20jogok%20gyakorlásának%

apukalipszis # 2019.05.27. 16:07

T. alfateam!
Köszönöm a válaszokat, de sajnos nem vittek közelebb annak a kérdésnek a megválaszolásához, hogy nem kellett volna-e ezen tervüket/szándékukat megosztani a másodfokú bírósággal már abban az esetben is, ha a dolog a részükről még nem eldöntött? Nehezen elképzelhető, hogy csütörtök 11 és péntek 12 óra között éledt fel bennük a vágy a költözésre, ráadásul már a várost és a költözés valószínűségének százalékos mértékét (40%) is közölni tudták velem.

drbjozsef # 2019.05.27. 18:59

Lehet, illett volna.

De nemigen hiszem, hogy lenne olyan törvény vagy eljárásjogi szabály, ami a jövőbeni _feltételezett_ terveik megosztására kötelezni a feleket.

lajcsó # 2019.05.27. 19:24

"partnerével azt tervezik, s jelenleg 40% az esély rá, hogy szeptemberre másik városba költöznek (nem is a közelbe). "
A 40% ugyebár közel sem 100%!
Ezzel a jelentős részben bizonytalan körülménnyel aligha tudott volna bármi kezdeni a bíróság.

dada84 # 2021.04.02. 13:28

Tisztelt jógifórum!

Megpróbálom az esetemet röviden leírni,
Van egy 8 éves lányom az édesapjával 5 évekülön mentünk, 2018 óta leszabályozott a láthatás a felügyeleti jog ami közös a szokásos magyar jog által leszabályozott láthatással. Az apa mem tartja a láthatást, gyerektartást nem fizet ami miatt feljelentés és végrehajtás is van ellene, most egy újabb feljelentés van ellene fenyegetés és zaklatás miatt. Az iskolában is tudnak az esetünről, mert egy alkalommal az apa odament iskola után a gyerekhez balhézni, másnap a gyerek sírt az iskolába ezért az oszályfőnök jelentette kötelezettségből.
Tavaly már egyszer beadtam a megváltozatás iránti kérelmemet de lemondtam róla mert mindig nekem kell bizonygatnom az igazam, mondjuk akkor még ezek a feljelentések nem voltak meg. Az apáról még tudni kell, hogy nem dolgozik, alkoholista, mentálisan teljesen lecsúszott. A gyerek nem kötődik hozzá semmilyen szinten mert az elválást követően 3 évig nem is jelentkezett.
Szóval a kérdésem ezek tények miatt mennyi idő lehet hogy a kizárólagos felügyeletet megkapjam, és a láthatásokat megszűntessem, mert a gyerek nem akar az apjával találkozni sem. Az apa ráadásul ott tesz keresztbe ahol tud. Egy hivatalos dolgot nem tudok elintézni nélküle, és mindenre azt mondja nem segít. A gyámügy azt mondja ők nem tudnak segíteni menjek bíróságra. Csak félek mert az apának egy olyan ügyvédje van aki csak az időt akarja húzni. Ezért is adtam fel már egyszer mert így évek is lehet mira megkapom a jogot. Köszönöm megtisztelő válaszukat előre is.

gerbera317 # 2021.04.02. 13:41

Ez már a harmadik verzió a harmadik helyen. A peredet is ilyen következetesen viszed? Mert ha igen, ne csodálkozz, hogy a bíróság azt se hiszi el neked, amit kérdezel.

dada84 # 2021.04.02. 16:39

Már bocsánat, de azért írtam 3 helyre mert ezek nem egy témakörbe tartoznak. Az útlevél, a szülői felügyeleti jog és a gyerek külföldre vitele nyáriszünet alatt. Nem azért írtam 3 témakörbe mert nincs jobb dolgom. Egyébként nagyon köszönöm a megtisztelő és hasznos válaszát, igazán előre haladtam vele.

gerbera317 # 2021.04.02. 22:00

mert mindig nekem kell bizonygatnom az igazam
Meg szép, hogy neked kell bizonyítanod, ha állítasz valamit. Azt állítod, hogy „az apa nem dolgozik, alkoholista, mentálisan teljesen lecsúszott. A gyerek nem kötődik hozzá semmilyen szinten mert az elválást követően 3 évig nem is jelentkezett”. Gyakorlatilag megvádoltad őt több dologgal is, amikért egyenként is kövezés jár. Miből gondolod, hogy nem neked kell először bizonyítani, és neki csak majd akkor kell ellenbizonyítania, ha te sikeres voltál?

dada84 # 2021.04.03. 01:35

Kedves gerbera.

Itt is köszönöm az értékes segítséget. Nagy hasznomra vált. Minden jót önnek. Tisztelettel.

Grave7 # 2021.04.03. 13:07

@dada84: Ha nem indítod meg a pert (vagy visszavonod a kereseted), akkor valóban hamarabb lesz 18 éves a gyermeked, mint a per befejezése.
Ne a per ideje motiváljon, hanem az, hogy a jelenlegi helyzetet meg akarod változtatni.

Amit gerbera317 írt, az tényleg úgy van, amit állítasz azt neked kell bizonyítanod:
a polgári perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX. törvény 4. § (2) bek. „A perben jelentős tények állítása, és az alátámasztásukra szolgáló bizonyítékok rendelkezésre bocsátása - törvény eltérő rendelkezése hiányában - a feleket terheli.

Egyébként javaslom ügyvéd megbízását, hogy a pert minél előbb el tudd indítani és az hatékonyan, gyorsan lefolyhasson (így pl. annak során az ellenérdekű fél perelhúzó magatartására a bíróság figyelmének felhívása, esetleges ideiglenes intézkedések iránti kérelmek megfelelő alátámasztása).
Addig is olvasgathatod a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 4:170. §-t és a környező családjogi szabályokat.

gerbera317 # 2021.04.03. 13:30

Azt még jegyezzük meg, hogy egy nem dolgozó, alkoholista, mentálisan teljesen lecsúszott embernek aligha van pénze olyan ügyvédre, aki hatékonyan működik közre a mindennek keresztbe tevő, időhúzó magatartás érvényre juttatásában.
Úgyhogy a kérdezőnek először saját magát kell tisztába tennie, a valóságnak megfelelően prezentálva a tényeket, és ezeknek megfelelően megfogalmazni a szándékot és a célt. És való igaz, nem hátrány, ha ő is fogad magának ügyvédet.

dada84 # 2021.04.03. 16:47

Igen elindítottam pert ügyvéddel először egy olcsó ügyvéddel, abból lett az, hogy rábeszéltek a közös felügyeletre, majd egy évre rá a problémák miatt, újraszabályozást akartam kérni(egy jó ügyvéddel) ,de a költségei olyan magasak voltak, hogy nem tudtam befejezni vele, mert nem volt rá keretem, azért dolgoztam konkrétan egy hónapot, hogy az ügyvédnak odaadjam az első tárgyaláson, és nem történt semmi. Ez az ügyvéd is mondta, hogy 1 2 év lesz minimum mire lezongoráznak mindent. Szóval feladtam.
Mondjuk akkor még nem volt ennyi ellenpapír az apa ellen.
Kedves gerbera valóban nem adtam teljes körű tájékoztatást. Az apa valóban olyan amilyen, de a környezetében van egy olyan személy aki eddig minden tárgyalást kifizetett az apának, és nem egy olcsó ügyvédet.
Segítség nyújtás helyett gáncsoskodónak érzem a stílusát, ami persze nem baj, csak nem értem ha érdemben nem tud valakinek segíteni, minek hallatja a hangját.

Tudom, hogy nekem kell mindent bizonyítanom, és tudom is bizonyítani, csak annyira elkeserít amikor arról van szó, hogy ő meg éli világát, és semmit de semmit nem tud tenni a rendszer ellene. Például azt is csak k3sőbb tudtam meg, hogy a bíró a fenyegetések és zaklatás miatt, nem is adhatott volna ki közös felügyeletet. De hát ez van, ha valaki nem ért a joghoz csak az ügyvédjében tud bízni, na de ha az ügyvéd is az egyezséget ajánlotta, mert azt mondta nem oszt nem szoroz ha közös vagy kizárólagos. Sajnos így jártam. Össze szedek mindent és neki indulok megint,de kérdeznék még valamit? Miből állapítható meg, hogy ki a jó ügyvéd? Aki nem csak a pénzre megy? Aki érdemben képvisel, de nem egy vagyon.

wers # 2021.04.03. 17:08

elindítottam pert ügyvéddel először egy olcsó ügyvéddel

Jajj

Boldizsár22 # 2021.04.11. 04:19

Tisztelt Címzett,

A volt feleségemmel 15 hónapja váltunk el, de már 2 éve külön élünk. Természetesen váláskor írtunk egy megállapodást a láthatóságról, mely szerint minden szerdán iskola után, illetve 2 hetente egy egesz hétvégét lehetne nálam a gyermekünk.

Váláskor az exem kijelentette a bíróság előtt, hogy akkor látom a gyereket, amikor csak akarom. Tulajdonképpen én is úgy gondoltam helyesnek a legelején, hogy a gyereknek is jobb, ha a találkozásunk alkalmával mindkét szülő jelen van, mert akkor megtapasztalhat szülői interakciókat, kvázi láthat egy komplett családot működés közben. (Az más kérdés, hogy csupán hűvös távolságtartást, vagy több esetben veszekedést láthatott így a gyerek, mint a házasságunk alatt).

Csakhogy elég gyorsan kiderült, hogy ezzel a működési formával (is) én húzom a rövidebbet. Ugyanis a megállapodás szerinti láthatóság összidejének felét sem vagyok ilyen formán a fiammal. Az ex ugyanis gyakran "elfoglalt", mindent fontosabbnak tart annál, hogy a gyermek az apjával (velem) találkozzon.

Arról nem is beszélve, hogy amikor együtt vagyok a 7 éves kisfiammal, akkor mindig ott van a volt feleségem (95%-ban még az apósom is), aki - a házasságunkban bevett sémát folytatva - mindent megszab, meghatároz. Azt, hogy mikor, meddig, hol találkozzunk, illetve ott mi és hogyan történjen. Semmilyen szabadságfokom nincs! Az egészséges apa-fia intim pillanatok hiányáról már nem is beszélek.

Mondjuk ez a kontrollmánia és autoriter gondolkodás a házasságunk alatt is maximálisan megvolt. Amellett hogy soha semmibe nem volt beleszólasom, én a most 7 éves kisfiammal még SOHA nem lehettem kettesben. A hosszú évek alatt 2-3 alkalommal mehettem le a lakásunktól 50 méterre lévő boltba vásárolni úgy, hogy ő vegig az erkélyről figyelt minket, illetve rám is telefonált. Egyszer pedig amikor a gyereket el akartam vinni kocsival - a gyerek beleegyezésével - kicsit a hegyekbe sétálni, akkor az anyja hisztérikus rohamok között, zokogva telefonált rám és rendőrséggel fenyegetőzött, mondván én elraboltam a fiát. Téboly!

Ennyi év után, illetve a válasunk után kialakult gyakorlati láthatóságon besokallva kijelentettem, hogy elegem van az igazságtalan és fiam pszichés fejlődése szempontjából egészsegtelen helyzetekből, és kértem, hogy tegye lehetővé a megállapodásban lefektetett lathatósági idők betartasát.

De az exem már olyan szinten befolyásolta a fiamat, illetve megszületése óta majom szeretettel ragaszkodik hozzá, hogy már a gyerek nem akar velem kettesben lenni. Így aztán arra hivatkozva, hogy a fiam nem akar így találkozni velem, nem is találkozom a gyerekkel.

Az már egy plusz információ, hogy Édesanyám évek óta nem látta az unokáját. Persze most könnyű a járványra hivatkozni, de a járvány előtt sem engedte el hozzá, tóbbek között Karácsonykor sem.

A kérdésem az lenne, hogy mit tudok tenni?

Illetve azt tekintve, hogy a házasságunk és a válásunk is nekem rengeteg pénzembe került (nem volt hajlandó semmibe se pótolni, ellenben folyamatosan követelőzött, velem fizettetett meg mindent), azon is gondolkodtam, hogy kártérítést is fogok tőle követelni. Azt gondolom, hogy a rengeteg kiesett, megfosztott apa-fia időt valahogy kompenzálni lehetne. De ezt most nem a kapzsiság íratja velem, hanem tudom, hogy - az exem végtelen smucigságát tekintve - csak ez az egy dolog lehet, ami jobb belátásra bírhatja.

A második kérdésem tehát az lenne, van-e esély ilyen esetben kártéritést követelnem a volt feleségemtől? Illetve ha igen, milyen mértékben?

Várom a megtisztelő és szakszerű válaszát, amit előre is nagyon köszönök!

Üdvözlettel:
Kovács Boldizsár

Kovács_Béla_Sándor # 2021.04.11. 10:12

Hű, de hosszú lett!

Javaslom, vedd ki belőle azokat a részeket, ahol az asszonyra panaszkodsz, mindjárt könnyebb lesz elolvasni.