árvaellátás

KicsiGila # 2014.03.10. 16:23

Szép Napot! Segítséget szeretnék kérni.
Idén februárban töltöttem be a 25. életévemet. Édesapám meghalt, anyukám egyedül nevelt fel minket. Jövő tavasszal fejezném be a főiskolai tanulmányaimat. Elutasították a méltányossági kérelmemet.

Indoklás: "Ön különös méltánylást érdemlő körülményekre nem hivatkozott, az árvaellátás méltányosságból történő továbbfolyósítására irányuló kérelme nem teljesíthető"

Nem tudom, hogy milyen papírokat kellett volna beküldenem, hogy igazoljam nem tudom kifizetni a tandíjat, pedig feltett szándékom befejezni az iskolát. Azt írták még, hogy nem lehet fellebbezni a határozat ellen. Ami eléggé megdöbbentő!!!!!!!

Kérek mindenkit, hogy segítsen. Nem akarom annyiban hagyni!!!! S az iskola is elég sokba került eddig, hogy most félbehagyjam!

Köszönettel

ahamima # 2014.03.05. 20:56

niki03

Nagykorúsága elérésével az Önnek járó ellátás felvételére jogosult. Keresse meg a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságot, hogy milyen számlaszámra, illetve címre kéri az ellátás folyósítását. Megjegyzem, hogy a folyósító szerv is megkeresi Önt levélben a fenti nyilatkozattétel miatt.

zsocom

Van megoldás, ugyanis az eljárást lefolytató szerv hibát követett el, mert a 168/1997. kormányrendelet egyértelműen szabályoz, "ha a 16 év alatti gyermek árvaellátás iránti igényét amiatt utasítják el, mert az elhunyt jogszerző a szükséges szolgálati időt nem szerezte meg, a kivételes árvaellátás megállapítása iránti eljárást hivatalból meg kell indítani". (72/B. § (1))
Feltételezem ez az eljárás nem indult el, ezért levelet kell írni az elbíráló szervnek, hogy indítsanak eljárást kivételes árvaellátás megállapítására, ebben az eljárásban pedig nyilatkozni kell azokról a körülményekről amelyek megalapozzák az ellátásra való jogosultságot. A fent megjelölt jogszabályhelyre hivatkozzanak. Gondolok itt pl. alacsony jövedelemre, esetleges munkanélküliségre, a gyermek egyedül nevelésére, esetleg több családtag eltartására, stb.
Ezen a címen elérhetik magát a nyomtatványt is.
https://e-ugyintezes.onyf.hu/PDF/K15.pdf?…
Remélem tudtam segíteni.

Üdvözlettel: ahamima

zsocom # 2014.03.02. 14:01

2013.09.03-án közlekedési balesetben elhunyt a fiam 31 évesen. 2011-ben elvált de van egy kisfia aki 6 éves édesanyjával lakik.Fiam a balesetben teljesen vétlen volt.A volt menyem beadta az árvaellátásra a kérelmet de azt mondja,hogy elutasították mivel a fiamnak nem volt elegendő munkaviszonya.Van erre valami megoldás, hogy az unokám kapjon ellátást?
Előre is köszönöm.

niki03 # 2014.03.02. 12:07

Üdv!
Most fogom tölteni a 18-at ebben a hónapban, ilyenkor nem engem illet az árvaellátási pénz? nem kötelező bankszámlát nyitnia édesapámnak?

ahamima # 2014.03.01. 10:58

Moli67

Az árvaellátás addig az időpontig illeti meg a gyermekét, amíg a tanulói/hallgatói jogviszony fennállását igazolni tudja, tehát amíg az oktatási intézmény igazolja a tanulmányokat, addig folyósítható az ellátás.

Kitt@ # 2014.02.28. 14:57

Üdv!
Sürgös válaszra lenne szüksègem.
Nappali tagozaton èrettsègire jàrok, 23 éves vagyok. 23 évesen kezdtem el, mivel év vesztes vagyok a nappali tagozat korhatára 23 év. Az érettségi 3 éves, vissza van még 2 év. Azt olvastam hogy abban az esetben ha a szakképzés ideje 2 évnél több, akkor a nappali tagozat korhatára kitolodik. Az lenne a kérdésem, hogy jövöre még folytathatom az érettségit nappalin?

Moli67 # 2014.02.28. 07:51

Tisztelt Szakértő!

Gyermekem fél árva,árvaellátást kap. Nappali tagozaton rendészeti szakközépiskolába tanul. Tanulmányait 2015.júniusában fejezi be. Március 1-től próbaidős őrmesterként, időszakonként gyakorlaton és iskolában is lesz. Ezalatt az idő alatt is jár az árvaellátás?
Válaszát előre is köszönöm.

Bokica # 2014.02.22. 23:52

Tisztelt szakértők!

Félárváknak jár még 90%-os utazási kedvezmény? 17 éves vagyok, kollégista leszek, szorult helyzetben vagyunk, úgyhogy nem jönne rosszul. Ha jár, akkor hol, és hogyan tudnék hozzájutni? A választ előre is köszönöm!

Dodoo # 2014.02.14. 19:14

Sziasztok!
Az a kérdésem lenne hogy felsőfokù képzésben tanulok utolsò félévem van most kezdem a szakmai gyakorlatomat és idén már kötelezően végzem és záro vizsgát is kell tennem. Eddig minden hónapban megkaptam az adott időben az árvaellátást de a héten nem érkezett meg telefonon probáltam elérni a nyugdijintézetet de nem kapcsoltak be és nem tudom hogy mit tegyek? Már nem jár vagy csak késik? mert formanyomtatványt sem kaptam még amit kitöltettetnék az egyetemen. Levelet ha irok és csatolok mellé egy friss iskolalátogatásit jò?

Segitségeteket előre köszönöm!

ahamima # 2014.02.12. 18:07

Crocket94

A tanulói jogviszony megszűnését a folyósító szerv felé be kell jelenteni (írásban, személyesen), a jogalap nélkül felvett ellátást pedig vissza kell fizetni. Amennyiben önszántából nem fizeti vissza a jogalap nélkül felvett árvaellátást, akkor a folyósító szerv határozatban kötelezi visszafizetésre, melyet ha elmulaszt, akkor már kamattal növelt összegben kell azt teljesíteni. Ezt ne várja meg.

Crocket94 # 2014.02.12. 10:55

Sziasztok!
Úgy adódott, hogy suli helyett dolgoznom kell.
Érdeklődnék, hogy ha megszűnik a tanulói jogviszonyom, és küldik még az árvaságit, tehát jön a számlámra.. de nem veszem fel.. Később azt vissza kell fizetni.. Ugyan azt az összeget? Vagy kamatostul?
Illetve, hogy ha megszűnik a tanulói jogviszony, akkor azt jelzi felém az iskola levélben vagy valahogy?
Hogyan kell lemondani az árvaságit, hogy ne küldjék? Csak bemegyek a nyugdíjfolyósítóhoz, és elmondom neki mi a helyzet?
Előre is köszönöm!

Ritta # 2014.02.03. 19:07

Üdvözletem!
Azt szeretném kérdezni, hogy abban a hónapban, amikor betölti valaki a 25. életévét, akkor abban a hónapban jár-e még árvaellátás, vagy már nem? A második kérdésem az lenne, hogy ha megkérvényezem hogy méltányossági alapon kaphassam még az árvaellátást, akkor elfogadnak-e előző félévi iskolalátogatásit, mivel a mostaniról, még nem adnak, majd csak két hét múlva, nekem meg már most meg kéne kérvényeznem.
A választ előre is köszönöm

Dewdrop # 2014.01.29. 08:17

Sziasztok!
Van egy jún.26-án 20 életévét betöltött öcsém, aki múlt héten mindkét szülői ágról árva lett. Kérdésem az lenne, hogy milyen segély járhat neki. Jelenleg még nappali tagozaton folytatja tanulmányait, édesapám után eddig is kapta az árvaellátást.
Előre is köszönöm az infókat.

aquamarin # 2013.10.20. 14:06

Sziasztok!
A következő problémám lenne: márciusban lesz a 25. születésnapom, msc-re járok ami másfél éves képzés, és decemberben lenne az utolsó aktív jogviszonyom, viszont úgy néz ki, hogy nem tudom addigra befejezni. tehát lenne még egy félévem májusig.
Egyrészt ha beküldöm a jogviszonyról szóló igazolást a nyufig-nak akkor a 25. életévemig ugye gond nélkül megkapom az árvaellátást?
Másrészt van e bármi esélyem a méltányosságira a félév végéig, mit kell benyújtanom ilyenkor? (mintha jogszabályban az lenne, h csak akkor ha nem csúszik az ember, de ismerősi körömben is volt aki megkapta csúszás után is, a születésnapja félévében)
előre is köszönöm a válaszokat.

boapaaa # 2013.10.11. 13:38

Sziasztok!
Azzal a kérdéssel fordulok Hozzátok, hátha járt már Valaki hasonló cipőben, októberben betöltöm a 25. életévemet, ezért a nyugdíjfolyósító megszüntette az árvaellátás folyósítását. Méltányossági kérelmet nyújtottam be a továbbfolyósítás tárgyában hiszen úgy tudtam elegendő a nappali tagozatos hallgatói jogviszony, melyet azonban elutasították, arra hivatkozva, hogy kimeneteli időn túli képzésen veszek részt. Nappali tagozaton tanulok, képzési időn túl, első diploma,osztatlan képzés, ez az utolsó félév hiányzik a diplomám megszerzéséhet, ráadásul ez már költségtérítéses képzés, tehát nagyon rosszkor jött az elutasítás. Jogorvoslatra a határozat nincs lehetőség. Van esetleg Valakinek bármi ötlete, mit lehet ilyenkor tenni,akár egyszeri segély, vagy bári indok a továbbfolyósításra, bármilyen szerv akihez lehetne fordulni méltányosságból tandíj kifizetésében segítség iránt? Előre is köszönöm! Üdv, Anna

Bliczer # 2013.09.09. 13:50

Sziasztok! Idén júliusban töltöttem a 21. életévemet. 1996 óta félárva vagyok. Szeretnék beiratkozni nappali tagozatra, de visszautasítják, mert 1993 előtt születtem! Eddig magasabb volt a korhatár! Nincs még szakmám, árvaellátást pedig csak akkor kapok, ha nappali tagozaton tanulok! Ilyenkor mi a teendő ??? Előre is köszönöm!

WWallace # 2013.09.08. 16:23

Akkor figyelmetlenül olvastad a jogszabályt. Tny 4. § (1) bekezdés k) pontja.

Somika08 # 2013.09.07. 15:37

WWallace

Még csak annyit szeretnék hozzáfüzni, hogy az általad emlitett törvényt átolvastam, sohol nincs benne konkrétan, hogy hány %-os egészségkárosodás mellett kapható meg az emelt összegü árvajáradék. Mindenütt csak megváltozott munkaképességről tesznek emlitést.

Somika08 # 2013.09.07. 15:23

WWallace

4 évvel ezelőtti felülvizsgálaton állapitották meg a régi 50 %-ot jelentő járadékomat 43 %-ra, amit ez év január 1-től rehabilitációs ellátásnak hivnak.

Egyébként júliusban voltam komplex felülvizsgálaton, a határozatot még nem kaptam meg.
Szeretném körbejárni a témát, hogy mikor van esélyünk a 60 %-os ellátásra.
Egyébként köszönöm a választ.

Zsuuu27 # 2013.09.07. 12:58

Helló!
Az lenne a kérdésem, hogy méltányossági árvaellátást milyen feltételek mellett igényelhetek??
Tudom, hogy csak nappali tagozatosoknak jár(na), azonban én most átmentem levelező képzésre, de munkát nem találok...Eleinte úgy volt, hogy a levelező képzés mellett tudok csinálni egy OKJ képzést is nappali tagozaton..azonban megváltoztak a feltételek, így arról lecsúsztam a korom miatt...
Így szándékomban áll visszajelentkezni nappali tagozatra, azonban az is csak 3 hónap múlva válik lehetségessé...
Addig erre az időszakra igényelhető méltányosságból árvaellátás?

Előre is köszönöm a segítséget!

Zsu

WWallace # 2013.09.07. 04:05

Lara Kuran,

árvaellátás csak a nappali tagozaton folytatott tanulmányok idejére jár.

Somika08,

ha korábban RSZJ-ben részesültél, akkor továbbra sem jár ezen az alapon a 60%-os árvaellátás. Az 1997. évi LXXXI. törvény szempontjából ugyanis azt kell megváltozott munkaképességűnek tekinteni, akinek az egészségi állapota legfeljebb 50%-os. Egy korábban RSZJ-ben részesülő személy egészségi állapota pedig minimum 51%-os. Vagy azóta voltál felülvizsgálaton, és változott?

Bojcika # 2013.09.06. 17:53

Tisztelt Szakértő!

12 éves kisöcsém édesapja, március 20.-án meghalt, azóta húzódik az árvaellátás kifizetése a részére. Állitólag a papirok hiánya miatt. Az édesanyám és a nevelőapám (aki meghalt) élettársak voltak és a volt családja nem hajlandó a munkáltató kis könyvét odaadni. Milyen lehetőségünk van ezen papirok hiányában, hova forduljunk segitségért?

Válaszát előre is köszönöm

Somika08 # 2013.09.06. 16:54

T.Cim
Szeretnék tájékoztatást kérni.
Mivel ez év január 1-től a törvény úgy fogalmaz, hogy megváltozott munkaképességü életben
lévó szülő esetében az árvaellátás 60 %-os mértékű, az eddigi ellátás január 1-től vissszamenőlegesen megigényelhető-e ha rehabilitációs ellátást kapok 2013.01.-től. A rehab. járadékot a törvény szavaival élve megváltozott munkapésségüek kaphatják.

Ha igen, mennyi időre visszamenőlegesen kaphatjuk, mivel mig szociális járadéknak hivták ezt a fajta ellátást ezen irányú kérelmünket elutasitották.
Szives válaszukat köszönöm.

Lara Kuran # 2013.09.01. 07:41

Jó napot kívánok! Szeretnék érdeklődni az árvaellátást illetően. Én 23 éves vagyok nappali tagozatos tanuló,de szeretnék átmenni esti tanszakra mert a bejárás nagyon sokba kerül és sajnos nem állunk jól anyagilag. Azt szeretném kérdezni,hogy ha esti tagozaton járok iskolába akkor is kapni fogom az árvaságit? Válaszát előre is köszönöm

monalisa1 # 2013.08.22. 08:45

teli83

Az ügyintézőnek nem tiszte kérdezni ki miként is kíván a saját ügyében eljárni, történetesen egy jogáról lemondani. Joggal feltételezte tisztában vagy a dolgokkal...

Bocs de az a sajnálatos gégemetszés nem tartozik ide, a jelen problémádhoz.

---
  • laikus hozzászóló