Gyermek személyi igazovány akadályozása

capisca # 2016.06.14. 13:52

Wers

Kell mindkét szülő hozzájárulása.

414/2015. Kormányrendelet

20. § Cselekvőképtelen kiskorú kérelmező esetében a 18. §-ban meghatározottakon túl, ha személyesen csak az egyik szülő jelenik meg, a kérelemhez csatolni kell a másik szülőnek (törvényes képviselőnek) a közjegyző, a fővárosi és megyei kormányhivatal gyermekvédelmi és gyámügyi feladatkörében eljáró járási (fővárosi kerületi) hivatala, a bv. szerv vezetője, a konzuli tisztviselő, a központi szerv vagy a járási hivatal előtt tett, vagy a szülő által kiállított, teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt, a személyazonosító igazolvány kiadásához hozzájáruló nyilatkozatát vagy a szülői felügyelet megszűnését, szünetelését igazoló jogerős határozatot is. Cselekvőképtelen kiskorú kérelmező esetén az eljáró törvényes képviselő személyazonosságát ellenőrizni kell.

wers # 2016.06.14. 13:29

Az útlevél más kérdés, oda kell.

wers # 2016.06.14. 13:27

Elutasított az okmányiroda? Furcsálnám. Személyi igazolványhoz szerintem nem kell együttesen mindkét szülő hozzájárulása.

ObudaFan # 2016.06.14. 12:04

Erről van egy ideiglenes intézkedés, vagy micsoda?

iboly4 # 2016.06.13. 19:20

Kedves ObudaFan,

kértem. Annyi van leírva, hogy én vagyok a gondozó szülő, apa a különélő, láthatás, tartásdíj szabályozva, de a felügyelet közös.
Ilyene esetben hova lehet fordulni?
Elvileg a gyámhatóság dönt a vitás ügyekben (pl iskola, külföldre költözés), de ilyenről én még nem olvastam, hallottam sehol, hogy nem hajlandó se eljönni, se nyilatkozni a másik szülő. Ezért kérdeztem, mit javasolnátok.

A "vicc" az, hogy ugyanez az ideiglenes végzés tavaly decemberben, ugyanebben az okmányirodában elég volt ahhoz, hogy átjelentsem a gyerekeket, amikor elköltöztünk.

ObudaFan # 2016.06.13. 16:20

Meg lehet próbálni a birosagtol a szülői felügyelet koreben ideiglenes intézkedést kérni.

iboly4 # 2016.06.13. 07:38

Sziasztok, abban szeretnék segítséget kérni, hogy mi a teendő, ha a másik szülő nem hajlandó aláírnia gyerek személyiigazolványához a hozzájáruló nyilatkozatot? Az igazolvány május közepén lejárt. Kértem e-mailben, elküldtem a nyilatkozatot neki (azt válaszolta, nem óhajtja a tanukat kellemetlen helyzetbe hozni, hogy ezt aláíratja velük??? ) , eddig 14 időpontot ajánlottam, amikor a helyszínen együtt elintézhettük volna. Válaszra sem méltatott.

Közben volt egy tárgyalás, ahol a bírónő annyit mondott, tessék elmenni együtt és megcsináltatni.

Még közös a felügyelet - 3,5 éve tart a gyerekelhelyezés, csak közben idén május közepén lejárt a legkisebb személyije- elvileg most 22-én lesz ítélet, de hogy az mikor lesz jogerős, mikor kapom kézhez... És apuka azt ígérte a gyerekeknek, elviszi őket tengerpartra, ha én beleegyezem. Beleegyeztem persze, a végzés szerinti láthatás helyett abba, amit ő kért, de iratok nélkül nem fogja tudni elvinni a gyereket (erre is felhívtam a figyelmét) .
Gyakorlailag leírta, ő német útlevéllel óhajtja elvinni a gyerekeket - mert úgy nincs vízumköltség- de a gyámhivatal, ügyvéd és mindenki azt tanácsolja, ebbe én ne menjek bele.(mármint a német útlevél készítetésébe) Gyerekek kettős állampolgárok, ha "elfelejti" visszahozni őket, nehéz lesz így is "visszaszerezni" őket. Sajnos volt erre utalás, fenyegetés a részéről, nem véletlen az óvatosság.