árvaellátás

ebymano # 2010.03.09. 12:43

Sziasztok lenne egy olyan kérdésem, hogy a barátom tavaly abba hagyta a tanulmányait mert az édesanya beteges és rá vigyázott de erről nincs semmi papírja és jővőre szeretne újra iskolába járni hogy befejezze a középiskolai tanulmányait, akkor viszamenőleg megkaphatja-e az árvaellátást és ha igen akkor milyen papírok szükségesek? köszi szépen előre is a segítséget

RosszNick # 2010.03.09. 13:44

Bubu88
Ha nem folytatja a tanulmányokat, akkor azt 15 napon belül köteles bejelenteni a az ellátást fizetőnek vagyis a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak!

Természetesen csak arra az időszakra jár az ellátás ameddig leigazolta az oktatási intézmény! Visszamenőleg szerintem nem kell visszafizetni! De ebben nem vagyok biztos.

Minden jót!

RosszNick

RosszNick # 2010.03.09. 18:19

Bubu89

Visszamenőleg akkor lehet érvényesíteni az igényt, ha nappalin járt és ezt igazolni tudja .
Példa: 2009.09. hótól nappalin jár iskolába. 2010.04. hónapban abbahagyja, akkor 05. hótól nem illeti meg az ellátás.
Utána 2010.09.hóban újra elkezd járni, ha az egyéb feltételeknek megfelel visszakaphatja az ellátást, de visszamenőleg nem.

Visszamenőleg akkor érvényesíthető az igény ha az illető pl.: 2009. szeptembertől kezd nappalin iskolába járni és csak 2010.02.hóban adja be az igényt.
A dolog lényege, hogyha nincs jogviszonya akkor nem kaphat támogatást.
Ez olyan, hogy ha nem dolgozol arra nem kapsz bért.

Minden jót!

RosszNick

Jimike # 2010.03.09. 21:21

Kérem, valaki segítsen!
Szeptemberben beiratkoztam a főiskolára. Visszamenőleg megkaptam nyárra is az árvaellátást. Az első félévben 0 kreditet teljesítettem. Természetesen végig folyósították a pénzt. A problémám az, hogy a második félévben is vettem fel tantárgyat, ezáltal aktív a félévem. A suli ki is töltötte az igazolást, amit visszaküldtem a nyufinak. Kaptam egy nagyon jó állásajánlatot és szeretnék elmenni dolgozni. Ha most azonnal kijelentkezem a fősuliról és tájékoztatom a nyufit, hogy nem kérem tovább az árvaellátást mert a tanulmányaimat megszüntetem akkor mennyi pénzt kell visszafizetni?
Esetlegesen a nem teljesített félév miatt az egészet amit eddig felvettem?
Tanácstalan vagyok, segítséget kérek!
Előre is köszönöm!
Üdv: Imi

Jimike # 2010.03.09. 21:23

Azt elfelejtettem megkérdezni, hogy az iskola küld e tájékoztatást a nyufinak a félévi eredményekről, valamint arról, hogy a diák bejár e az iskolába vagy sem?

aaanita88 # 2010.03.11. 19:55

Sziasztok!
Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy én főiskolán tanulok 2 évfolyamos vagyok és még 1,5 évem van hátra. Nyáron töltöm a 22-őt tehát az árvaellátás 25 éves koromíg jár. De szeretnék összeköltözni a barátommal, és más lakóhelyre költözni. Így kikerülök édesanyám háztartásából. De ha én elköltözök anyától és más lesz a címem, és már élettársi kapcsolatban fogok élni més községben akkor is jogosult leszel az árvaellátásra? vagy akkor már nem? és ha igen akkor mi a teendőm ha megváltoztatom a lakcímemet?

Istvan88 # 2010.03.16. 16:33

Tudna valaki segiteni megfogalmazni a méltányosságit a nyugdijfolyositonak? nem tudom mit irjak bele...de apámtol külön élek albérletbe, súlyos gyógyithatatlan beteg vagyok... amikor a bejelentési kötelezettségemnek nem tettem eleget akkor egy komoly hasműtétem volt... asszem ennyi vonható a mentségemre

monalisa1 # 2010.03.17. 14:52

aaanika88

Tértis levélben tudasd az új címedet a Nyugdíjfolyósítóval (1820 Budapest) ahová kéred az árvajáradékot, illetve adj meg egy bankszámla-számot. A kérdéssel kapcsolatban ennyi a teendőd.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.03.17. 14:57

Istvan88

Helyetted senki sem fog tudni neked méltányossági levelet fogalmazni, ellenben a leírtak sajnos alapot adnak a méltányosságra - hát 8-10 rövid mondatban írd meg azt te magad, csatolva a zárójelentés fénymásolatát.

Ha esetleg még így sem járnál eredménnyel, a regionális Nyugdíjbiztosító Igazgatóságtól évente egyszer lehet kérni rendkívüli szociális segélyt - melyet a következő helyről akár ki is nyomtathatsz magadnak, csak keress rá.

http://www.onyf.hu

"Lisa"
laikus hozzászóló

ebymano # 2010.03.23. 12:47

Szia olyan problémám van, hogy mi van akkor ha teherbe estem de még nappali tagozatra járok akkor adig kapok árvaellátást? és ha igen mikor kell bejelentenem, hogy állapotos vagyok?

monalisa1 # 2010.03.23. 15:49

Írd meg a Nyufig-nak hogy babát vársz de a tanulmányokat egyenlőre még tudod folytatni. Kérd a tájékoztatást, egyben a méltányos elbírálását. Tértis levelet írj, az a hivatalos.

http://www.onyf.

"Lisa"
laikus hozzászóló

gittus # 2010.03.23. 18:31

ebymano

A nappali tagozatos tanulmányaidat szülésed miatt szüneteltetheted és ennek idejére is jár az árvaellátás. Csak szünetelés és csak a szülés idejére. Na nem arra a 6-8 órára, hanem a félév idejére. Veszélyeztetett terhesség esetére magántanulmányokat is folytathatsz. Persze ehhez orvosi igazolás kell.

ebymano # 2010.03.24. 08:22

sziasztok köszi szépen a segítséget!!!

Lilyan # 2010.03.26. 15:47

Jöttem egy "hétvégei" segítségkérésért, mert hétfőn megkísérelem újra elküldeni a dolgot.

Betöltöttem a 25. életévemet és kérelmeztem, amiről ma jött a határozat, hogy elutasították.

"Tekintettel arra, hogy Ön különös méltánylást érdemlő körülményekre nem hivatkozott, ezért az árvaellátás méltányosságból történő továbbfolyosítására irányuló kérelme nem teljesíthető."

Kérlek, ne toljatok le, rettentő idióta lehettem, hogy nem soroltam fel minden dolgot.

A kérdésem az lenne, hogy milyen indokokra kell itt gondolni/megemlíteni? Egy háztartásban lévők, további családtagok keresete, stb - illetve ezekről minden igazolás csatolása?

Remélem, ezek után még megpróbálhatom újra.

antony76 # 2010.03.26. 17:51

Segítséget kérnék!
Ki tudná megmondani nekem, ha egy családapa halála decemberben történik, januárban meg van igényelve az árvaellátás, miért csak májustól folyósítják?
Arról jött határozat, hogy az elhunytnak nincs meg a szolgálati ideje, és ezért csak a méltányossági ellátást kapják (18.000.-Ft),de azt nem indokolták meg miért csak májustól? Van erre valami jogszabály, vagy törvény? Valaki írja meg ha van hol keressem, vagy mondja el hogy miért van ez!
Előre is köszönöm a segítséget.

monalisa1 # 2010.03.27. 19:18

Lilyan

Méltányosságr adhat okot pl. a súlyos testi fogyatékosság, minimálbér, albérlet stb.

Szóval helyetted nem tudom kitalálni mivel is lehetne indokolni a 25. életév betöltése utáni árvaellátás tovább folyósítását.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.03.27. 19:21

anrony76

Mivel az elhunytnak nem volt meg a 6 év szolgálati ideje -ahogy ezt a hivatalosan válaszolták- ezért vélem ki kell várni az időelérést.

"Lisa"
laikus hozzászóló

seeely # 2010.03.29. 19:12

Sziasztok!!

Szeretnék választ kapni, mert nem szeretnék feleslegesen órákat ülni az onyfban.

Édesanyám 2006ban halt meg, nem sokkal az érettségi előtt, így 18 évesen muszáj voltam elmenni dolgozni, akkor nem is kérelmezmeztem árvaellátást.A kérdésem, hogy idén szeretném egyetemen folytatni a tanulmányaimat,nappali tagozaton, jogosult leszek árvaellátásra és családi pótlékra???(most leszek 21 éves.)

Előre is köszönöm!!

monalisa1 # 2010.03.29. 19:30

Sem a munkavégzés sem a felsőfokú tanulmányok nem akadálya az árvajáradéknak.

Mert gondolj arra, hogy egy fiatal dolgozik és/vagy tanul miközben a szülei támogatják- segítik őt. Ezzel szemben az egyik - esetleg mindkét szülő elvesztése esetén az állam a tőle telhető szerény anyagi támogatással próbál segíteni.

Akár e-mailt is írhatsz a Nyufignak - nem kell órákig "sorban ülni", illetve a tértivevényes levél a legjobb, arra mindenképp érkezik hivatalból válasz.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.03.29. 19:34

Családi pótlékra a közoktatás keretében folytatott tanulmányok esetén a 23. életévet betöltő tanév végéig a jogosultság.

monalisa1 # 2010.03.29. 19:37

Ha valaki felsőfokú tanulmányt folytat akkor minden szeptember/február hónapban iskolai igazolást kell beküldeni arról hogy az újabb szemeszterre beiratkozott, különben nem kapja tovább az árvajáradékot.

ebymano # 2010.04.01. 10:42

szia van egy olyan problémám, hogy mivel várandos vagyok de még folytattom a tanulmányaimat ezáltal jogosult vagyok az árvaellátásra, de mi van akkor ha én élettársi kapcsolatott létesítek a barátommal a kicsi miatt. Akkor is jár az árvaellátás? (A barátomnak állandó vejelentett munkahelye)köszi szépen előre is a választ

ebymano # 2010.04.01. 10:43

bocsi forma hiba (A barátomnak bejelentett munkahelye nincs) bocsi véletlen volt

Lacc 88 # 2010.04.01. 12:39

Heló.

Lenne egy kérdésem. Főiskolás tanuló vagyok és minden félévben kérvényeznem kell az árvaellátást. De ebben a félévben passzív státuszban vagyok, tehát még az iskola tanulója maradtam csak ezt a félévet hivatalosan nem kezdtem el. Úgy tudom ilyenkor nem jár iskolalátogatási igazolás, ezért árvaellátás sem. Még a márciusi összeget megkaptam, de nem tudom meddig jár az előző féléves árvaellátás. Vagy már ezt semn lett volna szabad megkapni és vissza kell majd fizetnem?

Köszönöm előre is a választ.

monalisa1 # 2010.04.01. 15:59

ebymano

Az árvaellátásra jogosultságot nem befolyásolja az élettársi és/vagy házasságkötési viszony.

http://gazdasag.halmaz.hu/…aelletas.php

"Lisa"
laikus hozzászóló