Tisztelt Forum!!
Azt szeretném kérdezni,hogy esti tagozaton jár e az árvaellátás?Van egy törvény ha eléri a nappali óraszám 90%át akkor igen.
Minden ember mást mond....
A nyúgdíjfolyósító is.
Elöre is köszönöm a választ!
Tisztelettel:feco
árvaellátás
üdv. szeretnék érdeklődni arról hogy az árvaellátást a saját számlaszámomra szeretnénk utaltani. ehez milyen papírt kell küldenem? és mi a teendő hogyha a törzsszámomat nem találjuk? segítségüket előre is köszönöm.
Üdvüzlet.
csavaros kérdéssel fordulok önökhöz. édesapám líbiai állampolgár volt. én magyar állampolgár vagyok. folytatnám a tanulmányaimat amit félbehagytam és érdeklődnék hogy ilyen esetben jár e nekem árvasági ellátás ha az apa kulfoldi állampolgár. köszönöm
Szeretnék érdeklődni,hogy a 18 életévét be nem töltött gyermeknek meddig jár az árvaellátás,ha tanulmányait esti iskolában folytatja?
Köszönöm a válaszát
Tisztelt Szakértő!
Lányom betöltötte a 17 életévét,abbahagyta különböző okok miatt a nappali tagozatos iskolát.Jelenleg heti 3 szor jár délután iskolába.Ez gondolom egsti tagozatos iskolának minősül.Szeretném megtudni hogy az árvaellátása jár e ezután is,vagy nem.Meddig iskolakötelesek a gyerekek?Mert nem sikerült iskolaváltoztatás miatt szüntette meg a tanulmányait.Vissza lehet e iratni nappali tagozatos iskolába?
köszönöm válaszát :Klaudia.
Tisztelt Szakértők! A fiam 12.évfolyamos volt,pótvzsgázott augusztus 27-én.Sikerült neki,de csak majd jövö év végén lesz neki szakmunkásvisgája.Kérdésem: jár-e továbbra is árva ellátás,iskola kiadta a nyugdijfolyósitónak az iskola látogatáolási igazolást.milyen feltételek kellenek ahhoz hogy tovább folyósitsák,mert az iskola azt mondta hogy "csak bizonyos órákra kell bejárni".Tehát az egész évet nem muszáj.Válasukat elöre is köszönöm!
Esti tagozatos iskolarendszerű OKJ-s szakképzésre fogok járni, de utána szeretnék nappali tagozaton főiskolán tanulni. Az árvaellátást akkor lehet igényelni újra? Mert gondolom így, hogy esti tagozatra fogok járni, így nem fogom megkapni.
A segítséget megköszönöm!
Ha nappali tagozatos lesz, újból lehet igényelni.
Tisztelt moggyoroska!
Nem igényelheti. Tessék rászoktatni a gyermeket az öngondoskodásra.
Tisztelt Szakértők!
Segítséget szeretnék kérni az ügyben, hogy fiam 20 éves. Sajnos 18 évesen (tankötelezettség megszűnt) egyszerűen megszakította a tanulmányait, így nem kaptuk utána az árvaellátást. Tavaly szeptemberben elment esti tagozatra, de munkája nincs, remélhetőleg folytatni fogja tanulmányait ősszel. Mivel keresete egy fillér nincs, családi pótlék sem jár már rá, az egészség biztosítását kénytelen vagyok én fizetni, mert estiseknek sajnos az sincs.
Méltányosságból igényelhetné az árvaellátást? Vagy csak akkor ha nappali tagozatra járna?
Köszönettel!
Kedves Szakértők!
Augusztus végén betöltöm a 25. életévemet, de csak most fogom kezdeni a mesterképzést, tehát meg szeretném pályázni az árvaellátás méltányosságból történő továbbfolyósítását. Az 1997. évi LXXXI. törvény alapján készült tájékoztató azt írja, hogy "az első - alap- és mester- vagy osztatlan képzésben folytatott tanulmányok esetén". Eddig rendben is van, de aztán ezt is írja: "...és a tanulmányai az első felsőfokú oklevél megszerzésére irányulnak." Ez viszont abszolút ellentmondás, hiszen mesterképzésre csak úgy lehet jelentkezni, ha már elvégeztem az alapszakot, ami pedig felsőfokú oklevelet ad...És ezt a pályázathoz szükséges formanyomtatványban is megkérdezik, hogy az első felsőfokú oklevél megszerzésére irányulnak-e a tanulmányaim.
Felhívtam a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatát de nem tudtak választ adni arra, hogy akkor most megpályázhatom-e vagy sem.
Előre is köszönöm a segítséget!
Tisztelt Szakértő!
Árvasági ellátásban részesülök (meghalt nevelőapám után) jelenleg. 2011 szeptemberében kezdtem meg egyetemi tanulmányaimat. Az első félévben terhes lettem, kisfiam áprilisban született. A második félévre halasztást kértem, az árvasági ellátásra jogosult maradtam.
Még biztonytalan, hogy szeptembertől vissza tudok-e menni a következő félévre, vagy még kérek egy féléves halasztást.
A következőben kérném a segítségét:
- Ha ismét halasztok egy félévet, akkor is jogosult leszek még az árvaellátásra?
- Kisfiam születése után GYES-t is kapok. Jogosult vagyok mindkét ellátásra, tehát kaphatom az árvaságit, és a GYES-t is?
Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Gyertya!
Köszönöm a válaszát.
Sajnos még nem találtam megfelelő topicot a fogyatékossági támogatásról (egy rokkantnyugdíjról szólóban tettem fel a kérdést, de talán nem az a megfelelő. Nincs olyan amelyik kifejezetten ilyen ellátásokkal foglalkozna (vakok járadéka, emelt összegű családi pótlék stb.)?
Nagy Zoárd
Az árvaellátásra való jogosultságot nem érinti, ha az árva keresőtevékenységet folytat.
Dolgozzon amennyit bír.
A fogyatékossági támogatással kapcsolatban a megfelelő topicban kaphat választ.
Üdv: Gy.
Tisztelt Szakértők!
27 éves ismerősöm árvaellátásban részesül, mert II. csoportos rokkant munkaképesség csökkenése 100%-os és nem rehabilitálható (születésekor agyvérzést kapott, örökletesen hemofiliás, és mentálisan visszamaradott, hepatitise van, ezenkívül végtagjai kissé deformáltak). Édesapja 1988-ban halt meg. 18 éves korától - mivel a fogyatékosság apja halála előtt bekövetkezett - folyamatosan árvaellátásban részesül.
Gondnokság alatt nincs, és bizonyos munkák elvégzésére is alkalmas.
Kérdéseim:
Vállalhat-e munkát úgy, hogy ne veszítse el az árvaellátását? A másik kérdés: Fogyatékossági járadékra jogosult lehet-e és ez érintheti-e az árvaellátását?
Válaszukat előre is köszönöm.
TIAMON
A másik topicban válaszoltam Önnek.
diki2000
Nyújtsa be az igényt a nyugdíjbiztosítási igazgatósághoz és tegyen egy nyilatkozatot, hogy minden az igény elbírálásához szükséges adatot a nyugdíjbiztosítási igazgatóság szerezzen be.
A lánya esetében kétséges a jogosultság fennállása, tekintettel arra, hogy árvaellátás néhány esetet leszámítva, csak nappali tagozaton folytatott tanulmányok esetén jár.
lawiloz
Jogszerű, erről többet nem is tudok írni.
Tisztelt Szakértők!
Nagyfiam 17 éves. Volt feleségemmel él. Rendszeresen fizetem a tartásdíjat. 6 éve exnejem volt élettársa, akire fiam addig panaszkodott,meghalt. Exnejemmel közös gyermekük is született a kapcsolatból. Fiam nevére is kérte az árvaellátást (hozzátartozói nyugdíjat, amit a nyugdíjfolyósító meg is ítélt neki) Kb 4000Ft-l több, mint amennyi tartásdíjat én fizetek.
Jogszerű eljárás, hogy tartásdíjat és árvaellátást is kap exnejem? Erkölcsileg legalábbis aggályos a dolog. Mivel fiam azt látja, hogy néhai nevelőapja többet ér, mint a sajátja ( anyukája legalábbis erről biztosította).
Köszönöm megtisztelő figyelmüket!
Tisztelettel; Lawiloz
Üdv! Nekem olyan problémám van, hogy márciusban elhunyt a gyerekeim apja (15 éve elváltam). Kisebbik fiam gimnáziumba jár, most másodéves volt. Lányom már 22 éves és munkaügy által szervezett nappali rendszerű tanfolyamra jár szakma szerzés céljából. Idén szeptembertől felvették levelezőre pesti egyetemre. Kérdésem lenne, hogy mivel újra férjhez mentem megjár utánuk az árvaellátás? Munkaviszonyait az elhunyt édesapának nehéz összeszedni mivel a második felesége nem ad ki semmit. Egyedül a halotti anyakönyvi kivonatot küldte el, meg néhány munkájáról a munkaügyről kiadott fénymásolatot.
Előre is köszönöm szíves válaszokat!
Üdv! Picur
Kedves Gabicsek!
Oké értem én, hogy azé a gyerek, akinek a nevén van, de akkor, perelheti a vér szerinti apát gyerektartásért??? A per sokkal hamarabb kezdődött (talán még tavaly), a név szerinti apa most halt meg pár hónapja...
Azé a gyerek, aki a születési anyakönyvben apaként szerepel. Mindaddig, míg a bíróság más apát meg nem állapít.
Gyertya majd válaszol, de én úgy gondolom, míg az elhalt szerepel a születési anyakönyvi kivonatban apaként, addig kérheti az árvaellátást. Ha ez változik, be kell jelenteni majd a nyugdíjfolyósítóknál.
Kedves Fórumozók!
Arra a kérdésre keresem a választ, hogy jogszerűen kérhető-e az államtól az árvasági ellátás (a névleges apa után) miközben a tényleges apát perli az anyag gyerektartásért?
Az államkincstár és a Nyufig szerint nincs joguk vizsgálni, hogy kié a gyerek.
Előre is köszönöm a válaszokat!
TIAMON
Mercédesz90
Árvaellátás szempontjából nem kizáró, a fordított esetet kérdezze a táppénzt folyósító szervtől.
Kedves Gy. ! Aktiv jogviszonyom van az egyetemen, arvaellatas jar, nyari munkan vagyok, balesetet szenvedtem, tappenz es arvaellatas megy egyutt? Ha nem, mi a teendo? Elore is koszonom!
chuck78
Akkor az a helyzet állt elő, hogy Ön téves információkat adott meg. Ha az édesapja 2012-ben hunyt el, akkor nem lehetett rokkantsági nyugdíjas, csak rehabilitációs, illetve rokkantsági ellátásban részesülő. Ebben az esetben viszont a lakóhelye szerinti Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatósága a hatáskörrel rendelkező szerv.
Tekintettel arra, hogy Ön azt írta az édesapja rokkantsági nyugdíjas volt, azt vélelmeztem, hogy 2011-ben hunyt el. Ebben az esetben a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság lenne a hatáskörrel rendelkező szerv.
Legközelebb pontosabb adatokat adjon meg, és akkor nincs félreértés.
Az egyik szervtől a másikig történő áthelyezés időtartama az ügyintézési határidőbe nem számít bele.
Ennyivel hosszabbodik csak.
Tisztelt Gyertya!
Köszönöm válaszod. Azonban probléma akadt. Ma kaptam egy levelet a NYUFIG-tól, "hatáskör és illetékesség hiányának megállapítása, az ügy áttétele" címmel.
Eszerint a Budapest Fővárosi Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatósághoz átküldték a beadványom. Nem vagyok otthon a jogi dolgokban, szóval ez most balfordulat az eljárásban (én legalábbis így érzem)? Ha jól olvastam, azt írták a honlapjukon is, hogy hozzájuk kell megküldenem az igénylésem, most meg átirányítják az ügyem?
Az is kérdéses számomra, hogy ez az elbírálás ismételt meghosszabbításával jár? Nagy szükségem lenne az árvaellátásra, nem jönne jól ha ismét rádobnának 22 napot. :S
Üdvözlettel: chuck78
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02