árvaellátás

Fruzsyy # 2008.10.23. 08:31

Köszönöm a gyors választ!
Sokat segített!

gyertya # 2008.10.21. 20:48

Kedves Fruzsyy!

A hallgatói jogviszony szüneteltetése (passziválása) - ha az nem a hallgató betegsége, vagy szülése miatt következett be - az árvaellátásra való jogosultság megszüntetésével jár együtt. Sajnos a nyelvtanfolyamon végzett tanulmányok nem minősülnek iskolarendszeren belüli folytatott tanulmányoknak, így arra árvaellátás nem jár. Ha hazajön és folytatja a főiskolát ismét fennáll a jogosító feltétel, tehát újból kaphatja az árvaellátást.
2007 óta már 2x volt árvaellátás emelés, nem értem miért nem emelkedett az összeg. Hívja fel a Nyufigot, vagy reklamáljon levélben, szerintem kap rá választ.

Minden jót: Gy

Fruzsyy # 2008.10.21. 16:38

Kedves Gy.

Főiskolán II.éves hallgató vagyok,árvaellátásban részesülök, de a februári félévet szeretném passzívá tenni mert külföldre megyek dolgozni, tanulni. Ha kint bejelentkezek egy 1-2 hónapos nyelvtanfolyamra van rá esély, h kapjam tovább az árvaellátást? + ha visszajövök és itthon folytatom a főiskolát jár még, vagy a halasztás miatt teljesen elesek tőle? Azt már megtudtam (+ tapasztaltam), h a bejelentett munka nem megszüntető tényező, de a halasztással nem vagyok tisztában.
Még egy kérdésem lenne. 2007-ben kaptam árvaellátás emelést, de júniustól újra a "kisebb" összeget kapom. Azt reméltem, hogy csak a nyáron lesz így, de ebben a félévben is ez az összeg maradt. Tudod az okát?

Válaszod előre is köszönöm!

anita222 # 2008.10.18. 10:42

Köszönöm válaszodat! Anita

gyertya # 2008.10.17. 21:32

anita222

Nem szűnik meg a jogosultság.
1997. évi LXXXI. tv 55 § (2)

anita222 # 2008.10.17. 17:24

A következőt szeretném megtudni: a gyermekem édesapja elhunyt,árvaellátást kapunk utána. Ha a férjem örökbefogadja a gyermeket,akkor is jár-e az ellátás,vagy megszűnik? A választ előre is köszönöm! Anita

gittus # 2008.10.17. 11:16

1.,jogosult
2,nem lesz adóköteles

cinderella # 2008.10.17. 10:16

Üdv mindenkinek!
Azt szeretném kérdezni, hogy ha valaki felnőttkorú, nappali tagozaton tanul, és tulajdonrésze van egy kft-ben, akkor jogosult-e az árvaellátásra? Ha igen, akkor az ebből származó jövedelme összevonódik-e az ellátással, és így az árvaellátás is adóköteles lesz?

anyamaci # 2008.10.08. 16:08

Gyertya!

Valóban erre nem gondoltam!

Igazad lehet! Na mindegy már úgy is túl vagyunk rajta, de legalább tisztábban látok. A 3 kérelmet egyszerre nyújtottuk be, valszeg összemosódtak a dolgok. És hát az embernek a lelki állapota sem a legalkalmasabb ebben a helyzetben hivatalos iratok böngészésre, értelmezésére.
Köszönöm a felvilágosítást!

gyertya # 2008.10.07. 17:26

Kedves anyamaci!

Árvaellátás szempontjából nem jogosító feltétel az, hogy az elhunyttal közös háztartásban éljen az árva. Furcsállom, hogy a Nyufig olyan nyilatkozatot kért, hogy az elhunyt és az árva közös háztartásban élt-e.

Özvegyi nyugdíj szempontjából lehet jelentősége, de ebben az esetben is csak a következő szempontból.

A jogszabály szerint az ideiglenes özvegyi nyugdíj lejártát követően özvegyi nyugdíjra az jogosult többek között aki házastársa halálakor házastársa jogán árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg, vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodik.
Abban az esetben, ha az igénylő az igény elbírálása idején csak egy gyermek eltartásáról gondoskodik - mert pl a másik gyermek már nagykorú és nem élnek egy háztartásban az özveggyel - akkor az özvegynek nyilatkoznia kell, hogy a házastárs halálakor gondoskodott e két árvaellátásra jogosult gyermekről. Igenlő válasz esetén lehet csak jogosult özvegyi nyugdíjra.

anyamaci # 2008.10.07. 16:53

Gyertya!

Olvasom a Krisztinának írt válaszodat és tudom hogy így van. Csak kérdeznék valamit (mivel úgy látom szakérted a témát) ami anno nagyon bökte a csőrömet és nem értettem hogy miért?
Amikor az árvaellátást megigényeltem (én a fiamnak és a lányom saját jogán) mindkettőnket két ízben is nyilatkoztatott a Nyufig, hogy a gyerekeket az apjuk saját háztatártásában eltartotta-e. A nyilatkozatot keresztbe-kastba (engem a lányomról, a lányomat magáról) kérték, már-már azt azt vártam hogy a férjemet is megkérdezik.:-(
Csupán kíváncsiságból kérdezem.

gyertya # 2008.10.07. 08:59

krisztina78

Amennyiben az elhunyt nyugdíjas volt, vagy nyugellátásra jogosító szolgálati idővel rendelkezett akkor jár az árvaellátás. Nem jogosító feltétel az, hogy közös háztartásban éljenek az elhalálozásig.
Ha nyugdíjas volt az igényt a Nyufighoz kell benyújtani, ha nem volt nyugdíjas akkor a lakóhely szerinti regionális nyugdíjbiztosítási igazgatósághoz, ha fegyveres testületnél dolgozott az elhunyt akkor a fegyveres testület nyugdíjmegállapító egységéhez.
Ha nem volt nyugdíjas és nyugdíjjogosultságot sem szerzett akkor kivételes árvaellátás megállapítása iránt lehet igényt előterjeszteni az Országos Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságon.
Az igénylőlapok letölthetők a www.onyf.hu címen.

krisztina78 # 2008.10.07. 08:49

Sziasztok!
Segítségeteket kérném.A barátnőm első házasságából születtet két gyermek.Minden hónapba kapta a gyemektartást,a gyerekek apja elhunyt.Érdeklődnék a két gyerekenek is jár e az árvaellátás.Mindketten nappali tagozatos iskolába járnak.De az apjukkal nem egy háztartásban éltek.
Előte is köszönöm.

kesudioo # 2008.09.22. 13:41

Üdv mindenkinek!

21 éves vagyok és felsőoktatásban tanulok. Sajnálatosan mindkét szülőm meghalt, így rendszeresen kapok árvaellátást illetve a sulitól valamennyi minimális összeget.

Az érdekelne, hogy ezen felül egyéb juttatást(pl: utazási kedvezmény, tankönyvtámogatás) lehet-e valahol igényelni.

Annyit tudok, hogy a NYUFIG csak árvaellátást tud biztosítani.

Köszönöm előre is a válaszokat!

gyertya # 2008.09.16. 17:19

het86

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. tv. 55. § (1) szerint "Az árvaellátás - a jogosultsági feltételek megléte esetén - legkorábban az 54. §-ban említett személy halála napjától kezdődően a gyermek 16. életévének betöltése napjáig jár. Ha a gyermek oktatási intézmény nappali tagozatán tanul, az árvaellátás a tanulmányok tartamára, de legfeljebb a huszonötödik életév betöltéséig jár. Ha a jogosultság megszűnése előtt a gyermek megrokkant, ennek tartamára az árvaellátás életkorra tekintet nélkül megilleti."
Fentiekre tekintettel amíg nappali tagozaton folytat tanumányokat - függetlenül attól, hogy első alapképzésben, vagy továbbiban vesz részt - az árvaellátás a 25. életév betöltéséig jár.

Üdv: Gy

het86 # 2008.09.16. 15:10

Sziasztok!
Abban szeretnék segítséget/információt kérni, hogy az árvaellátás meddig jár? Azt tudom, hogy 25 éves koromig ha nappali tagozaton tanulok! Idén fogok diplomázni, és szeretnék továbbtanulni, nappali tagozaton! Ha már a második diplomámat csinálom, nappalin akkor is jár az árvaellátás 25 éves koromig?
Segítségeteket köszönöm!

gittus # 2008.06.23. 12:14

Az árvaelllátás nem függvénye annak hogy a szülők együtt vagy külön éltek. Az igénylést a szerint kell benyújtani hogy az elhalt aktív dolgozó volt vagy már nyugdíjasként hunyt el. Az előbbi esetben a lakhely szerinti nyugdíjbiztosítóhoz, utóbbi esetben a nyugdíjfolyósító ig.-hoz kell benyújtani. Az igénybejelentő letölthető az onyf.hu oldalról, vagy személyesen az előbb felsorolt nyugdíjbiztosítási ig. szervek ügyfélszolgálati irodáiban kérhető. Az elhunyt szolgálati idejét és az árva nappali tagozatos tanulmányok folytatását kell igazolni.

gittus # 2008.06.23. 12:13

Az árvaelllátás nem függvénye annak hogy a szülők együtt vagy külön éltek. Az igénylést a szerint kell benyújtani hogy az elhalt aktív dolgozó volt vagy már nyugdíjasként hunyt el. Az előbbi esetben a lakhely szerinti nyugdíjbiztosítóhoz, utóbbi esetben a nyugdíjfolyósító ig.-hoz kell benyújtani. Az igénybejelentő letölthető az onyf.hu oldalról, vagy személyesen az előbb felsorolt nyugdíjbiztosítási ig. szervek ügyfélszolgálati irodáiban kérhető. Az elhunyt szolgálati idejét és az árva nappali tagozatos tanulmányok folytatását kell igazolni.

Sütike0531 # 2008.06.19. 18:12

Sziasztok

Megszeretném kérdezi hogy az árva ellátást hogyan hol és mi modon lehet el intézni??Ha egyáltalán jár.(Szüleim 6 éves koromba váltak el, apu tartás dijat nem fiezetett soha)És ezért teszem fel a kérdést hogy jár-e egyáltalán, elválás esetén is ha igen mennyi és hova kell fordulnom???Remélem azért lehet érteni a kérdésemet mert kicsit értelmetlenül irtam le sajnálom:(
A választ előre is nagyon szépen köszönöm!

Sziasztok

niceday # 2008.06.14. 22:16

KÖszönöm a választ :)

gittus # 2008.06.14. 20:21

Ha az igazolást pontosan kitöltötte az egyetem februárban, akkor a következő igazolást szeptemberben kell küldened és az árvaellátás a nyáron folyamatos lesz.

niceday # 2008.06.14. 17:21

Sziasztok!
Első éves egyetemista hallgató vagyok (persze nappali tagozaton). Tavaly érettségi után nyáron nem kaptam árvaellátást, mert ugye szünetelt a tanulói jogviszonyom. Meg szeretném kérdezni, hogy most nyáron ( ha szeptembertől újra suli), akkor kaphatom folyamatosan nyáron az árvaellátást, vagy megint csak visszamenőleg kapom meg a pénzt ősszel? Csak abból gondoltam, mert ez egyetem és minden félévben be kell íratkozni, meg ilyesmi. Előre köszönöm a választ! Üdv: Anita

Loryka # 2008.06.10. 20:37

Köszönöm,bár reméltem, hogy nem függesztik fel, mert nem ártana a családi kasszának az a pénz, de gondolom ezzel mindenki így van...

gittus # 2008.06.10. 19:02

A jelenlegi tanévről már kell lennie igazolásnak. Erről nem kell igazolás. Irni kell a folyósítónak hogy csak szeptemberben ( vagy a beíratkozás után) tudsz igazolást küldeni. Eddig majd felfüggesztik az ellátás folyósítását. Visszamenőleg megkapod az ellátásokat.

Loryka # 2008.06.10. 18:26

Sziasztok! Érdeklődni szeretnék hogy mi történik olyan esetben, mikor valaki érettségizik és küldenek neki levelet, amit ki kell tölteni az oktatási intézménynek, de a jogviszonyom jövőhét péntekig tart, és nappalin fogok tovább tanulni de még nem tudom igazolni, mivel nem tudom hová vezsnek fel? Kérjek az iskolámtól jövőhét péntekig? De azon rajta lesz hogy a joviszonyom lejár... Légyszi válaszoljatok...