Kötelesrész ajándékozás esetén

ObudaFan # 2018.03.12. 06:05

Bírósághoz akkor kell fordulni, ha megegyezni nem tudtok. Ha meg tudtok egyezni, akkor nem szükséges. Természetesen ha most nem tud fizetni, de tudsz várni, akkor lehetséges biztosíték kikötése, pl. zálogjog az ingatlanra.

sissy074 # 2018.03.11. 10:05

Kedves Fórumozók!
Édesapám tavaly elhunyt,2,5 évvel ezelőtt egy ingatlanban lévő 50%-át testvéremnek ajándékozta,melyről tudtam hisz csak így lehetett megakadályozni,hogy édesapám alkoholizmusát kihasználva,ezt a részt nem idén barnult emberek megszerezzék.
Most a hagyatéki tárgyaláson a közjegyző azt mondta a köteles részt csak bíróságon kérhetem,ez után az ingatlan után.Ez tényleg így van?
Elméletileg testvérem nem zárkózik el az elől,hogy ebből a részből nekem is jár.Viszont csak arra várni se szeretnék,hogy majd egyszer valamikor megkapom.Hisz testvéremmel is történhet bármi időközben.
Mi lehet a jó megoldás ebben az esetben?
Köszönöm előre is ha valaki segítene.

ObudaFan # 2017.01.06. 22:22

Külön kérheted. De ha vita lesz róla, akkor úgysem a közjegyző dönt, hanem perben a bíróság.

gerlach # 2017.01.06. 19:30

Közben utánanéztem és már tiszta a dolog. Függetlenül attól, hogy el lett ajándékozva a telek, beleszámít a kötelesrész-alapba. Mivel ennek a teleknek volt a legnagyobb értéke, így valószínűleg szépen meg is fogja dobni az alapot.
Lenne még egy kérdésem ezzel kapcsolatban, mégpedig az, hogy a hagyatéki leltár során ez az ajándékozás is rögzítésre kerül? Vagy a hagyatéki tárgyaláson a közjegyző tudni fog erről a korábban megtörtént ajándékozásról? Bele lesz már számítva a kötelesrész-alapba?
Vagy ezt esetleg külön kell majd kérvényeznem ott, hogy számolják bele?

gerlach # 2017.01.06. 13:26

Köszönöm a választ, de laikusként ez nekem eléggé kínai. :)
Mikor nem elégíthető ki a kötelesrész?
Nem 10 évig igényelhetem még egyébként? Bár mindegy, mert 5 éven is belül vagyok.

ObudaFan # 2017.01.06. 12:54

Kérheted még, 5 év az elévülés. Akkor kérheted pesze, ha a hagyaték egyéb tárgyaiból az így megnövelt alap alapján számított kötelesrészed nem elégíthető ki.

gerlach # 2017.01.06. 09:30

Tisztelt Jogi Szakértők!
Nagymamám 4 évvel ezelőtt elajándékozott egy telket és ezt csak most tudtam meg a halála után, mikor lekértem a telek tulajdoni lapját a Földhivataltól. Világosan rajta van, hogy ajándékozás történt. Édesapám már korábban elhunyt, így én vagyok az egyik örökös nagymamám után. A hagyatéki tárgyalás még nem zajlott le.
Erről a mamám senkit sem tájékoztatott és ha nem kérem le annak a teleknek tulajdoni lapját, akkor én is azt hinném a mai napig, hogy még az ő nevén van. Kérhetem még a köteles részt az elajándékozott telek után? A hagyatéki tárgyaláson ennek az ajándékozásnak lesz nyoma? Szóba fog jönni?