Tisztelt Szakértők!
Az alábbi ügyben szeretnék véleményt kérni. Előre is köszönöm.
Közös kiskorú gyermekünket a bíróság tavaly decemberi ítéletben (amely azóta természetesen már jogerőssé vált) az édesapa mellett helyezte el. A végzés rendelkezik a tavaszi-nyári-őszi-téli szünetekre vonatkozóan a láthatási jogomról. Közös kiskorú gyermekünk még óvodás. Az édesapa a végzéssel felkereste a helyi gyámhivatalt, ahol azt az információt kapta, hogy a szünet az óvodában nem szünet, így nem köteles egyik szünetben sem odaadni nekem kiskorú gyermekünket láthatásra, hiába rendelkezik róla a végzés. Ennek megfelelően nem is történt meg a láthatás a tavaszi-nyári-őszi szünetekben. Időközben természetesen próbáltam az édesapával megegyezni, ám teljességgel lehetetlen volt mindennemű próbálkozásom. Jártam panasznapon, ügyvédnél, mindenhol a gyámügyet vették elő, hogy a végzés végrehajtásában a gyámügy illetékes eljárni. Ám a gyámügyhöz hiába fordultam, elutasítóak voltak, mert a végzés az "elírás" miatt nem végrehajtható. Így telt el az elmúlt pár hónap, míg november 20-án kérelmet nyújtottam be a bíróságra, hogy a kapcsolattartást szabályozásában legyenek segítségemre és fogalmazzák át úgy a végzést, hogy élhessek a tavaly már megadott jogaimmal, amivel eddig az "elírás" miatt nem élhettem. A tárgyalás lezajlott, a bíró megadta a szünetekbeni láthatási jogomat az eredeti ítélet szerint, csak átfogalmazta úgy, hogy az édesapának is megfeleljen, illetve az óvodai rendezvények tekintetében is részvételi jogot kaptam. Ez ugyan csak részleges (minden páros évben illet meg a jog), de én ennek is örültem, mert az apa ebben az évben minden óvodai rendezvényről kitiltott. A nyári szünetben is élhetek már az eredeti végzés szerinti láthatási jogommal, de az apa elmondta a bíróságon, hogy nem járul hozzá mégsem, hiába fogalmazza át a bíróság, mert a gyámügy elmondása szerint gyermekünk még annyira kicsi (5 éves múlt), hogy a sok nyári láthatás (2 hetes váltásokban lesz nálam illetve az édesapánál) összezavarja. A bíró ennek ellenére megadta a láthatási jogot nekem a nyári szünetre az eredeti végzés szerint. A tárgyalás végén a bíró elmondta az apának, hogy szülői felügyeleti jogát visszaélésszerűen gyakorolja, a láthatást akadályoztatta, és ezáltal a kiskorú veszélyeztetése is felmerült. Az apa rettentő feldúlt volt a tárgyalás végén, mikor a teremből kimentünk, durván odavágta, hogy "a fellebbezési tárgyaláson találkozunk." Nem mertem válaszolni semmit, mai napig rettegek az exférjemtől. Kérdésem csak annyi lenne, hogy vajon mire számíthatok? El tudja venni tőlem a gyerekemet végleg?
Köszönöm a véleményt, hozzászólást!