árvaellátás

Anita88 # 2010.08.02. 21:16

gyertya

Köszönöm szépen a segítséget! Minden jót!

stefigrafi # 2010.08.06. 08:11

A férjem néhány nappal ezelőtt elhunyt. Közös gyermekünk 18 éves és nappali tagozaton középsiskolában tanul. Vagyonunk minden közös.

Azt sem tudom hová, miért kell fordulni, mire kell vigyázni, mit hogyan kell intézni. Minden segítséget megköszönnék.
Szeretném, ha a gyerek mindent megkaphatna, vagy amit én mint az özvegye megkaphatnék, mert elég nehéz most a helyzetünk.

SOS

Stefigrafi

gyertya # 2010.08.06. 16:01

stefigrafi

Amennyiben a házastársa nyugdíjas volt, akkor özvegyi nyugdíjat és árvaellátást a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól (Budapest, 1820) igényelhet az elhunyt törzsszámára hivatkozással.

Ha nem nyugdíjas volt, a fenti ellátásokat a lakóhelye szerinti regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságtól igényelheti.

Az igénybejelentő lapokat megtalálja a www.onyf.hu címen a nyomtatványtárban.

Gondolom családi pótlékban is részesül, igényelje a Magyar Államkincstártól egyedülállóság címén.

Üdv: Gy.

stefigrafi # 2010.08.06. 18:31

Köszönöm kedves Gyertya.
Nem voltunk nyugdíjasok.
Ugyanakkor felmerült bennem egy rémisztő gondolat:

Ahogy telnek a napok és tanulmányozom a paírjait-egyéni vállalkozó volt- kiderül, milyen adósságai, hitelei, elmaradt befizetései voltak.
Úgy tudom, hogy mint egyéni vállalkozó, a vagyonával felel, vagyis mi, az örökösök is teljes mértékben felelősek vagyunk ezek visszafizetésében.
De ami most a legjobban aggaszt, hogy munkaviszonya ugyan több mint harminc éves volt, de az utóbbi hónapokban a részletezett APEH tartozásai közt ott van, hogy sem egészségbiztosítást, sem nyugdíjjárulékot nem fizetett.

Ilyenkor talán nem járnak ezek az ellátások?
Vagy tehetünk még valamit gyorsan, hogy járjanak?
A halotti bizonyítvány még nincs meg, tehát hivatalosan még nincs bejelentve.

Stefigrafi

Hannah92 # 2010.08.09. 00:59

Tiszteletem!

Olyan kérdéssel fordulok önhöz...Hamarosan betöltöm a 18. életévem! Árvaellátást ..családi pótlékot illetve özvegyi nyugdíj juttatásokban részesülünk.Miután nagykorúnak számítok az árvaellátás esetleg családipótlék saját számlára irathatom-e?Van e hozzá jogom miután magamért felelek..Vagy kortol függetlenül a szülő kapja ezt a pénzt?

Előre is köszönöm!

zseebi # 2010.08.17. 11:48

Üdvözlöm!
21 éves vagyok,16 éves kóromig kaptam árvaellátást mivel anyukám 8 éve elhunyt.Levelező tagozaton tanultam tovább ezért megszüntették.Munkaviszonyom eddig nem volt.Most jelentkeztem iskolarendszerű nappali képzésre.Ők azt mondták jár családi pótlék.Viszont azt nem tudják h akkor is ha én 3 évig nem kaptam a levelező iskola miatt.
Érdeklődnék hogy ez jár e még nekem?
És ha igen kihez kell fordulnom?(apeh,nyugdífolyosító,államkincstár?)
Előre is köszönettel: S. Melinda

Wicuska # 2010.08.23. 18:44

Jó napot! Érdeklődni szeretnék, hogyha én nappali tagozaton tanulok és most kaptam munkát, akkor kaphatom-e tovább az árvaellátásit, ha közben az iskolát is el tudom még végezni nappali tagozaton. 1évem van még hátra az iskolából(nappali tagozatos), a munka meg egyenlőre csak próbaidős.
Előre is köszönöm válaszát!
Üdv: Éva

Mosti # 2010.08.25. 14:04

Üdv!

Érdeklődnék, hogy ha szept. 1. hatállyal megszüntették az árvaellátásom folyósítását (befejeztem az előző iskolámat), de most szeptembertől ismét tanulok nappali tagozaton (21 éves vagyok), és csak szept 6. után tudom leigazolni a jogosultságomat, akkor várhatóan mikor kapok megint ellátást? Még szeptemberben valamikor, vagy már csak októbertől?

Gyakorlatilag ebből tartom el magam, így nagyon nem mindegy, hogy kiesik-e egy hónap vagy sem...

A választ előre is köszönöm!

gyertya # 2010.08.26. 15:18

zseebi

Kicsit keverte az árvaellátást a családi pótlékkal, de árvaellátás vonatkozásában amennyiben arra jogosító képzésben részesül, akkor a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól igényelheti az ellátást.

Wicuska

Az árvaellátás addig jár, amíg az arra jogosító feltételek fennállnak. Ha a tanulás mellett (vagy fordítva) még van energiája dolgozni, hát tegye, ez az árvaellátást nem érinti.

Mosti

Az árvaellátás folyósítása attól függ, hogy Ön mikor nyújtja be az igényét. A Nyugdíjfolyósító Igazgatóságot 22 munkanapos ügyintézési határidő köti, azon belül várható az utalás.

Doddika # 2010.08.26. 15:51

Tisztelt Fórumozók!

2010.január 31-ig volt felső oktatási hallgató jogviszonyom (leállamvizsgáztam), ezalatt árvaellátásban részesültem. 2010. szeptemberétől tanulmányait szintén nappali tagozaton folytatom. Visszamenőleg mikortól igényelhetem az árva ellátást? tehát úgy számoljak, hogy a nyári időszakra megkapom visszamenőleg, vagy akár februártól kaphatok mivel ez időtájt semmilyen munkát nemtaláltam s ebből kifolyólag jövedelmem sem volt.

gyertya # 2010.08.28. 09:54

Doddika

A hallgatói jogviszony fennállásának időtartamára jár az árvaellátás, azaz szeptembertől jár Önnek.
Azonban már hallottam olyan ügyről, ahol a bíróság februárig visszamenőleg megítélte az árvaellátást, arra hivatkozva, hogy az igénylő bizonyítani tudta, február és szeptember között nem tudott beiratkozni képzésre, mert nem indult. Feltételezem egyedi eset, de érdekes.

Doddika # 2010.08.28. 13:27

Köszönöm a válaszát Gyertya!

reiter # 2010.08.30. 20:54

Üdvözletem !,

Először is felvázolom a helyzetet: Több mint 1 éve befejeztem a tanulmányaimat, azóta természetesen nem is kaptam semmit, viszont most ismét jelentkeztem nappali tagozatra, az ellátással kapcsolatba már elintéztem mindent, viszont mint itt olvastam, elvileg 6hónapra visszamenőleg lehet igényelni az árvasági ellátást. Azonban a nyugdíjfolyósítóban azt mondták, hogy ez nem lehetséges.

A kérdés tehát, hogy ott tudnak valamit rosszul vagy itt volt helytelen az információ ?

A választ előre is köszönöm !

r

Luna1012 # 2010.09.01. 17:49

Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne hogy: ez év februárjában abba maradt a tanulói jogviszonyom családi problémák miatt ezért megvonták tőlem az árvaellátási segélyt, de viszont most újra nappali tagozatos iskolába járok. Kérdésem elég ha kérek a Nyugdíj folyósítottól egy nyomtatványt amit kitöltök és az iskolámmal is kitöltetem, mindezt a régi törzsszámommal?
Vagy teljesen előröl kell kezdenem ezt az egészet, szóval újra igénylés új törzsszámot kapok? Vagy egyszerűbben a kérdés mit tegyek hogy újra kaphassam? Töltsem ki a nyomtatványt (a régi törzsszámommal együtt) és küldjem el a megadott címre?
Kérlek segítsetek! Nagyon sürgős lenne..
Előre is köszönöm a gyors választ
N.

gyertya # 2010.09.01. 18:02

reiter

Visszamenőleg 6 hónapra akkor igényelhető az árvaellátás, amennyiben az arra jogosító feltételek is fennálltak a megelőző 6 hónapban.
Példa: Ha Ön csak 2010. 09. hónaptól tudja bizonyítani a tanulói/hallgatói jogviszonyát, akkor a 09. hónapot megelőzően nem illeti meg árvaellátás, mert nem állt fenn a jogviszonya.
Ha viszont az elmúlt egy évben folyamatosan fennállt volna a tanulói/hallgatói jogviszonya, de elfelejtette igényelni az ellátást, akkor csak 6 hónapra visszamenőleg járna az árvaellátás, nem pedig egy évre.

Luna1012

A www.onyf.hu-ról töltse le az iskolai igazolást, igazoltassa az oktatási intézményével, írja rá a régi törzsszámát és küldje be a Nyufig-ba.

Wolfheart # 2010.09.03. 08:01

Tiszteletem!

Én jelenleg 23 éves vagyok, és már nem tudok nappali tagozaton szakmát tanulni, de úgy tudom hogy ha esti tagozatos nappali munkarend szerint tanulok akkor továbbra is igényelhetem az árvaellátás. A kérdésem a következő lenne. Mik azok a kritériumok, melyek szerint az esti tagozat nappali munkarendnek felel meg? Mert például tudtommal esti tagozaton sosem azonos a heti óraszám a nappaliéval. És milyen egyéb nyomtatványokat kell kitölteni az igényléshez a szokványos iskolalátogatási igazoláson kívül? Előre is köszönöm a segítséget.

Wolfheart # 2010.09.07. 11:43

Továbbá azt szeretném még megkérdezni hogy a felnőttoktatásra vonatkozó szabályként még mindig az 1993. évi LXXIX. törvény 78. § van érvényben? Mert ahogy kutakodok az interneten, mindenféle törvényhivatkozás megjelenik, de egyik sem erről szól.

Köszönöm előre is.

theonlyangel # 2010.09.07. 18:13

Üdvözlet!
Az lenne a problémám, hogy betöltöttem a 23-at és januárban megszűnik a jogviszonyom (leállamvizsgázok), de februártól újra hallgató leszek még minimum 4 félévig. Kérdés: pontosan meddig jár az árvaellátás? Ha igényelhetem a folytatást, ahhoz milyen nyomtatvány szükséges?

ELőre is köszönöm

Zsana-manna # 2010.09.09. 18:29

Üdvözlet!

Azután szeretnék érdeklődni hogy nekem 2 lakcímem van egy állandó és egy tartózkodási hely én jelenleg a tartózkodási helyemen vagyok a papírjaimat az állandó lakcímemre küldték egy rokonom el küldte postán de valószínűleg el keveredett ilyenkor mi a teendő?

Pészy # 2010.09.10. 17:28

Sziasztok!
Nekem három kérdésem lenne nagyon remélem tudtok segíteni!
(1)21 éves vagyok kihagytam 2 évet a suliból de szeretnék visszamenni nappali tagozatra lehet e?
(2)Ha lehet igényelhetek e árvaellátást és családi pótlékot újból?
(3)Utolsó és egyben a legfontosabb, hogy szeptember közepén be lehet e iratkozni nappali suliba 11-be?

Előre is nagyon köszönöm!

Bubu89 # 2010.09.28. 19:46

Sziasztok!
Nagy butaságot csináltam szerintetek? A nyufignak az árvaellátáshoz az igazolós levelet:1139 Budapest Váci út 73-ra adtam fel.Mi a pontos cím?Vagy így is megkapják?Köszönöm

gyémánt # 2010.11.01. 09:48

Érdeklődnek,hogy van 3 kiskorú árva akiknek meghalt az apukájuk,de nem kapnak árvasági ellátást mivel nincs meg hivatalosan 10 éve bedolgozva az apukának aki meghalt.Lehetséges ilyen,hogy e-miatt ne kapjanak árvasági ellátást a gyerekek?

MajorDomus # 2010.11.01. 14:46

Nem lehetseges

jucy2 # 2010.11.01. 14:50

Sziasztok tavaly halt meg a gyermekem apja és az árvasági ellátás elútasitoták mert nem volt bejelnett munka helye. Tudnátok nekem segiteni??

monalisa1 # 2010.11.01. 17:29

http://www.gazdasag.halmaz.hu/…aellatas.php

A lap alján a következő oldal a további tudnivalókkal folytatódik.