Cég és vállalkozás eredménye vagyonmegosztásban

drbjozsef # 2017.05.14. 17:08

Hát szerintem az, hogy ha nem vihet azt amit akar, akkor a gyereket fogja használni fegyverként.

Ennél sokkal pontosabbat nem tudom mire gondolsz. Hogy jogilag hogy fogja fegyvernek használni? Ja, úgy elvileg sehogy. De hogy valójában hogy fogja? Azt nem tudhatjuk, de kismillió lehetősége van, hogy megmérgezze a gyerek és a Te kapcsolatodat, hogy kijatssza ellene, hogy megkeserítse az életedet. De hát honnan tudhaná itt bárki, hogy mit akar.

Aki feltett kézzel megy egy megegyezésre, azt ki is fogják használni.

ingatlanos12 # 2017.05.14. 12:52

...és az "azt viszek amit akarok, különben a gyereket használom fegyverként"-re mi lenne a helyes válasz?
Sok mindent elmondhatnék, de ha valamit soha nem értékelt a feleségem, az mindaz amit érte és értünk tettem, vagy kaptunk segítségül.
Ebben most sem változik, csak követel.

pazs # 2017.05.08. 08:30

Azért a fair, a nagyvonalú és a vesztes között vannak fokozatok, úgy gondolom. És valakivel, akivel közös gyerekem van, nem biztos, hogy célszerű úgy kezdeni az egyezkedést, hogy kisemmizhetnélek, de nem teszem, mert úriember vagyok.

Immaculata # 2017.05.05. 17:51

Kérdezted, ezért elmondom a véleményem.
Azt érzem, hogy nagyon mély és fájdalmas az érzésed. Te ezt nem akartad.

A tanácsom az, hogy húzd az időt. 2-3 évre lesz szükséged, amíg annyira helyre jössz, hogy képes leszel az érzéseidtől elvonatkoztatni.

Jelenleg vesztes helyzetben vagy, ha pedig vesztesként távozol, ebben a kapcsolatban végig vesztes maradsz.

Mindenkinek egyenértékű társra van szüksége. A válásnak egyezségen kell alapulnia. A nagyvonalúság azért nem célravezető, mert a legtöbb embernél a gyengeség jele.

ingatlanos12 # 2017.05.05. 16:57

Köszönöm a válaszokat,
és külön köszönöm Pazsnak a mediációval kapcsolatos meglátását. Ugyanígy gondolom én is. A jogi részletek tisztázása nagyon fontos, ugyanakkor egy olyan válás a célom, ami nem a csatározásokról szól.

Az, hogy ezt a krízist úgy próbálom intézni felelősen, hogy mindenki jól járjon, és ne legyen lenyomva erőből, azt gondolom, hogy férfi erény.

pazs # 2017.05.05. 11:42

Világos.

Dr.Attika # 2017.05.05. 11:36

Sokat. De nem kell válaszolnia a kérdezőnek. Tanácsot kért, adtam.

pazs # 2017.05.05. 11:33

A három éves gyermeknek az édesanyja mellett a helye ez nem vitás.

A felesége által igényelt gyermektartásdíj nyilván eltúlzott.

Egyik állítással sem értek egyet, egyik sem evidens, nem tudunk semmit a körülményeikről, ami alapján ezeket így ki lehetne jelenteni.

Általában az ilyen válási szándék mögött van "pinabubus". Kérdezze meg tőle, hogy ő mennyi pénzzel kívánja támogatni a feleségét és az ön gyermekét”.

Ez mennyiben "jogászi" válasz? És mit befolyásol, hogy mit válaszol az illető, már ha létezik?

Dr.Attika # 2017.05.05. 11:28

Nem tudok nem jogászként gondolkodni, mert az vagyok. A három éves gyermeknek az édesanyja mellett a helye ez nem vitás. A felesége által igényelt gyermektartásdíj nyilván eltúlzott. Ne hagyja, hogy a gyermekkel zsarolja a felesége. Azt javaslom, hogy derítse ki, ki a "kandúr" aki miatt válni akar a felesége. (Általában az ilyen válási szándék mögött van "pinabubus". Kérdezze meg tőle, hogy ő mennyi pénzzel kívánja támogatni a feleségét és az ön gyermekét.

pazs # 2017.05.05. 11:21

Nem jogászként azokra az elvált szülőkre hallgatnék, akik azt mondják, hogy bárcsak szakember segítségét kérték volna a békés váláshoz, hogy a gyerekek és a szülők a legkevésbé sérüljenek és minél kevesebb anyagi vagy érzelmi tüske maradjon mindenkiben. Szóval irány egy mediátor.
Mert bárhogy is lesz most az anyagi oldala rendezve, még mindketten évtizedeket fogtok élni és legalább a gyereketek életében továbbra is közösen fogtok részt venni (családi eseményeken minimum: például a gyereketek sport- vagy kulturális rendezvényei, ahol szerepel, ballagás, esküvő, temetés), nem mindegy, hogy most vetitek el az évtizedes elhallgatások és halálra sértődések magjait, vagy arra mutattok példát a gyereketeknek, hogy attól, hogy már nem akartok együtt élni, lehettek fairek egymással és továbbra is emberszámba veszitek a másikat. Ebbe pedig a pénzügyek felnőttként kezelése is beletartozik. Lehet, hogy ő ezt három évesen még nem érti, de ne becsüljük le a tudatalattit.

No de ennyi elég is belőlem, ez jogi fórum, nem életvezetési tanácsadás.

ingatlanos12 # 2017.05.05. 11:02

Köszönöm a jogi szakmai válaszokat.
Nem tudom mi lenne a jó megoldás, van emberi oldala is a válásnak. Úgy tűnik a feleségem nem akar kompromisszumot ezügyben. Nekem csak az "üres" cég maradna szerződések, ügyfelek és munkatársak nélkül. Ebből akar megélni a jövőben.
Emellett az ingatlanunkból kivásárlására is milliókkal többet akar, mint amennyibe került nekünk és a gyerektartásra is 60-100 ezret emleget, ami szerintem túlzott egy 3 éves gyerek szükségleteit nézve.
Mindehhez a kezében van a legerősebb ütőkártya, amit nem fél használni: a gyermekünk.
Önök - nem jogászként - mit tennének a helyemben?

ObudaFan # 2017.05.04. 12:42

Ha jól értem a kft-ből csak a kivett osztalék (-előleg) a közös haszon és abban az esetben ha a kft. veszteséges, az nem tekinthető közös veszteségnek a mérleg felállításakor a vagyonmegosztás során?

Jól érted.

Immaculata # 2017.05.04. 09:33

azért, mert az örökségemből fedeztem az alapítását és így az örökségem egy részének helyébe lépett a cég?

Ezért, mert az örökséged helyébe lépett. Az örökséged a Te különvagyonod.

A feleségem nem szeretne osztozkodni. A meglévő szerződéseket a saját eredményének tekinti, mivel ő kötötte azokat és ő dolgozik azokon napi szinten.

A feleséged alkalmazott. Nem vele kötöttek szerződést, hanem a cégeddel. A társaság áll helyt a kötelezettségekért és a teljesítésért.
A feleséged lehet kapcsolattartó, esetleg többet is tesz, azonban mindezt a társaság nevében teszi.

Ahogy írtam a szerződést nézd meg, hogy mi van akkor, ha a felek felbontják a cégeddel a szerződést és a feleségeddel, mint önálló vállalkozóval kötik meg.
Minden bizonnyal kártérítéssel léphetsz fel, és kérheted a szerződés teljesítését továbbra is.

ingatlanos12 # 2017.05.03. 17:07

Köszönöm a válaszokat!

ObudaFan
"Az együttélés alatt a cégből kivett nyereség közös vagyon, mivel a különvagyonnak az együttélés alatt keletkezett haszna az közös."

• Ha jól értem a kft-ből csak a kivett osztalék (-előleg) a közös haszon és abban az esetben ha a kft. veszteséges, az nem tekinthető közös veszteségnek a mérleg felállításakor a vagyonmegosztás során?

Kovács_Béla_Sándor
"...tagok vagytok-e mind a ketten?"

• Nem. Egyedüli tag, alapító, ügyvezető vagyok. Az ügyvezetői feladatokat munkaviszonyban látom el. A feleségem a cég alkalmazottja, nem tag.

Immaculata
"Külön vagyonnak"

• Azért minősül külön vagyonomnak, mert egyszemélyes kft-ként alapítottam vagy azért, mert az örökségemből fedeztem az alapítását és így az örökségem egy részének helyébe lépett a cég?

"Egy szállító teljesíthet a Kft.-nek is és az egyéni vállalkozónak is.
"

• A feleségem nem szeretne osztozkodni. A meglévő szerződéseket a saját eredményének tekinti, mivel ő kötötte azokat és ő dolgozik azokon napi szinten.
ObudaFan # 2017.05.03. 11:37

A nyereséget vagy veszteséget hogyan-miként kell figyelembe venni vagyonmegosztáskor?

Az együttélés alatt a cégből kivett nyereség közös vagyon, mivel a különvagyonnak az együttélés alatt keletkezett haszna az közös.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.05.03. 09:31

Egyszemélyes kft.-m van, itt vagyunk alkalmazottak mindketten a nejemmel.
Az sokat nem számít. Hanem tagok vagytok-e mind a ketten?

Immaculata # 2017.05.03. 07:52
  1. Külön vagyonnak.
  2. A szerződésből lehet csak megtudni, hogy azok felbonthatók-e vagy sem. (Egyébként nem kell feltétlenül egyfelé teljesíteni. Egy szállító teljesíthet a Kft.-nek is és az egyéni vállalkozónak is.)
  3. Mivel a feleség alkalmazott, és a Kft. külön vagyon, így váláskor abból nem részesül.
ingatlanos12 # 2017.05.03. 07:31

Tiszteletem!

Egyszemélyes kft.-m van, itt vagyunk alkalmazottak mindketten a nejemmel. Ő most a válásunkkor külön akarja folytatni a vállalkozási tevékenységet a kft-n kívül e.v-ként úgy, hogy az ügyfeleket és munkatársakat átszerződteti magához.
A cég nemrég indult, a jelenlegi pénzvagyona nem éri el az alapításkori törzstőkét. Most úgy tűnik, hogy mire elválunk lehet picit nyereséges, de veszteséges is.
Ezt a céget az örökségemből alapítottam. Felszámolni most nem szeretném, megpróbálom felépíteni újra- másképp.

• Közös vagyonnak számít e vagy a saját külön vagyonomnak a kft.?
  • Az ügyfélszerződések alapján történő kifizetések jövőbeni eredményhez kötöttek. Ennek mi a megítélése ebben a helyzetben? Hogyan kellene jogilag és etikusan is helyesen eljárnom? Nem akarom visszatartani a feleségem, de a kft-t sem szeretném "bedönteni".
  • A nyereséget vagy veszteséget hogyan-miként kell figyelembe venni vagyonmegosztáskor?

Köszönettel!