Kétes végrendelet

Zoltán.76 # 2015.07.13. 13:44

Tisztelt fórumozók!

Egy speciális ügyben szeretném kikérni az Önök véleményét hagyatéki ügyben. Valójában fogalmam sincs, hogy merrefelé induljak el ebben az ügyben, mit lehetne tenni.
Barátnőmről van szó, neki szeretnék segíteni, s az ügyben én képviselném is Őt.
Barátnőm apukája tavaly ősszel elhunyt, s az illetékes közjegyzőnél hagyatéki tárgyalásra került sor. Ide én is elkísértem, s ekkor ért bennünket az a meglepetés, hogy készült végrendelet, melyben nem ő a kedvezményezett, hanem az apukája (nem hivatalos) élettársa. (Természetesen a köteles rész jár neki.) Apukája életében azt mondta neki, hogy melyik és melyik ingatlana lesz az övé, stb… Egyébként a végrendelet szerint minden vagyon barátnőm apukájának barátnőjét illeti. Mi azt gondoljuk, hogy a végrendeletet hamisították, azt a végrendeletet hagyó életében sohasem láthatta.
Néhány tény, amiért ezt gondoljuk.

• A végrendelet nem közjegyzőnél készült. Én úgy gondolom, hogy aki egy komoly – és legfőképpen nem vitatható – végrendeletet akar készíteni, az elmegy közjegyzőhöz. Bár azt is tudom, hogy a törvények szerint ez nem feltétel. A végrendelet nem tartalmaz ügyvédi ellenjegyzést sem.
  • A végrendelet egyik tanúja egy olyan személy, aki „szépen fogalmazva” ingatlanközvetítéssel foglalkozik, a másik tanú pedig az ő felesége. Láttam az illetőt a közjegyzőnél, először azt hittem, hogy valami jogi képviselő, mert ő ült velünk szemben, s csakis ő beszélt. Pedig a végrendelet szerint ő csak a dokumentum tanúja. Ránézésre egy rafinált, „bűnöző kinézetű” személy. De tudom, hogy ez nem bizonyíték, csak megérzés.
  • Nagy nehezen kiadták a végrendelet másolatát a közjegyzőnél, a mi tudásunk szerint látjuk, hogy az apukája aláírása nem az ő aláírása. Már több saját aláírásával is összehasonlítottuk, nem az ő aláírása, ráadásul véleményem szerint egy hamis aláírásnak is egy gyenge hamisítvány.
  • Az elhunyt személy „barátnője” is egy pénzorientált személy, véleményem szerint barátnőm apukáját kiforgatták a vagyonából. Barátnőm apukája 8 évvel ezelőtt eladott egy értékes ingatlant, a pénz meg eltűnt. Feltételezzük, hogy barátnője családja elvette tőle, esetleg kölcsönadta nekik.
  • Barátnőm apukája rákban halt meg. Mi azt sem tudtuk, hogy beteg, mert amikor barátnőm hívta telefonon az apukáját, hogy találkozzanak, a „barátnője” vette fel, s azt mondta a telefonba, hogy „apád nem ér rá, s egyébként is jól van, s hogy nem akar veled találkozni”.
  • Barátnőm apukájának volt bankszámlája a helyi takarékszövetkezetben. Hallomásokból úgy tudjuk, hogy bankkártyával vettek fel pénzt a számláról, és a tranzakciót - jogosulatlanul - nem a barátnőm apukája végezte. Talán az ATM kamerája rögzíthetett mindent.
  • Barátnőm apukája egy gyenge személy volt, értékes ingatlanjai voltak, de kihasználható, könnyen becsapható volt. Én úgy gondolom, hogy ezt használták ki többen.
  • Van még egy bizonyíték, amelyhez nem biztos, hogy legális keretek között jutottam hozzá, így ezért most erről nem is szeretnék beszélni.

Amiért ide írtam, az az, hogy a tanácsot kérjek, hogy milyen irányba induljunk el. Magánnyomozás, rendőrség, ügyvéd, bíróság? Köszönök minden javaslatot, mert az én családomban és az ismeretségemben még hasonló ügy sem volt, egyszerűen fogalmam sincs, hogy mit kellene tennünk. Ez az egész ügy Pest megyéhez kapcsolódik.

Köszönettel: Zoli

lajcsó # 2015.07.15. 10:07

"milyen irányba induljunk el. Magánnyomozás, rendőrség, ügyvéd, bíróság?"
Írásszakértő! De az ügyvédi segítségre is szükség lesz!

ObudaFan # 2015.07.15. 10:33

Amennyben írásszakértő azt mondja, vagy írásszakértő nélkül is biztosak vagytok abban, hogy a végrendelet hamis, akkor egyrészt feljelentést lehet tenni a hagyatéki eljárásban benyújtott végrendelet miatt hamis tanúzásért az ügyészségen, másrészt polgári pert lehet indítani a bíróságon a végrendeleti örökös ellen.

ObudaFan # 2017.09.20. 18:17

Kérheti.