árvaellátás

eclipsell # 2011.06.08. 05:05

Sziasztok

Olyan kérdésem lenne ,hogy nem rég ismételten kértem az árvasági ellátást. Amiből 6 hónapra visszamenőleg kapom meg az összeget. Mivel nappalis hallgató vagyok és 2009 óta van jogviszonyom, több mint másfél éve járnia kellene, csak hanyag voltam és nem jártam utána csak nem olyan régen. Kérdés a következő ,hogy visszamenőleg csak 6 hónapra lehet kérni vagy , fellbezéssel próbálkozzak?

Virág53 # 2011.05.25. 07:55

A lányom október 26 tölti a 25 élt évét,nem tud végezni a nyáron az egyetemen mert fél évet még kell járnia.Szeretnék érdeklődni kérheti e az árva ellátást a következő fél évre.

apuka71 # 2011.05.23. 14:16

Kedves Gyertya köszönöm.

gyertya # 2011.05.22. 11:29

apuka71

Amennyiben árvaellátásra jogosító oktatási intézményben folytat tanulmányokat, akkor igen. Az igényt a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál kell az elhunyt törzsszámára hivatkozással előterjeszteni.
Nyomtatványt hozzá a www.onyf.hu címen a nyomtatványtárban talál.
Az árvaellátás minimum összege 24.250,- Ft.

Üdv: Gy.

apuka71 # 2011.05.16. 16:44

kedves fórumozók!Eddigi hozzászólásokat átnézve nemtaláltam ilyen kérdést.Tehát az lenne a problémám,hogy nemrégen elhunyt a volt feleségem,aki rokkantnyugdíjas volt.A közös gyermekünk most 15éves,most kezdi a középiskolát.Az anya betegsége miatt az utobbi időben velemél az új házasságomban.Azt kérdezném hogy a gyermek jogosult-e valamekkora árva ellátásra?köszönöm a választ.

monalisa1 # 2011.05.08. 15:14

Emailban kérdezd meg a Nyufigtól, a nevedet/számodat nem kell megadni...

http://www.onyf.hu

iverson # 2011.05.08. 10:55

Sziasztok!

Valószínüleg feltették már itt a kérdést,de nem találtam rá választ,így én is megpróbálkozok.
Fősikolai hallgató vagyok. Ebben a félévben nem teljesítettem kreditet (tehát 0kredit) és így az éves kreditösszeg felét sem sikerült elérnem. Az lenne a kérdésem,hogy ha most kiiratkozok, vagy kirúgnak az intézményből,mivel nem teljesítettem az éves kreditmennyiséget vissza kell e fizetnem az ebben a félévben folyósított árvaellátást?

Köszönettel: Iverson

monalisa1 # 2011.04.20. 17:24

Az árvaellátás csak folyamatos tanulmányok esetén jár, te pedig az egyik sulit júniusban befejezed, a másikat meg csak szeptembertől kezded el, ergo a köztes időre sajnos nincs pénz. (Lehet hogy utólag majd igen, de az más kérdés.)

feri20 # 2011.04.20. 16:55

köszi a választ,de augusztusban lesz meg a felvétel

monalisa1 # 2011.04.20. 16:51

Előbb vegyenek fel ama fősulira, aztán ha ez megvan, az oktatási intézettől kérj igazolást az első szemeszterre történő beíratkozásról, és azt haladétalanul küld be tértis levélben a Nyugifnak.

Vagyis ha téged már júniusban beírnak (?) a csak szeptemberben kezdődő 2011-2012-es tanávre, akkor ők ügyesek...

Szóval szeptemberig még annyi minden történhet, akár még veled is...

Pihenj, nyaralj majd jól!

feri20 # 2011.04.20. 16:29

jó napot,lenne egy kérdésem,juniusban megszünik a tanulói jogviszonyom szeptembertől ha minden jól megy fősulira fogok járni és azt is tudom h visszamenőleg megkapom majd a pénzt,de úgy nem lehetne megcsinálni h ahova járok suliba beiratkozok,és kitöltik a formanyomtatványt ls beküldöm a nyufinak,ezt meg lehet csinálni hogy nyáron is megkaphassam?köszönöm a válaszokat

monalisa1 # 2011.04.09. 15:29

örökösödés

Bocs de a kapott Határozatban biztosan le van írva, hogy a kifizetés x dátumig visszamenőleg egyösszegben, majd pedig havi járadék formájában - általában minden hó 5-ig bezárólag. (Postai utalással vagy bankszámlára, ahogy kérted.)

Tehát bármelyik nap megérkezhet, aztán pedig májustól havonta.

monalisa1 # 2011.04.09. 15:20

boszi1968

Az árvaellátás annak a nyugdíjnak a harminc százaléka amely az elhunytat halála időpontjában öregségi-, rokkantsági- vagy baleseti rokkantsági nyugdíjként megillette, vagy megillette volna.

Tehát mivel a nyugdíj jövedelem (= bevétel), így az árvaellátás is az.

monaLuis
laikus hozzászóló

boszi1968 # 2011.04.08. 21:49

szeretném megkérdezni hogy az árvaellátási mióta számít jövedelemnek?

örökösödés # 2011.03.29. 08:22

Üdvözlök mindenkit.kérdésem a következő.kisfiam apja szeptemberben halt meg tavaly.méltányossági árvaellátást ítéltek meg mert nem volt meg a szolgálati ideje 2011.március1-től és tartósan beteg a gyermek.ilyen esetben jár-e visszamenőleg is a megítélt összeg?ha igen külön kell kérnem?illetve mikor szokták utalni?
köszönöm a válaszokat előre is.

dtida # 2011.03.19. 11:05

Bruno5:
Kedves Dóri,

Nemtudom, kaptál e választ privát üzenetben a kérdéseidre az elmúlt időszakban, de mivel itt nem válaszolt senki, én most megteszem.

A megállapított ellátások összegszerűségében és arányaiban nagyjából korrektek, bár nem ismerem apukád kereseti adatait. Fontos tudnod, hogy mivel apukád magánnyugdíjpénztártag volt, a megállapított állami nyugdíjrendszerből folyósított ellátásotok 75 %-a annak, ami akkor lenne, ha apukád nem lett volna magánpénztártag. A kedvezményezett/örökösök dönthettek úgy, hogy a magánpénztárban összegyűlt pénzt visszautalják az állami rendszerbe, és akkor 100 %-os ellátást kapnak. Remélem, erről korrekt felvilágosítást kaptatok, és ennek fényében döntöttetek: alaposan mérlegelni kellett ezt, ugyanis öcséd és hugod, valamint anyukád még akár 10 éven túl is kaphatják az állami ellátásokat, és a kiesett pénz több lehet, mint a magánpénztárban lévő.

Az árvaellátás 30, az ideiglenes özvegyi nyugdíj pedig 60 %-os mértékű. Az ideiglenes özvegyi nyugdíj 1 évig jár, utána csak akkor, ha az özvegy nyugdíjas vagy az általad leírt körülmények fennállnak. Ebben tehát az a logika, hogy mivel anyukád nem nyugdíjas még, így járni fog egy éven túl is neki az özvegyi nyugdíj, ami nem járna akkor, ha egyáltalán nincs, vagy csak egy gyermeke van.

Ha te levelezőn folytatod a sulit, akkor neked valóban nem fog árvaellátás járni (tehát hacsak nincs jó munkád kilátásban, akkor gondold meg nagyon), azonban utánad özvegyi nyugdíj igen, azaz anyukád mindaddig kapja azt, amíg öcséd nappalin tanul.
Hugod esetében a tartósan beteg és a fogyatékkal élő nem azonos kategóriák, azonban az emelt családi pótlék folyósítása megalapozhatja ezt; magyarán hugod jogán is esélyes, hogy anyukád ne essen el az állandó, azaz 30 %-os, árvaellátással megegyező mértékű özvegyi nyugdíjától.

A hagyatéki tárgyalás után remélem rendeződnek az anyagi dolgaitok.

ui: ha volt apukádnak életbiztosítása, azzal nem kell várni a hagyatékira, hanem a kedvezményezett jóval hamarabb is hozzájuthat.

Luci0615 # 2011.03.19. 08:53

Üdvözlet mindenkinek, én itt uj vagyok, nem tudom hogy mennek a dolgok.
A kérdésem az lenne hogy, az árvaellátás nem visszamenőleg van? Apukám tavaj október elején halt meg. és a végzés az árvaellátásról ma jött meg, és azt írja hogy ehónaptol állapítja meg. akor ez hogyvan?

Bruno05 # 2011.03.08. 19:05

Kedves Fórumozók!

Sajnos az alábbi problémával kell szembesülnünk:
Apukám január 19-én elhunyt. Myeloma multiplex betegsége volt,gerincműtéte volt, sugár, stb, ép kemoterápiás kezelésen vett részt, hogy őssejttranszplantációra mehessen. Szépen gyógyult, nem is tűnt betegnek, de hirtelen leálltak a veséi, pár nap alatt nagyon beteg lett, és sajnos itt hagyott bennünket....
Most a gyász mellett a magyar ügyintézés érthetetlen borzalmaival kell megbirkóznunk. Anyukám Gyesen van 7 éves tartósan beteg hugommal. Vagyis jelenleg nem regisztrált munkanélküli, Gyest kap. Én harmadéves nappali tagozatos egyetemista vagyok, öcsém elsőéves, szintén nappalin.
Az árvaellátással és az özvegyi nyugdíjjal kapcsolatban szeretnék tanácsokat kérni.
Apukán villamosmérnök volt, 25 éves munkaviszonnyal, viszonylag jó keresettel. Mindhármunknak, azaz a három gyereknek 25 ezer forint árvaellátást állapítottak meg. Anyukámnak 50 ezer forint özvegyi nyugdíjat. Ezt nem értjük, nagyon kevés. Elvileg a 25 ezer a minimum összeg- miért ezt állapítják meg, ha az anyagi juttatásaink alapján véleményünk szerint nem épp a minimum kategóriába tartoznánk? Anyukám elvileg apa leendő nyugdíjának 60%-át kapná egy évig. Ehhez képest nagyon kevés az 50 ezer Ft. Próbálunk laikus gondolkodással valahogy utánajárni, találtunk valamit, ami esetleg megindokolhatja, hogy miért kap anya ilyen keveset: ,,Ha az özvegy egyidejűleg saját jogú nyugellátásban is részesül, vagy a házastársa jogán árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg, vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartása címén került megállapításra az özvegyi nyugdíj, akkor az özvegyi nyugdíj mértéke annak az öregségi, rokkantsági (baleseti rokkantsági stb.) nyugdíjnak a 30%-a, amely az elhunytat halála időpontjában megillette, vagy megillette volna. Vagyis az, aki tartósan beteg gyereket nevel, vagy 2 gyereket, az kevés pénzt kap? hol itt a logika?? Bár anyukám nem kap most nyugdíjellátást, így ez a hivatkozás remélem nem illik ránk, és más, korrigálható oka van az egésznek. A másik dolog, hogy én szeptembertől várhatóan levelező tagozaton végzem el a mesterszakot, vagyis akkor már nem jár rám az árvaellátás. Ebben szintén nincs logika, de no comment, köszi Magyarország. Vagyis júniustól rám nem kapunk ellátást, azt sem tudjuk, hogy akkor júniustól számíthatunk-e több özvegyi nyugdíjra? Ami még számunkra érthetetlen, hogy a hugom tartósan beteg, és aző támogatása jelenleg kimerül annyiban, hogy anyukám családi pótlékát 2 ezer valamennyi forinttal megemelték?? Ráadásul: apukám nem egy minimálbérre bejelentett, munkakerülő ember volt, rendesen fizette a nyugdíjpénztárát is, vagyis hogyhogy a minimumot kapjuk mindenben - és még az említett anyagi helyzetünkről ne is beszéljünk!?
Anyukám majd ősztől próbál ismét dolgozni- óvónő egyébként, én is dolgozni szeretnék, így reméljük, lesz állandó jövedelmünk. A félreértés elkerülése végett nem vagyunk szegények, se pénzhajhászok, de gondolom ahogy mindenkinek, nekünk is fontos lenne, hogy amíg bele nem rázódunk ebbe az új életformába ne maradjunk juttatás nélkül, olyan juttatás nélkül ráadásul, ami alanyi jogon megillet(ne) bennünket. A ház fenntartása, a villany, fűtés stb, a 3 gyerek ellátása, a kocsi stb. mind pénz. Apa magánnyugdíj pénztári tag is volt, így hosszútávon nem maradunk pénz nélkül ,de azt is mire utalják, az ezer év, még a hagyatéki tárgyalás sem volt meg, a pénz egy része zárolva van, stb, és egy egyedül maradt anya 3 gyerekkel, főleg úgy, hogy jelenleg nem dolgozik, nyilván segítségre szorul, csak ugye állambácsit mindez nem érdekli annyira.
Egyszerűen nem értem, hogy egy szerettét gyászoló embernek miért ilyen dolgok kell, hogy elvegyék a maradék erejét is...
Remélem, érthető, amit írtam, és lesz, aki tud segítséget, tanácsot adni.
Köszönöm előre családom nevében is!
Dóri

monalisa1 # 2011.03.02. 14:30

Minden árvaellátási ügyben az Országos Nyugdíjbiztosítási Igazgatósághoz kell ill. lehet fordulni, javaslom írj e-mailt és bizonyára kapsz érdemi választ.
http://www.onyf.hu

fbeus25 # 2011.03.01. 21:35

Felsőoktatásban tanulok, kapom az árvaellátást és félévente igazolnom kell, hogy tanulói jogviszonnyal rendelkezem. Érdeklődnék, hogy ha a 2. félévi vizsgáimat teljesítettem, és felvettem a tantárgyaimat is(júniusban), akkor kaphatom-e nyáron is az árvaellátást?Mert ezzel igazolnám, hogy a szeptemberi tanulmányaimat meg fogom kezdeni.
Köszönöm előre is a segítségüket!

52mama (törölt felhasználó) # 2011.02.27. 12:42

DyttaBaby!

Leírom az én esetemet.
Lányom,mivel édesapja halálakor nappalis volt árvaságit kapott, melyet a diploma megszerzésekor megsszüntettek.Jelenleg az alapdiplomájához kapcsolódó mester kurzust végzi, levelező tagozaton az ELTÉN.
Mivel én is munkanélküli vagyok, Ő mint nagykorú,egyedülálló, jövedelemnélküli egyetemista méltányosság gyakorlásáért fordultunk az ONYF Főigazgatójához, aki 2012.juniusig méltányosságból engedélyezte az árvasági továbbfolyósítását.Éppen most kellet küldeni a NYUFIG-nak az iskolalátogatási igazolást.
Indokaink a következők voltak: a levelezős nem jogosult START kártyára,ösztöndíjra,diákkedvezményre és elvileg semmire.Munkahelyre nem veszik fel, mert a munkához gyakorlat, a gyakorlathoz munka kell.
Ezen indokok alapján kapta vissza a levelezős az árvaságit, mert alapból, csak nappalisnak jár.
52mama

monalisa1 # 2011.02.27. 11:07

"... Ha a gyermek oktatási intézmény nappali tagozatán tanul, legfeljebb 25. életéve betöltéséig jogosult az árvaellátásra."

Az ellátás melletti esetleges munkavégzés nem kizáró ok.

DyttaBaby # 2011.02.27. 09:18

Érdeklődni szeretnék,hogy az árvaellátás csak nappali szakos hallgatóknak jár?

monalisa1 # 2011.01.31. 15:22

Minden beíratkozott félévről iskolai igazolást kell beküldeni a Nyufighoz, mert az árvajáradék nagykorú esetében már nem automatikus.

Jummmy # 2011.01.31. 11:53

Sziasztok!
Most kezdtem az egyetemet, jelenleg regisztrációs időszak van, most aktiváltam az új(második) félévet. Ismét el kell küldeni azt a nyomtatványt, ami igazolja, hogy tanulok, vagy februárban ugyanúgy fogják utalni a pénzt?
Előre is köszönöm a választ! Mercédesz