Válóper előtt!

Sebesa # 2011.04.06. 08:13

Tisztelt Fórumozók!
huszonegynéhány évi házasság után elválunk. több kérdésem is van. van-e hátrányom a válás során, ha én adom be a papírokat és nem közösen tesszük. férjem most éppen nem akar válni, azt mondta hogy keressek ügyvédet. gyerekeink 20 év fölötiek egyetemisták. kaphatok-e utánuk még gyerektartást.
nagyon sok olyan ingatlanunk van ami csak az ő nevén van (szinte minden) viszont van olyan is jónéhány amit ajándékozási szerződéssel kapott.
ezekhez nekem semmi közöm sem lehet, ha osztozkodunk?
nem lesz segítőkész azt éreztette velem.
köszönöm a válaszokat.

ObudaFan # 2011.04.06. 11:24

Kaphatsz még tartásdíjat főszabály szerint.
Amit ajándékba kapott, ahhoz főszabály szerint nincs közöd.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.04.06. 11:28

Ilyenkor már a nagykorú gyermek kapja a tartásdíjat, nem az együtt élő szülő; szvsz kérnie is a gyermeknek kell.

ObudaFan # 2011.04.06. 11:29

Akkor kérheti a szülő, ha a nagykorú gyermeket a saját háztartásában eltartja. És azért ez a tipikus.

monalisa1 # 2011.04.06. 11:29

A válást JÓL gondold át, és ha kell a gyerekekkel is beszéljetek róla, aztán ha továbbra is úgy látod: keress fel egy "válóperes" ügyvédet - a többi az ő dolga lesz.

Ami különvagyon azt egyértelmű, ami a házasság ideje alatti szerzemény -és bár csak az ő nevén van dokumentálva-, annak fele a tiéd: földhivatali bejegyzésen kívüli közös tulajdonlás.

T.díj fizetésére addig kötelezhetik ameddig az egyik-másik a diplomát meg nem szerzi.

Az esetleges bankszámlaszámokat gondosan írd fel, és a bankban mindenikről kérj aktuális egyenleget - nem kell tudnia róla. (A válóper alatt "kisöpörheti" a pénzt, de ebben az esetben vagyoni értékkel lesz kénytelen kárpótolni téged.)

Szóval az ügyvéd mindenről tájékoztat majd, és remélve legjobb tudása szerint eljár majd az ügyetben.

monaLuis
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2011.04.06. 18:10

Jut még eszembe:
mármint annak a számlának ami közös, mert ami esetleg csak az ő nevén van az majd a hagyatéki eljárás tárgya lesz., a bank tud évekre visszamenőleg is számlaegyenleget kimutatni, tehát hogy mikortól erre a számlára a befizetések, melyek vélelmezhetően otthonról "ellopott" közös pénzből valók.

zitax71 # 2011.04.15. 17:33

Tisztelt Fórumozók!

Tíz évi házasság után a férjem megcsalt és válni akar.
Ha az autó az ő nevén van és a válásig eladja,akkor a felét követelhetem?
Életbiztosításáról a pénzt felvette.
Lakáskassza megtakarítás is az Ő nevén van, megszüntette és a pénzt felveszi én követelhetem ezen pénzeknek a felét.
A bankszámlájáról a megtakarított pénzt is felvette, arra hivatkozik, hogy szüleinek tartozott, és nekik adta meg a tartozást belőle.
Követelhetem-e ezek felét, mert mire a válást beadja addigra minden megtakarítást eltakarít. A bíróságnak csak a váló keresett beadásakor lévő vagyonnal kell elszámolnia? Ha addigra se kocsi, se pénz, akkor nekem nem jár a fele?

monalisa1 # 2011.04.16. 09:18

Amennyiben minden felsorolt tétel a házasság ideje alatt keletkezett akkor azok felére -mint házassági közös vagyon- igényt tarthatsz, függetlenül attól, hogy az ő nevén szerepeltek ill. szerepelnek. Fontos hogy mindenik tétel pontos számát tudjad., a bíróság a vagyonmegosztáskor azokról a kivét- ill. megszüntetés időpontjáig az egyik-másik pénzintézettől adatközlést kér majd. Ennek alapján a közös ingatlan- és ingóságok megosztásánál sor kerül javadra a beszámításra. Ügyvédre szükség lesz.

monaLuis
laikus hozzászóló

zitax71 # 2011.04.16. 12:25

Tisztelt Fórumozók!

Ha az életbiztosításáról és a banki megtakarításáról azt állítja, hogy a szüleitől kapta a pénzt és abból van a megtakarítás akkor is jár a fele nekem?

monalisa1 # 2011.04.16. 13:55

Neki kell bizonyítania amít állít, közben vizsgálandó, hogy a szüleinek adott időpontban egyáltalán volt-e pénzük. (Pl. esetleges több milliós "támogatásnál" nem valószínű, hogy ládafiából került elő a pénz, hanem bankszámláról történt a kivét, az átutalás. A bank a bíróság kérésére tudja igazolni az esetleges pénzmozgást, illetve kizárni azt.)

Ezen kívül nem árt ha vannak szavahihető tanúk pl. a rokonságban, akik tudtak- hallottak az egyik-másik pénzbefektetés történetéről, illete ellenkezőjéről.

Ismét javaslom ügyvéddel beszééni, aki meghallgat és tételesen végigmegy a vagyoni dolgokon.

Elválni viszonylag "könnyen" lehet, a vagyon valós- reális elosztása az egy másik per lesz, elhuzódó és költséges.

Ha netán van közös gyermek, akkor amíg az elhelyezése, a t.díj és a láthatás / kapcsolattartás dolgában nincs egyezség ill. bírósági döntés, addig a válást nem mondják ki.

Az esetleges közös tulajdonú ház/lakás további használata is ekkor tisztázódik majd.

kockacukor5 # 2012.02.14. 14:19

Túl vagyunk a második tárgyaláson. Mivel semmiben nem sikerült megegyeznünk, így nekem, mint felperesnek kell bizonyítanom, hogy miért romlott meg a kapcsolatunk. Mit kell ilyenkor tennem?

• Elég, ha én elmondom a tényeket?
  • Vagy tanúkat is vinnem kell? Esetleg lehet ezt írásban?
Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.14. 14:48

Meg kell idéztetni vagy két tanút.

lajcsó # 2012.02.14. 16:13

Az általad állított releváns tényeket neked kell bizonyítanod. Azt, hogy bizonyítandó releváns tényeket mivel tudod bizonyítani az sok mindentől függ. Veszekedést, bántalmazást ha mások előtt történt akkor tanúkkal bizonyíthatod. A bántalmazást, ha volt bírósági ügy akkor jogerős marasztaló ítélettel is bizonyítható. A releváns tényeket magadban rendszerezd és gondold át, hogy ezek pártatlan kívülálló (bíróság) részére mivel bizonyíthatók és így terjszd elő a bizonyítási indítványodat. A bizonyítási indítvány megtétele során meg kell határoznod a bíróság számára, hogy mely tényeket mivel kívánod bizonyítani.

guffaw # 2012.09.25. 08:35

Jó napot kívánok, Sziasztok!
Igyekeztem minél többet olvasni a hozzászólásokból, valamit azonban hiányolok, az adósság osztozkodást. Én jelenleg 30 éves vagyok, édesanyám a második házasságában vergődik: úgy fest, hogy el akar válni, de egy kissé komplikált a helyzet. 2003-ban közösen vettek egy lakást hitelre-amiben jelenleg élnek-, az önerő a -akkor még csak élettárs- férjé volt (kb. 1.300 e Ft), a hitel törlesztőrészleteit pedig anyám és az én tulajdonomban lévő lakás bérleti díjából fizették, ez szintén a hitel fedezete. Viszont most jön a "poén": a lakás 1/1 arányban a férj nevén van... Közben 2005-ben összeházasodtak. 2010 tavaszán úgy gondoltam, hogy meg kellene oldani ezt a helyzetet, csak félig sikerült: ügyvédnél csináltattunk egy házassági vagyonmegosztó szerződést, amelyben kijelentik, hogy az új lakás 1/2 részben anyué. Jelenleg el akar válni, mert kiderült, hogy a férj kétszeresen is átvágta anyut: egyrészt évek óta ki akartuk vonni az én lakásomat a hitelkötelemből, de lényegében a férj mindig pénzre hivatkozva "megakadályozta", másrészt az elmúlt kb. 2,5 évben 1,5-2 m Ft hitelkártya-adósságot halmozott fel anyám tudta nélkül!
Kérdésem a következő: válásnál az osztozkodásnál anyámé is a hitelkártya adósság fele, noha nem tudott róla?

bogica89 # 2012.09.25. 13:42

Tisztelt Fórumozók!

Abban az ügyben kérnék segítséget,hogy 2010-ben kötött házasságomat fel szeretném bontani,mivel a férjem sokadjára is elköltözött,és noha minden alkalommal engem vádolt házasságon kívüli kapcsolattal,neki bizonyosodott be minden alkalommal egy társ jelenléte. 2011-ben vettünk fel 2 személyi hitelt,ami az én nevemen fut,és a bank minden hónapban az én fizetésemből vonja is a törlesztő részleteket.Mi április óta teljesen külön élünk,és szinte nem is beszélünk Kérdésem az lenne, h váláskor a felvett hitel összegek feleződnek e,vagy nekem kell még a további éveket fizetnem,illetve h a házasságkötés után befektetett,férjem nevén lévő összegből,melyet ő egy X napon visszakap, jár e nekem valamennyi?

Köszönöm előre is a segítséget.

Ui.: Számítaz valamit, hogy együttélésünk alatt a férjem előző kapcsolatából származó gyermek után fizetett gyerektartás és a házasság előtt,részletre vett jármű törlesztés befizetése után férjemnek szinte semmi sem maradt a fizetéséből?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.25. 16:27

Nem fog ez menni neked ügyvéd nélkül. Keress meg egyet.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.25. 16:29

az osztozkodásnál anyámé is a hitelkártya adósság fele, noha nem tudott róla?
Igen.

ObudaFan # 2012.09.25. 16:31

Kérdésem a következő: válásnál az osztozkodásnál anyámé is a hitelkártya adósság fele, noha nem tudott róla?

Ha sikerülne ezt bizonyítani, akkor esetleg lehetne mentesülni. De a gyakorlatban ezt bizonyítani lehetetlen.

ObudaFan # 2012.09.25. 16:33

bogica89

Főszabály szerint jár a befektetésből. A hitel 50-50%-ban terhel titeket, de a bank egyetemlegesen követelhet. Aki túlfizetésben van, követelheti ennek megtérítését.

Számítaz valamit, hogy együttélésünk alatt a férjem előző kapcsolatából származó gyermek után fizetett gyerektartás és a házasság előtt,részletre vett jármű törlesztés befizetése után férjemnek szinte semmi sem maradt a fizetéséből?

NEm.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.25. 16:39

Azért az, hogy a közös vagyon terhére törlesztették a különvagyoni jármű megszerzéséhez felhasznált kölcsönt, számít.

De csak ismételni tudom: nem fog ez ügyvéd nélkül menni.

jucus.no1 # 2012.10.18. 13:34

Segítségeteket kérem!

1. Ha van munkabérem és 1/2 részem egy tehermentes társasházi lakásban, számíthatok-e - ha kérem - költségmentességre a perben?
  2. Két gyerekünk közül egyik már nagykorú, kell-e az ő születési anyakönyvét is csatolni a keresetlevélhez?
  3. Négy évvel ezelőtt már adtam be válópert, de akkor kibékültünk. A házassági akvi. kivonatunk akkor be lett adva, nem is kaptam vissza. Kell-e most másolatot igényelnem és beadnom, vagy a korábbi perben beadottra hivatkozhatok?

Várom segítő válaszaitokat!
juci

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.18. 15:24
  1. Mennyi az a munkabér?
  2. Nem.
  3. Az eredetit kérd vissza. (Kérés nélkül is vissza kellett volna adni.) De lehet, hogy egyszerűbb, ha kér egy újat.
jucus.no1 # 2012.10.18. 15:43

Netto 85 ezer forint. Abból fizetem egyedül az összes rezsit (évek óta), mert ő nem velem él. A kiskorú gyerekünkre igaz, hogy fizet(get) havi 20 ezret, de mi az egy 15 éves gyerek ellátására, iskoláztatására? A nagylányunk már külön életet él férjével.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.18. 15:46

Biztosat sose lehet tudni, de én arra fogadnék, hogy nem kapod meg. Viszont a kérésen veszteni nem lehet. Másodlagosan kérj illetékfeljegyzést.

jucus.no1 # 2012.10.18. 15:48

Köszönöm a választ!