árvaellátás

ahamima # 2014.07.05. 12:02

Kimber

Be kell nyújtani újra a kivételes árvaellátás iránti igényt és az eljárás során az összes körülményre tekintettel hoznak döntést. Természetesen be kell jelenteni, hogy az előző iskolában a hallgatói jogviszonya megszűnt és csatolni az új iskolai igazolást.

Üdvözlettel: ahamima

Kimber # 2014.07.01. 12:55

Tisztelt szakemberek,

Azt szeretném kérdezni hogy jár-e továbbra is a méltányossági árvaellátás abban az esetben, hogy ha én iskolát váltok (felsőoktatás)? Mikor benyújtottam az igénylést még x iskolába jártam, aktív hallgató jogviszonnyal. Ősztől azonban már y iskolában (újrafelvételi) lesz aktív hallgatói jogviszonyom. Az első (x) iskolát még nem végeztem el, tehát nincs végzettséget igazoló papírom.
Ilyenkor mi történik?

Válaszukat előre is köszönöm

zsoka0635 # 2014.05.30. 07:12

Tisztelt Monalisa! érdeklődnék a bankok hozzányulhatnak-e az árvaellátáshoz? köszönettel:erzsi

monalisa1 # 2014.05.15. 10:15

Nem jár tovább, sőt a tanulmányok megszakítását/megszüntetését írásban haladéktalanul be kell jelenteni mert a jogosulatlanul felvett pénzt visszakövetelik.

zsoka0635 # 2014.05.14. 17:22

T.Cimzett! Érdeklődnék gyermekem 18 múlt, ha abbahagyja az iskolát jár-e neki az árvaellátás? köszönöm

monalisa1 # 2014.04.29. 14:28

Bank bizonyára meg tudja mondani ki jogosult állami támogatásra és/vagy kedvezményre, ki meg nem. / Konkrét ügyhöz az info nem pedig "mi jár nekem mi meg nem".

Billbóca # 2014.04.28. 14:53

Tisztelt Jogi Fórum!
Tanácsot szeretnék kérni. Árva vagyok, jogosult árvaellátásban. 18. életévemet betöltöttem, még nappali tagozatos diák vagyok. Olyan kérdésem lenne, hogy ha lakást szeretnék vásárolni én nem vagyok jogosult valami állami támogatásra?Vagy esetleg valami hitelkedvezményt vagy hasonlot?
Mert állítolag igen , de hogy most hogy is van ez senki nem tudta eddig megmondani.
A választ előre is köszönöm.
Billbóca

ZsAnit # 2014.03.30. 15:21

Tisztelettel üdvözlök mindenkit!

Szeretném kérdezni, hogy az esetemben nem kapok semmit?

Férjem sajnos magamra hagyott 2 éves kisfiammal.
Mivel a mai rendszerben és az elmúlt években a cégek nagy része nem jelentette be a dolgozókat így nyílván nyugdíj fizetés sem volt ill. amennyit be volt jelentve az nem teszi ki azt az időt ami törv. le van írva.
Férjem 36 éves volt.
Kérdezem én mit tudok tenni? Nem kapunk semmit, még temetési segélyt sem. Tehetünk mi arról, hogy ez a helyzet volt.
A másik, hogy balesetben halt meg, leégett a lakás és benne minden, ruha stb., most szüleimnél lakunk. Oda jött ki egy férfi, hogy felmérje, milyen körülmények között lakunk. Na de azt nem vették figyelembe, hogy szüleim hány év munkájába került, hogy legyen saját lakásuk stb. szerencse, hogy tudunk ott lakni és segítenek, de nem élhetek a szüleimen.
Van egy 11 éves autóm, gondolom ez is "hátrány" de hiába van autó abból nem tudom a számlákat fizetni, enni, ruhát venni..akkor, hogy gondolják???
Max. eladom az autómat, ami max.500 ezret érhet és akkor kérdem én? ki vagyok mentve?? Most jön az Óvoda, betegségek, gyógyszer, ruha stb.
Mit javasol? Lehet valamit tenni?
Előre is köszönöm a választ, Anita

Delory # 2014.03.30. 15:01

Tisztelt Jogi Fórum!

Ha tartós betegségem miatt a tanulmányaim befejeztével is kapom az árvaellátást, akkor kell majd egészségbiztosítást (6810Ft-ot) fizetnem havonta?
A választ előre is köszönöm.
Delory

Béla József # 2014.03.27. 19:21

Köszönöm!

ahamima # 2014.03.27. 16:39

Béla József

A gyermeke az Ön jogán árvaellátásra lehet jogosult, amennyiben a 25. életévét még nem töltötte be és ellátásra jogosító tanulmányokat folytat. Nyilatkozatot tennie nem kell, esetleges elhalálozás esetén az árvaellátást igényelni kell a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól (Budapest, 1820). Igénybejelentő lap hozzá a www.onyf.hu címen, a nyomtatványtárban található.
Az ellátás összege az Ön öregségi nyugdíjának 30 %-a (amennyiben az életben lévő szülő megváltozott munkaképességű, akkor 60 %-a), de nem lehet kevesebb jelenleg 24.250,- Ft-nál.

monalisa1 # 2014.03.27. 14:15

Írja be a google keresőbe: árvaellátás.

Béla József # 2014.03.27. 07:12

Tisztelt Szakemberek.

Nyugdíjasként önként, minden kötelező papír nélkül a nyugdíjam 30 %-át fizetem kiskorú gyermekem után gyerektartásként (anyakönyvileg is a gyermekem, tehát vállaltam), de az édesanyjával nem éltem együtt soha, nem voltunk házastársak.
Az idő múlik, jönnek a bajok.
Kérdezem, fog-e gyermekem elhalálozásom esetén árvaellátást kapni utánam?
Ha kap, akkor mekkora összegre számíthatnak?
Kell-e valahol valami nyilatkozatot tennem, hogy halálom esetén a gyermek élete továbbra is viszonylagos biztonságban legyen?

Köszönöm a választ!

Béla József

ahamima # 2014.03.26. 18:36

macika58

Igen, jól érti, az árvaellátásra való jogosultság nem szűnik meg.

terjekizsuzsa

Minden olyan körülményt fel kell sorolni, amely az ellátásra való jogosultságot megalapozza.
Példákat azért nem írok, mert, ha olyanokat tüntet fel amelyek nem igazak, akkor jogalap nélkül venné igénybe az ellátást. Kis gógyival szerintem Ön is fel tudja sorolni azokat.

macika58 # 2014.03.26. 17:45

Érdeklődöm, hogy AZ ÖZVEGY LÁNYOM HA A NYÁRON FÉRJHEZ MEGY ,KAPHAT E AZ UNOKÁMRA TOVÁBB IS ÁRVAELLÁTÁST?
ÉN EZT OLVASTAM:

" http://kezenfogva.hu/…asok/15.html
AZ ÁRVAELLÁTÁSRA VALÓ JOGOSULTSÁGOT NEM ÉRINTI: A) ha a gyermek vagy életben maradt szülője házasságot köt, vagy örökbe fogadják. "

Jól értem,hogy megmarad az árvaellátás ?

köszönöm.üdvErika

terjekizsuzsa # 2014.03.25. 11:49

egy olyan kérdésem lenne, ha már elmúltam 25 éves a méltányossági kérelembe mit kell, hogy feltüntessek, ahhoz, hogy megkapjam az árvasági segély további folyósítását? az érvényes tanulói jogviszonyom igazolása már megvan. köszönöm a segítséget!

ahamima # 2014.03.24. 07:32

Delory

Amennyiben magyar nyugdíjbiztosítási szerv bírálta el az igényét és árvaellátásra jogosító képzésben vesz részt, akkor igen.

Delory # 2014.03.20. 14:56

Jó napot kívánok!

Azt szeretném kérdezni, hogy az árvaellátás akkor is jár-e, ha az árva külföldön él?

monalisa1 # 2014.03.19. 14:51

Az elhunyt lakhelye szerinti önkormányzat jegyzőjét lehet írásban kérdezni volt-e hagyatéki eljárás, mert az özvegy szerint nem volt örökség semmi...

monalisa1 # 2014.03.19. 10:18

Az elhunyt lakhelye szerinti anyakönyvi hivatalhoz lehet fordulni kérelemmel. / Az özvegy bizonyára kapott halotti anyakönyvi kivonatot, így az elhunyt gyermeke (képviselője) valószínűleg csak másolatot fog kapni. / Legjobb tértis levélben a megkeresés, azon belül az elhunyt születési időpontja, helye, anyja neve mint adatközlés, valamint a gyermek neve és születési ideje. / Valamennyit bizonyára kell majd fizetni mint eljárási illeték.

Telefonon lehet érdeklődni a saját önkormányzat anyakönyvi hivatalnál, annak honlapja a neten kell hogy megtalálható legyen.

angi1208 # 2014.03.19. 07:38

Segítséget szeretnék kérni Öntől!

Testvére édesapja elhunyt. 46-évesen,rákos volt. Testvérem 14.-életévét éppen betöltötte. Az édesapa,aki elhunyt újra megnősült. Szeretnénk igényelni árvaellátást testvéremnek,de a szükséges papírok mint halotti anyakönyvi kivonat nincs a kezünkben. Sőt semmilyen papír arról hogy az édesapa elhunyt.
Ezeket honnan tudjuk beszerezni? A halotti anyakönyvi kivonatot ki állítja ki, és édesanyám mint törvényes képviselője öcsémnek mit állítanak ki és mit nem? sajnos az özvegy új feleség nem éppen segítőkész ebben.

monalisa1 # 2014.03.18. 16:04

raz007

Az életben lévő szülő nem rokkant, nem nyugdíjas, "csupán" sajnálatosan kevés a jövedelme.

----
  • laikus hozzászóló
raz007 # 2014.03.18. 12:05

Tisztelt Szakértő!

Kérdésem az lenne, hogy a 60%-os árvaellátás abban az esetben jár ha az életben lévő szülő rehab. járadékos ellátásban részesül?

monalisa1 # 2014.03.13. 16:07

niki03

A nagykorúságod másnapján nyiss magadnak egy számlát és annak számát tudasd a Nyugdíjfolyósítóval. / Ha attól az időponttól apukád mégis felveszi a pénzedet jelezd a szervnek - mind jogosulatlantól visszakövetelik tőle.

niki03 # 2014.03.12. 17:44

Még annyit szeretnék megtudni, hogy megteheti azt a szülő, hogy nem nyit számlát és semmibe veszi a folyósítószerv levelét és ő veszi fel ugyanúgy a pénzt?