Osztályos egyezség


drbjozsef # 2020.03.28. 18:32

Szöcsök,

A Ptk. egészen pontosan így fogalmaz :

7:93.§ Az örökösök a hagyatékot - kizárólag a hagyaték tárgyaira vonatkozóan - a hagyatéki eljárásban kötött egyezséggel feloszthatják egymás között. Osztályos egyezség esetén a hagyatékot öröklés jogcímén az egyezség szerint kell átadni."

A "hagyatéki eljárásban" nem azt jelenti, hogy konkrétan a hagyatéki tárgyaláson. Nyilván az örökhagyó halála után köthető.

Érdemes lenne meghatalmazást adni, teljes bizonyító erejű magánokiratban (két tanús). Akár ebben az okiratban lehet nyilatkozni az egyezségről is. Érdemes utánaolvasni, hogy alakilag is érvényes legyen, minden szükséges adatot tartalmazzon. Fontos, hogy hagyatéki ügyben nem hatalmazható meg akárki, de örököstárs lehet, ha nem ellenérdekű fél.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.28. 16:25

vagy ezt korábban is meg tudják kötni egymás között az örökösök.
Attól függ, mennyivel korábban.

Tulajdonképpen azt akarod kérdezni, hogy az örökösök úőgy oszthatják-e el egymás között a hagyatékot, ahogy akarják? Naná!

Mi az igazi kérdésed?

Szöcsök # 2020.03.28. 16:19

Üdvözletem!

Érdeklődni szeretnék, hogy az osztályos egyezséget csak a hagyatéki eljárás alkalmával a közjegyző előtt lehet megkötni, vagy ezt korábban is meg tudják kötni egymás között az örökösök.
Mi van abban az esetben, ha csak egy vagyontárgyról szeretnének a többiek az egyik örökös részére "átadni", de ő nem tud jelen lenni. Ettől még megköthető az osztályos egyezség (ha igen, mi kell hozzá?)
Van esetleg valamilyen kérvény/kérelem amit ilyenkor alkalmazni lehet?
Köszönöm a segítséget.

drbjozsef # 2019.09.16. 12:24

A "tulajdonosi jog" itt ez esetben a használatot jelenti, vagyis ha be akarnátok költözni, vagy költöztetni mást, és azt megakadályozza.
Az értékesítést önmagában nem akadályozza jogilag az ő birtokba kerülése (legfeljebb jócskán megnehezíti).

drbjozsef # 2019.09.16. 12:23

velence,

1. MOST nem teheti meg jogszerűen. Felszólíthatjátok a kiköltözésre, utána lakáskiürítési pert indíthattok ellene. Nyilván a tulajdonostársak eladhatják a részeiket.

Ha később tulajdonostárs lesz, akkor már megteheti, de nem akadályozhatja meg a tulajdonostársakat a jogszerű használatban elvileg. Ekkor ha gyakorolni akarnátok tulajdonosi jogaitokat, és ebben megakadályoz, akkor lakáshasználati díjat követelhettek tőle. Ha értékesíteni akarjátok, akkor a saját tulajdonrészeteket eladhatjátok, engedélye nem kell hozzá, csak elővételi joga lesz. Ha így nem jó, akkor kérhetitek a bíróságtól a közös tulajdon megszüntetését perben.

2. Leszármazó nélkül az örökös a házastárs és a másik szülő, ha van. Ha nincs, egyedüli örökös. Közös vagyont örököl, de az ingatlan ági vagyonnak számít, azt a szülője, vagy annak helyén a szülő leszármazói (szülővel közös testvér) örökli, de a házastárs holtig tartó haszonélvezetet fog ár kapni.

velence # 2019.09.16. 11:37

Kedves Fórumozók!
Megpróbálom érthetően leírni nem egyszerű kérdésem.. Adott egy lakás / tulajdonosok voltak szülők/ + 3 gyerek, 1 közös, 1 anyától,1 apától. Egyik szülő meghalt, lett két örökös. 3. gyerek - aki most nem örökölt - beköltözött családjával ebbe a lakásba.(és nem is szándékozik kiköltözni.. - ő lesz majd 1/4 részben örökös)
1, Törvényesen megtehető-e, hogy amennyiben megörökli ezt a 1/4 részt, nem hajlandó kiköltözni? (annak ellenére sem, hogy szemben vele egy 1/2-es és 1/4-es tul. résszel rendelkező fél van, aki szeretné értékesíteni ezt a lakást?)
2, Amennyiben ezzel a testvérrel történne valami (sajnos beteges és kihasználja a társa)a házastárs törvényesen örököl-e/örökölhet-e utána? (hiszen ez nem közös vagyon)Vagy ki örököl utána, ha nincs leszármazott?
Köszönöm segítségüket!

drbjozsef # 2019.09.16. 11:10

Csak laikust - az nem számít

wers # 2019.09.16. 09:52

mintha már lett volna a kérdés, és kaptál is választ

Smudo # 2019.09.16. 09:13

Tisztelt Fórumozók!

Kérdésem az osztályos egyezségre vonatkozik. Lehetőség van osztályos egyezséget kötni a hagyatéki eljárás során, ha az örökség egy ingatlant érint?

Pontosabban: adott egy ingatlan, melynek tulajdonosa 1/2-1/2 arányban 2 testvér. Az egyik testvér elhalálozott, törvényes örökösei a testvére, valamint az édesanyjuk (1/2-1/2) arányban. A testvér és az édesanya megegyezhetnek (osztályos egyezség keretében), hogy az édesanya nagyobb részt örököl az ingatlanból, vagy erre nincs lehetőség, mert osztályos egyezség csak több vagyontárgy esetén lehetséges (közjegyző tájékoztatása szerint).

Válaszukat előre is köszönöm!

tüskevári # 2019.05.01. 09:48

köszönöm

ObudaFan # 2019.05.01. 08:46

tüskevári

Itt olvashatsz a fedezetelvonó ügyletekről:

https://biroigyakorlat.blog.hu/…kapcsolatban

tüskevári # 2019.05.01. 08:06

Tisztelt Kovács Béla Sándor?
Köszönöm a válaszát. a "fedezetelvonó jelleg" mit jelent? A tartozásommal a gyerekre átszállt örökséget is megterhelik?
tüskevári

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.01. 07:02

(Bár a dolog így is, úgy is fedezetelvonó jellegű.)

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.01. 07:01

Ha visszautasítod a hagyatékot, a gyerekeid örökölnek a helyeden.

tüskevári # 2019.04.30. 20:16

Tisztelt Hozzáértők!
másik cim alatt már felte5em kérdésem de nem kaptam válasz.ezért modt ide irok. előre is hálásan megködzönöm a választ.
Tisztelt Fórumozók!

Gyors segítségre lenne szükségem mert mást mond a közjegyző és mást az ügyvéd.
Testvéremmel azonos arányban örököltünk egy ingatlant tehermentesen. Én - banki tartozásom miatt - szeretném ha rögtön az első hagyatéki tárgyaláson a kiskorú gyermekem javára átengedni az örökségem. Egyezség keretében vagyaáfhogy is nevezi a jog.
A közjegyző szerint nem lehet, csak ha én elődzör megöröklöm jogerősen, utána elajándékozhatom, az ügyvéd szerint igen.
Mi a valóság?
előre is köszönöm
üdv.
Tüskevári

ObudaFan # 2019.01.21. 13:26

Nem igazán marad más, mint a visszautasítás, de a kiskorú nevében valóban csak akkor járható ez, ha negatív az örökség.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.20. 12:44

Osztályos egyezséggel pont a tartozástól nem szabadulsz.

rolker99 # 2019.01.20. 12:14

Tisztelt Fórumozók!
Édesapám meghalt.
Utána örököltem édesanyámmal és a testvéremmel egy ingatlan felének az 1/3 részét, plusz van egy autó, de a családba csak nekem van jogosítványom.
Ehhez tartozik egy ingatlan adósság. Az ingatlan értéke kb. 10 millió Ft, az adósság pedig kb. 6,5 millió Ft.
Anyagi helyzetemre tekintettel le szeretnék mondani az örökségemről. Mivel van egy kiskorú fiam, utánam ő következik a sorban. Ennek következtében a gyámhivatal az ingósságokat is fel fogja mérni, hogy megállapítsák az örökség előjelét. Ha negatív, akkor a kiskorúról is leveszik az örökséget.
Édesanyám szeretné viszont, ha az örökségről osztályos egyezséggel lemondanék az ő javára.
Én úgy tudom, hogy ezt még az örökhagyó életében tehetném meg.
Édesanyámat a jegyző úgy tájékoztatta, hogy osztályos egyezséggel lemondhatok az örökségemről részben vagy egészben.
Illetve, ha a gyermekem örököl akkor a rá eső adósság részt nekem, mint szülőnek kell fizetni a hagyatéki tárgylás után. Bár én úgy tudom, hogy a gyermekem öröksége után nem tartozok vagyoni felelősséggel.
Az a kérdésem, hogy hogyan mondhatnék le az örökségről teljesen?
Köszönöm.

Anya2018 # 2018.05.22. 14:22

Kedves Kovács Béla Sándor!
Köszönöm a segítséget.
Szép napot!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.21. 11:27

Itv. 10. § (3) „Ha az örökösök a megnyílt örökségre nézve maguk között osztályos egyezséget kötnek, mindegyik csak a neki jutott örökrész értéke után járó öröklési illetéket köteles megfizetni. ” Egyenesági rokon utáni öröklés illetéke nulla, tökmindegy hát, hogy mennyi az alapja.

Ha esetleg a második fordulatra gondolsz (miszerint: „az az örökös azonban, aki az osztály alapján a hagyatékból a törvény vagy végrendelet szerint ráesőnél nagyobb értékű örökrészt ellenszolgáltatás fejében kapott, az örökrészen felül átvett rész értéke után visszterhes vagyonátruházási, [...] illetéket köteles fizetni”), akkor felhívnám a figyelmedet a szövegnek az "ellenszolgáltatás fejében" kitételére.

Anya2018 # 2018.05.21. 07:47

Kedves Kovács Béla Sándor! Az édesanyánktól örökölünk ketten 50-50 %-ban. De az osztályos egyezségben értékekről állapodunk meg, úgy gondolom. Ha az egyszerűség kedvéért szerintünk 25 Mft az ingatlan, 1 Mft az ingóság, úgy osztjuk el, hogy egyik örökös kap 13 Mft értéket az ingatlanból és a másik 12 Mft-t az ingatlanból és az ingóságot... marad a fele fele arány. De ha ettől eltérünk a különbözetre, aki többet kap, illetéket kell fizessen, 4 %-ot. Ezt kalkulálnám előre, ha tudnám, hogy az eljáráskor mi a folyamat és a közjegyző elfogad/hatja-e az általunk megállapodott értékéket. (hogy ne ott kelljen kitalálni, előre gondolkodni szeretnék)… talán így most már érthető... Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.20. 19:49

Nem értem. Hát kitől örököltök? (Azt már az előbb is mondtam, hogy a közjegyző nem kérdezi tőletek, hogy egyes hagyatéki vagyontárgyaknak mennyi az értéke. Nem is érdekli e téren a véleményetek.)

Anya2018 # 2018.05.20. 18:56

Kedves Kovács Béla Sándor! Ez volt a kérdés, hogy ha oda megyünk a közjegyzőhöz ezzel, hogy szerintünk 25 Mft az ingatlam, és 500 eft az ingóság, és megállapodtunk, hogy ebből kié mennyi, azt el kell-e fogadja a közjegyző? Az 50 % feletti örökség után fizetendő illetéken próbálnánk faragni előre, ahogy változtatjuk az arányokat, csak nem tudom mi történik a hagyatéki eljárásban, és hogy mit fogad(hat) el a közjegyző... Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.20. 17:41

A hagyatéki leltáron nincs mit megbeszélnetek, az adott.

Tulajdonképpen mi a kérdés?

Anya2018 # 2018.05.20. 17:31

Kedves Fórumozók! Van Valakinek tapasztalata azzal kapcsolatosan, hogy ha osztályos egyezséggel szeretnénk öcsémmel ketten megállapodva örökölni, akkor a hagyatéki eljárásban a közjegyző valóban el kell fogadja az értékeket, amiben mi megállapodtunk?
Kvázi megbeszélnénk előre a hagyatéki "leltárat" értékkel - Pl az ingatlanon (aminek értéke kb.piaci) kívül az ingóságok egy összegben pl 500 eft értékkel elfogadható lehet?
Köszönöm a segítséget