Köszönöm lajcsó!
A hagyatékátadó végzésben ajándékozás szerepel. Ezek szerint - bár az egész örökség birtokomba került - csak a tartozás feléért vagyok köteles helytállni.
Köszönöm lajcsó!
A hagyatékátadó végzésben ajándékozás szerepel. Ezek szerint - bár az egész örökség birtokomba került - csak a tartozás feléért vagyok köteles helytállni.
Eszter-ke,
Igen, jól tudod.
„7:94. § [Hagyatéki tartozások]
(1) Hagyatéki tartozások
(2) A hagyatéki tartozásnak ezen a minőségén és fennállásán nem változtat, hogy a tartozás - az öröklés megnyílása előtt vagy azt követően - az örökös mint hitelező javára keletkezett.
7:95. § [A hagyatéki tartozások kielégítésének sorrendje]
(1) A hagyatéki tartozások sorrendje szerint előbb álló csoportba eső tartozások a kielégítés alkalmával megelőzik a hátrább álló csoportba soroltakat.
(2) Abban a csoportban, amelyben valamennyi tartozás teljes kielégítésére nincs lehetőség, kielégítésnek a követelések arányában van helye.”
Egyetemlegesen feleltek a tartozásokért, bármelyikőtöktől követelheti a hitelező a teljes összeget, de csak annyit, ami maradt, a 440.000.- Ft-ot.
Valószínűleg azért hívtak bírósági meghallgatásra, mert a törvény csak a szükséges költségek felszámítását
teszi lehetővé, amiből következik, hogy mérlegelési jogot ad a bíróságnak arra, hogy vita esetében korlátozza
az ilyen költségként bejelentett összegeket. Ha a helyben szokásos mértékű temetési költségek voltak, akkor azt el fogják fogadni.
„a tartozás feléért vagyok köteles helytállni.”
A másik feléért meg az, aki neked ajándékozott. Elnéznéd?
drbjozsef
Köszönöm szépen a gyors választ!
Tisztelt KBS!
Azon kívül, hogy szándékomban sem állt volna elnézni, el sem nézhetem mivel az édesapám is halott már öt éve.
Szerettem volna tisztába lenni a válasszal egy húgomhoz köthető követeléssel kapcsolatban.
Köszönöm válaszod.
Tisztelt forumozok,
Nagynéni meghalt 300km re levő faluban.A halála után a fiokban megtaláltunk 3db OTP faktoring levelet tartozása összesen 830e ft.Valamint provident tartozása 40e ft.A néninek 1/4 tulajdonrésze volt az ingatlanban és haszonélvezete.Két örökös van a testvére s én.A ház 3/4részben az enyém. A ház a hagyatéki leltárban 3 Millio.A temetésről van számla 290e ft.Amit én fizettem ki.A testvére vissza szeretné utasitani az örökséget. Ezt én nem tehetem meg mert a házra van vevő minél hamarabb el szeretnénk adni mert a közbiztonsag rossz arrafelé. A kérdésem az lenne hogy a faktoring és a provident mennyit követelhet rajtam?Jol gondolom h 750e -290e=460ezer ft? A hagyatéki tárgyalás Aug végén lesz.Ha utána eladom az ingatlant akkor továbbiakban milyen mértékig vagyok felelős a tartozásèrt saját vagyonnal?A fèlelmem az h az otp faktoring nem hagyja lezárni az ügyet,huzza az időt s közben felszámolja a kamat késedelmi kamatját is!Van vkinek tapasztalata h ilyenkor a faktoring mennyire együttműködő?
Daisy,
Ha egyedüli örökös leszel, akkor egyedül felelsz a hagyaték tartozásaiért, a hagyatéki vagyon erejéig, elsősorban a hagyaték tárgyaival.
Az, hogy mit találtál a fiókban nem számít, mert lehet más tartozás is, lehet, hogy azok datálása óta eltelt időben növekedett, bármi, ez majd vagy a hagyatéki tárgyaláson derül ki, vagy akkor, ha utánamész, és megkérdezed a hitelezőket.
A faktor cégekkel elvileg lehet egyezkedni, egy összegű befizetésnél akár el is engedhetnek tartozást. Bár ha azt látják, hogy a hagyatékban van elég vagyon, akkor nemigen fognak engedni.
A temetési költség első helyen szerepel a hagyatéki terhek között, úgyhogy igen, az levonható először a vagyonból, és csak a többi számít.
A 3 millió forint az az 1/4 rész értéke, nem az egész ingatlané?
Ha igen, akkor lehet érdemes kifizetni a hitelezőket (cc 1 millió), és akkor tehermentesen eladható a ház.
A saját vagyonoddal nem felelsz a tartozásokért (csak ha elidenetítesz hagyatéki tárgyat), de mi van, ha utólag előkerül hitelező? Nem lehetetlen, ha a nagynéni ilyen kölcsön halmozó volt...
Keresd meg a faktorcéget, cégeket, és próbálj egyezkedni velük. Legalább megtudd, mennyi a tartozás pillanatnyilag.
Köszönöm a válaszát.A ház értéke a leltárban 3Millioban lett meghatározva.Az 1/4rész értéke 750e ft. Igy a hagyaték értéke minuszos. Visszautasitanám de akkor 3/4részt nem vesz senki meg tőlem.Mivel nekünk nem áll modunkban folyton odautazni meg már sajnos fel is törték a zárat igy jobb eladni.
A faktoring nem ad telefonon informáciot a hagyatéki végzésig.Hogyan tudnám vhogyan megtudni a pontos követelésüket?Ha elfogy a hagyaték a hitelekre akkor később a ház eladása után már nem követelhet rajtam semmit a faktoring?
Daisy1
Egyenlőre nem foglalkozz az OTP-vel. Add el az ingatlant azt a 750.000. forintot meg tedd el vagy ha a hagyatéki eljárásban már bejelenti a követelését akkor az örökölt részed ajánld fel a hitelezőknek a követelésük kielégítésére.
Én nem kapkodnék.
A Provident általában halál eset miatt/után nem szokott követelni. Az OTP-nek meg lesz időd utána nézni. Ki tudja nem-e valami elévült követelést próbálnak behajtani!
Saját tapasztalat a hitelezők több mint fele kilenc év után sem jelentkezett.
Lehet, hogy nem lenne célszerutlen előzetesben az megkeresni a faktor céget és felajánlani a kozos értékesítést.
A vevő szivesebben veszi meg tőlem mint az ingatlanostol.Igy nincs közvetitői dij.A helyi ingatlanàrak nyomottak.
...és ha nem találtad volna meg azokat a papírokat?!
Akkor simán eladnád, aggódás nélkül.
Ha senki nem jelentkezik be követeléssel a hagyatékin.
Aztán esetleg utólag szívnál...
Hát add el most is, ha senki nem követelőzik a hagyatékin.
De mivel van sejtésed... tedd félre pénzt.
Aztán aki aki akar majd bejelentkezik a követelésével.
És ha jogos, akkor kap a pénzből, amíg tart.
A későn jövők meg már nem és kész, ennyi.
Ha eltelik 5 év a haláltól (elévülés),
akkor meg tiéd a pénz, ha marad belőle.
Köszönöm a válaszokat.A hagyatéki eljárás amennyiben alapos akkor szerintem kiderülnek a hitelek. Tuti h 0 val szállok ki belőle s reménykedhetem h a faktoring békén hagy a jövőben.
Daisy1 !
A vevőnek mindegy ,hogy tőled vagy az ingatlanostól veszi.
A közvetítői díj téged terhel.
Mert nem tudsz jól eladni, mert nincs hirdetési ismereted/rutinod és mert nincs időd a számtalan bemutatásra megbízol egy ingatlanost, aki arat.
A mai mobilos világban meglehetősen anyátlanok az eladók.
Szeretném megkérdezni, hogy amennyiben mindkét szülőmnek tartozása van (anyámnak a NAV felé, apámnak devizahitel tartozása) és meghalnak, akkor én öröklöm-e a tartozásukat? Apámnak tudtommal elvette a lakását a bank, anyának meg sem ingósága, sem ingatlana nincsen, csak több milliós tartozása, tehát pozitív örökség nincsen.
Ha örökölném a tartozást, milyen lépéssel lehet megelőzni?
Köszönöm.
hagyatéki eljárásban vissza kell utasítani az örökséget
Üdv!
Édesanyámnak x százezer forintos hitele van, már mínuszban a bankszámlája. A húgom ezt az összeget teljes egészében be akarja fizetni - ezzel segítve anyánkat.
Kérdésem, hogy ezt az összeget, illetve ennek a felét, édesanyánk halála után visszakövetelheti-e a húgom tőlem? Vagy amíg még azt éltében fizeti ki neki, az más?
A testvéred gyakorlatilag kölcsönt akár adni az adósnak. A kölcsön pedig - ugyebár - visszajár. Ha életében fizeti vissza az adós, akkor az lesz, ha pedig nem, akkor hagyatéki igényt fog rá a testvéred benyújtani. Mi ezzel a problémád?
Vagy nem kölcsönt... hanem AJÁNDÉKOT ad.
Ami ugye más eset.
Ha csak annyi esze van. Bár, ilyen közeli hozzátartozók között semmi nem meglepő.
Én inkább a kérdező szándékára volnék kíváncsi, hogy mi a baja ezzel.
ladyd,
azt azért érted, hogy ha a testvéred nem fizeti ki a tartozást, akkor azt örökölni fogjátok, tehát a felét vagy neked kell kifizetni, vagy levonják a hagyatékból (vagy ha minuszos a hagyatek, akkor visszautasitod, és akkor megúszod).
Vagyis erkölcsileg nem is kérdés, hogy a felét visszakérhesse a testvéred. Ha olyan buta, hogy ajándékként adja, jófejségből, akkor lehet nem is követeli vissza. Ha van egy csepp esze, írat valamit a mamával, és akkor majd visszakövetelheti.
Tisztelt Fórumozók!
Számomra részleteiben érthetetlen helyzetbe kerültem. A lényeg, hogy édesapám gyógyíthatatlan beteg volt, nehezen mozgott, ezért felkerestük az Erste bankot, hogy meghatalmazást írjunk, hogy bizonyos ügyeket intézhessek helyette. Egyedüli opcióként a társtulajdonosi nyilatkozatot tudták nyújtani, amit azóta sem értek. Vagyis értek, de szeretném hinni, hogy nincsenek kiélezve ezekre a helyzetekre. Kényszerhelyzetben voltunk, kizárólag ezt tudták nyújtani az ügyintéző szerint, hát aláírtuk 2012-ben.2 évvel később édesapám elhunyt, innen kezdődött a kálváriám. Volt egy 220 ezres folyószámlahitele. Mindenhol falakba ütköztem, zárolni nem lehetett a számlát, merthogy társtulajdonos vagyok, és érkezhet jövedelmem rá. Soha egy Forint sem érkezett a számlára édesapám nyugdíján kívül. A hitel így kamatozott folyamatosan, lenyeltem, nem tehettem mást. 2015-ben BAR listára tettek, jóval a jogerős hagyatéki végzés megszületése előtt. Ezt úgy kerülhettem volna el, mint utólag kiderült, ha folyamatosan törlesztem a hitelt. Csakhogy a pénztári befizetést nem fogadta el erre a célra az Erste, ezt csakis úgy tehettem volna, ha a jövedelmem oda utaltatom. Ilyen jövedelemmel nem rendelkeztem, egyéni vállalkozó voltam, nem kaptam munkabért. Megállapodást a bank csak a jogerős hagyatéki végzés után volt hajlandó kötni, és minden kamattal együtt vissza is fizettem mindent. Ja, és miután bemutattam a jogerős hagyatéki végzést, levélben közölték, hogy azonnal tegyem meg a szükséges lépéseket a bankszla megszüntetésére.
Tehát én nem tudtam zároltatni 2014-ben, de a végzés után már ők köteleztek erre, miközben ráadásul BAR listás lettem. Pénztári befizetést nem fogadtak el, miközben munkabérem nem volt. Megállapodást nem voltak hajlandók kötni a végzés bemutatása előtt. Miután vissza fizettem mindent, 2 hónappal később kerültem passziv státuszba. Veszélybe került emiatt a megélhetésem.
Gyakorlatilag semmilyen információt nem adtak meg, kezdve onnan, hogy milyen veszélyekkel jár rám nézve a társtulajdonosság.
Panasszal éltem, a válasz annyi volt, hogy mivel nem fizettem, így jártam, forduljak bírósághoz. Jól van ez így?
Nincs, de felnőtt ember vagy és az is voltál 2012-ben, amikor aláírtál valamit, amit tulajdonképpen nem is akartál. Van jogi jellegű kérdésed?
Mint írtam, ez volt az egyetlen opció, amit lehetőségként kínáltak annak ellenére, hogy célzottan meghatalmazásért mentünk. Gyakorlatilag kijelentette, hogy nem létezik náluk meghatalmazás, csak ez, és megnyugtatott, hogy ez rám nézve semmilyen hátránnyal vagy kötelezettséggel nem jár. Ezek után irtam alá.
Kapaszkodókat keresek, mert egy peres eljárás nekem már késő lenne és elveszteném a munkám.
Ahelyett, hogy elkérted volna
az intrenetbankos azonosítókat a fatertól...
Azt meg ne mond, hogy nem tudtad volna utalni a pénzt a saját számládról.
(hamár a pénztárt kizárta hitel feltételek)
-
" egyéni vállalkozó voltam, nem kaptam munkabért. "
De vállalkozói kivéted volt, azt utalhattadd volna...
Vagy bármely más bankszámláról is utalhattál volna.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |