Hagyaték


csuzii # 2024.02.27. 21:55

Öröklés esetén az örökség megnyíltának napja = elhalálozás napja
jogos, tévedtem

nem kell SZJA-t fizetni

Majordomus # 2024.02.27. 20:48

Vagyis a halál napját ha jól értem....

osztap # 2024.02.27. 17:29

menyhart,

Szja-törvény 60. § (1) Az ingatlan (ingatlanrész), továbbá az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre kötelezett vagyoni értékű jog megszerzése időpontjának azt a napot kell tekinteni, amikor az erről szóló érvényes szerződést (okiratot, bírósági, hatósági határozatot) az ingatlanügyi hatósághoz benyújtották. Az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre nem kötelezett vagyoni értékű jog szerzési időpontjának az erről szóló szerződés szerinti időpontot kell tekinteni. Öröklés esetén az örökség megnyíltának napját kell a szerzés időpontjának tekinteni.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Esetedben ez 2018.08.31. Ezért nem kell szja-t fizetned.

csuzii # 2024.02.27. 16:33

A hagyaték időpontja számít,
A hagyatékin leltárban vett ingatlan forgalmi érték lesz a szerzett érték
Ez alapján az eladási és szerzett érték különbözetének 15% SZJA 30%-át (4.5%) kell adóként kifizetned

menyhart # 2024.02.27. 14:58

Tisztelt Válaszadó!
Édesanyám elhunyt : 2018.augusztus 31.-én
Hagyatéki tárgyalás dátuma: 2019.január 23.-án

Általam örökölt ingatlan eladása: 2023.szeptember 29.

Az a kérdésem, hogy melyik dátum számít öröklési adó szempontjából, mikortól számít az 5 év adómentesség az Állam felé?
( Több internetes felületen utánanéztem és van ahol a halál időpontját írják kiindulási számításnak, van ahol a Hagyatéki végzés dátumát, leszámítva az eladási árból az ingatlanost, az Energetikai tanúsítvány költségét stb. )

Szíves válaszát előre is köszönöm.

drbjozsef # 2024.02.19. 18:20

maria valeria,

Ne kérdezz több helyen.
A temettetési kötelezettséget megírtam ott.
Hogy ki fizeti, az más kérdés. Annak kell, aki megrendeli a temetkezési vállalkozótól, de a hagyatéki törvény szerint (a helyben szokásos mértékig) a temettetés költsége az első a sorban a hagyatéki terhek között.Ha van hagyatéki vagyon, akkor abból a hitelezők előtt ezt kell kielégítani. Ha nincs, akkor sajnos a temetést fizető így jár. Rajta marad.

maria valeria # 2024.02.19. 13:58

Tisztelt szakértők!
Nővérem fia 2 napja húnyt el /34 éves/
Elvált volt, 2 kiskorú gyermek után fizetett tartásdijat.
Kérésünk...ki köteles a temetést ilyen helyzetben fizetni?
Köszönöm szépen a válaszaikat..

krob180990 # 2024.02.16. 09:04

Köszönöm a válaszokat egy fokkal nyugodtabb lettem. Frusztrál a helyzet, mert mindig is fegyelmezetten kezeltem a pénzügyeimet és most jöttek ezek a tartozások.

drbjozsef # 2024.02.16. 07:48

krob180990,

Egyébként most, hogy felkutattál pár plusz tartozást, ami eleve párját ritkítja valószínűleg, ezért szinte biztosan megfelelsz a Ptk. 7:98.§-nak, ezért ha a most fellelt tartozásokat elintézed, és jóhiszeműen, harmadik félnek értékesíted a telket, akkor semmiképpen nem felelsz a saját vagyonoddal a tartozásokért.
Esetleg, kérheted a 100.§ szerinti felhívást (bár ennek a pontos menete, pláne jogerős végzés után már nem tudom hogyan van), és utána már végképp nem kell aggódnod.
Igaz, az örökség erejéig akkor is helyt kell állnod. De azért az, hogy még magától előkerül valami, annak csekély az esélye. Ha meg évek múlva derül ki, az már jó eséllyel el is évülhet addigra.

drbjozsef # 2024.02.16. 06:47

krob180990,

Szerintem póthagyatéki eljárást nem indíthatsz, azt a Hetv. 103.§(1) szerint előkerülő új vagyontárgy esetén lehet. Az előkerülő, (neked) új tartozásokért enélkül is, mint jogutód amúgy is felelsz, hiszen örökösként a jogállásod már a normál hagyatéki végzés szerint meg van állapítva.

drbjozsef # 2024.02.16. 06:45

krob180990,

A Ptk. szerint elsősorban a hagyaték tárgyaival felelsz a tartozásokért.
El is adhatod ahogy MD tanácsolja, de ebből lehetnek bonyodalmak. Én nem tenném.
Én megpróbálnék megegyezni velük. Ajánld fel a telekrészedet átvételre, hiszen a Ptk. 7:96.§(1) szerint erre vagy köteles, ráadásul úgy, hogy hívd fel a figyelmüket, hogy az osztatlan közös forgalmi értéke alacsonyabb a hagyatéki végzésben megállapítottnál, valamint, ami még fontosabb, hogy több más hitelezőn kell megosztozniuk ezen a tulajdonrészen.
Szerintem nemigen fognak kapkodni érte. Ezért felajánlhatod, hogy hajlandó vagy kifizetni egy összegben a tartozást, ha abból jelentős engedményt tesznek, ha ez neked esetleg megfelel. Ebben az esetben akár 90+% kedvezménnyel is bepróbálkoznék esetleg. Ha nincs megegyezés, vigyék a telekrészed töredékét.

Illetékfizetésre nincs ötletem. Esetleg fellebbezhetsz a kiszabás után, hogy kerültek elő tartozásai az elhunytnak, ezek rendezése időbe telik, kérsz haladékot vagy felfüggesztést. Tartok tőle, hogy csak az igazoltan kifizetett tartozásokat veszik figyelembe, ha egyáltalán. Elvileg az Itv. 13.§(2) szerint le kellene vonni az illetékalapból a tartozásokat.
Szerintem a kiszabás eltart pár hónapig, addig próbáld meg azt a pár tartozást lerendezni, aztán ne keress több tartozást... :)

Majordomus # 2024.02.15. 23:14

Nyugi. Csak a hagyaték összegéig felelsz a tartozásokért.

Add el a telket és fizesd ki a tartozásokat. Ha nem elég.akkor a hitelezők koppantak.

Ha marad valami akkor szerencséd van.

krob180990 # 2024.02.15. 16:37

Üdvözletem a fórum tagjainak! Egy számomra bonyolult hagyatéki ügyben kérnék tanácsot. Adott egy távoli elhunyt rokon, akit nem ismertem, de csak én maradtam utána, mint törvényes örökös. Az elhunyt után egy külterületi üres telket örököltem 2/4-ed részben, amit 4mFt-ra értékeltek a hagyatéki leltárban. Emellett szerepelt még közel 400e Ft hagyatéki teher egy követeléskezelő cégtől, ami már végrehajtás alatt volt. A hagyatéki tárgyaláson nem tudtam részt venni, mert az idézés nem jutott el hozzám (posta elkavarta) és a hagyatéki végzés tavaly októberben már jogerős lett, tehát visszautasítani nem is tudtam. Első körben ki lett saját zsebből fizetve a hagyatéki végzésben lévő hagyatéki teher és meg lett szüntetve a végrehajtás is, gondolván, hogy csak ennyi tartozása van, ami a hagyatékiban benne van. (Ez lehet elhamarkodott volt). Mivel az elhunytat nem ismertem, ezért néhány követeléskezelő cégnél megérdeklődtem, hogy van-e tartozása az elhunytnak, hátha esetleg nem jelentkeztek a hagyatékin. Mivel az ingatlant értékesíteni szerettem volna, meg akartam róla győződni, hogy van-e még esetleg valami fizetni való. Itt jött a feketeleves, mert rögtön kettő is visszajelzett, hogy van tartozás. Az egyik tartozás több, mint 2 millió Ft, a másik pedig pár tízezer forint. Az ingatlant, ingatlanossal egyeztetve nem lehet, csak maximum 2-3 millió forintért eladni, de az sem biztos, hogy ennyiért megveszik, hiába értékelték fel 4m Ft-ra. Mit csináljak ebben a helyzetben? Ajánljam fel a követeléskezelő cégeknek, hogy a hagyatéki végzésben található ingatlan részből elégítsék ki magukat? Mi van ha később még kiderül valami tartozás? A másik dolog, hogy a NAV az öröklési illetéket a tiszta értékből számolja ki, amit ugye a hagyaték átadó végzés tartalmaz, amiben viszont ezek a tartozások nincsenek is benne. Viszont ezekkel a tartozásokkal jóval kevesebb az örökség tiszta értéke, mi ilyenkor a teendő, póthagyatéki eljárás esetleg? Nem szeretnék a mostani tiszta érték után illetéket fizetni, mert az nem valós.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.02.12. 11:50

Ugyanazt, mintha bárki más lenne az örökös: megkeresni, hogy adja át a hagyatékot a törvényes örökösnek. Ha nem adja önként, akkor perelni.

dr. Toth Zsuzsa # 2024.02.12. 10:17

Segitséget szeretnék kérni. Ügyfelem édesapja 2011-ben elhunyt. Sajnos most jutott eszébe hogy utánajárjon az örökségnek, ő lenne az örökös. Mint kiderült a közjegyző nem találta meg, így 2022-ben a Magyar Államra szállt az örökség. Mit tudunk tenni ilyen helyzetben?

Majordomus # 2024.02.06. 21:20

Egyezz meg a gyerekekkel.

Anyoca # 2024.02.06. 20:44

osztap,
Értem. Megnézem. Köszönöm szépen!

osztap # 2024.02.06. 12:43

Anyoca,

Még nem tudom ki lesz a közjegyző.
Hát nézd meg! A MOKK közjegyzőkeresőn, a hagyatéki ügyekben eljáró közjegyzőket beikszelve. Attól függően osztják le egy adott közjegyzőhöz az ügyet, hogy valaki melyik hónapban halt meg. Ha még nincs nála, akkor az elhunyt utolsó lakóhelye szerinti önkormányzat jegyzőjénél (hagyatéki ügyek osztályánál) van, aki most rakja össze a hagyatéki leltárat.

Az átírásról miért kell értesíteni?
Hogy ne vegyék bele a hagyatéki leltárba. Ha pedig a jegyző már belevette, és áttette a leltárat a közjegyzőhöz, vegye ki. Ne fussatok fölösleges köröket, zárjátok le a hagyatéki eljárást minél előbb. Lehet hagyni, hogy a közjegyző meg a hivatalok egymás között dobálják a labdát, vagy legyen több hagyatéki tárgyalás, mert csak csöpögnek az új információk. De a közjegyző nem dolgozik ingyen. Mit gondolsz, ki fogja fizetni a számlát?

Anyoca # 2024.02.06. 11:37

osztap,
Még nem tudom ki lesz a közjegyző. Majd ha jön tőle értesítés max akkor. Az átírásról miért kell értesíteni? Ha elutasítják az örökséget, akkor nincs jelentősége. Ha meggondolnák addig magukat és inkább az osztályos egyezkedés mellett döntenek, akkor sincs igazából jelentősége. Vagy igen? Korábban kiszámoltad, kiszámoltuk, hogy negatívra jön ki a hagyaték értéke, több a hátrahagyott adósság mint a vagyon, így nincs már miből köteles részt számolni sem. Ebben az esetben van jelentősége a még életében elajándékozott ingóság átírását nekem bejelenteni?
Hogy közjegyző vagy ügyvéd, melyik jobb, sajnos nem tudom. Gondolom amelyik mindőnknek költségekben jobb lenne.

Majordomus # 2024.02.01. 20:46

Ügyvéd nem lenne jobb?

osztap # 2024.02.01. 17:38

Anyoca,

Drbjozsefnek igaza van, ha nincs a gyerekekkel vita, akkor menni fog. Érdemes a közjegyzőt a megállapodásotokról, meg az autó átírásáról jó előre tájékoztatni, mert gyorsítja a hagyatéki eljárást. És ha kéritek, a közjegyző is tud szerződéseket készíteni, ugyanúgy, mint az ügyvéd. Sok sikert!

Anyoca # 2024.02.01. 09:59

drbjozsef,
Igen, mostanra végre értem, kitisztult a zűrzavar a fejemben. Nem kiskorú egyik gyerek sem és gyerekeik sincsenek még, fiatal felnőtt mindőjük. Jöhet tehát a megegyezés. Nekem sem volt egyszerű felfogni vén fejjel, hát még nekik fiatal fejjel, életünkben egyikünk sem volt ilyen helyzetben még én sem.
Én pedig ismételten hálásan köszönöm neked is, osztap neked is, és mindenkinek a sok-sok "szájbarágós" segítséget, hogy végül megértesem. Jó egészséget, erőt mindőtöknek, mert az a legfontosabb!

drbjozsef # 2024.02.01. 06:02

Ami nekünk dilemma, hogy az én és elhunyt édesapjuk tartozásaihoz se legyen semmi közük, ne vonják majd be őket adóstársként a hitelhez.
Ha ez a fontos, akkor ezt csak úgy lehet, hogy azt a verziót csináljátok, hogy a gyerekek utasítják vissza az öröklést. (Ha ezen gyerekek kiskorúak, vagy van kiskorú leszármazójuk, akkor ehhez a gyámhivatal hozzájárulása is kell, de tekintve, hogy a hagyaték negatív mérleget mutat, több az adósság, mint a vagyon, így ez elvileg nem gond). Ez esetben nem örökösök, nem jogutódjai az elhunytnak.
Minden más esetben jogutódok lesznek, és egyetemleges adósai a tartozásnak - igaz, csak a hagyaték tárgyaival, de ha gondod van a törlesztéssel, akkor előveszik őket, és az macera.
Ez esetben te öröklöd azt az 1/4 ingatlanrészt is, amelyet nekik ajándékozhatsz. Ez sajnos illetékfizetéssel jár, ami nem lenne, ha örökölnék, de akkor a tartozást is örökölnék.

Majordomus # 2024.01.31. 21:46

Azért számolj be hogy mi lett a vége az ügynek.

Anyoca # 2024.01.31. 15:07

drbjozsef,
Szerencsére nincs semmi vita. A gyerekek még úgy sem értik ezt az egészet mint én. Mi idáig abban a tudatban voltunk, hogy nekem nincs is semmi, de semmi közöm az édesapjuk apai örökségéhez. Ami nekünk dilemma, hogy az én és elhunyt édesapjuk tartozásaihoz se legyen semmi közük, ne vonják majd be őket adóstársként a hitelhez. Emiatt kezdtem el joghoz értőkhöz tanácsért fordulni. Erre itt megtudtuk, hogy nekem érthetetlen módon mégis közöm lesz az ő nagyszülői örökségükhöz. És amiről úgy tudtuk, majd teljesen inegyen az övék lesz, erre most itt kiderül lehet érte fizetni. Egyikük sincs anyagilag egyáltalán elengedve. Sajnálom őket. Én meg még úgy sem vagyok elengedve, 2 hónnapl ezelőtt álmomban sem gondoltam erre, hogy így magamra maradok és ennyi probléma szakad rám. Nem tudom ki találta és változtatta így meg ezt az öröklési ági törvényt, nem is mondok rá inkább semmit..
Azért köszönöm a sok-sok segítséget és tanácsot mindenkinek! Egy nagyon jó kis közösség, én kellemeset csalódtam, ritka a mai világban, hogy ideőtöket nem sajnálva itt segítettek. Hálásan köszönöm!