derill: köszi nagyon, megyek is faxolni a rendőrségre és a gyámügyre... a családgondozónak ki a felettese? a jegyző? jah igen, a másik e-mailre is válaszolj már, ha lesz időd... a mai Népszabadságot megvettem, szerintem egyértelműen kitalálható melyik cikkről van szó, javaslom, olvassa el mindenki... csak egy kérdés: Te írtad? :-)))
gyerekelhelyezés
Az anya rosszul gondolta. Kizárólag akkor tarthat kapcsolatot a gyerekkel, amikor a bírói határozat megengedi, és csak olyan módon, amilyen módon megengedi, tehát egyáltalán nem viheti a saját háztartásába sem tőled, sem mástól. A gyámhivatal helyében én egyébként jelezném az esetet a rendőrségnek azzal, hogy vizsgálja, történt-e büncselekmény, ugyanis a családi állás megváltoztatása akár meg is állhat. Egyébként viszont kérd még a biróságtól is most már az ideiglenes intézkedést azzal, hogy az anya önkényesen a bírói döntést semmibe véve magához vette a gyermeket, és várhatóan ez bármikor előfordulhat ujra. Törvénykezési szünet van ugyan, de ilyen esetben intézkednek.
Természetesen nem vihette volna el az anya a gyereket, a rendőr intézkedésének elmulasztása szabályellenes volt, és kötelesek intézkedni.
Arra figyelj, hogy volt már olyan rendőrség, aki közölte, hogy kérjen a jogosult birói végrehajtást. Csakhogy mivel a Csjt. kimondja, hogy a gyámhivatal, illetve a szülő követelheti a gyerek kiadását attól, aki jogtalanul tartja magánál, ezért a Te kérelmedre, illetve a gyámhivatal kérelmére is kötelesek intézkedni, a gyámhivatal pedig az Áe végrehajtási szabályait kell, hogy alkalmazza és nem a birósági végrehajtás szabályait. Nem mindegy, mert a birósági végrehajtás hosszadalmas, költséges, az Áe. szabályai alapján meg egyszerüen karhatalmi végrehajtást kérhet a gyámhivatal és a rendőrség segitségét Te is kérheted ilyen esetben.
A szép az egészben az, hogy ha neked nem lenne elviteli jogod, de elhoznád a gyereket, a rendőrség tuti azonnal intézkedne. Ez az eljárás tehát ezidáig totál diszkriminativ, mert ha egy nő elsirja magát, azonnal intézkedik a rendőrség, ha egy pasi kéri az intézkedést, semmi sem történik.
Ne felejts el eljárást inditani a családgondozó ellen is, ugyanis az anya jogkövetésre birása lett volna a feladata, tehát nem tehetett volna olyan kijelentést, hogy ne feszegesd a kapcsolattartást. A vezetőjének irj levelet, hogy haladéktalanul intézkedjen.
Az örökbefogadás felbontása meg szerintem tuti nem fog menni, mivel a gyermek nevelésére alkalmas vagy, nem véletlenül az anya elviteli jogát korlátozta és nem a tiedet. Ezen felül nem áll a gyerek érdekében az, hogy az anya ötpercenként, épp az aktuális pasijával fogadtassa örökbe a gyereket, majd amikor a pasit megunta, felbontassa az örökbefogadást, és jön a következő aktuális pasi. Az örökbefogadási eljárás nem játék, a gyerek apját nem lehet ötpercenként váltogatni attól függően, hogy anyukának épp kivel van kedve szexelni.
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Még egy kérdés,amit ugyan már feltettem, de mivel az ex és a rendőrség ezt kifogásolta, ezért kérdezném meg még egyszer. A bíróság jegyzőkönyvbe foglalt végzésében elutasította a fiam az alperesi jogi képviselő által az alperesi anyánál ideiglenes intézkedéssel történő elhelyezése iránti kérelmét, szeptemberben. Most áprilisban meghatározta szintén jegyzőkönyvbe foglalt végzéssel, ideiglenes intézkedésként az anya és fia kapcsolattartását: "a bíróság ideiglenes intézkedésként a különélő alperesi édesanya és a gyermek közötti kapcsolattartást az alábbiak szerint szabályozza:...... a kapcsolattartás helye a felperesi édesapa mint gondozó szülő lakhelye....... az alperesi édesanyát az önálló, külön elvitel joga nem illeti meg.... a végzést a bíróság előzetesen végrehajthatónak nyilvánítja."
Az ottlétünkkor arra hivatkoztak, hogy ez csak arra vonatkozik, hogy ezen időpontban nem viheti el a gyereket az anya és csak tőlem nem viheti el. De mivel a kérdéses időpontban a gyerek a nagyszüleinél volt, és nem velem, az anya úgy gondolta, következmény nélkül elviheti.
És akkor most jön a kérdés. A szituáció ismeretében szerinted a gyerek elvihető volt így, ahogy történt, vagy nem? És ha a rendőr nem intézkedett (mint ahogy a neked küldött e-mailben mellékelt beadványomban fogalmaztam), akkor kérhetem-e a rendőrséget, hogy most intézkedjenek?
a HírTv melyik műsorát kell nézni, mert a reggeli órákban többféle van (háttér, nézőtér,...)
derill: írtam mailt, nézd már meg, és egészítsd ki, ha kimaradt valami...
Ja: mindent irásban és tértivevénnyel adj fel, és hivatkozhatsz a fórumra is, meg a Családi Jog cimű kiadvány 2005. juniusi példányát is szerezd be, és ott az utolsó cikkre. A HVG-ORAC-tól tudod megrendelni. Kedden reggel pedig nézd a Hir-TV-t ha tudod, ott is lesz riport hasonló ügyről.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Akkor irásban homályositsd fel a rendőrséget, hogy a jegyzőkönyvi végzés is bírósági határozat. Ez ugyanis azt jelenti, hogy felveszik a jegyzőkönyvet, majd utána hoznak egy döntést, amit végzés formájában hoznak meg, és határozatnak hivják.
Irj nekik, hogy azonnal intézkedjenek és hajtsák végre a bírói határozatot.
A családsegitő ellen is bejelentést tehetsz, ugyanis ő köteles lett volna az anyát jogkövetésre birni. Ezen felül kérd az elmaradt kapcsolattartás miatt a végrehajtást, és kérd a költségtéritést (saját és a tanuk költségei).
Ha mindezt beadod, egyet tehet a rendőrség, azonnal intézkedik, továbbá kérd az intézkedő rendőr felelősségre vonását is, mivel a bírói döntésben foglaltakat nem hajtotta végre.
Azt irtad, hogy van tanud. Tehát a tanu tudja bizonyitani, hogy mi hangzott el. Remélem készitettél felvételt az egészről. Ez esetben ugyanis kétséget kizáróan tudod bizonyitani, hogy pontosan mi hangzott el.
Azzal ne törődj, hogy az élettárs feljelent zaklatásért, ugyanis a kapcsolattartási jog gyakorlása nem zaklatás. Büncselekmény hiányában el fogják utasitani a feljelentést.
Irj egy levelet a gyámhivatalnak, amiben leirod, hogy tudomásodra jutott, hogy az örökbefogadás felbontását kezdeményezte az anya. Te ehhez nem járulsz hozzá, kéred a kérelme elutasitását, mivel az örökbefogadás felbontása rendezetlen családi állást eredményezne, a gyermekednek ez nem áll érdekében. (Ha nem veszélyeztetted a gyermeket, tehát nem verted, stb. nem indithatja meg a gyámhivatal a pert, a biróság pedig - ha az anya inditja - el kell, hogy utasitsa a kereseti kérelmet.)
Nyugodtan vedd át, ha akarod, de neked semmi dolgod az élettárssal. Egyébként meg a tartásdijat a biróságnak kell megállapitania, amennyiben nálad nem állapitott meg, az anyánál sem fog, ha mégis, akkor az diszkriminativ eljárás, és strasbourgi ügy lehet belőle. De szerintem el sem fog jutni odáig, mert intézkedniük kell a gyerek visszavitele ügyében, a gyámhivatalnak is, és a rendőrségnek is. Járj a nyakukra, ha kell, menj a megyei gyámhivatalhoz, keresd meg a vezetőt, a rendőrség vezetőjét is, irj az ügyészségre, kötelesek intézkedni.
A gyámhivatalt már hétfőn hivd fel, faxold le a végrehajtási kérelmedet, egyrészt a gyerek kiadására, másrészt a kapcsolattartás miatt, harmadrészt a költségigény miatt (15 nap a határidő, a költségtéritésben 30 nap), a rendőrséget ugyszintén hétfőn hivd fel, szintén faxold le nekik a kérelmedet, és a bejelentést az intézkedés elmulasztása miatt. Ne felejtsd el beleirni, hogy amennyiben nem intézkednek, ezzel megsértik az emberi jogok és az alapvető szabadságok védelméről szóló, Rómában, 1950. november 4-én kelt Egyezmény 8. cikkében biztosított jogaidat és a Strasbourgi Emberjogi Birósághoz fogsz fordulni.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Derill: vannak fejlemények.
Most szombaton voltam három tanuval a volt feleségemnél. A gyereket nem adta ide, mire kértem segítséget a hatóságtól. Mire ők odaértek, az exem odacsődítette a családsegítőt, aki a barátnője, ill. az élettársának az anyukáját. A rendőrség arra hivatkozva, hogy "csak" egy jegyzőkönyvi végzésem van arról, hogy az anyának csak láthatási joga van, és elviteli joga nincs (ugyan végrehajtható és fellebbezés hiányában jogerős a végzés), azt mondta, hogy neki nincs joga intézkedni. Mondtam neki, mind a paragrafusokat, mind a többi jegyzőkönyvi végzést, illetve az ügyvéd által mondott dolgokat is, ő csak azt hajtogatta, hogy mivel csak jegyzőkönyvi végzés, és nem bírósági határozat, neki nincs joga intézkedni. Azt is mondta, hogy ha a gyereket felkapom, és elviszem, ebbe ő nem szólhat bele. Viszont a rendőr előtt az ex feleségem megtagadta, hogy kihozza a gyereket a házból, még a kisebb gyerekemet sem hozta ki, akire pedig aznap volt láthatásom. Ebben partnere volt a családsegítő is, aki szó szerint ezt mondta:"Jobb, ha ma nem erőlteti a láthatást, mert mindkét gyerek fel van zaklatva."
A rendőr egy jelentést fog írni, az adatainkat felvette, és majd ezt kell kérnünk hét közepén.
Szerinted mire számíthatok? Mit tudok tenni, ha tegyük fel nem lesz benne minden, amit ott nyomatékosan kértem, hgoy írjon bele a jelentésébe? Tanuk előtt mindent természetesen. A tanujaim igazolhatják az én igazamat vagy a rendőr esetleges téves vagy hamis állításait? Mert úgy láttam, enyhén szólva sem az én érdekemet képviselte. Vagy azért, mert az ő területe, vagy azért mert egyszerűen csak félt intézkedni.
A családsegítő mondta azt is, hogy volt az exemmel a gyámhatóságon, és ott elindították azt , hogy az örökbefogadott fiamat a nevemről levegyék. Az exem is amikor végre kijött a házból, gúnyosan a szemembe vágta, hgy mit akarok én egy vadidegen gyerekkel, akinek hamarosan mrá semmi köze sem lesz hozzám (mindezt a rendőrök és a tanuk előtt). Amikor megkérdeztem, hogy a kislányomat mikor láthatom (akire aznap lett volna láthatásom), egyszerűen elfordult, és elkezdett máshoz beszélni, Kérdésem kétszer megismételtem, mind a kétszer látványosan elfordult, és elindult az ellenkező irányba, még válaszra sem méltatott.
Várhatóan az élettársa feljelent zaklatásért. Várhatóan kapni fogok egy olyan levelet, szintén az élettárstól, hogy mivel már náluk van a gyerek, innentől igényt tartanak a tarátsdíjra (megjegyzésem, hogy 16 hónapig sem a családi pótlékot nem kaptam meg a fiamért, sem pedig tartásdíjat nem határozott meg részére a bíróság, ezirányú kérvényemet elutasította már az első tárgyaláson), holott az előbb említettem, már a gyámhatósági eljárás is megindult arra, hogy a fiamat levegyék a nevemről. A családsegítő is azt mondta, hogy biztosak abban, hogy rövidesen lekerül a nevemről a gyerek. Én úgy gondolom, hgoy ez veszélyezteti a gyereket, másrészt teljesen szabálytalan és jogellenes, harmadrészt pedig igen nagy elfogultságot jelent mind a gyámhatóság, mind pedig a családsegítő részéről.
Kérdésem: az élettárs levelét valószínűleg tértivevényes ajánlottként fogom kapni, mi a jobb: ha egyszerűen nem veszem át, és nem idegesítem fel magam a mocskolódásán, vagy átveszem, és valahová majd be tudom-e ezt nyújtani "bizonyítékként", érek-e el vele valamit, ha ezt majd valahol bemutatom? Valószínűleg a fiam eddigi tartózkodási helyének gyermekvédelmi szakemberét is feljelentették akkor, amikor már "ellopták" a fiamat, mind a jegyzőnél, mind az ügyészségen, hamis tanuzás miatt.
Az elmondottak alapján tudsz valamiben segíteni a továbblépést illetően? Mit tegyek, hová fordulja, vagy egyelőre csak várjak?
Köszi szépen! (holnap veszem a Népszabadságot :-))
Mindettől függetlenül egyébként ha szigoruan értelmezzük a Csjt-t, a gyermek tartózkodási helyének megváltoztatásához mindkét szülő hozzájárulása kell, tehát ha Te nem járultál hozzá ahhoz, hogy az anya elvigye a gyermeket, akkor nem vihette el jogszerüen, tehát kérheted a gyámhivatal, rendőrség stb. intézkedését, hogy azonnal állítsák vissza az eredeti állapotot. Erre ugyan még nem volt példa, hogy meg is történt volna, a rendőrség és a gyámhivatal arra szokott hivatkozni, hogy gyermekelhelyezési per van folyamatban, és ő nem intézkedhet, ez azonban nem fedi a valóságot, mivel a gyermek veszélyeztetése esetén (márpedig az ide-oda "lopkodás"' az) azonnal köteles intézkedni, és a biróságtól függetlenül hozhat ideiglenes intézkedést a veszélyeztetés megszüntetése érdekében.
Ez szintén olyan eset, amit még nem gondoltak át igazán (több ilyen eset volt, már amiben a joggyakorlat annak eredményeként változott meg, hogy felhivtam a figyelmet arra, hogy a jogszabályt másképp kell értelmezni, mint ahogy korábban a szokásjogban elterjedt ld. örökbefogadás topic).
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Rosszul értékeled. Itt szó nincs rablásról. Gyakorlod a szülői felügyeleti jogodat. Az anya jogellenesen vitte el, Te jogszerűen viszed vissza oda ahol volt.
Nem. Neki is joga lett volna Tőled elvinni, ha tudja. Neked is jogod van tőle elviinni, ha tudod. Itt ez utóbbi a kérdés. Viszont az tényleg veszélyezteti a gyermeket, ha ide-oda rángatják, tehát kérd az ideiglenes intézkedést azonnnal. Azért kell a tanu, hogy tudja bizonyitani, hogy Te nem bántalmaztad az anyát. Ugyanis ha egyedül mész, és mondjuk az anya utána produkál pár lila foltot és feljelent, senki sem mossa le rólad, hogy bántalmaztad, még akkor sem, ha bizonyiték hiányában megszüntetik az eljárást. Főleg, ha mondjuk az anya odaállitja a családtagjait tanunak. Az anya állandó bejelentett lakóhelye szerintit, vagy ha tudod a tartózkodási helyét, akkor azt (de azt ugyebár nem tudod). A gyámhivatal mindig a gyerek törvényes képviselőjének lakóhelye szerint illetékes, itt mindketten törvényes képviselők vagytok, ez esetben aszerint, hogy a gyermek lakóhelye melyikőtökével azonos. Ha egyikőtökével sem, akkor az anya lakóhelye szerint. A rendőrség a büncselekmény elkövetésének helye szerint. Nem ártana megnézned, hogy a gyerek hova van bejelentve, és ha esetleg az anya mostanában átjelentette bárhova, visszajelenteni, azonban ha idáig is az anya lakóhelyével volt azonos a gyermek lakóhelye, akkor ne jelentgesd sehova, mert a lakóhely csak az illetékességet dönti el, az elhelyezés szempontjából nem releváns.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
derill: ügyvéd van, ő is azt javasolta, raboljam vissza a fiamat... :-(( őszintén, szerintem ez nem normális dolog, de valószínű ez lesz az egyetlen megoldás...
ha jól tudom, azzal védekezik a feleségem, hogy nekem tőle már nincs jogom elvinni, mint ahogy ha nálam (a lakásomban) van a fiam, akkor tőlem sem vihette volna el, csak a saját szüleitől... igaz ez? a tanut miért kell vinnem ahhoz, hogy elhozom a gyerkőcömet? hogy tanusítsa a körülményeket, mondjuk, hogy nem vertem meg az anyát? 1 tanu elég? melyik gyámhivatalt és rendőrséget kell megkeresnem? az anya lakhelye szerintit? mert az vagy 450-500 kmre van tőlem... :-((
Menj be a rendőrségre, és hivatkozz a Csjt. 72/B § (2) bekezdésére, miszerint a gyermeked tartózkodási helyének megválasztásához a Te hozzájárulásod is kellene. Kérd, hogy deritsék ki, hogy a gyermek hol tartózkodik. Amint megtudod hol van, el tudod hozni, amibe természetesen az anya ugyan nem fog beleegyezni, tehát ne egyedül menj, hogy tanud legyen, és igyekezz ugy elhozni a gyereket, hogy az anya ne legyen jelen, pl. amikor játszótéren van, vagy amikor közértbe megy stb.
Ezzel egy időben kérj ideiglenes intézkedést a biróságtól (sajnos törvénykezési szünet van) azzal, hogy a gyermek állandósághoz füződő érdekét figyelembe véve helyezzék vissza, ahol eddig volt a végleges döntésig.
Kérd továbbá a gyámhivatalt is, hogy a biróság végleges döntéséig hozzon ideiglenes elhelyezésről határozatot (tekintettel a törvénykezési szünetre, és arra, hogy az anya azzal, hogy a gyermeket önkényesen magával vitte, veszélyezteti a gyermeket, ugyanis Te vissza fogod mindenképpen hozni, a gyermeket pedig veszélyezteti az, ha a szülők ide-oda rángatják és az is, ha önkényesen kivonják a másik szülő felügyelete alól.
Minden kérelmet irásban adj be, és nem ártana ügyvédet fogadnod.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Szia Derill! Lenne egy kérdésem, te nagyjából tudod, hogy mennyire próbálom védeni a fiamat. Ma a következő történt: kimondták a válást (mindenféle gyermekelhelyezési döntés nélkül, kizárólag az aláírt vagyoni szerződés, közös megegyezés alapján - szerintem és az ügyvédek szerint is jogellenesen), de nem is ez a lényeg, hanem: a feleségemnek nem volt a héten láthatása, anyósomék viszont megengedték, hogy mivel náluk van a fiam, hogy a feleségem láthassa. Amikor megérkeztek, a gyerek meg akarta neki (az anyjának) mutatni a háziállatait, mire az anyja bevágta egy kocsiba (amivel jöttek és aminek valeszeg járt a motorja, és az élettársa vezette) és "elrabolta". Tudom, hogy mivel nincs elhelyezve sehol a gyerek, csak egy ideiglenes kapcsolattartása volt az anyjának vele, így azt csinál vele, amit akar (sajnos). De: tehetek valamit:? gyámügy, rendőrség, vagy akármi? Vagy akkor így már nagy valószínűséggel a gyerekelhelyezési perben sem lesz semmi esélyem vele szemben. Eddig ugyanis minden mellettem szólt, vagy legalábbis az ő vallomásukon kívül minden. El vagyok keseredve, de úgy érzem most már tehetetlen vagyok. Ráadásul tudom, hogy van pesten egy albérlet, amit a feleségem élettársa bérel, de nem tudom hol, és biztos vagyok benne, hogy ott van a gyerek, nem az állandó bejelentett lakhelyükön, ahová a másik gyerekünk láthatása szól, azaz hiába kérem a fiam láthatását, a feleségem nem fogja engedni, mert nincs szabályozás rá és bírósági szakaszban van az ügy, tehát a gyámügy is ejteni fogja a témát.
Ha tudsz, segíts kérlek!
Hát az ember néha el-elbotlik mindenfélébe, de azért a többség nem szed fel mindent amiben elbotlott. De ezen már nem lehet segiteni.
Az ingatlanodra csak az engedélyeddel mehet be, különben birtokháboritást követ el. Ha rongál, garázdálkodik (ordibál, zavarja a ház lakóinak nyugalmát) hivj rendőrt nyugodtan. Arra figyelj, hogy nehogy bedőlj ha a rendőr azt akarja, hogy add oda a gyereket az anyának. Mondd meg neki, hogy mutasson az anya jogerős itéletet arról, hogy a gyerek nála van elhelyezve.
Ugyanez a helyzet ugyanis akkor is, ha mondjuk Te akarsz bemenni az anya lakására, vagy Te akarod a gyereket elvenni tőle rendőri segitséggel. A rendőr csak akkor intézkedhet, ha jogerős határozat van arról, hogy a gyereket nálad helyezték el.
Viszont hajlamosak a régi szokásjog alapján a női sirásnak azonnal bedőlni, és meggyőzni arról, hogy jogellenesen cselekszel. Ilyenkor hivd fel az ügyvédedet, majd az tudja a dolgát.
De mint irtam, ez egyenlőre fel sem merülhet, amig a gyereknek be nem vagy jegyezve apaként. Az meg még hosszu idő lesz, a pert pedig azonnal inditsd, mert késő lesz.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Köszi a választ!
Nagyon nem akarom elcseszni, máris rengeteg segítséget kapok tőletek.
Egy idegbeteg az anya, képes az ablakainkat is kiverni amire már volt példa.
Ha az ingatlanunkra be teszi a lábát pláne rongálás céljából rendőrt hívjak?
Szégyellem magam hogy egy ilyen nőbe botlottam
A biróság általában annál a szülőnél helyezi el a gyeremeket akinél a per alatt van. Idáig az anya nevelte a gyermeket, tehát nyilvánvalóan, ha magadhoz veszed, akkor ez nem fog tetszeni az anyának, azonban nyilvánvalóan neked sem tetszik, hogy az anya magához vette. Attól számitva, hogy bejegyeznek téged apaként szülői felügyeleti jogod van, pontosan ugyanolyan jogokkal, mint amikkel az anya rendelkezik. Ha az anya kivonja a gyermeket a közös szülői felügyelet alól, ezt Te is megteheted. Az elhelyezési perben az nem fog számitani, hogy kinek van saját lakása és kinek nincs. Egy dolog fog számitani, melyik szülő alkalmasabb a gyerek nevelésére, leszámitva azt, hogy a birói gyakorlat 99 százalékban az anyáknál helyezi el a gyermeket. Ettől eltérő döntés azokban az esetekben szokott születni, amikor a gyermek ténylegesen nem az anyánál, hanem az apánál tartózkodik az itélethozatalig.
Mindazonáltal ha elviszed a gyereket az anyától, az anya valószinüleg fogja kérni a biróság ideiglenes intézkedését azzal, hogy helyezze vissza hozzá a gyermeket, hiszen addig a gyermek nála volt. Te viszont védekezhetsz egyrészt azzal, hogy az anya alkalmatlan a gyerek nevelésére, továbbá, hogy másképp nem tudnád gyakorolni a láthatási jogodat.
Nagyon nem mindegy, hogy milyen lépéseket teszel, mert ha elcseszed az elején, ugy járhatsz, mint Zoltán György. Emiatt nem árt jó ügyvédet is keresni, olyat, akinek ilyen téren vannak tapasztalatai.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Sziasztok!
Köszi a válaszokat de komolyan gondoljátok hogy csak úgy van esélyem a gyerekre ha magamnál tartom az elhelyezési per végéig?
Raboljam el az anyjátol? És utánna bújkáljak vele? Az anya nem fogja hagyni mindenre képes.
Van ugyan egy külön álló lakásom amit édesanyámtól örököltem ez lehetne a gyermek otthona ha már én vagyok bejegyezve apának. Külömben azt hiszem joga van a kiskorúnak hogy bármely szülő otthonában legyen. Mivel az anyának nincs saját lakása ezt lehet hogy ügyesen a magam javára fordíthatnám az elhelyezési perben
Ja, az egy év attól indul, hogy tudomására jutott, hogy gyermeke van.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Zoltán: egy vadidegen gyereket magánál tart, az kapásból büncselekmény. Tehát rendezze előbb a családi jogállást. Egy éve van rá, hivatkozhat arra, hogy most tudta meg, hogy a gyerek családi jogállása rendezetlen, amig rendezett volt, nem indithatott pert.
Utána jöhet az, amit Te irtál.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Én úgy gondolom, előtte rendezni kellene, hogy a törvény őt ismerje el Luca apjának. Mert amíg ez nem így van, nem hiszem, hogy joga lenne ilyet tenni.
Ha viszont már hivatalosan is az apja, ez az egyetlen jó döntés, különben tényleg nem lesz esélye. Sajnos, ez van.
Ha nincs elhelyezés, akkor úszás után tartsd magadnál és indíts pert, a nálad történő elhelyezése iránt.
Valami ilyesmit fognak javasolni a többiek is.
Sziasztok!
Még új vagyok a fórumon soha nem hittem hogy segítségre fogok szorulni ilyen ügyben.
Derill már sokat segített amit nem győzök köszönni neki, de itt is leírom a problémám kíváncsi vagyok a véleményetekre.
Történetem a következő:
Házasságban élek , van két lányom 9 és 13 évesek. Megismerkedtem
egy Nővel akivel elég hosszú ideig tartottam a kapcsolatot de végül
teherbe esett {átvágott hogy védekezik} és megszületett Luca.
Így akart teljesen magához láncolni és elérni hogy a feleségem elváljon
tőlem. Nem váltunk el.
Kiderült hogy van egy fia akit 1 éves korában elhagyott,őt a volt férje
neveli. Mindenkinek azt hazudja hogy őt elzavarta a férje otthonról és
ezert nincs a fia mellett. Ha találkozik a gyerekkel folyamatosan az
Apját szídja próbálja maga mellé állítani.
Luca születése előtt 2 hónappal váltak el , amiről nekem nem volt
tudomásom ezert a gyerek a férje nevére került.
Azóta megvolt a bírósági tárgyalás és lekerült a férje nevéről
Õ nem hajlandó eljönni velem apasági elismerő nyilatkozatot
tenni,pedig már felszólították erre.
Így Lucának se neve se otthona nincs!{Bp en albérletben él}
Kiismerhetetlen lett szülés óta. Egyszer engedi hogy a gyereket
láthassam , majd mindent megtesz hogy ne találkozhassak Lucával.
Pl tavaly novemberben elutazott Nyíregyházára azzal az ürüggyel hogy
a fiát látogatja meg{ez nem igaz, a férje el mondta nekem} közben a
Nővérénél volt ahol nem tudom mit csinálnak nap mint nap. Két hónap múlva jött vissza a gyermek mozgása
teljesen visszafejlődött {8 hónaposan csak hanyatt feküdt} Kiderült
hogy 2 hónapig csak a babakocsiban volt
Nagy rábeszélésre odaadta hogy elvihessem bébiúszásra ami nagyon
jót tett neki. Közben persze olyan is volt hogy nem engedte hogy
elvigyem amiert sokat hiányoztunk a foglalkozásról. Nem fogja fel hogy
Lucának árt ezzel nem nekem. Legutóbb a 10. foglalkozásra kellett
volna menni, {amikor egy szintvizsgára kerül sor } amikor ismét eltünt a tudtom nélkül. A Nővéréhez
ment Nyíregyházára.
Folyamatosan szid hogy nem törődöm a gyerekkel, nem látogatom meg
Nyíregyházán stb. a gyereket ellenem fogja nevelni.
Megmondta hogy jó messzire viszi Lucát hogy elfelejtsen a gyerek.
Luca imád engem. Az uszásnál nagyon közel kerültünk egymáshoz,
egyfolytában hozzám akar jönni , velem érzi jól magát pedig csak 1
éves. Az anyja direkt el akarja szakítani tőllem. Megmondta hogy nem
adja a nevemre , majd a barátja nevén lesz Luca!! A családom
folyamatosan zaklatja, a gyerekeim szídja és ocsmány üzeneteket küld
telefonon. A Nővére megfenyegetett hogy ránk gyútja a házat stb.
A kislány nállam lenne jobb helyen ha az anyjával marad olyan
csavargó lesz mint ő. Én mindent biztosítani tudok a gyereknek.
Egyébkén a két lányom is ismeri Lucát és nagyon szeretik. Párszor
elvittem hozzánk. Szerintetek mekkora esélyem van hogy nállam legyen a gyerek?
Állandó otthona nics a babának,még állandó helye sem. A kiságyat amit
vettem szinte nem is használja. A mózeskosarat volt hogy kidobta a 6.
emeletről. A bőlcsőt amit csináltattam Lucának bedobták a barátnőjével
a telkünkre és összetört. A gyereket folyamatosan hordja magával este
11 kor félajultan viszi vissza az albérletbe. A főbérlő is megjegyezte
hogy nem kéne ezt csinálni a babával de nem törődik vele.
Bocs egy kicsit hosszú lett de rengeteg van amit írhatnék.
Mi a véleményetek 1 éves gyermeket nekem ítélne a bíróság?
Na igen. Nem néztem vissza, amit irtál korábban, de igy érthető is. Hiszen az anya már megpróbálta erőszakkal magánál tartani azt a gyereket, akit korábban ő adott önként oda a nagyinak. A biró meg ezt figyelembevette.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
éppen ez az érdekes, hogy nem nekem, hanem a feleségemnek határozták így meg a láthatást, hiszen az örökbefogadott fiam a feleségem szüleinél lakik, én és a szülők nevelik... egyébként nem szólt a feleségem ügyvédje sem, és a feleségem sem az ítéletnél semmit... csak tudom, hogy a bírói gyakorlat is az, hogy 6 éves gyereket már elengednek egyedül is az egyik vagy másik szülővel... éppen ezért furcsálltam ezt az ítéletet, olyan, mintha abíró ezzel jelezni akarta volna, hogy mit "akar, szeretne" dönteni majd a gyermekelhelyezési per végén...
Milyen indokkal? Ez ugyanis azt jelenti, hogy kizárólag felügyelet mellett illet meg a láthatás. Ehhez viszont komoly indok kell, én nem járulnék hozzá. Elvileg azonos nevelési képesség esetén akár neked is itélhetné, tehát nevelhetnéd is. Akkor mi indokolja, hogy csak felügyelet mellett láthasd? Kérdezz rá a biróságra ezzel az indokkal, amit fent irtam. Az ügyvéded mit szól hozzá egyébként?
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02