Örököl-e a nagybatyam felesege?


sereno # 2005.06.29. 10:11

Köszönöm szepen a valaszt!
Vegülis 32 evet együtt eltek es a csalad nincs is ellene,hogy Julis neni örököljön,csak egyszerüen bant,hogy nem ö fogja öreg napjaira azt a kis hasznalni,hanem sajnos elveszik a gyerekek /elsö hazassagabol vannak gyerekei/ töle,de ezzel a lelkiismeretfurdalassal ök kelljen,hogy eljenek.

dr. Bubo # 2005.06.29. 09:45

Igy már egészen más a helyzet. Mivel a nagypapa halálakor, tehát 10 évvel ezelőtt - jogilag, és feltehetően törvényes öröklés szabályai szerint - az ő hagyatéka az örökösök, tehát a az élő geyermekek, illetve a kieső gyermekek helyett azok leszármazói örököltek, a nagymama haszonélvezetio jogával terhelten.

A nagymama halála esetén ismét az akkor élő gyermekek, illetve a kiesők helyett az akkori leszármazók (unokák) örökölnek és a haszonélvezet elenyészik. Ha valamelyik örökös kiesik (pl. meghal) és nincs leszármazója, aki örökölhetne, akkor a testvérek örökrésze növekszik.

Ez esetben a nagybácsi örökölt egyszer a nagypapától, örökölt a nagymamától, és tőle mint örökhagyótól, leszármazó hiányában, a felesége örököl, kivéve az ági öröklés esetét. Ez utóbbi azon vagyontárgyakra terjed ki, amelyek az örökhagyóra felmenőjétől öröklés vagy ingyenes juttatás keretében hárult, de az ági jelleg bizonyítását annak kell bizonyítania, aki ezen a jogcímen igényt támaszt.

sereno # 2005.06.29. 09:17

Hallo,köszönöm szepen a valaszt!
Azt elfelejtettem irni vagy nem gondoltam,hogy fontos lehet,szoval a nagyszülök elöbb haltak meg,mint a nagybatyam.Nagybatyam csak fel eve a nagymamam 2 ,nagyapam meg mar 10 eve.
Ha jol ertem,akkor ebben az esetben örököl?

dr. Bubo # 2005.06.29. 09:10

Nem, csak abban az esetben lehetne örökös, ha az öröklés megnyiltakor, tehát a nagyszülők halálakor a nagybátyád élt volna és ő halt volna meg később. Igy nagybácsi felesége semmiképpen nem örökolhet.

sereno # 2005.06.29. 09:06

Szervusztok!
Nagyszüleim meghaltak es egy haz maradt vissza,amit a 10 gyermek örököl ill. azok gyerekei.
Nagyszüelim tiz gyerekeböl negyen mar meghaltak,köztük az a nagybatyam is,akinek közvetlen leszarmazottja nincs,de 32 eve hazassagban elt.
Kerdesem az lenne,hogy örököl-e a nagybatyam felesege annak ellenere,hogy nincs gyerekük? Köszönöm a valaszt!